calisma izni vize hakkinda arkadaslar

PaRaDiSiaC

2. üyelik sebebi ile profil pasif edilmiştir.
2. Üyelik !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
26 Mayıs 2012
310
1
116
- Yurtdışı
Merhaba arkadaslar, benim esim yabanci uyruklu. Biz gelecek hafta vize basvurusu yapacagız.
Turkiye' ye esimi getirmek icin.Esimle evliligimizi konsoloslukta onaylattik, konsolosluga gittigimizde bayagi laf yedim.
Vize verecek memur bana soru soruyor neden evlenmisim? Esim Turkiye' ye gidince ne yapacakmis ?Nasil bakacamisiz kendimize? "iyi dusun evliligini onaylatmadan" dedi.
Benden sponsor istedi, esimden icin ben suan calismiyorum, 1 sene oldu buraya geleli.
Esimin sponsoru annem oldu yani esime bakacagimiza dair sponsor istedi bende annemin dukkanini, evini ,2 tane arabasini, banka hesap dokumlerini topladim, bunlar umarim yeterli olur.
Benim burada guvenecegim konsoloslukken bana hic yardimci olmadilar, olmuyorlar da yokusa suruyorlar.
Esimin calisma vizesi alabilmesi icin ne yapmasi lazim? Bir yondende korkum su, Turkiye' de su an yabanci uyruklular icin bayagi sart ariyorlar.
Evli olmamizda yetmiyor. Enistemin tekel dukkani var. Enistem orada calistirmak istiyor esimi. Cok iyi bir maasa.
Cünkü kendiside ayrica baska bir iste daha calisiyor. Esime biraz ogretip maas baglayacak.
Ben nasil calisma izini alacagim esim icin? Türkiye' den basvuru yapabiliyormuyum acaba?
Bu arada ocak ayinda Meclise ise girme sansım var ama o zaman bayagı gec oluyor.
Ben esimi de benimle goturmek istiyorum. Birde vizesini nasil uzatacagiz? Sikinti cikarirlar mi acaba?
Cok korkuyorum, esimi tekrar yollarlar diye bu konular hakkinda hic fikrim yok.
Bilgisi olan arkadaslar lutfen yardimci olun..Tesekkurler simdiden...
 
[TABLE="width: 586"]
[TR]
[TD]28 Nisan 2011 PERŞEMBE
[/TD]
[TD]Resmî Gazete
[/TD]
[TD]Sayı : 27918
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]YÖNETMELİK
[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 3"]Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUNUN
UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 29/8/2003 tarihli ve 25214 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kanun kapsamında Bakanlığa yapılacak başvuruların elektronik ortamda yapılması ve kağıt ortamında imzalanarak Yönetmelik ekinde belirlenen diğer belgelerle birlikte Bakanlığa ulaştırılması gerekir.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Türkiye Cumhuriyeti temsilcilikleri ve Bakanlık, yurt dışından yapılacak çalışma izni başvuruları ile ilgili işlemleri elektronik ortamda yürütür. Yabancının temsilciliğe başvuru tarihini takip eden on işgünü içinde işverence elektronik başvurunun yapılması ve başvuru için istenilen belgelerin Bakanlığa ulaştırılması gerekir.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Başvuru için istenilen belgelerin yapılan elektronik başvuruyu takip eden altı işgünü içinde Bakanlığa ulaştırılmasıgerekir.”
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, altıncı ve yedinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.
“Çalışma izninin uzatılması talebi, Yönetmeliğin 5 inci maddesinde açıklanan esaslara göre; başvuru formuna Yönetmelik ekinde belirtilen belgelerin eklenmesi suretiyle, yabancı veya işvereni tarafından doğrudan Bakanlığa yapılır.”
“Çalışma izni uzatma başvurusu bulunan yabancılar, çalışma izin süresinin sona erdiği tarihten itibaren kırkbeşgünü geçmemek ve yaptığı işin mahiyeti değişmemek kaydıyla aynı işyeri ve meslekte çalışmaya devam edebilir. Bu süre içerisindeki çalışma kanuni çalışma olarak kabul edilir ve yabancının, ilgili mercilerin ve işverenin yükümlülükleri aynı şekilde devam eder. Uzatma başvurusu bulunanlar elektronik ortamda İçişleri Bakanlığına bildirilir.”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 9 – Başvurunun eksik evrak ile yapıldığının Bakanlıkça tespiti halinde, eksikliğin tamamlanmasıistemiyle başvuru sahibine bilgi verilir. Bu durumda Kanunun 12 nci maddesinde belirtilen otuz günlük süre, eksik belgenin Bakanlığa intikal ettiği tarih itibarıyla başlar.
Çalışma izin başvurusunun bu Yönetmelikte öngörülen usul veya esaslara uygun olarak yapılmaması ya da istenilen eksik belgenin onbeş gün içerisinde tamamlanmaması halinde başvuru dosyası işlemden kaldırılır.”
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, dördüncüfıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiş, beşinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“Bu değerlendirme kriterleri çerçevesinde, Kanunun 12 nci maddesine göre Bakanlığın yapacağıdeğerlendirmelerde dikkate alınmak üzere, Türkiye’nin taraf olduğu ikili ya da çok taraflı sözleşmelerin hükümleri de dikkate alınmak suretiyle başvurulan iş için ülke içinde dört haftalık süre içerisinde o işi yapacak aynı niteliğe sahip kişinin bulunup bulunmadığı Türkiye İş Kurumu kayıtlarından kontrol edilir.”
“Bakanlık bu fıkrada belirtilen hususlara ilişkin değerlendirme kriterleri belirler.”
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 26 – Bakanlık, süreli çalışma izinlerinin geçerlilik alanında il veya coğrafi bölge bazında değişiklik yapabilir.
Çalışma izin belgesi, belgede yazılı işyeri ve adres için geçerlidir. Yabancının, işyerinin ticaret siciline kayıtlıdiğer bir şubesinde çalışabilmesi talebi Bakanlıkça değerlendirilir. Talebin uygun bulunması halinde çalışma izninde gerekli değişiklik yapılarak durum ilgili mercilere bildirilir.
İşyerinin ticaret unvanının değişmesi veya işyerinin başka bir adrese nakli halinde durumun resmi makamlardan alınmış belgelerle kanıtlanması koşuluyla çalışma izninde gerekli değişiklik yapılarak ilgili mercilere bildirilir.”
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Süresiz çalışma izni, ikamet izin sürelerine bağlı olarak kullanılır. Süresiz çalışma izni alan yabancının çalıştığıişyerinin veya işyeri adresinin değişmesi halinde, Kanunun 18 inci maddesi uyarınca en geç onbeş gün içerisinde durum Bakanlığa bildirilir. Bakanlık gönderilen bilgi ve belgelere göre mevcut süresiz çalışma izin belgesinde gerekli değişiklikleri yaparak ilgili mercilere bildirir.”
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 44 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 44 – Bir Türk vatandaşı ile evli olan ve eşiyle Türkiye’de evlilik birliği içinde yaşayan yabancılarınçalışma izin başvurularında ikamete ilişkin süre koşulu aranmaz.
En az üç yıl süreyle Türk vatandaşı ile evlilik birliği içinde yaşayan yabancıların başvurularında bu Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan kriterler uygulanmaz. Ancak, evliliğin aile birliği kurmak amacıyla yapılmadığının tespit edilmesi halinde çalışma izin belgesi geçerliğini kaybeder.”
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 51 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 51 – Karşılıklılık ilkesi çerçevesinde olmak ve görev süresiyle sınırlı kalmak üzere, yabancıdevletlerin Türkiye’deki büyükelçiliklerinde, konsolosluklarında ve uluslararası kuruluşlar ile bunların Türkiye’deki temsilciliklerinde görevli personelin eş ve çocuklarının çalışma izinleri Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak istisnai olarak verilebilir.”
MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 58 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 58 – Kanun kapsamına giren yabancıların ve işverenlerin Kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri Bakanlık iş müfettişleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri tarafından denetlenir. Kanun gereğince yapılacak teftiş, denetim ve soruşturmalar, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununda yer alan teftiş, denetim ve soruşturma hükümlerine göre yapılır ve bu hükümlere göre ilgili yaptırımlar uygulanır.
Genel ve özel bütçeli idarelerin teftiş ve denetim elemanları ile kolluk kuvvetlerinin kendi mevzuatları gereğince işyerlerinde yapacakları her türlü denetim, inceleme ve kontrol sırasında yabancı çalıştıran işverenler ile yabancıların Kanundan doğan yükümlülükleri yerine getirmediklerini tespit etmeleri halinde, durum Bakanlığa bildirilir.
Birinci fıkraya göre yapılan denetimler ve ikinci fıkraya göre yapılan bildirimler üzerine Bakanlık bölge müdürünce, gönderilen tutanaklara ve denetim raporlarına göre Kanunda yer alan idari yaptırımlar uygulanır.”
MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 60 ıncı maddesinde yer alan “8/6/1965 tarihli ve 625 sayılı” ibaresi“8/2/2007 tarihli ve 5580 sayılı” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-2 ekteki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 14 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 15 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yürütür.
“EK- 2 BAŞVURUYA EKLENECEK BELGELER
I- İLK BAŞVURULARDA İSTENİLEN BELGELER
A- Yabancıdan İstenilen Belgeler
• Yabancı Personel Başvuru Formu (Elektronik ortamda doldurulacak form, çıktısı alındıktan sonra, işveren ve yabancı tarafından imzalanıp kağıt ortamında bir nüsha olarak Bakanlığa gönderilecektir. İşveren ve yabancının orijinal imzalarının olmadığı durumlarda taraflar arasında yapılmış iş sözleşmesi ibraz edilecektir. Formun imzasız olması ve işsözleşmesinin de bulunmaması durumunda başvuru işleme alınmayacaktır.),
• Türkiye’den yapılacak başvurular için müracaat tarihinde geçerli en az altı ay süreli ikamet tezkeresi (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Türkçe tercümesi yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı pasaport sureti (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Mesleki hizmetler kapsamında çalışacak yabancılar ile Bakanlığın gerekli gördüğü diğer mesleklerde çalışacak yabancılardan Türkçe tercümesi yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı diploma veya geçici mezuniyet belgesi sureti, pilot olarak istihdam olunacak yabancılar için pilot lisansı örneği (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line olarak ayrıca kağıt ortamında da gönderilecektir.),
• Yabancı sanatkar çalıştıracak Belgeli Turizm İşletmeleri için, Türkçe ve yabancının dilinde düzenlenen işsözleşmesi ve yeminli mütercim onaylı bonservis (Bu belgeler elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line olarak ayrıca kağıt ortamında da gönderilecektir.),
• Mesleki hizmetler kapsamında çalışma izni talep eden yabancının yukarıdaki belgelere ek olarak, yurt dışında yüksek öğrenim görmesi halinde 2547 sayılı Kanunun 3 ve 7/p maddeleri uyarınca, “Yurtdışı Yüksek Öğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği”ne uygun olarak alacağı “Diploma veya Geçici Mezuniyet Denklik Belgesi” (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel öğretim kurumlarında görev alacak yabancılar için Milli Eğitim Bakanlığından alınmış yabancının yeterliliğini gösterir belge (ön izin) (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.).
B- Yabancı Personel İstihdam Edecek Kurum/Kuruluştan İstenilen Belgeler
• Çalışma izni başvuru dilekçesi (Dilekçe elektronik başvuru esnasında taranılacak, ayrıca kağıt ortamında gönderilecektir.),
• Son yıla ait, vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço ve kâr/zarar tablosu (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Yabancı istihdam edecek özel öğretim kurumları için, Milli Eğitim Bakanlığından alınmış “Kurum Açma veÖğretime Başlama İzni” ve “Ruhsatname” (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Dernek ve vakıflar ile sağlık hizmeti veren kuruluşlar için, ilgili mercilerinden alınmış faaliyet durumlarınıgösterir belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Belgeli turizm kuruluşları için, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınmış işletme ve yatırım belgesi (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Kamu kurum ve kuruluşlarınca uluslararası ihale açılmış projeleri yapma hakkı kazanmış kuruluşların (konsorsiyumlar dahil) ilgili kurum ve kuruluştan alacakları işi yüklendiklerini tevsik eden belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Mühendislik, mimarlık, müteahhitlik ve danışmanlık hizmetleri kapsamında yabancı uzman istihdam edecek tüzel kişiliklerde, aynı meslekte Türk mühendis/mimar/şehir plancısı istihdam edildiğini ispata dair ücret bordrosu (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Yabancı personeli istihdam edecek kurum ve kuruluş adına “kullanıcı” sıfatıyla elektronik başvuruyu yapma yetkisi bulunan kişinin noter onaylı vekaletnamesi veya kullanıcı sıfatındaki kişinin başvuruyu yapan kurum ve kuruluşta çalıştığını gösterir belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.).
II- SÜRE UZATIMI BAŞVURULARINDA İSTENİLEN BELGELER
A- Yabancıdan İstenilen Belgeler
• Yabancı Personel Başvuru Formu (Elektronik ortamda doldurulacak form, çıktısı alındıktan sonra, işveren ve yabancı tarafından imzalanıp kağıt ortamında bir nüsha olarak Bakanlığa gönderilecektir. İşveren ve yabancının orijinal imzalarının olmadığı durumlarda taraflar arasında yapılmış iş sözleşmesi ibraz edilecektir. Formun imzasız olması ve işsözleşmesinin de bulunmaması durumunda başvuru işleme alınmayacaktır.),
• Bakanlıkça verilmiş bulunan çalışma izin sürelerini kapsayan çalışma amaçlı ikamet tezkeresi (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Önceki çalışma izin belgesi ve üst yazısı (Bu belgeler elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Türkçe tercümesi yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı pasaport sureti (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Mühendis, mimar ve şehir plancısı olarak çalışacak yabancıların, 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu’nun 36 ncı maddesine istinaden alması gereken geçici üyelik belgesi (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel öğretim kurumlarında görev yapan yabancının görevinde değişiklik olmasıdurumunda Milli Eğitim Bakanlığından alınmış yabancının yeterliliğini gösterir belge (ön izin) (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.).
B- Yabancı Personel İstihdam Edecek Kurum/Kuruluştan İstenilen Belgeler
• Çalışma izni başvuru dilekçesi (Dilekçe elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line olarak ayrıca kağıt ortamında da gönderilecektir.),
• İşyerinin vergi borcu olmadığına dair belge (Bu bilgiye Maliye Bakanlığı kayıtlarından on-line olarak erişilecektir.),
• İşyerine ve yabancıya ilişkin sosyal güvenlik yükümlülüklerinin yerine getirildiğini gösterir belge (Bu bilgiye Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarından Bakanlıkça on-line olarak erişilecektir.),
• Değişiklik bulunması durumunda kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Yabancı personeli istihdam edecek kurum ve kuruluş adına “kullanıcı” sıfatıyla elektronik başvuruyu yapma yetkisi bulunan kişinin noter onaylı vekaletnamesi veya kullanıcı sıfatındaki kişinin başvuruyu yapan kurum ve kuruluşta çalıştığını gösterir belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line şekilde gönderilecektir.).
III- ÇALIŞMA İZİN TÜRLERİNE GÖRE İSTENİLEN DİĞER BELGELER
Süreli Çalışma İzni
• Türkiye’de çalışmak üzere gelen yabancının eş ve bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının çalışma izni talebinde bulunmaları durumunda, yabancı ile birlikte en az beş yıl süreyle kanuni ve kesintisiz ikamet etmişolduklarını kanıtlayan emniyet makamlarından alınan belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.).
Süresiz Çalışma İzni
• Yabancının en az sekiz yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olması halinde, emniyet makamlarından alınan kanıtlayıcı belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.).
veya
• Yabancının toplam altı yıllık kanuni çalışmasının bulunması halinde, çalışılan işyeri unvanları ile SGK numaralarını belirtir yazılı beyan (Bu beyan elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecek olup, beyanın doğruluğunun teyidi Bakanlıkça yapılacaktır.).
Bağımsız Çalışma İzni
• Yabancının icra etmeyi arzuladığı faaliyete yönelik bilimsel, teknik veya mesleki eğitimi olduğunu ispatlayan belgeler (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Yabancının en az beş yıl kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olması şartının yerine getirildiğini kanıtlayan emniyet makamlarından alınan belge (Bu belge elektronik başvuru esnasında taranılarak on-line gönderilecektir.),
• Bu Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinde istenilebileceği belirtilen belgeler.”

Alıntı umarım işine yarar çalışma izni hakkında[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
YABANCILARIN TÜRKİYE'DE VİZE VE İKAMET
İZNİ İLE KALIŞLARINA İLİŞKİN DUYURU
5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanunun 3. maddesinin birinci fıkrası gereğince ülkemizde 1 aydan fazla kalacak yabancıların ikamet tezkeresi almaları gerekmektedir. Yasa maddesindeki 1 aylık süre 24.10.2011 tarih ve 28094 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 10.10.2011 tarih ve 2306 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklikle; Vize muafiyet süresi veya vizede belirtilen kalış süresi yeterli ise yabancının Türkiye'den çıktığı günden önceki 180 gün zarfında 90 gün olarak belirlenmiş, ayrıca yabancının Türkiye'deki vize muafiyeti süresi veya vizede belirtilen kalış süresi 90 günden az ise 90 güne tamamlanacak şekilde yurt içinden uzatılabilmesi ve bu Karar’ın 01.02.2012 tarihinde yürürlüğe girmesi düzenlenmiştir. Bu düzenleme, mevzuatımızı AB Vize Tüzüğüne uyumlu hale getirmeyi amaçlamaktadır. Yeni uygulama vize rejimindeki vize ve vize muafiyet sürelerinde bir değişiklik getirmemekte olup, yalnızca Türkiye’de ikamet tezkeresi almadan kalınabilecek süreyi düzenlemektedir. Yabancıların Türkiye’de vize ve vize muafiyetiyle toplam kalış süresi, son 180 gün içerisinde 90 gün olup, bu süreden fazla kalmak isteyen yabancılar ülke ayrımı yapılmaksızın (6) aya kadar turistik amaçlı ikamet tezkeresi alarak kalabileceklerdir. Örneğin; 90 günlük vize ve vize muafiyeti olan ülke vatandaşları Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 90 günün ardından 6 aya kadar yurt dışına çıkmadan turistik amaçlı ikamet tezkerelerini bulundukları yerin İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesine müracaat ederek alabilmektedirler. Bu şekilde yabancı turistler ülkemizde 3 ay vize ve vize muafiyetiyle kaldıktan sonra 6 ay süreli ikamet tezkeresi de alması halinde yurt dışına çıkmadan 9 ay kalma imkanına sahiptirler. Ayrıca, bu imkandan yararlanarak 9 ay kalmış olan yabancı turistler bu sürenin sonunda Türkiye’den çıkış yapıp 1 gün sonra tekrar giriş yaptığı takdirde 90 gün süreyle tekrar ülkemizde kalması mümkün bulunmaktadır. Dolayısıyla bu uygulama yılın tamamında kalınacak süre bakımından yabancı turistler için hiçbir kısıtlama getirmemektedir. Ülkemizde yabancıların turistik amaçlı kalmalarını kolaylaştırmak amacıyla 01.04.2011 tarihinden itibaren mütekabiliyet esasına göre ikamet tezkere harçlarında düzenleme yapılmış olup, bu harç oranlarında ciddi oranlarda indirim yapılmıştır. (İkamet tezkere harcı aylık 64.05 TL iken bu miktar aylık en fazla 5 ABD Dolarına düşürülmüştür.) Bununla birlikte ülkemizde hasta bakıcı, ev hizmetleri gibi alanlarda çalışmak isteyen yabancılar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çalışma izni için başvurmaları gerekmekte olup, bu bakımdan yurt içinden izin başvurusu için gerekli olan ikamet tezkeresi almalarına da kolaylık getirilmiştir. Ancak izin alınmadığı takdirde kaçak çalışan ve çalıştıran işveren hakkında idari para cezası uygulanmaktadır. Bu uygulama kaçak çalışma, yasa dışı ikamet, insan ticareti, yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılığı ile her türlü yasa dışı faaliyetlere konu olabilecek durumları engellemeye yöneliktir. Son günlerde medyada “yabancı turistler için olumsuz” değişiklik gibi sunulan haberlerin aksine, uygulama yasal yollardan vize veya vize muafiyetiyle gelen ve ikamet tezkeresi alan yabancı turistler ile daha uzun süreli kalmak isteyen ve belirli şartlara sahip yabancılar için yukarıda izah edildiği üzere destekleyici, kolaylaştırıcı ve düzenleyici bir nitelik taşımaktadır. Türkiye’de kalış süresi hesaplamalarında, yabancının Türkiye’den çıktığı gün itibarıyla geriye yönelik olarak Türkiye’de ikamet ettiği toplam günlerin sayısı hesaplanmakta, yurt dışında kaldığı günler ile ikamet tezkeresi alarak Türkiye’de kaldığı günler ise bu hesaplamaya dahil edilmemektedir. Değişiklik, 01.02.2012 tarihinden sonra ülkemize girenler için uygulanacak ve bu tarihten sonraki kalışlar hesaplamalara dahil edilecek, hiçbir şekilde 180 günlük periyodun başlangıcı 1 Şubat 2012 tarihinden önce olmayacaktır. Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.
egm den alıntı
 
yorum yazan ellerin dert gormesin arkadasim saol yeliz nur
dedigim gibi o kadar sart araniyor ki kurallar aranan unsurlar cok degismis
tesekkur ederim cevap yazdigin icin iyice okuyumda ancak oyle anlarim :52:
 
Türk vatandaşıyla evli yabancı uyruklular Türkiye’de çalışma iznini nasıl alabilir?

Cevap

Yabancıların çalışma izni başvurularını ikamet ettikleri ülkedeki Türk temsilciliğine yapmaları gerekmektedir. Bunun için öncelikle Türkiye'de çalışmayı düşündüğü şirket/kuruluşla ön sözleşme yapılması ardından da dış temsilciliğimize çalışma vizesi başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Başvuru tarihinden itibaren en geç 3 gün içinde de şirket tarafından Türkiye’deki Çalışma Bakanlığına müracaat edilmelidir. Ancak Türkiye'de en az 6 ay oturma izni sahibi yabancılar çalışma izni başvurularını şahsen veya işvereni aracılığıyla doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapabilirler.


Buna göre eniştenizle ön sözleşme yapması gerekiyor anladığım kadarıyla.
 
Türk vatandaşıyla evli yabancı uyruklular Türkiye’de çalışma iznini nasıl alabilir?

Cevap

Yabancıların çalışma izni başvurularını ikamet ettikleri ülkedeki Türk temsilciliğine yapmaları gerekmektedir. Bunun için öncelikle Türkiye'de çalışmayı düşündüğü şirket/kuruluşla ön sözleşme yapılması ardından da dış temsilciliğimize çalışma vizesi başvurusunda bulunulması gerekmektedir. Başvuru tarihinden itibaren en geç 3 gün içinde de şirket tarafından Türkiye’deki Çalışma Bakanlığına müracaat edilmelidir. Ancak Türkiye'de en az 6 ay oturma izni sahibi yabancılar çalışma izni başvurularını şahsen veya işvereni aracılığıyla doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapabilirler.


Buna göre eniştenizle ön sözleşme yapması gerekiyor anladığım kadarıyla.

tesekkur ederim yorumlariniz icin birde esime 1 ay vize veriyorlar evli oldugumuz halde ben vizesini Turkiye den uzatabiliyormuyum acaba uzatirsam kac aylik uzatiyorum konsolosluga gittigimde yarim agizla konusuyorlar anlamadim ben bu isi sormak istedigim sorulari soramiyorum
konsolosluga kac kere gittim geldim yok ilgisizler
ondan buraya danismak istedim
 
tesekkur ederim yorumlariniz icin birde esime 1 ay vize veriyorlar evli oldugumuz halde ben vizesini Turkiye den uzatabiliyormuyum acaba uzatirsam kac aylik uzatiyorum konsolosluga gittigimde yarim agizla konusuyorlar anlamadim ben bu isi sormak istedigim sorulari soramiyorum
konsolosluga kac kere gittim geldim yok ilgisizler
ondan buraya danismak istedim

Bir Türk vatandaşıyla Türkiye’de evlenen yabancı uyruklunun oturma izni alması için evlenmesi yeterli mi?

Cevap

Yabancı uyruklu bir kişiyle Türkiye'de yapılan evliliğin ardından yabancı uyruklu kişi en kısa zamanda (vize süresinin dolmasına en geç 1 ay kala) ikamet ettiği ilin Emniyet Müdürlüğüne başvurarak ikamet izni talebinde bulunabilir.

T.C. Dışişleri Bakanlığı | Konsolosluk
00903122922929

buralardan bilgi alabilirsiniz.

e-Konsolosluk - Question Bank bu linktede sorulmuş bir çok soru bulabilirsiniz.

e-Konsolosluk - Soru Sorun buradan soru sorabilirsiniz, ben 2 sene önce çok sormuştum yanıtlıyorlardı 2-3 günde şimdi nasıldır bilmiyorum. benim eşim de yabancı ah türkiyeye yerleşmeyi düşünse de ben de araştırsam :31:
 
Bir Türk vatandaşıyla Türkiye’de evlenen yabancı uyruklunun oturma izni alması için evlenmesi yeterli mi?

Cevap

Yabancı uyruklu bir kişiyle Türkiye'de yapılan evliliğin ardından yabancı uyruklu kişi en kısa zamanda (vize süresinin dolmasına en geç 1 ay kala) ikamet ettiği ilin Emniyet Müdürlüğüne başvurarak ikamet izni talebinde bulunabilir.

T.C. Dışişleri Bakanlığı | Konsolosluk
00903122922929

buralardan bilgi alabilirsiniz.

e-Konsolosluk - Question Bank bu linktede sorulmuş bir çok soru bulabilirsiniz.

e-Konsolosluk - Soru Sorun buradan soru sorabilirsiniz, ben 2 sene önce çok sormuştum yanıtlıyorlardı 2-3 günde şimdi nasıldır bilmiyorum. benim eşim de yabancı ah türkiyeye yerleşmeyi düşünse de ben de araştırsam :31:

cok tesekkur ederim cok yardimci oldunuz
simdi siteye girdim umarim yardimci olurlar
ben esimi ikna edene kadar neler cektim sukur sonunda kabul etti
bu kez bu sikintilar basladi bir an once cozsem baska birsey istemiyorum:54:
 
Bu kadar cok sart aradiklarini bilmiyordum acikcasi.
Hanimlar icin daha kolay olmuyor muydu? Belki de o da onceden kolaydi.
Evli olmaniz kolaylik saglamiyor muymus?
Sana yardimci olmak yerine bende soru soruyorum :))

Benim yasadigim ulkede ilk geldigimde 1aylik turist vizesi almistik.
Ardindan 1ay daha uzatma hakkimiz vardi.
Onun yerinde oturum aldim.
Kimlik kartini cikarttim.
Calismadigimdan kolayca hallettik tum islemlerimi.

Esim icin daha farkli.
Kendisi muhasebe muduru, olmazsa yarin ona bir danisirim bu konuyu.
Bilgisi varsa yazarim buradan.
Yada nerelere bavurabilecegin hakkinda vs birseyler biliyorsa.
 
Bu kadar cok sart aradiklarini bilmiyordum acikcasi.
Hanimlar icin daha kolay olmuyor muydu? Belki de o da onceden kolaydi.
Evli olmaniz kolaylik saglamiyor muymus?
Sana yardimci olmak yerine bende soru soruyorum :))

Benim yasadigim ulkede ilk geldigimde 1aylik turist vizesi almistik.
Ardindan 1ay daha uzatma hakkimiz vardi.
Onun yerinde oturum aldim.
Kimlik kartini cikarttim.
Calismadigimdan kolayca hallettik tum islemlerimi.

Esim icin daha farkli.
Kendisi muhasebe muduru, olmazsa yarin ona bir danisirim bu konuyu.
Bilgisi varsa yazarim buradan.
Yada nerelere bavurabilecegin hakkinda vs birseyler biliyorsa.

tesekkur ederim kandil yeni gordum mesajini evet bende kolayca aldim vizeyi ama Turkiye ye vize gercekten cok zorlasmis
esim icin vi
ze islemlerine basladigimda anladim umarim en kisa surede bu problemi cozerim tesekkurler tekrar yardimlariniz yorumlariniz icin
 
Back
X