Cesare Pavese / İtalya

13 Nisan 2007
15.555
36.072
1.123

Cesare Pavese



Cesare Pavese (1908-1950) İtalyan şair, romancı, çevirmen ve eleştirmen.

Cesare Pavese, 1908'de İtalya'da Santo Stefano Belbo'da doğdu. Çağdaş İtalyan edebiyatının en önemli temsilcisi, yenigerçekçilik akımının kurucusu sayılır. Ailesiyle birlikte yaz aylarını doğduğu köydeki çiftliklerinde geçirdiği için köy ve çevresindeki kırlar, tepeler ilk şiirlerini etkiledi. Ayrıca olgunluk döneminin en başarılı romanı olan Ay ve Şenlik Ateşleri'ne esin kaynağı oldu. Babasını küçük yaşta kaybetti. Geçim sıkıntısı nedeniyle Santo Stefano Belbo'daki çiftlik de satılınca çok sevdiği kırlardan ve tepelerden uzaklaştı. Gençlik yıllarından başlayarak yalnızlıktan hoşlanan, içe dönük biri oldu. Torino Üniversitesi'nde edebiyat okudu. İngiliz ve Amerikan edebiyatına ilgi duydu; bitirme tezini Walt Whitman şiirleri üzerine yazdı. Öğrenimini bitirdikten sonra orta öğrenimini tamamladığı eski okulu Liceo d'Azaglio'da edebiyat ve dil dersleri verdi. Bu dönemde İngiliz ve Amerikan yazarları ile ilgili yazıları La Cultura dergisinde yayınlandı. Daha sonra bir arkadaşının kurduğu Einaudi Yayınevi'nde çalışmaya başladı. 1935'te anti-faşist çalışmaları nedeniyle tutuklanarak sürgüne gönderilmiştir.

Sağlık sorunları nedeniyle İkinci Dünya Savaşı'na katılamayan Pavese bu dönemi kızkardeşinin yanında Piemont bölgesinde geçirmiştir. 1936'da serbest bırakıldı. Brancaleone Hapishanesi'ndeki bir yılından esinlenerek Carcera (Hapis) romanını yazdı. 1950'de Yalnız Kadınlar Arasında romanı ile İtalya'nın önemli edebiyat ödüllerinden Strega Ödülü'nü aldı.

Pavese, 1950 yılında yazarlık hayatının doruğuna ulaştı. Ama özel hayatında yalnız ve bunalımlıydı. Sonu gelmeyen aşk ilişkileri onun hayata olan bağını kopardı, sık sık intiharı düşünmeye başladı. 1950 Nisanı'nda, Yalnız Kadınlar Arasında adlı kitabına verilen Strega Ödülü'nü aldıktan sonra Torino'da bütün özel kâğıtlarını yok etti. 26 Ağustos 1950'de bir otel odasında uyku hapı alarak yaşamına son verdi.

Cesare Pavese yazın dünyasına şiirle başlamıştır. 1936'da yayımlanan Lavorare stance (Çalışmak Yorar) adlı yapıtında öznel olmayan, lirizmden uzak ve düzyazı özellikleri taşıyan bir çeşit öykü-şiir yaratmayı amaçlamış, günlük konuşma dili kuşatmasında çağdaş yaşamın insanı içine düşürdüğü acımasız ve derin yalnızlığın boyutlarını anlatmayı amaçlamıştır.


Önemli Eserleri :
Yaşama Uğraşı /günlük
Ağustosta Tatil
Ay Ve Şenlik Ateşleri
Güzel Yaz
Leuko İle Söyleşiler
Senin Köylerin
Tepedeki Ev
Tepelerdeki Şeytan
Yalnız Kadınlar Arasında
Yoldaş
Çalışmak Yorar



-derleme-
 
Büyük aşkım Tezer Özlü nün kitapları sayesinde tanıdım oda hüzünlü prenses Tezer ve Tutunamayan Oğuz gibi yaşama fazlaydı.
"İnsan sevgiye biri yanımızda olmadığından acı çekene dek dayanı;oysa gerçek yalnızlık dayanılmaz bir hücredir"
 
Günlüğünün son sayfasından;

Gizlice en çok korkulan hep gerçekleşir sonunda.
Yazıyorum:Ey,sen,acı!Peki sonra?
Bütün gerekli olan biraz cesaret.
Acı ne kadar ortaya çıkar ve kesinleşirse,yaşama içgüdüsü o kadar ağır basıyor ve intihar düşüncesi o kadar zayıflıyor.
Kolay sanmıştım ilk düşündüğümde.Zayıf kadınlar yapmıştı bu işi.Alçakgönüllülük istiyor,kendini beğenmişlik değil.
Tiksiniyorum bütün bunlardan.
Sözler değil.Eylem!Artık yazmayacağım...

Ve kendi fişini kendi çeker..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…