Adım 1: YAN CEP dikişi için 1 astar, 1 giysi kumaşı parçası olmak üzere
cep başına toplam 2 kumaş parçası kullanıyoruz. Astarlık kumaş içte kalacak ve giysi kumaşınız da bel yerinden yan dikiş yerine kadar uzanarak cep açıklığının olduğu yere gelecek; unutmayın.
Cep dikişine başlamadan önce dikeceğimiz etek/pantolon/elbisenin ön parçasını dikişe hazı hale getiriyoruz.
Yani, pili vb. detaylarını tamamladıktan sonra önceden kestiğimiz cep astarıyla birleştirmeye hazır bir şekilde dikiş masamıza seriyoruz.
Adım 2: Cep astarını giysi kumaşının ÖN yüzüne aşağıdaki resimde olduğu gibi iğneliyoruz. (Ben teğel dikişi yapmıyorum. Biraz tembel terzi notları bunlar. Dikiş makinasındaki becerilerinizin henüz yeterli düzeyde olmadığını düşünüyorsanız, toplu iğnelerin olduğu yerden bir de teğel dikişi yapın).
Tela kullanma: Eğer ince / orta kalınlıkta bir kumaş kullanıyorsanız ve cep dikişinizin düzgün görünmesini istiyorsanız, bu iki parçayı birbirine dikerken bir de şerit tela kullanabilirsiniz. Benim bu etek çalışması özelinde tela kullanmaya ihtiyacım olmamıştı.
Adım 3: Astar parçasını giysi parçamızın ön yüzüne diktikten sonra, içe doğru çeviriyoruz. Tertemiz bir görüntü elde etmek için, astar ile kumaşın birleştiği yerden ve astarın yüz tarafı dönük şekilde bir düz dikiş daha yaparsanız, cep kenarlarınızın kullanıldıkça biçimsiz durmasını engellersiniz.
Yine aşağıdaki resimde olduğu gibi, toplu iğneyle düzelttiğim hizayı ütü ile düzleştirdikten sonra, yan kumaşı ekleme işlemine geçebiliriz.
Adım 4: Şimdi sıra yan cep parçasını eklemeye geldi. Unutmayın; bu parçaları birleştirdikten sonra giysinizin ön parçası tek bir parça olacak ve ancak o zaman diğer parçalarla birleştirmeye hazır hale gelecek.
Yan parçayı önden ve cep astarından düzgün şekilde hizalıyoruz. Tembel terzi olarak ben yine toplu iğne kullanmakla yetindim. Arzu eden, buralara da teğel dikişi yapabilir.
Adım 5: Artık parçaları birbirine dikme sırası geldi. Teğel dikişi/iğne yardımıyla sabitlediğimiz yan parçayı aşağıdaki resimde oklarla işaretlenmiş yerlerden, ana giysi parçasına dikiyoruz.
Adım 6: Yan parçanın giysinin kalanına düzgünce sabitlenmesinden sonra cep astarıyla birleştiriyoruz. Ben bu işlemi bu sırayla yapıyorum çünkü, özellikle de daha acemi olduğum zamanlarda, iki parçayı birbirine dikerken kaydırıyordum. Neticede, önemli olan, cebin iç taraftan nasıl göründüğü değil, bel ve yan ölçülerinin doğru şekilde denk getirilmesi...
Tamamlanan cep dikişini bir de zigzag / overlok dikişle tamamlayarak, etek/pantolon/elbise dikişinin sonraki adımlarına geçebilirsiniz artık.
Cep dikişlerimiz bittikten sonra işte böyle yakışıklı görünebilir hale gelecektir.
kendindik.com/