Bütün Kudret Benim Elimdedir - Pargalı İbrahim Paşa

Melkor

Üye
Kayıtlı Üye
19 Kasım 2013
1
0
6
34
Samsun
Küçük yaşta korsanlar tarafından Manisa’da zengin bir kadına satılan Pargalı İbrahim(1493-1536),bu kadın tarafından yetiştirildi.O sırada Manisa’da bulunan şehzade Kanuniyle tanışan Pargalı İbrahim,Kanuni’nin padişah olması üzerine,1520′de Kanuniy’le birlikte İstanbul’a geldi,hasodabaşılığa atandı.

Kısa süre sonra emekli edilen Piri Mehmet Paşa’nın yerine,teamüllere aykırı olarak Sadrazamlığa atandı(1523).Bu atamadan sonra Makbul İbrahim Paşa diye anılmaya başladı.Pargalı İbrahim Paşa’nın kiminle evli olduğu, eşinin kim olduğu tartışmalıdır. Hammer, Çağatay Uluçay, Tayyib Gökbilgin gibi tarihçiler Pargalı İbrahim Paşa’nın Kanunî’nin kız kardeşi Hatice Sultan ile evlendiğini söylerlerken İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Nigar Anafarta ve Ebru Turan ise eşinin Hatice Sultan olmadığını belirtirler .

1529 yılında I. Viyana kuşatması sırasında geleneklere aykırı olarak padişahla benzer kıyafetler giyerek,padişahla yan yana at sürdü.Sadrazam Damat İbrahim Paşa,1529 yılında görüştüğü Bohemya ve Macaristan Kralı Ferdinand’ın elçisine:

Osmanlıyı idare eden benim.Her ne yaparsam yapılmış olarak kalır.Zira bütün kudret benim elimdedir.Memuriyetleri ben veririm,eyaletleri ben düzenlerim.,verdiğim verilmiş,reddetiğim reddedilmiştir.Padişah bir şey ihsan etmek isteği zaman bile bana danışır,eğer ben onun kararını onaylamazsam o iş olmaz.Çünkü her şey,savaş,barış,servet ve kuvvet benim elimdedir.” diyordu.

Yönetimde gittikçe artan gücü,saltanatta gözü var söylentilerine yol açtı.1534 yılında Serasker ünvanıyla yönettiği İran Seferi(Irakeyn Seferi) sırasında,anlaşmazlığa düştüğü,Defterdar İskender Çelebi’yi suçlayarak,13 Mart 1535′te Bağdat’ta Atmeydanı’nda asılarak idam edilmesini sağladı.

İskender Çelebi’nin Bağdat’ta idam edildiği gece Kanuni bir rüya gördü.İskender Çelebi rüyasında Kanuni’ye:
Bre zalim!Benim gibi günahsız bir kimseyi,İbrahim Paşa gibi bir müflisin-iftiracının- sözüne uyup nasıl astırdın?” diyordu.Padişah kan ter içinde yataktan fırlamış ve şöyle demişti:

İlahi İbrahim!Allah’tan dilerim ki sen de bir yıla varmadan katle maruz kalırsın'

İskender Paşa’nın katli,şehzadeler arasındaki mücadelede Şehzade Mustafayı desteklemesi,Hürrem Sultan’ın alehindeki faaliyetleri,Sadrazam Pargalı İbrahim’in sonunu hazırladı.1536 yılı 14-15 Mart gecesi saraya bir iftar yemeğine çağrılan Pargalı İbrahim,yemekten sonra kaldığı odasında Cellatbaşı Kara Ali tarafından boğularak öldürüldü.Gizlice Galata’da Canfeda zaviyesi mezarlığına defnedildi.Mezar yeri belli olsun diye başına bir çitlembik ağacı dikilmişti.Bu tarihten sonra Maktul İbrahim Paşa olarak anılmaya başladı.

Kaynak: forumrenkli.com

Son düzenleyen: Moderatör:
Back