Çene Estetiği Çene ve Elmacık Kemiği Protezleri

Çene Cerrahisi, Çene Estetiği, Çene Eklemi Sorunları, Gülüş Dizaynı

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.016
30.372
60
Yüz protezleri yüz kemiklerini büyültmek için üzerlerine eklenen protezler. Amaç küçük bir çeneyi ya da yetersiz elmacık kemiklerini büyültmek ve çıkıklaştırmaktır.
Doğru planlandığı zaman bu tür protezlerin tahmin edemeyeceğiniz kadar iyi etkileri olabilir. Çene ya da elmacık kemiğinin gerektiği boyutta olmadığı bütün yüzler bu tür protezlerden fayda görebilir. Ancak yanlış bir şekilde kullanılırlarsa doğallıktan ve estetikten uzak sonuçlar elde etmek çok kolay.

ÇENE PROTEZLERİ: Eğer sahneye çıkmayı düşünüyorsanız, model ya da film yıldızı olmak gibi bir hayaliniz varsa ve çeneniz küçükse mutlaka çenenizi büyülttürmenizi tavsiye ederim
Örneğin ünlü modellerin yüzlerini incelerseniz hiç birisinin küçük çeneli olmadığını görebilirsiniz. Birçoğunun ideal olmayan, eğri, sarkık burunları olabiliyor ama asla küçük çeneli değiller. Küçük çeneli bir top model bulmak neredeyse şişman bir top model bulmak kadar imkânsızdır.

ELMACIK KEMİĞİ PROTEZLERİ: Yine top modellerin yüzlerini incelerseniz hemen hemen hiç birinin elmacık kemiklerinin küçük olmadığını görebilirsiniz. Çene kadar önemli olmasa da elmacık kemikleri de yüz yapınızı çok etkiler ve bu tür bir protez yüzünüzde ciddi değişikler yapabilir.

NE ZAMAN ELMACIK KEMİĞİ PROTEZİ – NE ZAMAN ENDOSCOPİC LİFTİNG
Burada çok önemli bir noktayı vurgulamam lazım. Konu küçük bir çene olunca düşünecekte fazla bir şey olmuyor. Yapılması gereken çeneyi büyültmek ve bunun ne tür bir protezle yapıldığı sadece teknik bir detay.
Ama elmacık kemiklerinde durum biraz farklı. Burada çok dikkat edilmesi gereken bir konu var. Eğer orta yüz sarkıklığı elmacık kemiği yetersizliği olarak yanlış yorumlanırsa yerleştirilen protezler yüzü şişman ve yuvarlak gösterecektir. Bunun çok sık düşülen bir hata olduğunu söylemeliyim.

Protez sadece elmacık kemiklerini dışarıya doğru çıkıklaştırır. Yüzün diğer bölgeleri üzerinde etkisi yok denecek kadar azdır.
Oysa sarkmış yanakların kaldırılması (endoscopic lifting) yüzün bütün yapısını etkiler. Bu ameliyatta amaç anatomik olarak daha aşağıda, neredeyse çene seviyesinde duran yanak dokularını yukarıya, elmacık kemiklerinin seviyesine çıkarmaktır. Bir protez ile kazanılabilecek kadar dolgunluk bu ameliyat ile sağlanabilir. Özellikle yuvarlak bir yüz yapısında bu ameliyat ile yanaklar çıkıklaştırılabilir ve ideal bir profil sağlanabilir.

Doğru analiz:
Elmacık kemikleri üzerinde yetersizlik olan bir yüzde
• Eğer yüzün alt kısmında bir dolgunluk ve üst kısmında bir sarkıklık varsa, sorun yaşlılık olsa da olmasa da en iyi seçenek yanaklardan yukarı kaldırılmasıdır.
• Ancak yanaklarda bir sarkma yoksa ve alt yüz normalse elmacık kemiği protezi daha iyi olacaktır.
Tamamen bilgisayarda yaptığım hayali bir örnek vermek istiyorum. İlk resimde gördüğünüz yüz yapısında bir insana elmacık kemiklerini kuvvetlendirmek için eğer elmacık kemiği protezi koyarsanız orada bir şişkinlik sağlarsınız ve ikinci resimdeki sonucu elde edersiniz. Oysa aynı insana sadece endoscopic yöntem ile yanak kaldırma yaparsanız üçüncü resimdeki sonucu alırsınız.
Siz ne tercih ederdiniz?

Ben bu tür ameliyatlardan önce mutlaka bir profil analizi yapılmalı. Ameliyatın planlaması bazen ameliyatın kendisinden daha önemli oluyor. Eğer böyle bir ameliyat düşünüyorsanız mutlaka doktorunuzla bu konuları ayrıntılı konuşun.

PROTEZLER:
Çene ve elmacık kemiği protezlerinin yapıldığı birçok değişik madde var. En sık kullanılanlar şunlar:

Hydroxyapatite, görüntüsü mercan taşına benzeyen bir seramik cinsi.
Silikon. Görüntü olarak sert plastiğe benziyor.
Polyethylene (medpore), yine görüntüsü ve yapısı mercana benziyor, ancak bir plastik çeşidi.
Gore-Tex, high-tech montlarda ayakkabılarda kullanılan gore-tex ile aynı. Bu madde damar cerrahisinde de çok sık kullanılıyor.
Kadavra kemiği, ölülerden alınan kemikleri bu amaçla hazırlayan ve kullanıma uygun şekilde piyasaya süren markalar var.

Bu materyallerin iyi ve kötü tarafları var. Her cerrahın kendine göre bir tercihi olacaktır. Yani en iyisi diye bir şey söylemek zor. Ama bilinen bazı özellikler şunlar:
Silikon protezler zamanla kemiği eritiyor ve kendisine neredeyse bir yuva yapıyor. İlk yıllarda bir cm. lik bir çene proteziniz varsa 5 sene sonra bu protez kemiğe gömüldüğü için 1/2 cmye inecektir. Diğer yandan bu protezi koymak teknik olarak çok kolay. Ameliyat hem çok küçük bir kesimden yapılabiliyor hem de çabuk iyileşiyor.
Kadavra kemiğinin erime olasılığı var. Enfeksiyona da daha duyarlıdır.
Polyethylene piyasada “medpore” ismiyle satılıyor. Benim tercihim bu protezler. Özellikle endoscopic cerrahiyi öğrendiğim hocam Dr.Ramirez’in dizaynı olan bir serisi var. Dr. Ramirez bu seriyi üç boyutlu olarak insan yüizine en iyi adaptasyou sağlayacak şekilde dizayn etti ve ben en iyi sonuçları bunlar ile aldığımı düşünüyorum. Medpore protezler zamanla neredeyse kemikleşiyor. İçlerindeki mercansı yapı yeni hücrelerin bu protezleri kemik gibi doldurmasına yardımcı oluyor. Bu yüzden enfeksiyona karşı da çok dirençliler ve kemikleri eritmiyorlar. Tek sorunları cerrahi tekniktir olarak işlem biraz daha zor. Bırakın bu kısmını da cerrahınız düşünsün.

AMELİYAT: Çene protezleri ağız içerisinden, alt dudağınızın en derin yerinden ya da çene altından yapılan bir kesim ile konulabilir.
Çene altından konulması protezin mikroplu olması önlenemeyen ağza deymeden en temiz şekilde konulmasını sağlıyor ancak çene altında bir kaç cm.lik bir kesim yapılıyor ve belli belirsiz de olsa bir iz kalıyor.
Ağız içi hem kirli bölge hem de bu hat üzerinde duyu sinirleri var ve bunların üzerlerinden atlamak gerekiyor.
Elmacık kemiği protezleri ise her zaman ağız içerisinden konulur. Kesim üst dudak içerisinden, en derin yerden yapılır ve yanak altından protez konulur.
Bütün ağız içi kesimleri emilebilir dikişler ile kapatıldığı için alınması gereken dikiş genellikle olmaz.
kaynak.:teomandogan.com
 
KOMPLİKASYONLAR VE ÇIKABİLECEK SORUNLAR
Ciddi bir kanama bu ameliyatta pek beklenmese de bazen protez etrafında küçük hematomlar olabilir ve bu hematomun alınması gerekebilir, ki bu da beş dakikalık bir işlem.

Bu tür yabancı madde kullanılana ameliyatlarda asıl korkulan enfeksiyon olmasıdır. Yabancı madde etrafında ya da içerisinde oluşacak enfeksiyonun tek tedavisi protezi çıkarmak olabilir. Ağız içerisinden konulan protezlerde bu risk biraz daha yüksek olur.

Çene protezlerinde alt dudakta his kaybı olabilir. Dudağın altından iki taraftan birer duyu siniri çıkıyor. Ameliyat eğer ağız içerisinden yapılıyorsa bu sinirin çok yakınından geçip protezi koymak gerekiyor. Bu sinirin kopması düşük bir olasılık olsa da dokunulması bile bir süre his kaybına neden olabilir. Ancak his kaybını hareket kaybı ile karıştırmayın, bu sinir hasarı sadece uyuşukluk yapabilir. Bu uyuşukluk diş tedavisi yapılırken alt çeneye yapılan iğne oluşan alt dudak uyuşukluğu ile aynı. Çene altından yapılan kesimlerde de bu risk var ama daha az.

Ama bu ameliyat sonrası bir diz estetik sorunda yaşayabilirsiniz. Özellikle doğru endikasyon ile (yani doğru bir mantık ile) konulmayan protezler yüzü olduğundan kötü, hatta çok kötü gösterebilir. Şekilden memnun olsanız da asimetriden şikâyetçi olabilirsiniz. Yine de her şeyin düzeltilebilir olduğunu, en kötü ihtimalle protezler çıkarıldığında eski halinize döneceğinizi unutmayın.

SIK SORULAN SORULAR:
Elmacık kemiklerime protez konursa “dönmelere” benzemez miyim?
Bu soru çok sorulduğu için affınıza sığınarak buraya koydum. Cevabı evet olabilir. Eğer protezi koyma nedeni yanlışsa, yani zaten yuvarlak bir yüzde sadece yanak düşüklüğünü düzeltmesi için bu protez konursa aynen yukarıdaki gibi bir görüntü oluşabilir. Sadece elmacık kemiği yetersizliği olan yüzlere bu protez uygun. Sorun sarkık yanaklar ise sadece bunları kaldırılmaya yönelik bir işlem yapılmalı.
Çene protezi çiğnemeye engel olur mu?
Hayır olmaz. Bu protez çenenin dış yüzünde durduğu için sadece dışarıdan görülen estetik bir fark yaratır.
Sadece yağ ya da doku kokteyli bu protezlerin yerini tutabilir mi?
Eğer çok küçük bir değişiklik isteniyorsa tutabilir. Ama orta ya da ileri derecede bir bir büyüme isteniyorsa yağ gibi yumuşak bir dolgu maddesi doğal olmayacaktır. Ancak kemik kadar sert bir madde kemik gibi durabilir. Hatta fazla verilirse yağ ya da doku kokteylleri düzeltilmesi zor olan garip görünüşlü yumuşak çenelere ya da elmacık kemiklerine neden olabilir.


İPUÇLARI:
• Eğer çeneniz küçükse “sana çok yakışıyor... sevimli gösteriyor...” diyenlere aldırmadan hemen çenenizi büyültün. Mutlaka yaptırın asla pişman olmazsınız diyeceğim bir kaç ameliyattan biri.
• Elmacık kemiği protezi koyduracaksanız bunun doğru bir nedenle yani “endikasyon” ile yapıldığına emin olun. Sarkık yanaklar ile küçük kemiklerin apayrı şeyler olduğunu unutmayın.
•

AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI SİZİ NELER BEKLER:
Bu küçük - orta derece arası bir estetik ameliyat. Ağrılı sayılacak bir ameliyat ta değil. Elmacık kemiği için mutlaka bayılmanız gerekli, ancak çene protezi lokal anestezi ile yapılabilir. Silikon çene ucu protezleri muayenehane ortamında konulabilirse de bir hastanede olmanızı tavsiye ederim.
Ameliyattan sonra ameliyat bölgelerinde bir şişlik olacaktır. Bu şişlik ilk bir ay kadar konulan protezi olduğundan yaklaşık %30 daha büyük gösterebilir. Buna kendinizi hazırlayın. Gerçek sonucu görmeniz aylar alabilir.
İlk günlerde çene hareketlerinde hafif bir ağrınız olabilir. Ama genellikle bir kaç gün içerisinde normal hayatınıza dönebilir, bir kaç hafta sonra spora başlayabilirsiniz.
Ağız içi dikişleriniz kendiliğinden eriyecektir. Sizde istene ameliyattan sonra ağzınızın içini çok temiz tutmanız ve bol bol gargara yapmanız olacak.

AMELİYATIN KARNESİ:

Anestezi şekli: Lokal ya da genel.
Ameliyat nerede yapılmalı: Bir hastane ameliyathanesinde.
Ameliyat süresi: Tamamen konulan protez sayısı ve çeşidine bağlı.
Hastanede yatış süresi: Aynı gün taburcu olunabilir.
Ameliyat sonrası ağrı – sıkıntı: Bir kaç gün hafif bir sızlama olabilir. Genellikle ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur.
Şişme, morarma: 3–7 gün arasında.
Pansuman: Yok.
Dikişler: Ağız içi dikişleri kendiliğinden eriyor, çene altı dikişleri beşinci günde alınabilir.
Ne zaman işe dönülebilir: 3–7 gün.
Spor: 2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 3 hafta sonra normal sporlar. Basket, box gibi vücut vücuda yapılan kompetitif sporlara en erken 5 hafta sonra başlamak doğru olur.
Son şekil: Genellikle ilk haftada şişliklerin önemli bir kısmı gider. Ama son şekil en erken 6. ayda ortaya çıkar.
 
paylaşım için tşkler ama bence saçma ben geniş bir çene istemiyorum en azından bence bir bayanın yüzünde en itici durucak şeylerden biride geniş çene çok kaba bence.
 
bence de katılıyorum.geniş surat ve geniş çene hiç yakışmıyor bayana.ekranda da ben yakıştırmıyorum açıkcası.gamze özçelik,çağla şikel ve allessandra ambrosıo bunlar küçük çeneli kadınlar ve çok zarif asil ve farklı duruyolar.özellikle gamze supper:)
 
MENTOPLASTİ

Mentoplasti
Mentoplasti çenenin estetik ameliyatı olup, çenenin yüz ile uyumlu hale getirilmesi amacı ile yeniden yapılandırılmasını tanımlar. Bu cerrahi çenenin görünüşünü ve yüzün genel orantılarını iyileştirir.
Bir bireyin fazla ya da az çekici gözükmesine neden olabilen ortak fikir birliğinin olduğu yüz hatları vardır. Yüzdeki tüm yapılar kendi içerisinde uyumlu ve dengeli olmalıdır. Bu yapıların birbirleriyle ilişkilerinin, açılarının, mesafelerinin her insanda farklı olmasının yanında, her insan için “ ideal değerler ” hesaplanabilir.
İdeal çene pozisyonu burun tabanından, aşağı doğru çizilen dik hayali bir çizginin 2-3 mm gerisinde olmalıdır 2-3 mm den daha fazla geriye sapmalar zayıf çene, tersi de kuvvetli çene olarak kabul edilir. Kadınlarda, ideal çene pozisyonu bu ideal yerin biraz daha gerisinde olabilir ki bu da daha istenen bir estetik görünüm yaratır. Erkeklerde, erkeksi bir görünüş veren kuvvetli bir çene çizgisi tercih edilir.

Prosedürde genel bilgi
Mentoplasti zayıf bir çeneyi düzeltmek, küçük veya çekilmiş olan bir çeneyi büyütmek için hastaya implant yerleştirerek veya ya da hastanın kendi çenesinin bir parçasını hareketlendirip ilerletilmesiyle yapılabilir. Çok küçük çenesi olan hastalarda çeneye ekleme yapmak için vücudun kendi dokusu kullanılabilir, bunun için genellikle kalçadan olmak üzere kendi kemiği kullanılabilir. Mentoplasti, çıkıntı yapan genel dış görünümü bozan fazla belirgin bir çeneyi küçültmek için kemiğin bir parçasını çıkararak da yapılabilir.

Preop hazırlık
Cerrahınız, mentoplasti ameliyatının sonuçları hakkında gerçekçi beklentileri oluşturmak üzere size yüz analizinizi yapacak, önerilerde bulunacaktır. Planlanan ameliyat, aklınızda herhangi bir soru bırakmayacak şekilde ayrıntılı olarak açıklanacaktır. Cerrahınız, gözlemleri ve ihtiyacınız doğrultusunda ek yüz cerrahileri önerebilir.
Ameliyata karar verildiğinde kapsamlı tıbbi öykünüz alınacak, önceki ameliyatlarınız hakkında sorular sorulacaktır. Genel sağlık durumunuza göre laboratuar testleri istenebilir. Ameliyat öncesi daha iyi bir görünüm sağlamak için yapılacak çene büyütme veya küçültme miktarını belirlemek, yükseklik ve pozisyonunda değişiklik yapmak için röntgen tahlilleri istenebilir. Kanamayı etkileyen (coumadin veya warfarin gibi) herhangi bir ilaç kullanılıp kullanılmadığı hakkında cerrah bilgilendirilmelidir. Ameliyattan önceki haftalarda, aspirin, aspirin içeren ilaçlar, ibuprofen veya diğer steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlar, ginko biloba ekstreleri, E vitamini preperatlarından kaçınılmalıdır. Günlük düzenli kullanılan ilaçlarınızı eğer cerrahınız onayladıysa kullanabilirsiniz.
Başka türlü bilgi verilmediyse ameliyat önceki akşam gece yarısından sonra hiçbirşey yenilmemeli ve içmemelidir. Operasyondan önce dişlerinizi fırçalamalısınız.

Operasyon
Mentoplasti sedasyonlu ya da sedasyonsuz lokal anestezi, ya da genel anestezi altında yapılabilir. Operasyon günü birlik şekilde yatış gerektirmeden yapılabilir. Ameliyat yapılacak işleme bağlı olarak 30 dakika ile 3saat arasında sürebilir.
Eğer çene için implant gerekirse, cerrah çene altından veya ağız içinden küçük bir insizyonla başlar. Doktorunuz, planlanan kesi yeri hakkında ameliyat öncesi sizi bilgilendirilecektir. İmplant çene önüne, yumuşak dokuların derinine yerleştirilir. Hastanın anatomisi ve kendi koşulları implant ihtiyacını belirler. Gerekli şekilde çenenin şekillendirilebilmesi için değişik implant çeşitleri vardır. Pek çok çalışmada mükemmel şekillendirmeyi sağladıkları kanıtlandığı için Gortex ve silikon en sık kullanılan implantlardır. Mentoplasti için vida ya da plak genellikle gerekmez, çene kemiğini saran zarın altına yerleştirilerek dikişle tespit edilir. Amaç çene projeksiyonunun azaltılması, aynı kesi yoluyla çene bir miktar tıraşlanarak arzu edilen şekle getirilir.

Postop yapılması gerekenler
Ameliyat sonrası oluşabilecek olan ağrı ilaçlarla kontrol edilir. Hastalarda görülen çenede gerginlik hissi haftalar içinde azalır. Ödem ve morarma olabilir. Ödem ameliyat sonrası birinci haftada maksimuma ulaşır sonra azalmaya başlar. Ameliyattan sonra 2 veya 3 gün boyunca çeneye bandaj uygulanır. Kullanılan dikişler ameliyattan sonra 5 ya da 7 gün içinde alınır veya kendiliğinden erir.
Ameliyat sonrası birkaç gün çiğneme kısıtlanabilir, sıvı ve yumuşak gıdalarla beslenmek gerekebilir. Ameliyattan 10 gün sonra hastalar günlük yaşantılarına dönebilir.
Hastalara ameliyattan sonraki ilk birkaç hafta içerisinde yorucu faaliyetlerden kaçınması tavsiye edilir. Ayrıca 6 hafta boyunca yüze darbe almaktan kaçınılmalıdır.
 
nükhet ,ben de düşünüyorum ağız içinden mi yapıldı seninki,kaç günde işe dönülüyor zor bir süreç mi acaba,bi de maliyeti ne kadardı seninki
 
nükhet ,ben de düşünüyorum ağız içinden mi yapıldı seninki,kaç günde işe dönülüyor zor bir süreç mi acaba,bi de maliyeti ne kadardı seninki

Ben cene altindan yaptirdim kucuk bir Kesi benim kombine ameliyati Oldu Burun cene birlikte biraz Pahalli Oldu ama degdi Aynizamanda gidimda alindi käs kaldirma bir Hafta boyunca Cobra ictim bir Hafta Sonra ise donebilirsin ama oturmasi 6 ayi buluyor 6 ay boyunca genis bir ceneyle gezdim ama Simdi iyimi yaptirmisim
 
selam Ben Burdayimm cene estetigi yaptirdim iyimi yaptirmisim cok memnunum cenem biraz gerideydi Simdi cok guzel oldu
merhaba ben bısey sorucaktım benımde alt cenem gerıde ve kucuk protez taktırcem gecen gunlerde sımulasyon bakmaya gttım doktora cene boyutumu blgsayarda dudak hızama getırdı fakat yanak yapım yanı yanak goruntum degısmedı yanı sız de sululasyon yaptrdysanız sımulasyon yanak derısındekı degısımı yansıtıyormu yoksa sadece ceneyı one mı getırıyor? Yanı sımulasyonda sızınde yanak seklınız cok degsmeyp amelyattan sonra nasıl bı degsıklık oldu ?ameiyattan sonra yanak seklınız degstımı
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…