Ay bende böyleyim ne yazık ki. Bir insan bir iyilik yaptığı zaman nasıl minnet duyuyorum. Sizinki gibi olsa yav yapmayın jest falan aldık başımıza belayı falan derdim sanırımBu konuyu açmak istedim çünkü nasıl davranacağımı gerçekten bilmiyorum.
Yeni bir şehre taşındım ve etrafımdaki herkes çok yeni insanlar. Ilk başlarda adapte olma sorunu yaşasam da , duygusal beklentiye girmediğim takdirde herkesle iyi anlaşıyorum.
Bi arkadaş var bilişimci. Bilgisayarım hakkında fikrini almak istedim. Bana sağolsun dedi ki " siz bilgisayarınızı getirin ben hallederim" tamam dedim. Sağolsun ilgilendi halletti de. Şimdi kendimi borçlu hissediyorum .
Bir diğer konu arabamla ilgili bir konuda fikir istediğim arkadaş da o sorunumu çözdü ben teklif etmiyorum ama sağolsunlar hallediyorlar. Yine borçlandım.
Şehir dışından misafirim geldi, akşam yemeğe dışarı çıkardım güzel bir restorandan rezervasyon yaptırıp. Ama hesabı ben ödemeyim diye kendisi ödemiş. Borçlandım yine.
....
Bunun gibi olaylar yaşıyorum. Beni arabasıyla bi yere bırakan bir arkadaş yol parası kabul etmiyor,
Ya da öğle arası kahve ismarliyor bir başka başka arkadaş derken...
Allahım hepsine ayrı ayrı hediye mi alsam ? Işin içinden çıkamıyorum. Yakın arkadaşlarım olsa açıkçası hiç karşılık vermem. Sonuçta alma verme dengesi eşittir. Ama samimiyetim yok kimseyle. Küçük hesaplar yapıyorum o yüzden. Zaten çok düşünen bir insanım. Yoksa onların da benden yardım isteyecekleri bir zamanı mi beklesem ? Adab-ı nedir bu işlerin?
Ay bende böyleyim ne yazık ki. Bir insan bir iyilik yaptığı zaman nasıl minnet duyuyorum. Sizinki gibi olsa yav yapmayın jest falan aldık başımıza belayı falan derdim sanırım
Ama şimdi öyle düşünmemeye çalışıyorum. Çünkü yol parası teklif edince yada hemen bir jeste karşılık verince al gülüm ver gülüm oluyor. Bazen karşıdaki insanlar(özellikle yol parası konusunda) garip karşılıyorlar. Her şeyin hemen bir karşılığı mı olmalı? Arkadaşlık vb. ilişkiler biraz emek gerektirmez mi? Bırakın size aradaki iletişime emek versin insanlar sizde bu sırada önemsenmenin mutluluğunu yaşayın nazıkçe teşekkür edin.
Acele etmeyin. Zamanla da karşılık bulabilir bazı iyilikler.Bu iletişimlerin devamı gelirse sizde küçük jestler yapar, işlerini kolaylaştırmak yada günlerini güzelleştirmek için bir şeyler yaparsınız elbet.
Bence hediye alın. Hem hoşlarına gider hem borçlu kalmamış olursun.Bu konuyu açmak istedim çünkü nasıl davranacağımı gerçekten bilmiyorum.
Yeni bir şehre taşındım ve etrafımdaki herkes çok yeni insanlar. Ilk başlarda adapte olma sorunu yaşasam da , duygusal beklentiye girmediğim takdirde herkesle iyi anlaşıyorum.
Bi arkadaş var bilişimci. Bilgisayarım hakkında fikrini almak istedim. Bana sağolsun dedi ki " siz bilgisayarınızı getirin ben hallederim" tamam dedim. Sağolsun ilgilendi halletti de. Şimdi kendimi borçlu hissediyorum .
Bir diğer konu arabamla ilgili bir konuda fikir istediğim arkadaş da o sorunumu çözdü ben teklif etmiyorum ama sağolsunlar hallediyorlar. Yine borçlandım.
Şehir dışından misafirim geldi, akşam yemeğe dışarı çıkardım güzel bir restorandan rezervasyon yaptırıp. Ama hesabı ben ödemeyim diye kendisi ödemiş. Borçlandım yine.
....
Bunun gibi olaylar yaşıyorum. Beni arabasıyla bi yere bırakan bir arkadaş yol parası kabul etmiyor,
Ya da öğle arası kahve ismarliyor bir başka başka arkadaş derken...
Allahım hepsine ayrı ayrı hediye mi alsam ? Işin içinden çıkamıyorum. Yakın arkadaşlarım olsa açıkçası hiç karşılık vermem. Sonuçta alma verme dengesi eşittir. Ama samimiyetim yok kimseyle. Küçük hesaplar yapıyorum o yüzden. Zaten çok düşünen bir insanım. Yoksa onların da benden yardım isteyecekleri bir zamanı mi beklesem ? Adab-ı nedir bu işlerin?
neden borçlu hissediyosunuz anlamadım acaba öncelikle aileniz olmak üzere al gülüm ver gülüm ilişkileri içinde mi oldunuz? bir içten niyetle samimiyetle koşulsunuz iyilik yapmadınız ya da size yapılmadı mı? nedir bu borçluluk anlamadım ki her şeyin karşılığı maddi olmak zorunda değil.. yarın bi gün önemli bi derdi olur gelir size danışır o bile ona yaptığınız manevi bi yatırımdır. gerçek iyilik karşılık beklemeden yapılan iyiliktir bence, içinden geldiyse yapsınlar bırakın karşılık vermek için jest yaptığınızı anlarlarsa bozulurlar
hiç borçlu hissetme açıkçası aracım olsa bir arkadaşımı gideceği yere kadar bırakmak güzel bir iyilik olurdu, karşılık da beklemezdim. ya da bilgisayar uzmanı olsam, muhtemelen uzmanlığıma göre minnacık bişeyi halletme karşılığında bişey verilmesini istemezdim. restoran örneğinde mesela, sen düşünmüş yer ayırtmışsın zaten o da karşılığında hesabı ödemiş bu da gayet nazik bir hareket. bence bu dünyada hala iyi insanlar var ve karşısındaki düşünüp de yapıyorlar bunu. atıyorum bi kahvenin, bi eve bırakmanın, uzmanlığım dahilinde minik bi sorunu çözmenin büyük bir beklentisi olmaz ki. zamanı geldiğinde sen de verirsin karşılığını nasıl olsa.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?