Canakkale///Truva antik kenti ören yeri

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.047
30.491
61
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Truva Savaşının kazanılmasında büyük rol oynayan Tahta At'ın simgesel yapılmış dev bir maketi ören yeri girişinde yer alıyor.Turistler at önünde fotoğraf çektiriyor grup rehberlerinin verdiği bilgileri dinliyorlar. Çocuklar ve meraklılar atın gövdesine çıkan basamaklarla karın boşluğunda ki oturma gruplarında dinleniyor pencerelerinden aşağıya bakıp kameralara poz veriyorlar. At maketi yanında Truva'yı gösteren kent maketi ve panoda yer alan fotoğrafları izleyip 90 metre uzunlukta, 6 metre yükseklik, 5 metre eni olan IV Troya kent surları arasından geçerek ören yerini gezmeye başlıyorlar. Poligonal tarzda yapılmış olan surlardan dönünce dört köşe planlı bir kule kalıntısı görülüyor. Sur duvarlarının arasında kalan kapıdan geçip merdivenleri çıkarak sola dönünce ulaşılan noktada VII Truva evleri ile karşılaşılıyor. Basamaklarla inilen kuyu, Athena Mabet yeri, II. Truva'nın meşhur rampalı kapısı, dini alan, kurban kesme yeri, Hellenistik devirden kalma sunak yeri, Roma hamam kalıntısı, taş köprü, sunak yeri, at nalı biçimli tiyatro, mermer kitabeler, sütunlar, mimari parçalar gibi bir çok kalıntıyı gören turistler geziye başladıkları at maketi yanına gelerek buradaki çeşmede serinlemeyi de ihmal etmiyorlar.

Tahta At hilesi Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Troyalılar ile Akhalar yeniden savaşa girdiler iki ordu harp nizamına girerek ovadaki yerlerini aldılar, insan, hayvan ve demir sesleri birbirine karıştı.
Umutsuzluk içinde geçen günlerin ardından Tanrıça Athena Odysseusa bir fikir öne sürdü. Bu fikir kocaman bir at yapımıydı. Bu atın içine askerler girecek sonra da savaşı bırakıyorlarmış gibi geri çekilecekler Troyalılara savaş hediyesi olarak atı bırakacaklar, onlar bu atı şehirlerine aldıkları zaman içine saklananlar inip şehrin kapılarını açacaklardı. Fikir kabul edildi ertesi gün şafakta İda dağının yolunu tuttular, tahta at için en uygun, en uzun çam ağaçlarını kesip getirdiler. Epeos adındaki usta dağ gibi kocaman, gemi gibi sağlam bir at yaptı. Atın yapımına ayaklardan başlayan usta karın içine saklanacak savaşçıların yerlerini yaparken hava almaları için atın ağzını da açık bıraktı. Savaşçılar atın içine girdi portatif merdiven toplandı, kapı içerden kapatıldı. Ve atın yanına Sinon isimli biri bağlandı. Diğer Akhalar çadırlarını toplayarak denize açıldılar. Bozcaada (Tenedos) arkasında beklemeye başladılar. Surlardan çıkan Troyalılar Akhaların karargah kurduğu boş alanı gezerken tahta at'a rastladılar ve yanına bağlı Sinon'u görünce sorguya çektiler, söylediklerine kanıp ve bu atı şehre almazlarsa uğursuzluk olacağına inanan Troyalılar kent surlarının bir kısmını yıkarak atı içeri aldılar ve savaşın bitişini bütün gece içerek şenliklerle kutladılar. İçkinin etkisiyle kendinden geçen Troyalı savaşçıların en zayıf zamanında atın karnından inen Akhalar, açık denizde bekleyenlere ateşle işaret verdiler, az sayıdaki nöbetçiyi etkisiz hale getirip, kapıları açtılar. Akhalar gecenin karanlığında gelmişler, yavaşça şehre girmişlerdi. Binlerce yıllık kutsal şehir çıra gibi yanmaya başlamış, evlerinden feryatla çıkanlar kılıçlarla öldürülüyordu... Troya'nın yıkılışı tarih kitaplarında böylesine sürüp giden bir vahşetin öyküsü olarak yer alıyor. Günümüzde ise konuyla ilgili çevrilen filmler ise gişe hasılatı kırıyor, Truva ören yeri meraklı turistlerin odak noktası oluyor.

Truva atının hayali şekli
Truva savaşlarının geçtiği dönemde heykel ve resim sanatının bilinmemesi ve Truva atı ile ilgili geçmişten günümüze gelen herhangi bir belge bulunamaması nedeniyle gerek Truva'da gerekse filmde kullanılan atın hayal gücü ile üretildiği belirtiliyor. Savaşlardan 500 yıl sonra oyma ve resim döneminde yapılan çanak, çömlekler ve surlar üzerindeki araştırmaların sonuçlarına, hayal gücünün ilavesiyle ortaya çıkarılan at için Kültür Bakanlığı bir proje hazırlamış. Yüksekliği 12,5 metre olan Truva surları baz alınarak inşa edilen atın, içine savaşçıların saklandığı sanılan gövde kısmı oda haline getirilerek bu odaya çıkmak üzere bacaklardan bir merdivenle karın bölgesine çıkış sağlanmış. Kaz dağlarından getirilen çam ağacı kerestesi kullanılan at maketi 1975 yılında ziyarete açılmış.
Dip Not: İç oda duvarları ziyaretçilerin anı yazıları ile dolu olan tahta atın, içinde yangına karşı sigara içilmesi de önemle yasaklanmış.!
 
UYARI!!!!begendikleriniz icin rep ve tesekkur butonlarini kullanalim bölümümüze resim ve bilgi harici paylasimlar yapmayalim lutfen
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…