Buruna yabancı cisim kaçması ilk yardımı
Çocukların bir şeyleri merak etme duyguları ve eline her geciktikleri ile oynama istekleri çoğu zaman tehlikeli oluyor. Özellikle de ağızlarına ve burunlarına götürdükleri cisimler, tıkanmalarla sonuçlanabiliyor. Uzmanlar buruna yabancı cisim kaçan çocuklara derhal müdahale edilmesini ve bir uzmandan da yardım alınmasını tavsiye ettiler.
Buruna yabancı cisim kaçmasında uygulanacak ilk yardım burun köküne bastırılarak çocuğu sümkürtmektir. boncuk, toka, bozuk para, dikiş iğnesi ya da toplu iğne gibi zarar vericisi yabancı cisimler burna girdiği zaman sümkürtürerek çocuğun burnundan bu cismi çıkartmak en doğrusudur. Kağıt mendil, toprak, oyuncak parçaları, silgi gibi yumuşak ve burna kolay girebilecek bu cisimlerle çocuğunuzun oynamasına izin vermemelisiniz. Çocuğunuz için güvenli bir oyun alanı oluşturmalı ve onu sık sık kontrol etmelisiniz.
Burna yabancı cisim kaçtığı zaman uygulanan ilk yardım başarısız oluyorsa, hemen Kulak Burun Boğaz doktoruna başvurulmalıdır. Ailelerin böyle bir durumda panik yapmaması, sakin bir şekilde davranması gerekir. Bazende burna yabancı cisim kaçmaları fark edilmeyebilir. Uzun vadede bu durum belirtilerini kendiliğinden göstermeye başlayacaktır. Kanla karışık akıntı, kötü kokulu akıntı buruna yabancı cisim kaçtığınız belirtileri olabilir dikkat etmekte fayda var.