Bulimia Nervosa

  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

EU1

Ziyaretçi
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #1
________ BULİMİA NERVOSA _____________

___ Tanımı :___

Bulimia’nın karakteristik özelliği kişinin kendini yemek ile doldurmasından sonra yediklerini kusarak istenmeyen kalorilerden kurtulmaya çalışmasıdır. Aşırı yemek yemek kişiden kişiye göre değişir. Birisi için 1000-10000 kalori aşırı sayılırken, bir başkası için bir kurabiye bile fazla olabilir. Midenin temizlenmesi genelde kusma yada laksatifler gibi müshil yapıcı ilaçların kullanımı ile sağlanır. Kişi ayrıca aşırı egzersiz, oruç tutmak, diyet hapları kullanmak, yada lavman yapmak gibi yöntemlerde kullanabilir.

Bulimikler genelde kendilerini değersiz hisseden kişiler arasında görülür. Başkalarının onaylamasına ihtiyaç duyarlar. Başkalarını mutlu edebilmek için ellerinden geleni yaparlar ve bu arada kendi duygularını gizlerler. Bu kişiler için yiyecek tek rahatlama alanı haline gelir. Bulimia kişinin duygularını bloke etmesini ve dışarı çıkmasını önlemesini sağlar. Anoreksiklerden farklı olarak, Bulimikler bir rahatsızlıkları olduğunun farkındadırlar ve kendileri için yardım arama ihtimalleri daha yüksektir.

Belirtileri :
1-Aşırı yemek
2-Gizli yemek (öğünleri kaçırmak)
3-Yemekten hemen sonra banyoya gitmek
4-Kusmak
5-Laksatif, diyet hapı yada vücuttaki fazla suyu atmaya yarayan haplardan kullanmak
6-Ani kilo değişimi
7-Boğazların şişmesi
8-Damar çatlaması
9-Aşırı egzersiz rejimleri
10-Oruç tutma
11-Duygularda ani değişimler
12-Depresyon
13-Aşırı derecede kendini eleştirme
14-Ağırlığa bakarak kendi değerini belirleme
15-İsteyince yemeyi bırakamayacağından korkma
16-Yedikten sonra kendini küçük ve aşağı görme
17-Yorgunluk
18-Kas Yorgunluğu
19-Diş çürümesi
20-Kalp atışlarında düzensizlik
21-Restorantlardan, planlı yemeklerden yada sosyal toplantılardan kaçınma
22-Boğazın ağrıması
23-Başkalarının onayına ihtiyaç duyma
24-Madde kullanımı
_____ Bedensel ve Tıbbi Komplikasyonlar ______
1-Yorgunluk ve enerji kaybı
2-Adet görmemek yada görmekte düzensizlik
3-Baş dönmesi
4-Baş ağrıları
5-Dehidrasyon (Su kaybı)
6-Kabızlık ve ishal
7-Nefes darlığı
8-Kalp atışlarında düzensizlik
9-Depresyon
10-Boğazda yırtılma
11-Saç Kaybı
12-Mide ağrısı ve şişme
13-Diş minesinde aşınma
14-Kronik boğaz ağrısı
15-Karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları
16-Kulak altı tükürük bezlerinin büyümesi
17-Ellerde ve ayaklarda şişme (ödem)
18-Tansiyon düşüklüğü
19-Göğüs ağrıları
20-Mide ülseri ve Pankreasta şişme
21-Midede genişleme ve yırtılma
22-Elin üstünde ve eklem yerlerinde yıpranma
23-Kansızlık (Anemi)
24-Kalp krizi ve ölüm
________ Nedenleri _______

Doktorlar tam olarak bu hastalığın neden oluştuğunu bilmemektedir. Araştırmalar aile yaklaşımı, kültürel etkenler ve genler gibi pek çok etkinin hastalığın oluşmasına yol açtığını göstermektedir.

Nedenlerden bir tanesi, modern ve ekonomik olarak gelişmiş toplumlarda medyanın genç insanlara özellikle kadınlara gönderdiği mesajlardır. Bu mesajlarda ana tema aşırı inceliğin çekici olduğudur. Modeller ve bazı ünlü kişiler gibi ince olabilmek bazı insanların sağlıklı olmayan bir kiloya inmelerini gerektirir. Bazı kişiler hem sağlıklı hemde ince olabilir fakat sorun pek çok gencin sağlıklarını yitirmeden o inceliğe ulaşmalarının mümkün olmamasıdır.

Bazı genç insanlar medyanın incelik ile ilgili mesajlarına bakarak yanlış fikirler geliştirebilirler. Örneğin, 14 yaşındaki bir genç kız, 1.60m boya sahip birinin ideal kilosunun 40 kg. olması gerektiğine inanabilir, oysa sağlıklı kilo 50kg. olmalıdır. Sonuç olarak yavaş yavaş öğünleri atlamaya başlar ve sağlıklı olmak için ihtiyacı olan besini almayı reddeder. Gittikçe zayıflar fakat kendini genede şişman hisseder. Sonunda öyle bir hale gelir ki gıdasızlıktan dolayı hastaneye kaldırılması gerekli olur.

Fakat yeme bozuklukları basitçe yemek ve incelme ile açıklanamaz, sorun bundan çok daha karmaşıktır. Yeme Bozukluğu olan kişiler ümitsizce başkaları tarafından onaylanmayı ve kabullenilmeyi arzu ederler ve bazen bu duyguları kısa vadede ince olmakta bulabilirler yada yemek yiyerek kendilerini rahatlatabilirler. Yeme bozukluğu aslında temelde vücudun açıklanmayan duygularını, kendisini ve karşılanmayan ihtiyaçlarını ifade etme şeklidir.

_____ Tıbbi Yardım Ne zaman alınmalı? _____

Aşırı derecede kilo kaybı varsa yada aşırı yemek yemek ve aşırı diyet yapmak arasında gidip geliniyorsa bir doktor ile konuşmak önemli olabilir. İnkar etmek yeme bozukluklarının bir belirtisidir, dolayısıyla kişi çoğunlukla bir aile bireyinin yada arkadaşının ısrarı sonucu doktora gitmeyi kabul eder. Eğer aile bireylerinden birinde yada bir arkadaşınızda yeme bozukluğundan kuşkulanıyorsanız, bir doktora görünmesi konusunda ısrar etmelisiniz, beklemekle zaman kaybetmeyin ve sorunun kendi kendine çözümlenmesini beklemeyin.
_________ TEDAVİ _____
Genel olarak kabul edilen bir gerçek yeme bozukluklarının tedavisinde, psikoterapist, doktor, yeme uzmanı ve hemşire gibi farklı alandan çeşitli klinisyenlerin tedaviye katılmasıdır

Çoğu hastada yeme bozukluğunun yanısıra aynı zamanda tedavi edilmesi gereken depresyon, kaygı bozukluğu ve diğer psikiyatrik sorunlarda mevcuttur.

Yeme bozukluğu, hem fiziksel hemde ruhsal olarak insanı tahrip eder, dolayısıyla bu tür rahatsızlığı olan insanların hemen doktora başvurması gerekir. Erken teşhis ve önlem almak kişinin daha çabuk iyileşmesini önemli ölçüde etkiler. Erken zamanlarda teşhis edilmeyen ve geç kalınan durumlarda yeme bozukluğu kronik bir hale gelebilir ve hastanın yaşamını tehdit edebilir.

En etkili tedavi yöntemi bir doktor ve yeme uzmanı ile birlikte psikoterapi yada psikolojik danışmanlık almaktır. Tedavi kişiye özel olarak belirlenmelidir, çünkü tedavi hastalığın şiddetine ve hastanın özel sorunlarına, ihtiyaçlarına hitap etmelidir.

Psikolojik terapi hastanın hem yeme bozukluğuna hemde hastalığın altında yatan kişisel ve kültürel psikolojik etkenlere eğilmelidir. Hastanın hem kendisiyle hemde yiyeceklerle barış içinde ve sağlıklı bir şekilde nasıl yaşayacağını öğrenmesi gerekir.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #2
acaba benim gibi olan var mı burada bilmiyorum..bulimia nevrosa ile bir süre mücadele ettim psikoljk yardım aldım allahtan bilinçliydin bilincim cabuk uyandı ve hemen tedavi olmayı kabul ettim 10 kilo verdim(diyet sonrası bu kiloyu geri alınca bulimia durumum başladı)doktorum'un,sevgilimin,desteğiyle kızlar suan yüzde 80 kurtulmus durumdayım..yalnız ilk 6 aylık sürec cok önemliymiş.2 ayyım gitti 4 ayım kaldı..ya sizler'den var mı böle boğusan..((sanırım bizim ailedeki hatunların derdi bu kuzenimde 36-37 kilo)):teselli:
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #3
yok çok şükür öle vahim değildi durumum

ancak önceden çok şişmandım şuan kilom 50. 67 falandım..

47 kiloya düşmüş olmama rağmen hala kendimi şişman hissediyordum oysa kemiklerim çıkmıştı..herkesin çok kötü gözüküyorsun demesi uyandırdı beni ve şimdi iyi bi psikolojim var:)
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #4
arkadaşlar bulimik olan kimse mi yok hiçbişey yazılmamış sdce 2 tane =(
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #5
bende bulimiyayım kızlar ama benim ki gunde 1 atak oncden dah afenaydım tabi benim ki depresyon sıkıntıyla beraber giyor
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #6
Aslında son derece ciddi bir konu..
Bulimia nervosa..
Çağın manken hastalığı olarak da bilinen bu aşırı takıntı halinden kaynaklanan hastalık ; çok yaygın

Üzerinde durulması ve sık sık takip edilmesi gerekiyor..

Psikomotik bir rahatsızlıktır hem bedene hem ruha yadsınmayacak derecede zarar verir..

En önemlisi 'depresyon'..

Bulimia kısaca, kişinin çok kısa zaman aralıklarıyla aşırı miktarda gıda tüketip daha sonra kilo vermek için uygun olmayan yöntemlere başvurması olarak tanımlanıyor. Yeme güdüsünü kontrol altına alamayan kişiler, aldıkları fazla gıdadan kurtulmak için çeşitli yöntemler kullanıyorlar. Bunlardan en sık kullanılanı ise kusma yöntemi.


-Burada daha ciddi ve derin ele alınmalı bu mevzu bence;destek ve istişare en mühim kademesi-

UmudumuYitirdim nickli arkadaş;öncelikle çok geçmiş olsun..

Ama şunu söylemeleyim ki eğer bu rahatsızlığını kabulleniyorsan zaten gidişat da çok olumlu olacaktır inan bana..

Öncelikle beyninde yok etmelisin bu kilo takıntısını..

Konuda uzman değilim ama az çok tıbbı bilgim var..

En kısa zamanda sağlıklı ve neşe dolu bir hayata kavuşmanı diliyorum..



 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #7
Çok teşekkür ederim Libyana umurım güzel dileklerin gerçek olur sağlığıma kavuşurum
Tekrar tekrar çok teşekkür ederim mesajını okumak bile beni mutlu etti acaip moralim bozuktu

Rica ederim ne demek..

Ne zamandır bu sıkıntıyı çekiyorsunuz;kaç kilo kaybettiniz arkadaşım?
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #8
Merhaba. Geçmiş olsun öncelikle. Bulimic değildim, çok nadir kusuyordum ama anorexiayla 3 yıl savaştım ve yeme bozukluklarının nasıl hissettirdiğini biliyorum...

Hep yüzeysel düşünüp, bunu sadece bedenimden nefret etmeme bağlıyordum ama altında yatan sorunun çok daha derin olduğunu farkedemedim. Bu hastalık *mantıklı* düşünmenizi engelliyor.

Travmatik bir deneyim, kötü muamele, kayıp, depresyon, stress gibi...Altında yatan sebep çoğu zaman yüzeydekinden daha kompleks. Ayrıca aşırı yemek yiyip, ardından gelen suçlulukla kusmak endorfin salgılamanıza yol açıyor. Bir rutin haline gelmesinin nedenlerinden biri de bu.

Psikiyatrik terapi ya da güçlü bir destek olmaksızın bunun üstesinden gelmenin imkansız olduğunu anlamalısın. Bunu ciddi bir uyuşturucu bağımlılığı gibi düşün. Sorununun CİDDİ olduğunu kabul etmeden (kendine de yalan söylemeden) iyileşemeyeceksin.

Sen olduğun gibi güzelsin, kendini sevmeyi öğren ve yardım iste. Kısa süreli hastaneye yatmayı da düşünebilirsin.

:teselli:
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #9
ilgilenen varsa eger bu hastalikla ben de devam edecegim bu konuyla ilgilenmeye.bilmiyorumkismile
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #10

Ben bulimiayım tam 6 senedir bu hastalıkla uğraşıyorum evet bu yıl bitiminde 6 yıl olcak gırtlağım kumsaldan büyüde artık göZ altlarım hep mor cok mutsuzum gitmediğim hastane doktor kalmadı bir gümin iyiym diğer gün basa sarıyorum cok kötü bi durun defalarca kendime yemn edip söz versene olmuyor hastalık oldgnu bile bile ve cok kötü oldugunu bile bile yapmak en kötüsü . İsteöeden oluyo kim ister ki hergün kısmak dişlerimi kaybettim cok üzgünüm.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #11

geçmiş olsun öncelikle.bende 8 yıla yakın uğraştım bu hastalıkla.ve çok şükür şimdi tamamen geçti.süreç isteyen bir hastalık.yaşadıklarını harfi harfine bende yaşadım.bende çok psikiyatri,psikolog,düşünce gücüyle tedavi uzmanları neler gezdim...
5 yıla yakında psikiyatride ilaç tedavisi gördüm.ilaçsız tedavi edilebilecek bir hastalık değil bence.çünkü dediğin gibi kötü olduğunu bile bile yapıosun.ama ilk adım tedaviyi kabul etmek...ve sonra sabır...bana uzmanlar bile hiçbir zaman geçmeyecek geçse bile izleri kalacak demişti.öncesinde anoreksiaydım sonra bulimia olmuştum.şimdi ikisindende eser yok.ne kalori hesaplıyorum nede aşırı yediğimde kusuyorum.öncelikle tedavi olmayı kabul etmelisin ve asla yılmamalısın...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #12
Selam Arkadaslar

bende 10 senedir yasiyorum bu sorunu. Kac kere terapiye basladim ve yarida biraktim. Ay sonu yeni bi terapiye baslicam.
Cok umutsuzum ama baska carem yok...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #15
geçmiş olsun...8 yıl sürdü benim.3 yıl önce tamamen atlattım hastalığı.sakın umutsuz olmayın,hiç geçmeyecek gibi hissettirsede bitebiliyor...

Tebrik ederim gercekten, büyük bi basari!

Bana doktorlar tamamen gecmesi cok zor dediler. Siz nasil yendiniz acaba? Cok sevindim gercekten, insallah benimde gecer, yeter artik...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #16
Pardon ,simdi gördüm daha önce yazdiklarinizi. Ne mutlu size yenmissiniz su igrenc hastaligi.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #17
Tebrik ederim gercekten, büyük bi basari!

Bana doktorlar tamamen gecmesi cok zor dediler. Siz nasil yendiniz acaba? Cok sevindim gercekten, insallah benimde gecer, yeter artik...

Banada tamamen geçmeyecek,asla normal insanların yedikleri gibi yiyemeyeceksin , hayatının her anında izlerini taşıyacaksın demişlerdi.3 yıldır normal insanlardan bile daha normal yemek yiyiyorum.en önemlisi yediğim hiçbirşeyi takıntı yapmıyorum.abartsam bile asla çıkarmak aklıma gelmiyor.kolay olmadı yenmek...yıllarca hastalığımı kabullenmedim.ailemin zoruyla gittiğim Dr lar hiçbir sonuç vermedi...hipnoz tedavisi bile gördüm.ama hiçbir sonuç alamadım.hastalık tüm hayatımı esir aldıkça kurtulmak istediğimi anladım.5 yıl ilaç tedavisi gördüm psikayitride.dr um süreç isteyen bir hastalık olduğunu hemen geçmeyeceğini söylemişti .öylede oldu...yıllar geçtikçe umudumu kaybetsemde , tedaviyi hiç bırakmadım ve bitti.ilaç tedavisi olmadan atlatmak imkansız gibi geliyor bana.ilaçlar dürtüleri engelliyor,uyutuyor bir şekilde bu yeme kusma düşüncesinden uzaklaştırıyor. İlaçsız tedavide karşındaki bunun yanlış olduğunu söylüyor ki bu zaten bizim farkında olduğumuz birşey...
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #18
geçmiş olsun...8 yıl sürdü benim.3 yıl önce tamamen atlattım hastalığı.sakın umutsuz olmayın,hiç geçmeyecek gibi hissettirsede bitebiliyor...
Yakşamlar bende 3 yıldır bulimiayım ve kimseyle paylaşamıyorum biraz azalıyor bazen çoğalıyor kullandığınız ilaçların adını verebilir misiniz acaba lütfen (
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #19
Yakşamlar bende 3 yıldır bulimiayım ve kimseyle paylaşamıyorum biraz azalıyor bazen çoğalıyor kullandığınız ilaçların adını verebilir misiniz acaba lütfen (
Başkalarının kullandığı ilaç kişiseldir canım. Senin direncin, hastalığının seviyesi değişim gösterir. Psikiyatr, psikolog, diyetisyen paralel olarak çalışmalıdır. Dişlerinde, diş etlerinde muhtemelen problemler oluşmuştur diş hekimine de gözükmende fayda var. Aksatmadan mücadele etmen lazım kararlı olman lazım ancak bu şekilde kurtulabilirsin canım. Tek bir doktorla hastalığının geçmesi maalesef çok zor.
 
  • Konu Sahibi Konu Sahibi EU1
  • #20
Teşekkür ederim ederim Yinede ailemle de paylaşamıyorum yüzümden artık utanıyorum şişlik gerçketen kendime bile bakmaya utanıyorum aynada siz bu tedavi sürecinizi paylaşabilr misin nasıldı tamamen ne zman geçti
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…