Cephe sistemleri

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.019
30.375
60

CEPHE SıSTEMLERı


cephe, cephe sistemleri, klasik kapaklı cephe sistemleri, strüktürel silikon cephe sistemleri, transparan cephe sistemleri, skylight sistemleri, kompozit cephe, spandrel cephe
1. KLASıK KAPAKLI CEPHE SıSTEMLERı
Giydirme Cephe Sistemi’nde dış yüzeyde kullanılan 50 mm genişliğindeki alüminyum kapak profili, mimarların taleplerine göre pek çok farklı geometrik formda uygulanabilmektedir. Camlar, yatay ve düşey akslarda dıştan mekanik olarak baskı çıtası ile tutturulur. Sistemin hava ve su sızdırmazlığı, içte ve dışta kullanılan EPDM fitillerle sağlanır. Oluşturulan aparat sayesinde kondens suları tahliye edilebilmektedir. Kapaklı Giydirme Cephe Sistemi, istenirse ”Two
Sided” cephe sistemine dönüştürülebilir. Dışta kullanılan yatay veya düşey eksendeki kapak profilleri isteğe göre iptal edilip, bu profillerin yerine, fuga boşluklarına silikon uygulaması yapılır. Böylece dışarıdan bakıldığında cephe yüzeyinde düşeyde
veya yatayda istenilen form elde edilebilir. Cephede kanat acılmak istendiginde özel tasarım profillerle dışardan algılanamayacak şekılde gizli kanat uygulaması gercekleştirilir.
2. STRÜKTÜREL SıLıKON CEPHE SıSTEMLERı
Cephe dışından alüminyum profillerin görünmediği tamamen cam
yüzeyin göründüğü cephelerdir. Ayrıca spandrel bölgelerde cam yerine tercihe göre compact laminant veya kompozit levhalar kullanmak da mümkündür. 13 mm genişliğinde ve 19 mm derinliğinde oluşan fugalardaki sızdırmazlık EPDM fitillerle
sağlanmaktadır. Bu nedenle panellerin fugalarında ayrıca silikon uygulanmasına gerek yoktur.Projeye bağlı olarak istenilen zaman ve yerde özel kanat adaptörleri ile gizli kanat açılabilmektedir. Dışarıdan bakıldığında kanatlar fark edilmez.
3. TRANSPARAN CEPHE
SıSTEMLERı

Saydamlığın önemli olduğu projelerde, farklı tasarlanmış taşıyıcı sistemler kullanılarak yapılan Transparan Giydirme Cephe sistemi, çerçevesiz bir camlama tekniğidir.
Sistemde temperli, lamine veya temperli lamine gibi farklı birleşimde nitelikli ve istenilen performans
değerlerini sağlayan cam üniteleri kullanılabilir. “Cam Üniteleri” paslanmaz çelikten imal edilen küresel mafsallı cam tutucular ve Örümcekler (Spider) yardımıyla, cepheye monte edilen düşey veya yatay ana taşıyıcılara başlanır.
Rutil’ler düşeyde ve
yatayda 22 derecelik açı ile hareket edebilecek şeklide tasarlanır. Böylece, yüzeyine etki eden rüzgâr kuvveti ile esneyen camların hareketine uyumlu hareket ederek, camların kırılması önlenir.
Camların arasındaki derz boşluktan kullanım yerine
göre farklı dolgu malzemeleri ile doldurulur. Çoğunlukla dolgu malzemesi olarak U.V. ve Ozon ışınlarına dayanıklı, yüksek süneklik değerine sahip Strüktürel cephe silikonları kullanılmakta birlikte, 60 Shore sertliğinde EPDM esaslı fitiller
de kullanılabilir.
Ana taşıyıcı sistem, cam ağırlığı gibi statik yükleri ve rüzgâr yükleri gibi dinamik yükleri taşıyacak şekilde tasarlanmalı, termal genleşmeyi ve bünyesel esnemeyi karşılayacak şekilde detaylandırılmalıdır.
4. SKYLIGHT SıSTEMLERı
Skylıght cephe ışıklık
sistemidir. Sistem genel olarak eğim yönünde suyun akışını engellememek maksadıyla kapaklı olabildiği gibi tamamen silikon fugalardanda olabilir.Hem gün ışığından azami faydalanabilmek hem de estetik kaygıları karşılayabilmek açısından ideal bir sistemdir.
ısteğe bağlı olarak elektriğe bağlı mekanizmalarla manüel veya duman kontrollü olarak açılıp kapanan kanatlarda cephe içine yerleştirilebilmektedir.Mertek ve aşık profilleri çelik alt taşıyıcı sisteme özel ankrajlarla bağlanarak istenilen eğim sağlanmaktadır.
mertekler aşıkların tamamında bulunan kondensasyon kanalları sayesinde yoğuşan su buharı kontrollü olarak sistemden uzaklaşır. profil kesitinde yapılan değişikliklere bağlı olarak dört metreye varan açıklıklar çelik konstrüksiyon kullanılmadan geçilebilmektedir.
5. KOMPOZıT CEPHE
Tüm cephelerde uygulanabilir estetik görünümlü cephe kaplama sistemidir. Renk seçeneği binanın istenilen renkte olmasına imkân tanır. Cam yapılarla birlikte kullanılabilmesi bu malzemeyi çekici hale getirmektedir. Oluşturulan karkas üzerine yalıtım yapılarak döşenirse
ısı ve ses yalıtımı yapmaktadır.
6. SPANDREL CEPHE
Spandrel Cephe Duvar üzerine ısı izolasyonu uygulandıktan sonra sistemin kendine has konstrüksiyon ile sağır cephelerin kaplanmasıdır. Taşıyıcı alüminyum profiller ankrajlarla yapıya tespit edilir ve mimari tercihe bağlı olarak istenilen cephe kaplama malzemesi ile kaplanmaktadır.
cephekaplamarehberi.com
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…