Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız. Mercedes kullanmak yerine tosbaya binmek gibi... Websiteleri düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Ceketler gardıroplarımızın vazgeçilmezlerindendir. Gece dışarı çıkarken bir jean pantolon üzerine giydiğimizde şık bir havaya bürünmemize ya da önemli bir toplantıya giderken profesyonel bir görünüş yakalamamıza yardımcı olurlar. Ancak ceketler şık olduğu kadar temizlenmesi de zor olan giysilerdir. Bir ceketi yıkayıp kurutmak yetmez. Sevelim ya da sevmeyelim ceketleri ütülemek bir zorunluluktur.
Ütü işlemine başlamadan önce, ceketinizde herhangi bir leke ya da kir olup olmadığını kontrol edin. Çünkü ütünün sıcaklığı bu lekeleri kalıcı hale getirebilir. Eğer buharlı bir ütüye sahipseniz, ütünüze su koymayı unutmayın. Buhar, en inatçı kırışıkları bile açmada birebirdir. Ancak ütünüzün buharını kullanmadan mutlaka kontrol edin. Bazı ütülerin buhar kısımlarının kireçlenebileceğini ve bu kireçlerin de ceketiniz üzerinde lekeler bırakabileceğini unutmayın. Ütünüzü uygun sıcaklığa getirin. Ütünüzün derecesini ceketiniz ipek gibi narin bir kumaştan yapılmışsa ılık, polyester ya da yünlü ise ılık-sıcak, pamuklu ya da denim ise sıcak olarak ayarlayabilirsiniz.
Ütü işlemi için öncelikle ceketin hangi tarafından başlamak istediğinize karar verin. Eğer ceketinizin narin bir kumaşı ve işlemeleri varsa ceketinizi tersine çevirin. Ütülemeye ceketinizin omuz kısmından başlayın. Ancak direkt omuz kısımlarının üzerini ütülememeye dikkat edin. Bu omuz kısımlarının içeriye göçmesine neden olabilir. Omuzlardan sonra ceketinizin kol kısımlarını omuzdan uç kısımlara doğru ütüleyin. Daha sonra ceketinizin iç sol kısmını yaka kısmına kadar ütüleyin. Aynı işlemleri sırasıyla ceketin arka kısmı ve sağ kısmı için de uygulayın. Son olarak yaka kısmını kaldırıp soldan sağa doğru ütüleyin ve bu kısımlara gereken şekli verin. İşte, ceketiniz giyilmeye hazır.
Pamuklu ve saten ipliklerin dışında polyesterden de imal edilen ve farklı iplik türlerinden dokunabilen kadife kumaş, pamuklu kumaşlar gibi yüksek ısıda ütüye dayanıklı değildir. Yüksek ısı ve direkt ütüyle temas eden kadife kumaşın yapısında onarılamayacak hasarlar meydana gelebilir. Kadife kumaştan üretilmiş ceketleri ütülerken şu adımlar izlenmelidir:
Öncelikle ütü ayarı kadife kumaşa uygun, düşük ayara getirilmelidir. Buhar kullanılması yüksek olmayan ütü ısısına rağmen kadifenin kolayca ütülenmesini sağlayacağından tercih edilebilir.
Hassas yapısıyla ısıdan ve üzerine yapılan baskıdan etkilenen kadife ceket ütülenirken mutlaka ütü bezi ya da ince bir bez kullanılmalı, ütü kadife yüzeye direkt temas ettirilmemelidir.
Gerekli şartlar sağlandığında, kadife ceket ütülemeye astarından başlanır. Ceket tersten ütü masasına serilir. Önce ceketin sol göğüs kısmından başlamak gerekir. Bu sayede ceket ütülendikçe ütülenen yer ütü masasının arkasına doğru kaydırılır. Ütülenen kısımların tekrar kırışması bu sayede önlenebilir.
Ceketin astarı ütülenirken ütü bastırılmaz, buhar kullanılarak kırışıklıklar açılır. Astarın bol kısımları elle düzeltilerek herhangi bir çizgi ya da iz kalması engellenir. Ceketin sol göğüs kısmı içten ütülendikten sonra ceket çevrilerek arka iç kısmına geçilir ve astar ütüleme işlemine devam edilir.
Ceketlerin çoğunun arka kısmının eteğinde yırtmacı andıran bir bölüm bulunur. Bu, ceket giyildiğinde rahat hareket edilmesi için bırakılan bir kısımdır. Bu bölüm ütülenirken mutlaka elle düzeltilmeli, daralan dikiş kısmı ise ütünün ucuyla bastırmadan ütüye devam edilmelidir.
Ceketin astarları ütülendikten sonra düz bir şekilde devam edilir. Yine sol göğüs kısmından başlanır ve üzerine ütü bezi ya da ince bir bez kullanılarak ütülenir. Bu, ceketin parlamasını ve zarar görmesini engelleyecektir. Ceketin kadife olan düz yüzeyi ütülenirken özellikle cep ve düğme bulunan kısımlarına ütü bastırılmaz. Aksi takdirde ezilmeler ve parlamalar meydana gelebilir.
Ceketin yaka kısmı düz bir şekilde masaya yatırılarak ütülenir. Astarlar eller yardımıyla düzeltilir.
Ceketin düz yüzeyi masada çevrilerek ütülenir. Kolları ütülemek için ceketi ütü masasının üzerine düz bir şekilde sermek gerekir. Ceketin ütülenen kısımlarının tekrar kırışmaması için bu işlem dikkatli bir şekilde yapılır. Kollardan biri, dikiş altta kalacak şekilde serilir ve yanlarda çizgi oluşumunu engellemek için ütü kenarlara değdirilmeden, yalnıza orta kısmı fazla bastırılmadan ütülenir. Ceket ters çevrilir ve yine kenarlara değdirmeden ve bastırmadan kolun arka yüzü de ütülenir. Aynı işlemler ceketin diğer kolu için de uygulanır.