Bahçe Bakımı ve Çiçekler Çarkıfelek Çiçeği

UzmaN

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
19 Şubat 2007
5.078
11
aysemelikepassiflorabo1.jpg

Bu çiçeğin adı Passiflora bizdeki adı ile Çarkıfelek.....

Bu sarmaşığı ilk olarak Güney Amerikaya çıkan misyonerler görüyor ve dişi ve erkek organlarının duruşunu İsa'nın çarmıha gerilişine benzetip, bu çiçeği onların misyonerliğinin olumlu sonuçlanacağına dair bir işaret olarak kabul ediyorlar ve kutsal ilan ediyorlar. Daha sonra Avrupaya oradan da bize kadar geliyor.
Aslında tırmanıcılardan, yani bir tür sarmaşık. Son derece arsız, durmadan kessenizde eninde sonunda uzayıp gidiyor. Çok güzel çiçekleri var, çarkıfelek denmesinin nedeni dişi ve erkek organlarının saati andırması.
İlaç sanayinde yatıştırıcı etkisi nedeniyle çok kullanılan hatta jenerik olarak Passiflora şurubuna adını veren bir bitki. Kırmızı, iir dolgun meyveleri var, bunların bazı ülkelerde meyve olarak tüketildiği de söylenmekte.

Yetiştirmek çok kolay. İster birinin bahçesinde gördüğünüzde şöyle irice bir dalı dibinden kesip, suya koyun, yada yumuşak toprağa batırverin, isterseniz meyveleri olgunlaşınca tohumunu yere saçın, yada bitkinin sağında solunda yerde bitmiş yeni sürgünlerinden alıp ekin. Ama dikkatli olun, öyle arsızki, kökünden heryere yayılmak gibi bir özelliği var bu nedenle bahçenizde ekmek istediğiniz yere çok iyi karar vermelisiniz. Hem sarılıp, şık görüneceği hemde başka bitkileri sararak rahatsız etmeyeceği bir yer olmalı.
(Alıntıdır)​

Çiçekte ki dişi ve erkek organların düzeninin, misyonerlerce Hz. İsa'nın çarmıha gerilmiş haline benzetilmiş olması çok ilginç gerçekten de:))

ayy bu çiçek bana çocukluğumu hatırlattı...:çok üzgünüm:biz küçükken yazlıkta arkamızda boş bi tarla vardı kenarında bir ev ama kimse gelip gitmez orda böle çiçkler çıkardı bizde ona saat çiçeği derdik adı çarkıfelek yada fasifloramıymış deniz sekinn böle bi şarkısıda vardı pasiflora die şakkıdı

Çarkıfelek daha çok sıcak ve nemli yerlerde yetişiyor ve gerçekten büyüleyici bir kokusu var. İstanbul'da bir tek yerde buldum hemen aldım ancak onu koruyamadım. Genelde sağda-solda özensiz ortamlarda daha iyi oluyor gibi.

haha vallahi şaşırdım pasiflora bundan üretiliyomuş demek.e yolunu bulsak bi nevi uyuşturucu olur:KK70: annem şişe şişe içerdi pasiflorayı:KK70:ne yani yaprağını ezsek filan olurmu ahahha.şaka bir yana güzel bir çiçekmiş.kolay bulunan birşey olmasa gerek.isterdim bende de olsun.araştırmak gerek...

en çok sevdigim çiçeklerden bir tanesidir. Bir kaç yil önce kökünü turkiyeden getirtmistim ve bahçeye ektim çok guzel açiyordu. Geçen sonbaharda kurumus dallarini kestim ve maalasef bugnune kadar dallari hala kuru. Sizce tekrar yaprak açma sansi var mi ?

bizim mutfakda war suan..
tncerenın ıcınde :KK70:
henuz dıkmedı annm.. ama cok beyendı kıyamıyo yanlışbişi yaparım tutmaz yazık olur dıe :KK70:

X