Cenazesi iki gün buzlukta kalan Cemile’nin annesinden mesaj var: Hakkınızı helal edin

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.718
698
Cenazesi iki gün buzlukta kalan Cemile’nin annesinden mesaj var: Hakkınızı helal edin

Şırnak’ın Cizre ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı yedinci gününde.

Eylül ayındaki abluka dokuz gün sürmüş, 21 sivil hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybeden 21 sivilden biri de 10 yaşındaki Cemile Çağırga’ydı. Cemile, evlerinin bahçesinde oyun oynarken, zırhlı araçtan açılan ateş sonucunda can vermişti.

Cemile’nin defnedilmesine izin verilmemiş, annesi Emine Çağırga, kızının cenazesini iki gün boyunca evlerinde gıdaları saklamak için kullandıkları derin dondurucuda bekletmek zorunda kalmıştı.

cemile-cagirga.jpg

Fotoğraf: Tunca Öğreten

‘Sıkılan her kurşun Cemile’yi gözümün önüne getiriyor’
Telefon şebekesinin ara ara çalıştığı, elektriğin belirli saatlerde verildiği, su deposunun zırhlı askeri araçlar tarafından patlatıldığı evlerinin bir göz odasına sığınarak, ablukayı savuşturmaya çalışan Emine Çağırga’dan hepimize mesaj var…

Sorduğum soruların cevaplarını önce bir kağıda not alıp daha sonra fotoğrafını çekerek bana ulaştıran Çağırga ailesinin annesi, “Şimdi sıkılan her kurşun, Cemile’min vurulma anını gözümün önüne getiriyor. Ölmeden önceki son sözü ‘Oy anne’kulaklarımda çınlıyor. Bu da beni kahrediyor” dedi.

Çözüm sürecini başlatırken, “Bu yola, analar ağlamasın diye çıktık” diyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve “Kadının yüzü gülüyorsa o ülke mutludur” sözlerinin sahibi Başbakan Davutoğlu’na seslenen Emine Çağırga, sözlerine şöyle devam etti:“Altı aile, 26 kişi aynı eve sığınmış durumdayız. Daha Cemile’min acısını sindirememişken, bana daha büyük korkular yaşatıyorlar.”

‘Devlet bize düşman gibi davranıyor’
Gece, gündüz kurşun ve bomba seslerinin devam ettiğini, çocuk ve torunlarının korkudan adeta titrediğini söyleyen Çağırga,“Torunlarım arasında akciğer hastalığı olan var. Nefes alamıyor. Elektrik olmadığı için hiçbir şey yapamıyoruz. Kendimden geçeli çok oldu; onlar için endişeleniyorum” dedi.

Zulmün bitmesi için dua ettiğini söyleyen Emine ana, ellerinden başka bir şey gelmediğiniyse şöyle anlattı: “Çaresiziz. Ölüm sıramızı bekliyoruz. Devlet, adeta düşman gibi davranıyor ve saldırıyor bize. Devletin barış getirmesini isterdik, savaş değil. Bir an önce barış sürecine geri dönülsün. Biz düşman değiliz, kimse ölmesin.”

Abluka altındaki günlerinin nasıl geçtiğini sorduğum Çağırga’nın cevabı şu oldu: “Çok kötü. Mermi ve bomba sesinden uyuyamıyoruz. Bırakın evden, pencereden kafasını çıkaranı vuruyorlar. Önceki gün bir komşumuz su deposunu açmak için dama çıktığında, keskin nişancılar tarafından vurularak öldürüldü. Çocuklarının feryadından durulmuyor şimdi.”

cemile-cagirga1.jpg

‘Savaş değil, düğün var’
Bu durumdan en çok çocukların etkilendiğini belirten acılı kadın, torunlarının atılan her bombadan sonra annelerine, “Bizi de Cemile ablam gibi öldürecekler mi” diye sorduğunu, kendisinin de “Düğün var, silah sesleri oradan geliyor” diyerek, çocukları teselli etmeye çalıştığını anlattı.

Geçen Eylül’de 10 yaşındaki kızını kaybetmiş anneye, “Bu savaş nereye varacak” diye sordum… Aldığım cevapsa “Bu iş, savaşla bir yere varamaz. Devlet böyle yaptıkça Kürt halkını kendine düşman ediyor. Devlet, senin aileni öldürse sen ne yaparsın? Bu savaş bitsin artık. Kardeşçe yaşamak istiyoruz” oldu.

Okuma yazma bilmeyen Emine ananın, oğluna kalem kağıtla yazdırdığı cevaplardaki son sözüyse yedi gündür Şırnak’ta yaşananların özeti gibiydi: “Oğlum, abine selam söyle; hakkını helal etsin. Selametle…”

gerçekte kim vurdu bilemem ama içim parçalandı resmen .. Bir anne için ne kadar zor bir durum... ölüm zaten ağır iken daha da ağır yaşamış bu acıyı..

Kim vuracak powerfull
Bak pkk nın yayınlanan son telsiz konuşmalarından bir kısım...Sivilleride katlediyorlar askeri suclamak için
Bak bu konuya

http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/hainlerin-gozu-dondu.888777/

Teröristler güvenlik güçlerine yardım eden sivilleri de öldürmek için birbirlerine talimat veriyor.

Terörist 1: ...dinliyorum
Terörist 2: Kimse yok mu, herkes nerede? Yerinizde durun. Cadde üzerinden mahalleye giden yer yok mu?
Terörist 1: Var da oraları da tutulmuş. Yalakalar askere çay veriyor orada. Sıkıştık burada.
Terörist 2: Uyanık olun, suikastçı da hazır olsun, önde kalsın biraz. Görüyor mu orayı? Serdilhan ilk fırsatta askerleri ve o yalakaları vursun, acımayın.
Terörist 1: Arkasından görüyor.
Terörist 2: Hazır olunca haber ver, üzerine gidin, anlaşıldı mı ?
Terörist 1: Tamam...
Terörist 2: Arkadan vurun, çay verenleri de vurun. Çatışmaya girmeden kaçın hemen. Temas yok dikkat.

Tam konuşma burada

http://m.sabah.com.tr/gundem/2015/12/22/pkkli-teroristlerin-sok-eden-telsiz-konusmalari

Kim vuracak powerfull
Bak pkk nın yayınlanan son telsiz konuşmalarından bir kısım...Sivilleride katlediyorlar askeri suclamak için
Bak bu konuya

http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?threads/hainlerin-gozu-dondu.888777/

Teröristler güvenlik güçlerine yardım eden sivilleri de öldürmek için birbirlerine talimat veriyor.

Terörist 2: Kimse yok mu, herkes nerede? Yerinizde durun. Cadde üzerinden mahalleye giden yer yok mu?
Terörist 1: Var da oraları da tutulmuş. Yalakalar askere çay veriyor orada. Sıkıştık burada.
Terörist 2: Uyanık olun, suikastçı da hazır olsun, önde kalsın biraz. Görüyor mu orayı? Serdilhan ilk fırsatta askerleri ve o yalakaları vursun, acımayın.
Terörist 2: Arkadan vurun, çay verenleri de vurun. Çatışmaya girmeden kaçın hemen. Temas yok dikkat.

Tam konuşma burada

http://m.sabah.com.tr/gundem/2015/12/22/pkkli-teroristlerin-sok-eden-telsiz-konusmalari
Bunlar santaj, montaj, paralel degil di mi?:KK53: Isinize gelen kasede nasil da hemencecik inaniyorsunuz ama..:KK45:

Kim vuracak powerfull
Bak bu konuya

Tam konuşma burada

ondan sonrada hükümet ve askeri suçlasın bu embesillerr.. arkadan vur çay verenleride vur.. ve hala kendi askerini kötülüyen ler var buralarda çok pis şekilde midem bulandı..

Bunlar santaj, montaj, paralel degil di mi?:KK53: Isinize gelen kasede nasil da hemencecik inaniyorsunuz ama..:KK45:
Niye askerinide karalamak için pkk nın yaptığına inanmaktansa, TSK ya hakaret eden , tükrükle boğacağız diyen, teröristler dahamı inandırıcı geldi sana?

ondan sonrada hükümet ve askeri suçlasın bu embesillerr.. arkadan vur çay verenleride vur.. ve hala kendi askerini kötülüyen ler var buralarda çok pis şekilde midem bulandı..
Kimsenin yaptığı yanına kalmaz, soruşturma açıldı siloya, ondan aşağı doğru devam eder, herkes tek tek hesap verir merak etme.

Kim vuracak powerfull
Bak bu konuya

Tam konuşma burada

canım ben elbetteki vuranın asker olmadığına inanıyorum ama asıl yorumum bir annenin ciğer yangını olduğu için siyaset yapmak istemedim bu konuda o nedenle o konuyu o şekilde geçiştirdim..

canım ben elbetteki vuranın asker olmadığına inanıyorum ama asıl yorumum bir annenin ciğer yangını olduğu için siyaset yapmak istemedim bu konuda o nedenle o konuyu o şekilde geçiştirdim..
Geçiştirme canım zira askeri polisi karalayıp, terörist aklayıcılığı ve baş tacı etme moda oldu;) tabi sonunu düşünmeden;)

Geçiştirme canım zira askeri polisi karalayıp, terörist aklayıcılığı ve baş tacı etme moda oldu:KK66: tabi sonunu düşünmeden:KK66:
diyorum ya aslında devlet pkk ya sempati duyanlarıda atacak içeri . Facede o kadar çok var ki bu pisliklerden sıkışınca masum halk normalde ise pkk hoştur asker pis kaka

valla kim vurduysa vursun o halka üzülüyorum. o çocuğa. yazık. resmen şurada sıcacık çayımı içerken onlar neler yaşıyor oralarda. Allahım barış huzur olsun artık ülkemde. insanlar ölmesin. şehitler olmasın.

Son düzenleme:
Niye askerinide karalamak için pkk nın yaptığına inanmaktansa, TSK ya hakaret eden , tükrükle boğacağız diyen, teröristler dahamı inandırıcı geldi sana?
Montaj, paralel, kaset deyince aklina Turk askeri mi geldi?:KK70:Yoksa boylesi mi isine geldi bu sefer de?:KK53: Ay bak, obur mesajda yazmistim, gene yazayim: Biz balik hafizali degiliz.:KK66:

diyorum ya aslında devlet pkk ya sempati duyanlarıda atacak içeri . Facede o kadar çok var ki bu pisliklerden sıkışınca masum halk normalde ise pkk hoştur asker pis kaka
Merak etme power öyle bir temizlenecekki bu milletin içinde ne kadar terörist, hain, yatakçısı, yardakçısı varsa hepsi..
Şunu idrak edemiyorlar, devlet çok hantal bir yapıdır, harekete geçene kadar insanı verem eder ama harekete geçtimide durdur durdurabilirsen...
Şindi bırak herkes bir güzel konuşsun:KK66:

Montaj, paralel, kaset deyince aklina Turk askeri mi geldi?:KK70:Yoksa boylesi mi isine geldi bu sefer de?:KK53: Ay bak, obur mesajda yazmistim, gene yazayim: Biz balik hafizali degiliz.:KK66:
He canım he .... Yani diyorsun ki, bizim asker seri katile bağlamış öylemi;)

hahahahaha hihihihihi..
puhaha
naber kız
ahahaha
good morning
mucks
asdfgh:KK53::KK53::KK53::KK53::KK53:
Tamam senin iyice kimyan gitti:))) açtığın başlıklar amacına hizmet etmez oldu ahahaha
Sen modken iyi numara çekmişsin yalnız ahahaha
Az daha böyle devam et düştüğün ruh halini iyice anlat bize ahahahaha

Merak etme power öyle bir temizlenecekki bu milletin içinde ne kadar terörist, hain, yatakçısı, yardakçısı varsa hepsi..
Şunu idrak edemiyorlar, devlet çok hantal bir yapıdır, harekete geçene kadar insanı verem eder ama harekete geçtimise durdur durdurabilirsen...
Şindi bırak herkes bir güzel konuşsun:KK66:
yaw hehe.. Once doldur, sonra temizlemeye ugras.. Milletin evladi sehit, sen kahraman.. sonunda da olmadi de, gec masaya.. Sehitlerin kani? diyen olursa analar aglamasin de gec.. Biz bu filmi daha once gormustuk canim..:KK14:

Back