Çeviri yapamayan bir tercüman..

elperdon

Kullanıcı üyeliğini pasifleştirmiştir.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
8 Ocak 2014
735
288
Merhabalar. Ben İngilizce mütercim tercümanlık öğrencisiyim, yarı burslu bir özel okulda okuyorum. İngilizcem çok iyi değil ve okulum 1 sene sonra bitecek. Şu an ciddi bir kurumda staj yapıyorum ve elime çevirmem için ciddi bir çeviri verildi. Benim bu soruyu sorma amacım, yetersiz olduğunu bildiğim ingilizcemle ne kadar doğru çevirmişim onu öğrenmek istiyorum. O yüzden lütfen çok fazla yanlışım varsa rencide etmeden şurda şurda yanlış yapmışsın çünkü böyle olmalı şeklinde açıklarsanız sevinirim. Tabi işin uzmanlarından öğrenmek istiyorum doğrularını. Şu an kendime güvenim 0 bu konuda. O yüzden çok çekinerek açıyorum bu konuyu. İşte metinden yaptığım bir kaç çeviri;
Orjinali;
The goal of a resilient Energy Union with an ambitious climate policy at its core is to give EU consumers -households and businesses- secure, sustainable, competitive and affordable energy. Achieving this goal will require a fundamental transformation of Europe's energy system.
Benim çevirim;
Özünde iddialı bir iklim politikası izleyen dirençli ve rekabetçi Enerji Birliği'nin hedefi AB tüketicilerine, -ev halklarına ve ticaret kuruluşlarına- güvenli, sürdürülebilir ve makul fiyatlı bir enerji vermektir. Bu hedefe ulaşmak için Avrupa enerji sisteminde köklü bir değişim gerekmektedir.
Orjinali;
Most importantly, our vision is of an Energy Union with citizens at its core, where citizens take ownership of the energy transition, benefit from new technologies to reduce their bills, participate actively in the market, and where vulnerable consumers are protected.
Benim çevirim;
En önemlisi, vizyonumuz özünde enerji bağlantısına sahip vatandaşları Enerji Birliği ile faturalarını azaltmak için yeni teknolojilerden yararlanmalarını ve piyasada aktif olarak yer almalarını sağlayacaktır. Ayrıca savunmasız tüketiciler de korunacaktır.

İkinci olmamış ama birinci çok güzel. İkincide "özünde vatandaşların varlığıyla beslenen bir enerji birliğiyle hedeflenen " şeyden Bahsediliyor. Özneler yüklemeler karışmış. orada ciddi anlam bozuklukları var

Iııııhhhh kafam o kadarını algılamamış

Tekrar okudum haklısın Türkçe cümle fena yanlış. Lakin bir şekilde 2 cümleyi de görünce kafam bu cümle bu cümleye uyuyor dedi ben en iyisi daha fazla yorum yapmauayım :)

teşekkür ederim. evet özne ve yüklem bulmada sorun yaşıyorum. bunu en pratik yoldan nasıl çözebilirim?

Canım sadece ilkini okudum ikincisine 15 dk sonra bakacağım, ufak bir düzeltmem olacak kırmızı ile highlight edeceğim;
Özünde iddialı bir iklim politikası izleyen dirençli Enerji Birliği'nin hedefi AB tüketicilerine, -hanehalklarına ve işletmelere- güvenli, sürdürülebilir,rekabetçi ve uygun maliyetli bir enerji vermektir. Bu hedefe ulaşmak Avrupa enerji sisteminde köklü bir değişim gerektirecektir.

Bu da ikincisi :)

En önemlisi, vizyonumuz merkezinde vatandaşlarının enerji bağlantılarının (sadece bu kalıptan emin değilim, metnin genelinde enerji bağlantısından mı dönüşümünden mi bahsediyor ona göre yorumum değişir) sahibi olduğu, faturalarını düşürmek için yeni teknolojilerden faydalandığı, piyasada aktif olarak yer aldığı ve savunmasız tüketicilerin korunduğu bir Enerji Birliği'dir.

Şimdi dışardayım dönünce yazacağım. Çok birebir yapmaya çalışmışsın, o yüzden meşhur tabirle "Çeviri kokmuş" :)
teşekkür ederim. bu cümle de yanlış oldu herhalde;
Latest data shows that EU imported 53% of its energy at a cost of around EUR 400 billion, which makes its the largest energy importer in the world.Six Member States depend on a single external supplier for their entire gas imports and therefore remain too vulnerable to supply shocks.It has also been estimated that every additional 1% increase in energy savings cuts gas imports by 2.6%. 75% of our housing stock is energy inefficient. 94% percent of transport relies on oil products, of which 90% is imported. Collectively, the EU spent over EUR 120 billion per year -directly or indirectly- on energy subsidies, often not justified. Our EUR 1 trillion need to be invested into the energy sector in EU by 2020 alone

Son veriler AB'nin yaklaşık 400 milyarlık bir maliyetle kendi enerjisinin %53'ünü ithal ettiğini gösteriyor ki AB'yi dünyada enerji ithalatçısı yapan da budur. Altı üye devlet, tüm gaz ithalatları için tek bir dış tedarikçiye bağlıdırlar ve bu nedenle arz şoklarına karşı çok savunmasız kalırlar. Aynı zamanda enerji tasarrufu için ilave edilen her %1'lik bir artışın gaz ithalatını %2.6 oranında kestiği tahmin edilmektedir. Konut stoklarımızın %75'inin enerjisi verimsizdir. Ulaşım %94 oranında petrol ürünlerine dayanır ki bunun %90'ı ithal edilmiştir. Topluca AB, enerji sübvansiyonlarına genellikle gerekçe göstermeden doğrudan veya dolaylı olarak, 120 milyarın üzerinde EUR harcadı. Yalnız 2020 yılına kadar AB'de enerji sistemine ihtiyacı olan 1 trilyon Euro'luk yatırım yapılacak.

çok teşekkür ederim. bu cümle de yanlış oldu herhalde;
Latest data shows that EU imported 53% of its energy at a cost of around EUR 400 billion, which makes its the largest energy importer in the world.Six Member States depend on a single external supplier for their entire gas imports and therefore remain too vulnerable to supply shocks.It has also been estimated that every additional 1% increase in energy savings cuts gas imports by 2.6%. 75% of our housing stock is energy inefficient. 94% percent of transport relies on oil products, of which 90% is imported. Collectively, the EU spent over EUR 120 billion per year -directly or indirectly- on energy subsidies, often not justified. Our EUR 1 trillion need to be invested into the energy sector in EU by 2020 alone

Son veriler AB'nin yaklaşık 400 milyarlık bir maliyetle kendi enerjisinin %53'ünü ithal ettiğini gösteriyor ki AB'yi dünyada enerji ithalatçısı yapan da budur. Altı üye devlet, tüm gaz ithalatları için tek bir dış tedarikçiye bağlıdırlar ve bu nedenle arz şoklarına karşı çok savunmasız kalırlar. Aynı zamanda enerji tasarrufu için ilave edilen her %1'lik bir artışın gaz ithalatını %2.6 oranında kestiği tahmin edilmektedir. Konut stoklarımızın %75'inin enerjisi verimsizdir. Ulaşım %94 oranında petrol ürünlerine dayanır ki bunun %90'ı ithal edilmiştir. Topluca AB, enerji sübvansiyonlarına genellikle gerekçe göstermeden doğrudan veya dolaylı olarak, 120 milyarın üzerinde EUR harcadı. Yalnız 2020 yılına kadar AB'de enerji sistemine ihtiyacı olan 1 trilyon Euro'luk yatırım yapılacak.

Ben de how are you today dan fazlası yok
Çok isterdim çatır çatır ingilizce konuşmayı
Maşallah kızlar tü tü

özendim

ne diyelim bize sadece tabrik etmek düşer

keşke benimde olsaaa

Son veriler AB'nin yaklaşık 400 milyarlık bir maliyetle kullanılan enerjinin %53'ünü ithal ettiğini göstermektedir. Bu durum AB'nin dünyanın en büyük enerji ithalatçısı konumuna getirmektedir. Altı üye devlet, tüm gaz ithalatı için tek bir dış tedarikçiye bağlıdırlar ve bu nedenle arz şoklarına karşı çok savunmasız kalmaktadırlar. Bununla birlikte enerji tasarrufu kaleminde her %1lik artışın gaz ithalatını %2.6 oranında azalttığı tahmin edilmektedir. Mevcut konutların %75'i enerji tasarrufu bakımından verimsizdir. %94'ü petrol ürünlerinden sağlanan ulaşlarım araçları için kullanılan enerjinin %90'ı ithal edilmektedir. Kümülatif olarak AB, -direkt ya da dolaylı olarak- çoğunlukla gerekçe göstermeden, enerji ödeneklerinden yıllık 120 Milyar EUR'nun üzerinde bir tutarı harcamıştır. Sahip olduğumuz 1 Trilyon EUR'nun 2020 yılına kadar enerji yatırımlarına ayrılması gerekmektedir.

elperdon içeriği tam olarak bilmiyoruz ama Six Member State orjinal metindeki yazılış şekli itibariyle avrupa birliğini kuran 6 devlet. Eski isimleriyle inner six. O zaman kurucu 6 ülke olarak belirtmek şart. Bahsedilen birliğin herhangi altı ülkesi değil

teşekkür ederim. geneli doğru olmuş yani çevirinin öyle mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…