• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Burun Estetiği (Rhinoplasty)

Kazen

Yönetim
Administrator
14 Kasım 2001
21.330
2
69.487
1.623
Burun Estetiği (Rhinoplasty)

Rinoplasti burun estetiği ameliyatıdır. Bu ameliyatta burun kemeri alınabilir, boyutu değiştirilebilir, burun ucu şekillendirilebilir. Erkeklerde 18, kızlarda 17 yaştan itibaren bu ameliyat yapılabilir.

Ameliyattan önce burun ve yüzden fotoğraf çekilir. Bu pozlar ameliyatınızı planlamada kullanılır. Ayrıca alınan görüntüler üzerinde bilgisayar ortamında çalışma yapılır. Böylece ameliyat sonrası görüntü hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ameliyat kesileri burun deliklerinin içinden yapıldığı için dış görünümde herhangi bir ameliyat izi olmaz.

Ameliyat, genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi hastadaki problemlerin ağırlığına bağlı olarak değişir ve ortalama 2-2.5 saattir. Ameliyat sonrası en fazla bir gece hastanede kalınır. Ameliyat sonu burun içine tamponlar ve burun üzerine plastik bir atel yerleştirilir.

Ameliyattan sonra nerdeyse hiç ağrı olmaz, olabilecek hafif ağrı, ağrı kesici ilaçlar ile kolayca giderilebilir. 8-24 saat sonra tamponlar, 4. gün atel alınır. Burun içi dikişler kendiliğinden düşer. Atel alındıktan sonra 3 gün burun bandajı uygulanır. Morluklar 7 gün içinde kaybolur. Şişliklerin çoğu ilk 10 gün içinde hızla azalır ve burun son şekline yakın normal bir görünüm kazanır. Kalan şişliklerin azalması, burnun tam olarak oturması ve son halini alması yaklaşık 3-6 ay sürer. Yapılan cerrahi işlemine göre ameliyattan 4-7 gün sonra normal yaşama dönebilir veya uçak yolculuğu yapabilirsiniz.

Kaynak : www.estetik.tc
 
Burnun Yapısı Nasıldır: Burun kemik ve kıkırdaktan oluşan bir yapıdır. Kemik ve kıkırdaklar hem burun sırtında hem de burun içinde bulunmaktadır. Burun içindeki kemik ve kıkırdaklar hakkında deviasyon ve burunda et büyümesi kısmında bahsedilmiştir. Estetik ameliyatlarda burun sırtındaki yapılar önemlidir. Çünkü burnun görünümünü daha çok bunlar etkiler. Burun sırtında, üst tarafta alına yakın olarak burun kemiği bulunur. Burun kemiği sağ ve solda birer tane olmak üzere yassı kemiklerdir. Bunlar üst uçlarıyla alın kemiğine, yanlarda üst çene kemiğine tutunurlar. Altta ise burun kıkırdakları bulunur. Burun kıkırdakları burnun alt kısmının ve burun kanatlarının şeklini oluşturur.

Burunda Neden Şekil Bozukluğu Olur: Burundaki şekil bozuklukları genellikle yapısal veya sonradan oluşan darbeler sonucu oluşur. Bazende burun içindeki herhangi bir ameliyatın komplikasyonu olarak burun dışında şekil bozukluğu oluşur. Bu durumda da estetik ameliyatlar gereklidir.

Estetik Ameliyat Mutlaka Yapılmalı mıdır?: Yapısal olarak gelişen ve hastanın psikolojisini etkilemeyen şekil bozuklukları, eğer burun tıkanıklığı gibi bir şikayette yapmıyorsa düzeltilmesi gerekmez. Ancak hastada burnu ile ilgili olumsuz düşünceler varsa bu durum hastanın sosyal durumunu etkiler. Ayrıca burun içinde de problem varsa bu düzeltilirken dıştaki şekil bozukluğu da düzeltilebilir. Genel olarak estetik ameliyatın yapılması hastanın tercihine bağlıdır.

Ameliyat Nasıl Yapılır: Yapılacak işlem bir estetik ameliyat olduğu için ameliyat öncesi hastanın değişik açılardan fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar üzerinde, geliştirilen bazı bilgisayar programlarıyla hastanın ameliyat sonrası hali de gösterilebilir. Ancak bunları sadece bir fikir versin diye kullanmak gerekir. Hiçbir zaman hastayı senin burnun böyle olacak şeklinde beklentiye sokmamak gerekir. Hastanında yapılacak işlemin bir ameliyat olduğunun farkında olması gerekir. Ameliyat lokal ya da genel anestezi altında yapılabilir. Ancak daha çok genel anestezi tercih edilmektedir. Ameliyatta yapılacak işlem burundaki şekil bozukluğuna göre değişir. Burun kanatlarını oluşturan kıkırdaklar, eşit şekilde ve burun kanatlarında çökmeye yol açmayacak şekilde çıkarılır. Diğer kıkırdaklarda da mevcut şekil bozukluğu değerlendirilerek düzeltmeler yapılır. Burun kemiği değişik yerlerden kırılarak şekil bozukluğuna yol açan kısmı çıkarılıp diğer kısımlarına uygun şekil verilir. Küçük çıkıntılar törpülenir. Çıkarılan kıkırdaklar veya bazen kemikler, cerrahın ameliyat sırasındaki kararları doğrultusunda çeşitli yerlere tekrar konarak destek sağlanır. Bazen burun içindeki bölmeyi oluşturan kıkırdak ta destek amacıyla kullanılır. Burnun kendi kıkırdak veya kemiklerinin yeterli veya uygun olmadığı durumlarda vücudun başka bölgelerinden faydalanılabilir. Bu amaçla kulak kıkırdakları, kaburga kıkırdakları veya leğen kemiği kullanılabilir. Amaliyatın sonunda burun içine tampon konur, burun dışına da alçı yapılır. Komplikasyon olmaması halinde hasta aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilir. Burun estetiği yapılırken burun içindeki deviasyon, et büyümesi gibi durumlarda düzeltilebilir.

Ameliyatın Risk ve Komplikasyonları Nelerdir : Yapılan işlem estetik amaçlı da olsa önemli bir ameliyattır. Bu nedenle her ameliyatta olduğu gibi komplikasyonları olabilir. Üzerinde durulacak en önemli konulardan biri ameliyat sonrasında hastanın tatminidir. Ameliyat ne kadar başarılı geçerse geçsin, hastanın psikolojisi ve beklentileri önemlidir. Bu nedenle ameliyat öncesi hastanın beklentileri iyice öğrenilmeli, ameliyat hakkında ayrıntılı bilgi verilmelidir. Hastanın hayalindeki burnu oluşturmanın hiçte kolay olmadığı belirtilmelidir. Ameliyattan sonra ortaya çıkabilecek problemler olarak, düzeltilen kemik ve kıkırdaklarda yerinden kayma, burun şeklinin istenildiği gibi verilememiş olması, kanama sayılabilir.

Ameliyattan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim: Hastanın ameliyattan sonra dikkat edeceği en önemli konu burnuna ve yüzüne bir darbe almamasıdır. Ameliyat sonrası hasta istediği gibi beslenebilir. Vücudunu yıkayabilir, saçlarını yıkarken de başını geriye atarak alçıya zarar vermemeye çalışmalıdır. Burun içine konan tamponlar 2. ya da 3. günde, alçı da genellikle 1 hafta sonra çıkarılır. Bazen ikinci bir alçı yapmak gerekebilir. Ameliyat sonrası burun sırtında, göz altlarında ve yüzde morarma ve ödem oluşur. Morluklar genellikle 10-15 günde azalır, ödem ise 2-3 haftada önemli kısmı yok olurken tamamen kaybolması 6 ay- 1sene sürebilir.
 
BURUN ESTETİĞİNDE SON NOKTA MİKRO-RİNOPLASTİ
OP. DR. YAKUP AVŞAR​

Dünyada ilk kez Türk Plastik cerrah uzmanı Op. Dr. Yakup Avşar`ın bulduğu gelişmiş burun estetiği yöntemiyle artık ameliyat korkunuzu yeneceksiniz. Uzmanımıza ulaşmak için: 0212 351 03 90

Mikro-rinoplasti nedir !

Microcerrahi tarzına ve uygulamalarına dayalı rinoplasti işlemine mikro-rinoplasti denmektedir. Bu yöntem Dr. Avşar’ın geliştirdiği ve dünyaya sunmaya hazırlandığı bir yöntemdir. Bilgisayarlı tasarım ile ideal burun ölçüleri belirleniyor ve ameliyat tekniğine karar veriliyor. Bu yöntemde mikro-alet ler kullanılarak burun tabanını kesmeden kapalı sistem rinoplasti yapılıyor. Burun kemeri kırarak değil ultra-mikro-motor sistemleri sayesinde milimetrik keserek dışarı alınıyor. Mikro-motorize törpüleme kullanılarak burun kemik yapısında en ince detaylar işleniyor. Kıkırdak anatomisinde mikro teknikler uygulanarak şekillendirme yapılıyor. Gerektiğinde kıkırdak mikrogreftleri kulanılarak burun formu değiştiriliyor.

Neden Mikro-rinoplasti !

Geçen 20 sene içinde burun estetiğindeki trend hep daha ince cerrahiye doğru gelişmiştir. Rinoplastide kullanılan aletler, sistemler ve teknikler daha az travma oluşturmaya yönelik tasarlanmıştır. Mikro- rhinoplasty bu hareketi dahada ileriye sürmeye yönelik bir yöntemdir. ‘Less invasive surgery’ dediğimiz bu yöntemde dokulara daha zarif davranıldığı için iyi sonucun yanı sıra hızlı iyileşme de ayrıca önemli bir avantajdır.

Genel Bilgi
Rinoplasti burun estetik ameliyatıdır. Bu ameliyatta burun kemeri alınabilir, boyutu değiştirilebilir, burun ucu şekillendirilebilir. Erkeklerde 18, kızlarda 17 yaştan itibaren bu ameliyat yapılabilir.

Ameliyattan önce burun ve yüzden fotoğraf çekilir. Bu pozlar ameliyatınızı planlamada kullanılır. Ayrıca alınan görüntüler üzerinde bilgisayar ortamında çalışma yapılır. Böylece ameliyat sonrası görüntü hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ameliyat kesileri burun deliklerinin içinden yapıldığı için dış görünümde herhangi bir ameliyat izi olmaz.

Ameliyat, genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi hastadaki problemlerin ağırlığına bağlı olarak değişir ve ortalama 2-2.5 saattir. Ameliyat sonrası en fazla bir gece hastanede kalınır. Ameliyat sonu burun içine tamponlar ve burun üzerine plastik bir atel yerleştirilir. Ameliyattan sonra nerdeyse hiç ağrı olmaz, olabilecek hafif ağrı, ağrı kesici ilaçlar ile kolayca giderilebilir. 8-24 saat sonra tamponlar, 4. gün atel alınır. Burun içi dikişler kendiliğinden düşer. Atel alındıktan sonra 3 gün burun bandajı uygulanır. Morluklar 7 gün içinde kaybolur. Şişliklerin çoğu ilk 10 gün içinde hızla azalır ve burun son şekline yakın normal bir görünüm kazanır. Kalan şişliklerin azalması, burnun tam olarak oturması ve son halini alması yaklaşık 3-6 ay sürer. Yapılan cerrahi işlemine göre ameliyattan 4-7 gün sonra normal yaşama dönebilir veya uçak yolculuğu yapabilirsiniz.

Burun estetik ve Nefes Darlığı (Septorhinoplasty)
Septorinoplasti ameliyatında burun estetik yanısıra nefes darlığı ayrıca giderilir. Bu ameliyatta burun kemeri alınabilir, boyutu değiştirilebilir, burun ucu şekillendirilebilir, burun delikleri küçültülebilir. Burundan nefes alma problemlerini çözmeye yönelik müdahaleler (septoplasti, konkaplasti…) ile birlikte yapılabilir. Burun cerrahisinde estetik ve fonksiyon birbirinden ayrılmaz ünsürlerdir ve başarılı burun ameliyatı yüzünüzle uyumlu doğal bir burun görüntüsü sağlamalı ve nefes almayı daha da rahatlatmalıdır. Erkeklerde 18, kızlarda 17 yaştan itibaren bu ameliyat yapılabilir.

İlk önce burun içi ve dışı ayrıntılı bir şekilde muayene edilir. Ek bir hastalık ve problem var ise bu aşamada endozkopi ve görüntüleme yöntemleri ile tespit edilir (deviasyon, sinüzit, nazal polip vs ...). Ameliyattan önce burun ve yüzden fotoğraf çekilir. Bu pozlar ameliyatınızı planlamada kullanılır. Ayrıca alınan görüntüler üzerinde bilgisayar ortamında çalışma yapılır. Böylece ameliyat sonrası görüntü hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ameliyat kesileri burun deliklerinin içinden yapıldığı için dış görünümde herhangi bir ameliyat izi olmaz.

Ameliyat, genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi hastadaki problemlerin ağırlığına bağlı olarak değişir ve ortalama 2.5-3 saattir. Ameliyat sonrası en fazla bir gece hastanede kalınır. Ameliyat sonu burun içine tamponlar ve burun üzerine plastik bir atel yerleştirilir. Ameliyattan sonra nerdeyse hiç ağrı olmaz, olabilecek hafif ağrı, ağrı kesici ilaçlar ile kolayca giderilebilir. 24-48 saat sonra tamponlar, 6. gün atel alınır. Burun içi dikişler kendiliğinden düşer. Atel alındıktan sonra 3 gün burun bandajı uygulanır. Morluklar 7-10 gün içinde kaybolur. Şişliklerin çoğu ilk 15 gün içinde hızla azalır ve burun son şekline yakın normal bir görünüm kazanır. Kalan şişliklerin azalması, burnun tam olarak oturması ve son halini alması yaklaşık 3-6 ay sürer. Yapılan cerrahi işlemine göre ameliyattan 7-10 gün sonra normal yaşama dönebilir veya uçak yolculuğu yapabilirsiniz.

Basında Mikro-Rinoplasti!


Burun yapısı kişiye özeldir !

Yüz yapısı her kişide farklı olduğu gibi burun yapısı da yüze ve kişiye özeldir. Bu nedenle kişiye özel burun estetik planlanmalıdır ‘case-specific surgery’.



Burun güzel olmalı !

Burun yapısı yüzün ortasında yer alır ve en ön planda göz bakışına hitab eder. Herhangi bir yüze ilk baktığımızda daha estetik olan yapı başta göze çarpar. Çok güzel kaşı, gözü, dudağı, yanağı veya çenesi olan bir kişide burun güzel değil ise, ilk bakışta dikkati kendi çekerek diğer güzel bölgeleri kapatır. Burun estetik yapıldığında diğer bölgelerin estetiği göz önüne cıkar.

Harmonide temel taş !

Yüz bölgesinin harmonisi ve uyumunda burun temel taştır. Yapısıyla, uzunluğuyla, genişliğiyle ve kalkıklığıyla yüzün diğer yapılarını birbirine bağlar ve denge sağlayıcı etki sağlar. Harmonik bir yüzde her bölgenin estetiği aynı oranda bakışı süslendirir.

Deviyasyona dikkat !

Burun eğriliyi olan çoğu kişi nefes almakta sıkıntısı çeker, karşısındaki kişiye direk bakamaz, konuşmakta zorlanır ve özğüveni düşüktür. Fotograf çektirme konusunda bile sıkıntı söz konusu. Burun estetik ile birlikte yapılan deviyasyon tamiri sonucunda kişinin yaşam kalitesi değişir.

İdeal burun tartışması !

İdeal burun nedir? Nasıl belirlenir? Yüz hatları ve ölçüleri ile uyumlu olup doğallığını kaybetmemiş burun ideal burundur. İdeal burun 2 boyutlu ve 3 boyutlu ortamlarda tasarlanabilir. Yüz bölgesinden çekilen ön, 45 derece, ve yan fotograflarda bilgisayar ortamında tasarım yapılması öncesi ve sonrası arasında değişimleri ortaya koyar. Ayrıca 3 boyutlu bilgisayar programlarında tasarım yapılması mümkün. Tabii ideal anlam göreceli bir konudur ancak dar bir sınır içerisinde tartışmaya açıktır.

Bilgisayarlı tasarım şart !

İdeal burun söz konusu ise, burun estetik bilgisayarlı tasarım yapılmadan yapılmaz. Bilgisayar tasarımı sadece ameliyat sonrasını görmek için değil, cerraha yapılacak olan teknikler konusunda detaylı bir şekilde yardımcı olur. Mikroişlemler yapılacaksa işlemin türü, lokalizasyonu ve ölçüsü net bir şekilde belirlenir.

Estetik ameliyat beraberinde nefes darlığı giderilmesi !

Rinoplasti isteği olan ve ayrıca nefes darlığı şikayeti olan hastaların ilk sordukları soru şu, ‘önce hangisini yaptırmam gerekir’ veya ‘ iki ameliyat bir arada olur mu?’. Septorinoplasti dediğimiz işlem plastik cerrahların ilgilendiği en önemli işlemlerden birisi. Septorinoplastide hem septum deviyasyonu düzeltilir ve hem rinoplasti yapılır. İdeal sonuç isteniyorsa iki işlem kesinlikle bir arada yapılmalı. Bunun için çeşitli teknik nedenler söz konusu olmaktadır.

Deviyasyon ameliyatı geçirenler dikkat etmeli !

Deviyasyon ameliyatında burun orta duvarının eğriliği düzeltilir. Çoğu zaman orta duvar kıkırdağına SMR işlemi yapılarak çıkarılan kıkırdak yapısı atılır, oysa ki septum kıkırdağı çok özel ve önemli bir yapıdır. Daha sonra burun estetik ameliyatı için başvuran bu hastalarda doku eksikliği sıkıntısı söz konusu olmaktadır. Bu nedenle ya estetik ameliyatı septum deviyasyonu ile birlikte yapılmalı veya septum ameliyatı sırasında çıkarılan kıkırdak yapısı kulak arkası cilt altına gömülerek depo yapılmalıdır.


Link Silinmiştir.

Op. Dr. Yakup Avşar ( Este Klinik )
Telefon: (009) 0212 351 03 90
Nispetiye Cad. No:29 Ece Apt. A/Blok D:4 Etiler/İstanbul (Akmerkez Etiler Kapısı ve Etiler Lisesi Karşısı)
 
Estetik burun ameliyatı (rinoplasti) ülkemizde kadınların da erkeklerin de en çok yaptırdığı estetik ameliyat.

BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI
Burun estetiğinde (rinoplasti) yapılan işlem kıkırdak ve kemiklerin yapısını değiştirerek buruna yeniden şekil vermek. Daha estetik burun şekli oluşturmak için bazen kemikleri ve kıkırdakları kesmek, bazen de tam tersine eksik yerlerini tamamlamak ve şekillerini değiştirmek gerekiyor.
Rinoplasti yada estetik burun ameliyatını estetik cerrahinin en zor ve bilinmezleri en fazla olan ameliyatı kabul etmek çok doğru olur.

ESTETİK BURUN AMELİYATI NEDEN ZORDUR
Estetik burun ameliyatı zordur çünkü burun kapalı bir kutu gibidir ve siz bu kutunun sadece bir tarafından bu ameliyatı yapmak zorunda kalırsınız. Bu ameliyatta bilinmezlikler çoktur çünkü burnun yapısını oluşturan kemik ve kıkırdaklar birbirisinden bağımsız olarak ama bir bütün olarak bulunurlar ve iyileşme döneminde farklı davranabilirler. Bu yüzden sonrasında en sık revizyon, yani ikinci bir düzeltme ameliyatı yapılan estetik ameliyat budur. Dünya standartlarında bir cerrahın her 10 vakasından birine revizyon yapmak zorunda kalması normal kabul edilir.
Diğer yandan bu ameliyat iyi yapıldığında çok iyi sonuçlar verir.

AMELİYAT:
Rinoplasti ameliyatı açık ve kapalı teknik olarak iki şekilde yapılabilir.
Kapalı teknikte bütün kesimler burun içerisinde yapılır. Cerrah içeriden çalışarak ameliyatı tamamlar. Açık teknikte ise burun ucunda 3-4mmlik bir kesim yapılarak burun ucu açılır.

İki teknik arasındaki fark cerrahın ameliyata hâkimiyeti ile ilgili. Burun ucundan yapılan kapalı teknik daha çok bir şişenin içerisinde ameliyat yapmaya benziyor. Eğer sadece şişenin içerisinden bir şeyler çıkarmayı planlıyorsanız sorun çıkmayacaktır ama eğer içeride bir gemi maketi yapmak istiyorsanız işiniz zor. Açık teknikte cerrah burnun ön 2/3 kısmında kalan yapılarını önünde görebilir.

Hangi tekniğin daha iyi olduğu bu ameliyatı yapan doktorlar arasında hep tartışma konusudur ve bu konuda bir karar verilmiş değil.

Yukarıdaki tariflerimden anlayabileceğiniz gibi benim tercihim büyük oranda açık teknik yönünde. Bunun en önemli sebebi görmeden, körleme yapılan ve bu kadar da hata affetmeyen ince bir işin sonucunun iyi olabileceğine inancım olmaması. Zaten birçok cerrahi manevranın sadece açık teknik ile mümkün olabileceği, kapalı teknik ile hayal bile edilemeyecek düzeltmelerin açık teknik ile mümkün olduğu kapalı teknik savunucularının bile itiraz edemediği bir şey. Ben açık yapılan ameliyatlardan sonra revizyon ihtimalinin de düştüğüne inanıyorum.

Açık tekniğin en büyük handikabı burun ucunda iz bırakması. Ama bu iz, iyi yapılan bir ameliyattan sonra neredeyse belirsiz oluyor ve burnun altında kalıyor. Birçok hasta bu izi ameliyat sonrasında unutuyor.

Bu konuda yine de doktorunuza danışın ve ona güvenin. Her cerrah en iyi bildiği ve inandığı yöntemler ile en iyi sonucu alacaktır. Yukarıda anlattıklarım sadece benim kişisel görüşlerim.

ÇOK KÖTÜ AMELİYATLAR GÖRÜYORUM, BEN DE Mİ ÖYLE OLACAĞIM ?
Doğal olmayan, çok küçük, karşıdan bakınca burun delikleri gözüken “ameliyatlı burunlar” ben de görüyorum. Kötü yapılmış bir burun ameliyatını nasıl anlayabileceğinizi ayrı bir sayfada anlattım. Ameliyat sonucunun tamamen ameliyatı yapan doktorun kullandığı tekniklere, becerisine ve yapmak istediklerine bağlı olduğunu unutmayın.

Sadece burnu küçülterek kalkık bir burun şekli vermek doğal olmayan bir sonuç ortaya çıkarır. Modern tekniklerde artık neredeyse hiç bir şey çıkarılmadan sadece dokuların yerleri, konumları ve şekilleri değiştiriliyor.

Bu şekli incelerseniz sık yapılan estetik hatalardan birini görebilirsiniz. Bu eski tekniklerde sık başvurulan bir yöntem. Eskiden burnu kalkık göstermek amacıyla burnu iyice küçültüp başlama noktası olabildiğince aşağı alınırdı. Böylece sanki burun kalkıkmış gibi bir illüzyon yaratılır ancak elde edilen sonuç doğal olmazdı. Olması gereken burnu başlaması gereken yerden, yani hemen hemen göz bebekleri seviyesinden başlatmak ve bütün şeklini ona göre vermek.

AMELİYATTAN SONRA NASIL BİR BURNUM OLACAĞINI NASIL GÖREBİLİRİM?
Bu amaçla hazırlanmış bilgisayar programları var. Doktorunuz muhtemelen bunlardan biriyle size bir fikir verecektir. Ancak bu programlar ile gerçek bir ameliyat planlaması ve ölçümü yapılamaz ve sadece genel bir fikir verebilirler.
Doktorunuz ölçüme dayalı yeni tekniklerden birini kullanıyorsa resimleriniz üzerinde ölçümler yapmak isteyecektir. Bunun için ya fotoğrafınızı çekerken elinize bir cetvel tutturarak ölçümü buna göre yapacak ya da çektiği resmi gerçek boyutta basacaktır.
Ben ameliyat öncesi ince ölçümler yaparak altın oranları ve ideal yüz profilini hesaplıyorum. Yaptığım hesaplar sonucunda da bir profil resmini elimle çiziyorum. Profil çalışması hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayın.

KOMPLİKASYONLAR VE ÇIKABİLECEK SORUNLAR:
Her ameliyatta olan kana riski rinoplastide daha ciddi olabilir. Özellikle burun tıkanıklığını gidermek için burun içerisinde estetik dışı işlemler de yapılacaksa ki gerekli ise mutlaka yapılması gerekir, istenmeyen bir kanama olması ihtimali artar. Burun içerisinde orta büyüklükte damarları barındıran bir organdır. Ama bu tür kanamalar genellikle tehlikeli boyutlara varmazlar ve basit tamponlar ile durdurulabilir.
Ameliyattan sonra nefes yollarınızda sineşi denilen yapışıklıklar gelişebilir ve bunlar nefes almanızı ameliyat öncesine göre daha zor hale getirebilir. Bunun tedavisi genellikle kolaydır ancak ikinci bir cerrahi müdahale gerekebilir.
Çok nadir olarak burnun ortasını oluşturan “septum” denilen yapıda delik oluşabilir. Bu genellikle bir sorun oluşturmaz ama nadiren nefes alırken ses çıkmasına sebep olabilir. Tedavisi zordur ve yeniden ameliyat olmak gerekir.
Enfeksiyon burunda neredeyse olmaz denilebilir. Kanlanması çok güçlü olan bu organ iltihaba karşı çok dirençlidir. Bu ameliyattan sonra enfeksiyon gelişirse tıp literatürüne girebilirsiniz.
Ama bu ameliyat sonrası estetik sorunlar, deformiteler yaşarsanız ya da burun şeklinizi beğenmezseniz kimse şaşırmayacaktır. Dolayısı ile bu ameliyatın en sık komplikasyonu estetiktir.

SIK SORULAN SORULAR:
Bu ameliyatı bir plastik cerrah mı yoksa bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanı mı yapmalı?
Doktorunuz bir plastik cerrah ya da bir kulak burun boğaz uzmanı olabilir. Ben yine de bir plastik cerraha ameliyat olmanızı öneririm ama bu ameliyatı çok iyi yapan KBB uzmanları olduğunu biliyorum. Ancak bunun “içini yapmışken şu kemiği de alalım” denecek bir ameliyat olmadığını sakın unutmayın. Bazen iyi niyetle yapılan bu tür rötuşları düzeltmek çok zor olabiliyor. Doktorunuzla her şeyi ayrıntılı konuşun.
Kemikleri kırıyor musunuz?
Kemikleri kırmıyoruz. Eğer şekil vermek ya da bir kısımlarını almak istersek “kesiyoruz”. Bunun için ince keskiler kullanılıyor. Bazen de kemikler törpüleniyor.
Bu ameliyat lokal anestezi ile yapılabilir mi?
Eğer kemikler ile ilgili bir şey yapılacaksa, ki büyük oranda bu gerekir, lokal anestezi uygun olmaz. Bu genel anestezinin şart olduğu bir ameliyat.
Tampon koymak şart mı? Tamponlar çıkarken çok mu acıyacak?
Tampon koymak şart değil. Hatta birçok ameliyattan sonra tampon koymaya gerek yok. Tampon sadece burun içerisinde ciddi bir iş yapılmışsa gerekir. Artık modern tamponlar da eskiden anlatıldığı gibi metrelerce, çek çek bitmeyen uzunlukta değiller. Tampon çıkarılması biraz iç gıcıklayıcı olabilir ama ağrılı bir işlem artık değil. Bu konuda doktorunuza danışın, tampon kullanıp kullanmayacağını, kullanacaksa ne tür bir tampon düşündüğünü öğrenin.
Rinoplastide amaç burnu küçültmek ve “kemik almak” mıdır?
Bu sorunun cevabı kesin olarak hayır. Bu ameliyatta amaç burna istenilen şeklin verilmesidir. Bu sanılanın aksine genellikle küçültmekle değil burnu büyültmek ile olur. Burnun sırtında “hump” denilen bir kemik (aslında büyük oranda kıkırdaktır bu) fazlalık varsa bu elbette alınacaktır ama bu tür burunların birçoğunda aslında burun ucunda da düşüklük vardır ve yükseltilmesi gerekir. Aynı şekilde birçok burun ucu şişman gözükse de asıl sorun şekildedir ve küçültülmesi ya da inceltilmesi sadece sorunu büyültür.

İPUÇLARI:
• Rinoplasti en zor estetik ameliyattır demek abartılı olmaz. İyi yapılırsa çok memnun kalacağınız ama kötü yapılırsa düzeltmenin de zor olduğu bir ameliyat.
• Bizlerin özendiği hafif kalkık Avrupalı burunları sanılanın aksine küçücük değil son derece yüksek burunlar. Dolayısı ile sadece küçültülerek kalkıklaştırılan burunların doğal durması imkansızdır.


AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI SİZİ NELER BEKLER:
Bu küçük - orta derece arası bir estetik ameliyat. Ameliyatta mutlaka bayılmanız gerekli, lokal anestezi ile ameliyat olmanızı hiç tavsiye etmem. Ameliyat mutlaka ve mutlaka bir hastanede yapılmalı, mutlaka tam teşekküllü olması, yoğun bakımı bulunması gerekmiyor. Bu ameliyatı muayenehane şartlarında olmanızı da hiç tavsiye etmem.
Doktorunuz bir plastik cerrah ya da bir kulak burun boğaz (KBB) doktoru olabilir. Ben yine de bir plastik cerraha ameliyat olmanızı öneririm ama bu ameliyatı çok iyi yapan KBB uzmanları olduğunu biliyorum. Ama bunun “içini yapmışken şu kemiği de alalım” denecek bir ameliyat olmadığını sakın unutmayın. Doktorunuzla her şeyi ayrıntılı konuşun.
Ameliyattan sonra burnunuzun üzerinde bir alçı olacak. Burun içerisinde de tamponlarınız olabilir. Yeni nesil tamponların çekilmesi artık çok daha problemsiz oluyor. Arkadaşlarınızın anlattığı metrelerce çekilen tamponlar tarihe karıştı diyebilirim.
İlk geceniz nispeten zor geçecektir. Burnunuzdan nefes almanız, tampon olmasa da zor olur, başınız ağrır, devamlı buz uygulaması gerekir ve uyumanız zor olur. Ancak ertesi sabah kendinizi çok daha iyi hissedersiniz.
Ne kadar şişlik olacağı ameliyatta yapılan işlemlere, sizin bünyenize ve tabii doktorunuza bağlıdır. İkinci ameliyatlarda şişlik biraz daha fazla olacaktır. Burnunuzun ucundan ilk 24 saat hafif bir sızıntı olur. Bu da son derece normaldir.
Eğer bir öbek kan kusarsanız korkmayın. Bazı hastalar ameliyatta kan yutabilirler ve ameliyattan sonra bu kusmaya neden olabilir. Kanama taze değilse ve davam etmiyorsa korkmayın, ama mutlaka doktorunuzu haberdar edin.
İkinci günden sonra normal hayatınıza dönebilir, örneğin sinemaya gidebilirsiniz. Alçılar alındıktan sonra burun üzerine ince bir bant yapıştırılması şişliklerin erken geçmesine yardım eder.

AMELİYATIN KARNESİ:
Anestezi şekli: Genel.
Ameliyat nerede yapılmalı: Bir hastane ameliyathanesinde.
Ameliyat süresi: 1.5 ile 2.5 saat.
Hastanede yatış süresi: Aynı gün taburcu olunabilir.
Ameliyat sonrası ağrı – sıkıntı: Bir kaç gün hafif bir sızlama olabilir. Genellikle ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur.
Şişme, morarma: 3–7 gün arasında, bazen göz etrafında ileri derecede morluk ve şişme olabilir.
Pansuman: Varsa tamponlar ertesi gün alınıyor. Alçı beşinci gün çıkarılıyor.
Dikişler: Açık rinoplasty yapılmışsa burun ucu dikişleri alçı ile beraber beşinci günde alınıyor.
Ne zaman işe dönülebilir: 3–7 gün.
Spor: 2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 3 hafta sonra normal sporlar. Basket, box gibi vücut vücuda yapılan kompetitif sporlara en erken 5 hafta sonra başlamak doğru olur.
Son şekil: Genellikle ikinci haftada şişliklerin önemli bir kısmı gider. Ama son şekil en erken 6. ayda ortaya çıkar. Özellikle kaşlar arasında alına doğru şişlik varsa bu bir seneye kadar devam eder.
 
Doğal Burun Estetiği (rhinoplasty )



Kliniğimizde Dr.Cihantimur'un kendi tekniği ile kişiye özel burun estetiği yapılmaktadır. Bu teknikle dokular çok az travmatize edildiğinden çok fazla ağrı, şişme, morarma olmamaktadır. İyileşme 7 günde tamamlanmaktadır. Kullandığımız özel tamponlar burnunuzda olduğu zamanda bile nefes alabilmektesiniz. Bilgisayar ile Kişiye özel planlama sayesinde sonuçlar çok doğal olmaktadır. Burun estetiği yaptırmaya kararlı iseniz Dr.Cihantimur'un burun estetiği yaptığı bir hastayı mutlaka görmenizi öneririz. Dr.Cihantimur ameliyatlarını Bursa daki Türkiye'nin ikincisi olan kendi estetik cerrahi kliniğinde yapmaktadır.





Burun Estetiği Nedir ?

Rhinoplasty ( Burun Estetiği ) düşünen kişinin atması gereken ilk adım bu konuda deneyimli bir plastik cerraha danışmaktır. Kişi arzulanan sonucun kusursuzluk değil düzeltme olduğunu akılda tutarak ameliyat sonrası daha iyi görünme ve daha iyi hissetme konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır. Rhinoplasty, burnunuza yeni bir şekil verebilir ama hayatınızın akışına yön veremez. Estetik cerrahi görünümünüzü düzeltir ve özgüveninizi tazeler fakat gerisi size kalmıştır. Burun yüzümüzün tam ortasında olduğundan ameliyat sonrası yüz görünümünde fark edilebilir değişimler olabilir. Bu nedenle buna hazır olmalısınız.



Burun estetiği ameliyatları; burun şekil bozukluğu, nefes alma zorluğu gibi nedenlerin her birini veya her ikisini çözmeyi amaçlar. Bu şekliyle operasyon hem estetik hem de fonksiyonel bir özellik kazanır. Burun ameliyatlarında amaç, bozuk fonksiyonları düzeltirken, aynı zamanda burna doğal ve yüz oranlarıyla uyumlu bir görünüm vermektir. Yani burnun ameliyatlı olduğu ne kadar zor anlaşılıyorsa, operasyon o kadar başarılı olmuş demektir. Ayrıca ameliyat sonrası bulantı, kusma, ağrı gibi şikayetlerin olmaması hastalar için büyük bir konfor sağlamaktadır.





YÖNTEM: Burnun küçültülerek veya büyültülerek şekil verilmesi, tümseğin alınması, burun ucu veya köprüsünün şeklinin değiştirilmesi,burun deliklerinin küçültülmesi (daraltılması),burun ile üst dudak arasının desteklenerek değiştirilmesi. Aynı anda da nefes almada yaşanan problemlerin düzeltilmesi.

SÜRE: 1 ile 3 saat

ANESTEZİ: Genel anestezi.

IN/OUTPATIENT: Genelde ayakta tedavi.

YAN ETKİLERİ: Geçici şişlik, Göz çevresinde morluk, Burun ve baş ağrısı, Hafif kanama ve Burun akıntısı.

RİSKLERİ: Enfeksiyon, Kılcal damarlardaki çatlaklıklar sebebi ile kalıcı ve küçük kırmızı noktacıklar, İyileşmede gecikme ,ek olarak operasyon gerekliliği

İYİLEŞME: İşe dönme: 1 ile 2 hafta. Hareketli aktiviteler: 2 ile 3 hafta Darbelerden kaçınmak ve güneşlenmeme: 8 hafta. Neticenin tam görülmesi: 1 yıl veya daha fazla

SONUÇ: Kalıcı




http://www.estetikinternational.com/estetik/tr/operasyonlar/estetik-operasyonlar/burun-estetigi/
 
Amaç hastanın daha çabuk iyileşmesidir!



Lokal anestezi ile 15-20 dakika süren, şişme ve morarmanın neredeyse hiç olmadığı, tampon ya da alçı kullanılmayan ve ertesi gün işinize dönebileceğiniz bir burun estetiği olduğunu biliyormuydunuz?

Evet artık var. Son yıllarda estetik cerrahide ki en büyük gelişmeler hep ameliyatları daha kısaltmaya ve kolaylaştırmaya yönelik oldu. Amaç hastaların çok daha çabuk iyileşmesi, işlerine en kısa zamanda dönebilmeleri ve elbette ameliyat risklerinin ve ücretlerinin de azaltılması. Yani küçük yumuşak dokunuşlar ile etkili sonuçları almak hedefleniyor.

İple burun estetiğinde şişliklerin çok az olması tekniğin önemli bir avantajı. Morarma ise bu ameliyatta beklenmiyor. Bu teknik ile ameliyat olan bir hasta ertesi gün normale yakın bir şekilde işine dönebiliyor. Burun ameliyatlarında kullanılan tamponlar yada burun alçıları da bu teknikte kullanılmıyor. Ağrı yok denecek kadar az. İz yok. Ayrıca ameliyatın çapı küçüldüğü için riskler de azalıyor.


• İşlem sadece burun içerisinde çok küçük kesilerden yapılıyor.
Ortalama 15-20 dakika sürüyor.
• İşlemde temel yaklaşım burun ucunu şekilllendirmek ve yükseltmek.
• Morluk ve şişlik neredeyse hiç olmuyor.
• Normal burun estetiğinden bir farkı da sadece lokal anestezi ile yapılabiliyor olması.
Hasta işlemden 1 saat sonra evine gidebiliyor ve ertesi gün işine dönebiliyor.

" Eğer nefes alma porblemide varsa buda Radyofrekans teknolojisi ile 1 dk.'da tedavi edilebiliyor."


Videosunu izlemek isteyenler buyursun....
 
bende amelyat olanlardanım burnum dış olarak oldukça güzel oldu sol kanat biras çökük durumda ve burnumun içindeki eğrilik hala devam etmekte :( çok sinirim bozuluyor sizce 2. amelyat riskilmidir?? bana doktruna danışsana diyceksiniz ama diyeceği aaa çok güzel yada dışı için zamanla düzelir içinide hallederiz deyip beni yollamasından korkuyorum ne önerirsinz bana? şimdiden teşekkürler
 
ben de eskişehir'deyim ve burun ameliyatı olmak istiyorum. siz kime yaptırdınız acaba ve sizdeki sorun burun kemiğimi yoksa ucu ile mi ilgiliydi?
 
slm,ben ameliyat olalı 8 gün oldu,dün ateller çıkartıldı fakat burnumun üst kısmında küçük bir şişlik var ve dümdüz duruyor kavisli değil,sizce o şişlik inip kavisli ir şekil alır mı???
 
Benimde ameliyatımın 3. haftası oldu Evet şişlikler oluyor olacakta.Zaman şart. Benimde sağ tarafa doğru eğik gibi duruyordu ilk günler günden güne düzeliyor. :nazar:İçini ferah tut.
 
ben de ameliyat olalı 40 gün oldu. hala şiş tabi. kavis bandaj açıldığında yoktu. ve hala yok ne yazıkki:( olmasını çok isterdim ama doktorum uygun görmemiş.. nedense.. pek menun kalmadım ameliyatımdan. burnum hala büyük küçülmesini umut ediyorum. ama şişliklerin %70 inin 1 ayda geçtiğini söylüyorlar. eğer durum buysa yandım vay halime. ayrıca benim en büyük sorunum gözlerimin altında kalan ton farkı. ameliyatta kanamam fazla olmuş.. çok fazla morarma ve şişme oldu. ancak morluk ve şişlik geçmesine rağmen hala kahverngiye benzer bir ton farkı var. kapatıcı kullaıp dışarı çıkıyorum. güneşten köşe bucak kaçıyorum ama hala geçmedi. ne zaman geçer bilen var mı.. kalıcı olmasından çok korkuyorum :(((((
 
Nisancım bende pazartesi ameliyat oldum.çok fazla şişlik var umarım düzelir.bu benim ikinci ameliyatım. senin dediğin ton farkı ilk ameliyatımda olmuştu geçti sonra.inşallah seninkide geçer...
 
Nisancım bende pazartesi ameliyat oldum.çok fazla şişlik var umarım düzelir.bu benim ikinci ameliyatım. senin dediğin ton farkı ilk ameliyatımda olmuştu geçti sonra.inşallah seninkide geçer...

argor geçmiş olsun sanada.. neden 2. ameliyatı oldun merak ettim. birde şu ton farkı ne kadar sürmüştü sende ?
 
argor geçmiş olsun sanada.. neden 2. ameliyatı oldun merak ettim. birde şu ton farkı ne kadar sürmüştü sende ?

Teşekkür ederim, ben ilk ameliyatımı sağlık sorunları nedeniyle olmuştum 6 yıl önce.kemerli bir burnum vardı ve kemik eğriliğiyle nefes alma sorunum vardır.ancak ameliyattan sonra estetik açıdan hiç memnun kalmadım.kemer alındıktan sonra doktor burun ucuna dokunmadığı için o kısım çok büyük kaldı ve düşük bir burun ucum oldu.ton farkım 2 ay kadar sürdü malesef.yıllarca düşündüm ve en sonunda cesaret bularak koray coşkunfırata gittim.ben zaten akdeniz üniversitesinde araştırma görevlisiyim o yüzden kolaylıkla ulaştım hocama.çok tatlı bi insan.pazartesi akşam oldum ikinci ameliyatımı.bugün tamponlar çıktı ve burun ucum çok güzel görünüyor şimdiden:)
 
Teşekkür ederim, ben ilk ameliyatımı sağlık sorunları nedeniyle olmuştum 6 yıl önce.kemerli bir burnum vardı ve kemik eğriliğiyle nefes alma sorunum vardır.ancak ameliyattan sonra estetik açıdan hiç memnun kalmadım.kemer alındıktan sonra doktor burun ucuna dokunmadığı için o kısım çok büyük kaldı ve düşük bir burun ucum oldu.ton farkım 2 ay kadar sürdü malesef.yıllarca düşündüm ve en sonunda cesaret bularak koray coşkunfırata gittim.ben zaten akdeniz üniversitesinde araştırma görevlisiyim o yüzden kolaylıkla ulaştım hocama.çok tatlı bi insan.pazartesi akşam oldum ikinci ameliyatımı.bugün tamponlar çıktı ve burun ucum çok güzel görünüyor şimdiden:)

senin adına çok sevindim. şimdiden böyleyse ileride daha da güzel olacak demekki :))
 
senin adına çok sevindim. şimdiden böyleyse ileride daha da güzel olacak demekki :))

Sevgili nisan çok teşekkür ederim.umarım seninde şikayetçi olduğun ton farkı bir an önce geçer ve istediğin görüntüye kavuşursun.aslında benim bugün biraz moralim bozuldu ve tedirgin oldum:18: burun deliklerimden biri farklı gibi duruyor.gerçi şekil ve kalkıklık konusunda çok menunum yani çtam istediğim gibi oldu ama ne biliyim bu fark beni biraz üzdü.gerçi dedim ya bugün 5. günüm çok yeniyim daha.inşallah herkes istediği burun şekline bir an önce kavuşur:3:
 
Sevgili nisan çok teşekkür ederim.umarım seninde şikayetçi olduğun ton farkı bir an önce geçer ve istediğin görüntüye kavuşursun.aslında benim bugün biraz moralim bozuldu ve tedirgin oldum:18: burun deliklerimden biri farklı gibi duruyor.gerçi şekil ve kalkıklık konusunda çok menunum yani çtam istediğim gibi oldu ama ne biliyim bu fark beni biraz üzdü.gerçi dedim ya bugün 5. günüm çok yeniyim daha.inşallah herkes istediği burun şekline bir an önce kavuşur:3:
cnm moral vermek için değil ama br gerçek varki şişlikten ötürü farklı görünme olasılığı çok yüksek. ayrıca seninde bildiğin gibi yüzümüz asimetrik yani ne kadar istesekte aslında hep bi taraf daha farklı oluyor. rahatsız edici bi durum olduğunu düşünmedim nedense. şimdi herşeyimiz gözümüz, elimiz, aklımız, burnumuzda :))) inceleyip duruyoruz. rahat bıraksak iyi işte ama olmuyor... :) ve sana sonsuz katılıyorum istediğimiz buruna kavuşsak bir an önce ...
 
cnm moral vermek için değil ama br gerçek varki şişlikten ötürü farklı görünme olasılığı çok yüksek. ayrıca seninde bildiğin gibi yüzümüz asimetrik yani ne kadar istesekte aslında hep bi taraf daha farklı oluyor. rahatsız edici bi durum olduğunu düşünmedim nedense. şimdi herşeyimiz gözümüz, elimiz, aklımız, burnumuzda :))) inceleyip duruyoruz. rahat bıraksak iyi işte ama olmuyor... :) ve sana sonsuz katılıyorum istediğimiz buruna kavuşsak bir an önce ...

Sana yazdıktan sonra doktorumu aradım nisancım:)napiyim dayanamadım içim rahat etmedi.hocam burnum yamuk gibi duruyor dedim bana sakın bidaha aynaya bakma henüz çok erken daha atelin bile çıkmadı dedi.içim çok rahatladı inan:66:beşinci gündeyim ve gerçekten önemli günler bunlar ilk aya kadar:)dediklerinde çok haklısın canım,sanırım biraz sabretmem gerekicek.eski burnumu aramıyorum en azından:66:
 
bende amelyat olanlardanım burnum dış olarak oldukça güzel oldu sol kanat biras çökük durumda ve burnumun içindeki eğrilik hala devam etmekte :( çok sinirim bozuluyor sizce 2. amelyat riskilmidir?? bana doktruna danışsana diyceksiniz ama diyeceği aaa çok güzel yada dışı için zamanla düzelir içinide hallederiz deyip beni yollamasından korkuyorum ne önerirsinz bana? şimdiden teşekkürler

gecmiş olsun bu arada hangi dokrora gittin?
 
Back