• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cep Telefonu Şarjının Daha Uzun Süre Dayanması İçin Neler Yapılabilir?

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.066
30.547
1.123
61
Konya
Günümüzde kullandığımız akıllı telefonların şarjları, eskiden kullandığımız ve işletim sistemi içermeyen telefonlara göre oldukça kısa sürede bitmektedir. Çoğu zaman gün içerisinde telefonumuzun şarjı bittiği için zor durumda kalabilmekteyiz. Bu sebeple powerbank tarzı cep telefonu şarj etmekte kullanılan cihazlar yaygın olarak kullanılmaya başlanılmıştır. Birçoğumuza göre bu durumun sorumlusu, kullandığımız telefonların bataryalarının yetersiz olması. Ancak bazı yanlış kullanım şekilleri de cep telefonlarının şarjlarının çabuk bitmesine yol açabiliyor. Dolayısıyla bizler da cep telefonu kullanırken bu yazıda bahsedeceğimiz hususlara dikkat ederek, cep telefonumuzun şarjının daha uzun süre dayanmasını sağlayabiliriz.

Cep telefonlarımızın şarjının hızlı şekilde bitmesine yol açan dört temel faktör şunlardır:

9289_indir.jpg

1. Ekran:
Ekran parlaklığı arttıkça telefonların enerji kullanımı da artmaktadır.
2. Ses: Özellikle telefonlarımızda kurulu bulunan uygulamaların ses seviyelerinin yüksek ayarda tutulması, telefonun enerji kullanımını yükseltmektedir.
3. Sıcaklık: Ortam sıcaklığı arttıkça, telefon bataryaları daha hızlı deşarj olmaktadır.
4. Toz ve kir: Telefon bataryamızın, telefona enerji sağlayan uçlarındaki toz ve kir batarya performansını düşürebilmektedir.

Bu bilgiler ışığında, cep telefonlarımızın şarjının daha uzun süre dayanması yapabileceğimiz şeyleri şu şekilde sıralayabiliriz:

a. Telefonumuzu uzun süre kullanmayacak isek, telefonumuzu kapatmalıyız. Örneğin akşam yatmadan önce telefonumuzu kapatırsak ve sabah kalktığımızda tekrar açarsak, telefonumuzun şarj dayanım süresini ciddi miktarda arttırabiliriz.

b. Telefonumuzun ekran parlaklık ayarını, bulunduğumuz ortamın ışık seviyesine göre, ekranın görülebileceği en düşük seviyeye ayarlarsak, telefonumuzun şarj dayanım süresi yükselecektir. Genelde dışarıda güneşli ortamda iken telefon ekranımızı seçebilmek için, ekran parlaklık seviyesini en yükseğe ayarlamaktayız. Özellikle günün büyük bölümünde dışarıda ve güneşli ortamda telefonumuz kullanmıyorsak, ekran parlaklığını en yüksek seviyede tutmak ciddi bir enerji israfına yol açmaktadır.

c. Titreşim özelliğini gerçekten ihtiyacımız yoksa kapatmalıyız. Telefonlar titreşim esnasında ciddi enerji tüketmektedirler.

d. Ses ayarlarını da ihtiyacımız olan en düşük seviyeye getirmek, telefonumuzun şarjının daha uzun süre gitmesini sağlayacaktır. Ses özelliğini kullanmadığımız uygulamalar için de sesi kapatmak oldukça uygun bir yaklaşım olacaktır.

e. Telefonlarımızda bulunan GPS özelliği de ciddi miktarda enerji tüketimine yol açmaktadır. Bu sebeple gerçekten GPS kullanmadığımız zamanlarda, GPS özelliğini mutlaka kapatmalıyız. Bu şekilde pilimizin şarj dayanım süresini önemli oranda yükseltebiliriz.

f. Özellikle araba sürerken kullandığımı bluetooth özelliği de enerji kullanımını arttıran bir özelliktir. Bu sebeple bluetooth özelliğini de işimiz bittiğinde kapatmak, telefonumuzun şarjının uzun süre dayanmasına yardımcı olacaktır.

g. İnternete bağlanmak için kullandığımızı Wi-Fi özelliğini de, internette gezinmiyorken açık tutmak hem anlamsız hem de enerji tüketimini arttıran bir yaklaşımdır. Telefonumuz cebimizde dururken bu özelliği açık tutmak gereksiz bir davranıştır. Wi-Fi özelliğini de internette gezinmiyor iken kapalı tutmak telefonumuzun şarj dayanım süresini önemli ölçüde arttıracaktır.

Bu yazıda, hemen hemen hepimizin ortak sorunu olan cep telefonlarımızın kısa sürede biten şarjlarının, daha uzun süre dayanması için alabileceğimiz bazı önlemlerden bahsettik. Bu önlemlerden hepsini olmasa bile, kendi kullanım alışkanlıklarımız açısından en uygulanabilir üç-dört tanesini uygulamak bile, cep telefonumuzun şarjının daha uzun süre dayanmasına katkı sağlayacaktır.
bilgiustam.com
 
Back