Bursa///Mudanya

kardelen18

Guru
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
7.199
345
Mudanya'nın Tarihçesi
Mudanya, milattan önce 1400'lerde Diyoniler tarafından kurulmuş, tarihi ve coğrafik özelliği sebebiyle yaşayan insanların dikkat ve özenini çekmiş şirin bir sahil kentidir.

İlk adının MYRLEA olduğu bilinmekte ve ondan sonraki devrelerde devamlı işgale uğradığı, arkeolojik araştırmalarla saptanmış bulunmaktadır. Makedonya Hükümdarı 5. Filip (PHLIPOSS) tarafından istila edilen Myrlea yıkılarak yerine, APAMEIA adı ile yeni bir şehir inşaa edilmiş bulunduğu anlaşılmaktadır. Apemia, deniz yoluyla gelecek tehlikelerin bertaraf edilmesi için yaptırılan hisarla çevriliymiş, Zeytinbağı (Trilye) ve Kumyaka (Siği)'da halen bu hisarın kalıntıları görülüyor. Apemia'nın işgalinin ardından kent tekrar imar edilerek MONTANIA adı verilmiştir. Şimdiki adı olan MUDANYA'nın buradan geldiği sanılmaktadır.

Mudanya, 1321 yılında Orhan Bey tarafından fethedilerek Osmanlı topraklarına katılmıştır.
sukru_cavus.jpg


Şükrü Çavuş Anıtı

Mudanya Kasabası, Mondros Mütarekesi'nden sonra, önce İngiliz istilasına uğramıştır. Fakat bu işgal bir gün bile sürmemiştir. Vatan toprağına âşık, Jandarma Onbaşısı Şükrü Çavuş, kimseden emir almadan yalnız başına mavzerini kaparak İngiliz Deniz Piyadesi'nin çıkartma yaptığı iskeleye koşarak gitmiş ve silahını ateşlemiştir. 25 Haziran 1920 akşamı İngiliz Ordusu'ndan bir binbaşı ile bir eri öldürdükten sonra İngiliz'ler tarafından şehit edilmiştir. Fakat, 11 gün sonra 6 Temmuz 1920'de, İngilizler yerlerini Yunanlılara bırakmışlardır. Kent, düşman işgali altında 2 yıldan uzun bir süre kalmıştır.

Mudanya'nın kurtuluşu
11 Eylül 1922'de Bursa'nın kurtuluşundan sonra, Mudanya'dan top seslerini duyan, Bursa'daki 11.'inci tümen, Mudanya istikametine yönelir. 11 Eylül akşamı Türk tümeni karargahına gelen Fransız süvarileri Mudanya'nın tarafsız bir bölge olduğunu bildirir ve bunun üzerine Birinci Süvari Bölüğü, akşama doğru Mudanya'ya gönderilir.

11. Tümen, 12 Eylül sabahı Mudanya'ya yaklaştığı zaman, kasabanın doğusunu koruyan Kocaeli grubumuz, taarruz eder. Mudanya'nın güney sırtları bir düşman kuvveti tarafından korunmaktadır. 11. Tümen komutanı bir alay ile Mudanya'nın batısını kapamış, hücum arzusu ile güneydeki düşman kuvvetiyle çatışırken, büyük kuvveti ile Kocaeli Grubu karşısındaki düşman taarruz eder.

12 Eylül 1922'de saat 16.00 sıralarında, düşmanın teslim olması ile savaş sona erer. 2 bağımsız alay teslim alınır ve bu arada Tümen Komutanı ile 202 subay, 6 binden fazla er ve 32 top alınır. Yunan Albayı Zirvas ise kendi birlikleri ile bir savaş gemisiyle kurtulmayı başarırlar.

Şimdi, her yıl 12 Eylül'de, Mudanya'da bu gün, kurtuluş temsil tablosu ile büyük coşkuyla kutlanmaktadır.

Mudanya Mütarekesi
Mudanya'da Kordonboyunun (İnönü Bulvarı) sonunda, Mudanya Mütarekesi'nin imzalandığı ahşap yalı yer alır. 19. yüzyıl sonlarının mimari yapısını taşıyan bu tarihi binanın ilk sahibi Rus asıllı tüccar Aleksandr Ganyanov'dur. Daha sonra Mudanyalı işadamı Hayri İpar'ın satın aldığı bina onarılarak, 1937 yılında müze haline getirilmiştir.
mutareke.jpg


Bu tarihi yalı, 3-11 Ekim 1922 tarihlerinde, Kurtuluş Savaşı'nı zaferle bitiren tarihi anlaşmaya katılan tarafların hareretli görüşmelerine sahne olmuştur. 11 Ekim sabahı, Yunanistan'la savaşa son veren anlaşma imzalanınca Trakya, İstanbul ve Boğazlar işgalden kurtarılmıştır. Mudanya Mütarekesi, Türk Devleti'nin siyasi alandaki üstünlüğünü tanıtan ilk belgedir.

Giritli Mahallesi

meydan2.jpg

Eski ahşap evlerin bulunduğu Giritli Mahallesi (şimdiki Halitpaşa Mahallesi) Piçiretu adlı bir İtalyan mühendis tarafından planlanmıştır. Piçiretu'nun planladığı mahallelerde evler o kadar iyi yapılmış ki, nereden baksanız denizi görürsünüz. Eski Cami'nin doğusunda Türkler, batısında Rumlar otururmuş. Mütarekeden sonra Rumlar Yunanistan'a gidince, Girit'ten gelen Türkler buraya yerleşmiş. Aslında Mudanya'nın yerlisi yok denecek kadar az artık. Mütarekenin imzalandığı 1922 yılına kadar burada 45 hane Türk nüfus varmış. O nedenle bugün Mudanya'da Mudanya'nın yerlisinden çok Girit göçmeni, Bursa ve başka şehirlerden gelip yerleşener çoğunlukta.

Tahir Paşa Konağı

Mudanya'da Osmanlı döneminden kalan pek çok cami ve sivil mimarlık örneği bulunuyor. Tahir Paşa Konağı , burada bulunan 196 tarihi yapıdan biri. 18. yy konaklarının en güzel örneği olan iki katlı konak, planı çok değişiklik geçirdiği için orjinal halini kaybetmiş. 1985 yılında restore edilmiş; vitrayları, bitki ve geometrik tavan süslemeleri, kalem işleri ender örnekler arasındadır.
 
montanya.jpg


Eski İstasyon Binası - Montanya Oteli
Mudanya'nın hemen girişindeki eski istasyon artık otel. Bursa'yla kara yolu ulaşımı sağlanıp da 1948 yılında demiryolu kapatılınca Fransızların yaptığı, iki katlı tipik istasyon binası bir süre Tekel satış deposu, ardından da gümrük deposu olarak kullanılmış. Sarı badanalı eski istasyon binası artık Montanya Oteli...

Mudanya'nın çarşısı, kordonboyuna (İnönü Bulvarı) paralel iki caddede yer alır. Çarşıdaki balıkçıların tezgahlarında her gün taze balık bulabilirsiniz.

Kordonboyunun sonunda ise karşınıza Mudanya Mütarekesinin imzalandığı, Mudanya Mütareke Evi Müzesi çkar.


Zeytincilik
Zeytincilik hâlâ Mudanya'lıların gelir kaynaklarının başında. Zeytincilik yapmayanlar da çevre köyler üzüm, incir, ayçiçeği ve soğan yetiştiriyorlar.

Yerleşim bölgelerinin arkasında çam ve meşe ağaçlarından oluşan sık orman ve dik yamaçlar, beton binaların daha ileri gitmesini engelliyor. Mudanya el değmemiş bakir koylara da sahip. Ama bu koylara sadece denizden ulaşılabiliyor.

Balıkçılık
Mudanya'nın geçim kaynaklarından biri de balıkçılıktır. Balıkçı tekneleri dışında amatör balıkçıları da sandallarıyla veya iskeleden balık avlarken görebilirsiniz.
balikci.jpg

Balıkçıların avladıkları taze mevsim balıklarını Mudanya'daki restoranlarda yiyebilirsiniz....
 
Coğrafya ve İklim
Mudanya, Türkiye'nin kuzeybatısında yer alan, Marmara Bölgesi'ndeki Bursa ilinin bir ilçesidir. Kuzeyinde Marmara Denizi'nin bir girintisi olan Gemlik Körfezi yer alır. Batıda Karacabey, güneyde Bursa, doğuda yine Bursa'nın ilçesi olan Gemlik ile komşudur.
harita.png

Mudanya 28-29º doğu boylamları ile 40-41º kuzey enlemleri arasında yer alır. Bursa'ya 32 km. uzaklıkta olup 346 km2'lik bir alan kaplar. Toplam nüfusu 31.029, kasaba nüfusu 10.606, nüfus yoğunluğu 90 kişi/km2'dir. 1 bucağı ve 36 köyü vardır. Gemlik Körfezi'nin güney yüzünü kaplayan ve Bursa Ovası'nı denizden ayıran Mudanya Dağları, doğu-batı yönünde uzanır. Batıdan, Susurluk Çayı'nın denize döküldüğü yere kadar uzanan en yüksek tepe 600 metre yüksekliğindeki Karatepe'ye kadar erişir. Belli başlı akarsuyu Nilüfer Çayı'dır. Arazi engebeli bir yapıya sahiptir.

Akdeniz iklimi
Mudanya'da yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı, Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yükseltinin azlığı ve denizin etkisiyle kışın ılıklığı ve yaz mevsiminin fazla sıcak olmayışı belirgindir.
 
Ulaşım
Karayolu

Hızlı feribot
avatar_l.png

Bursa'ya ulaştığınız otobüsten Şehirlerarası Otobüs Terminalinde inip ardından 90 numaralı Terminal otobüsleriyle öncelikle Santral Garaj'a geleceksiniz. Ardından BursaRay istasyonundan "Organize Sanayi" yazılı raylı sistemle Mudanya minibüslerinin kalktığı ana durağa ulaşacaksınız. Minibüsler ilgili hatta saat 05.50 ile 24.00 arasında 5 dakikada bir sefer yapmaktadır. 25 kilometrelik yol 20 dakikada alınmaktadır.

Mudanya'ya özel aracınızla İstanbul'dan gelmek istiyorsanız iki alternatifiniz var. Birincisi arabalı vapurlar... Bayramoğlu-Darıca sapağında otobandan ayrılarak Eskihisar'dan dolunca kalkan arabalı vapurlara binin ve Topçular İskelesine geçin. Yalova üzerinden Bursa yoluna çıkın. Bursa'nın girişinde çevre yoluna girerek, çevre yolundan Mudanya ayrımına gelince çıkın. Geçit Köyünün içinden geçtikten sonra tabelaları izleyerek Mudanya'ya ulaşabilirsiniz.

İkinci bir seçenek olarak, Mudanya'ya gelirken, İstanbul (Yenikapı) - Yalova arasında çalışan hızlı feribottan da yararlanabilirsiniz.

Denizyolu

Denizotobüsü
Bursa - İstanbul denizyolu bağlantısına Mudanya aracılık etmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesince işletilen deniz otobüsleri (İDO) ile 1 saat 45 dakikada Mudanya'ya gelebilirsiniz. İstanbul Deniz Otobüsleri tarifesini adresinden öğrenebilirsiniz.
avatar_l.png
 
UYARI!!!!begendikleriniz icin rep ve tesekkur butonlarini kullanalim bölümümüze resim ve bilgi harici paylasimlar yapmayalim lutfen
 
X