• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bulgaristan veya Makedonya Göçmenleri

mimesis

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
26 Aralık 2019
2.630
14.665
158
Merhaba. Sitede detaylı bir arama yaptım fakat konu ile alakalı bir bilgiye pek rastlayamadım. Bu konuda bilgisi olanlardan yardım almak istiyorum.
Dedem (babamın babası) 1923 Pravadi doğumlu. 6-7 yaşlarındayken Türkiye'ye gelmişler. Bildiğim kadarıyla 1930 larda göç edilmiş. Dedemin Bulgaristan vatandaşı ya da çifte vatandaş olup olmadığını bilmiyorum. Malesef ne dedem ne de kardeşleri hayatta değil. Bu yüzden doğrudan bir bilgi alacak kişi yok. Aynı zamanda alt-üst soy sorgulamasında babaannemin annesinin 1889-Filibe doğumlu olduğu çıkıyor. Babaannem Türkiye'de doğmuş. Bildiğim kadarıyla onun Bulgaristan ile bir bağlantısı yok. Mutlaka sitede Bulgaristan'da yaşayan, göç etmiş veya çifte vatandaş olan arkadaşlarımız vardır. Birkaç yerden edindiğim bilgiye göre alt-üst soy uygulamasında Bulgaristan doğumlu bireyler çıkıyorsa çifte vatandaş olma veya vatandaşlık alma hakkı doğabiliyormuş. Başka bir bilgiye göre de 1943 öncesi göçlerde, göç edenler Bulgaristan vatandaşlığından çıkarıldığı için vatandaşlık hakkı olmuyormuş. Bu durumda dedemin ve babaannemin torunu olarak vatandaşlık veya çifte vatandaşlık için başvuru yapıp, bu hakkı elde edebiliyor muyum? Hemen hemen aynı durum baba tarafı Makedonya göçmeni olan eşimde de var. Bu konuda beni bilgilendirebilirseniz çok memnun olurum.

Ben Makedonya göçmenlerine evliyim. Eşimin anne babası istanbulda doğmuşlar ama babanne, annanei dedeler, teyze, dayı ve hala makedonya doğumlu. Kimliklerinde de doğum yerleri makedonya olarak yazıyor. Bu konuyu onlarda çok araştırdılar. Ancak vatandaşlık alamıyorlar. Şuan kayınpederimin ve kayınvalidemin kuzenleri dayıları halaları vs makedonya vatandaşı ve orada yaşıyor. Buna rağmen sadece orada yaşayanlar vatandaşı türkiyeye gelenlere Makedonya vatandaşlık vermiyor. Çünkü şöyle demişlerdi yanlış hatırlamıyorsam. Makedonyadan göç ettikleri sırada Türkiyeye gelen kişilerin tekrardan hak istememeleri için makedonya daki vatandaşlık bilgileri, arsa vs ne varsa silinmiş. Kayınpederimin amcaları halalarının babadan kalma yerleri var ama kayınpederim hak talep edemiyor. Çünkü mirasçı olarak gözükmüyorlar. tüm kayıtlardan çıkarıldıkları için. Ayrıca teyze,hala,dayı kimlikte dahi makedonya doğumlu gözükmelerine rağmen vatandaşlık alamıyorlar. Çok uğraşmışlar ama alamamışlar.

Dedem de islimye doğumluydu hala kütüğü bile orda ama çifte vatandaşlık için o kişinin başvurması gerekiyormuş. Öldüğü için bşy yapamadık.

C cutenuse daha önce Makedonya için şartların zor olduğunu duymuştum ama o kadar değildir belki diyordum ,doğruymuş. Türkiye'ye gelince sanki o insanlar hiç orada yaşamamış gibi olmuş. Eşim bu duruma üzülecek.

Dedem de islimye doğumluydu hala kütüğü bile orda ama çifte vatandaşlık için o kişinin başvurması gerekiyormuş. Öldüğü için bşy yapamadık.
O zaman Bulgaristan'da doğan kişi herhangi bir işlem yapmadığı sürece sonraki nesiller de bir adım atamıyor. Dedem de hayatta olmadığı için biz de bir şey yapamayacağız yani.

O zaman Bulgaristan'da doğan kişi herhangi bir işlem yapmadığı sürece sonraki nesiller de bir adım atamıyor. Dedem de hayatta olmadığı için biz de bir şey yapamayacağız o zaman.
Aynen öyle canım. Eşim de Makedonya o da arkadaşın dediği gibi avukata gitmiştik biz hepsini anlatmıştı keşke olsa

Aynen öyle canım. Eşim de Makedonya o da arkadaşın dediği gibi avukata gitmiştik biz hepsini anlatmıştı keşke olsa
Sizlerden bilgi edindikten sonra bir danışmanlık firması ile görüşecektim. Boşuna uğraşmayayım o zaman. Ama gerçekten çok üzüldüm. Hiç göremediğim dedemin çocukluğunun geçtiği yerleri çok merak ediyordum. Belki bir gün turist olarak gitmek nasip olur. 🙂 Vatandaşlık alabilirsek Bulgaristan veya Makedonya'ya yerleşme planlarımız vardı.

C cutenuse daha önce Makedonya için şartların zor olduğunu duymuştum ama o kadar değildir belki diyordum ,doğruymuş. Türkiye'ye gelince sanki o insanlar hiç orada yaşamamış gibi olmuş. Eşim bu duruma üzülecek.
Evet malesef, tamamen silmişler kayıtlardan. Benim eşim ve ailesi falanda üzüldüler bu duruma ama yapacak bir şey yok. :/

mimesis mimesis Biz 2018 yazında gittik makedonyaya, eşim hayran hayran geziyordu. Dedesinin evini falan gördü baya duygulanmıştı. Kendi topraklarına yabancı olarak gitmek onlar için çok üzücü.

C cutenuse eşim 13-14 yaşlarındayken ailesi ile birlikte 15 günlüğüne gidip gelmiş. Ama hiç gezemedik, tanıdık kimseyi bulamadık, çocuktum zaten diyor. Bu sefer kapsamlı bir araştırma yapıp tekrar gitmek istiyor Makedonya'ya. Aynı şeyi ben de Bulgaristan için istiyorum.

C cutenuse eşim 13-14 yaşlarındayken ailesi ile birlikte 15 günlüğüne gidip gelmiş. Ama hiç gezemedik, tanıdık kimseyi bulamadık, çocuktum zaten diyor. Bu sefer kapsamlı bir araştırma yapıp tekrar gitmek istiyor Makedonya'ya. Aynı şeyi ben de Bulgaristan için istiyorum.
Evet benim eşimde çok küçükken gitmiş 7-8 yaşlarında ama hatırlamıyordu doğru düzgün. Evlendiğimiz sene yanımıza eşimin teyzesini eniştesini falan aldık. Onlar tanıyorlardı herkesi. Hem onlarda gitmemişlerdi 35 senedir.. Türkiye de en fazla 10 hane ev var akraba ama oraya gidince aslında ne kadar kalabalık olduklarını gördük. Bir sürü kuzen çıktı. Makedonya da neresi belki akrabayızdır :D

Merhaba. Sitede detaylı bir arama yaptım fakat konu ile alakalı bir bilgiye pek rastlayamadım. Bu konuda bilgisi olanlardan yardım almak istiyorum.
Dedem (babamın babası) 1923 Pravadi doğumlu. 6-7 yaşlarındayken Türkiye'ye gelmişler. Bildiğim kadarıyla 1930 larda göç edilmiş. Dedemin Bulgaristan vatandaşı ya da çifte vatandaş olup olmadığını bilmiyorum. Malesef ne dedem ne de kardeşleri hayatta değil. Bu yüzden doğrudan bir bilgi alacak kişi yok. Aynı zamanda alt-üst soy sorgulamasında babaannemin annesinin 1889-Filibe doğumlu olduğu çıkıyor. Babaannem Türkiye'de doğmuş. Bildiğim kadarıyla onun Bulgaristan ile bir bağlantısı yok. Mutlaka sitede Bulgaristan'da yaşayan, göç etmiş veya çifte vatandaş olan arkadaşlarımız vardır. Birkaç yerden edindiğim bilgiye göre alt-üst soy uygulamasında Bulgaristan doğumlu bireyler çıkıyorsa çifte vatandaş olma veya vatandaşlık alma hakkı doğabiliyormuş. Başka bir bilgiye göre de 1943 öncesi göçlerde, göç edenler Bulgaristan vatandaşlığından çıkarıldığı için vatandaşlık hakkı olmuyormuş. Bu durumda dedemin ve babaannemin torunu olarak vatandaşlık veya çifte vatandaşlık için başvuru yapıp, bu hakkı elde edebiliyor muyum? Hemen hemen aynı durum baba tarafı Makedonya göçmeni olan eşimde de var. Bu konuda beni bilgilendirebilirseniz çok memnun olurum.
Merhaba. Bende Bulgaristan göçmeniyim, vatandaşıyım da aynı zamanda. Rahmetli dedinin muhtemelen vatandaşlığı yoktur orada, o yüzden sizin de almanız zor olur. Ama tavsiyem orda bağlantınız var ise birileri ile kütüğü sorgulatın,kayıtlarda çıkarsa şansınız olabilir. Bizim bir arkadaşın da babaannesi Bulgaristan'dan çok eskiden göç etmişler, araştırmışlar, ama kayıtlarda bulamadıkları için vatandaş olamadılar.

Evet benim eşimde çok küçükken gitmiş 7-8 yaşlarında ama hatırlamıyordu doğru düzgün. Evlendiğimiz sene yanımıza eşimin teyzesini eniştesini falan aldık. Onlar tanıyorlardı herkesi. Hem onlarda gitmemişlerdi 35 senedir.. Türkiye de en fazla 10 hane ev var akraba ama oraya gidince aslında ne kadar kalabalık olduklarını gördük. Bir sürü kuzen çıktı. Makedonya da neresi belki akrabayızdır :KK70:
Ne güzel gitme fırsatınız olmuş yine de. :) Belli olmaz belki akraba çıkarız. Dünya küçük 🙂 Eşimin büyüklerinin İştip'ten geldiğini biliyorum ben eğer yanılmıyorsam.

Merhaba. Bende Bulgaristan göçmeniyim, vatandaşıyım da aynı zamanda. Rahmetli dedinin muhtemelen vatandaşlığı yoktur orada, o yüzden sizin de almanız zor olur. Ama tavsiyem orda bağlantınız var ise birileri ile kütüğü sorgulatın,kayıtlarda çıkarsa şansınız olabilir. Bizim bir arkadaşın da babaannesi Bulgaristan'dan çok eskiden göç etmişler, araştırmışlar, ama kayıtlarda bulamadıkları için vatandaş olamadılar.
Anladım. Teşekkür ederim. Benim bildiğim, tanıdığım bir bağlantı yok. Ölmeden önce babamın amcası anlatıyordu ama hep lakapları ile söylerdi. O kişileri hiç tanımıyoruz ne yazık ki. Babam belki bulabilir.

Anladım. Teşekkür ederim. Benim bildiğim, tanıdığım bir bağlantı yok. Ölmeden önce babamın amcası anlatıyordu ama hep lakapları ile söylerdi. O kişileri hiç tanımıyoruz ne yazık ki. Babam belki bulabilir.
Rica ederim. Yardımcı olamadım pek, ama araştırmadan bırakmayın derim :) İnşallah bir sonuç alabilirsiniz :)

Benim babaannem Bulgaristan doğumluydu. Fakat arkadaşlarında söylediği gibi babaannem Bulgaristan vatandaşı olmadığı için babam da olamıyor dolayısı ile biz de olamıyoruz. Orada doğan büyüklerin hayattayken başvuru yapmaları lazım.

Benim babaannem Bulgaristan doğumluydu. Fakat arkadaşlarında söylediği gibi babaannem Bulgaristan vatandaşı olmadığı için babam da olamıyor dolayısı ile biz de olamıyoruz. Orada doğan büyüklerin hayattayken başvuru yapmaları lazım.
Teşekkür ederim 🙂 Anladım, bayağı zor hatta pek mümkün değil bu durum.

Babannem 1950’de Türkiyeye göçmüş. Kendisi 43 doğumlu sanırım. Dedem de kundaktayken Türkiyeye gelmiş. Doğum yeri TR görünüyor dedemin. Babannemde BG yazıyor. Geçen sene babannemi vatandaşlığa geçirelim dedik. 24 bin tl para istedi avukat ve işin %50 şansı olduğunu söyledi. Eğer verseydik o parayı ve babannem geçseydi BG ye. Sonra aynı parayı babam verecekti. Sonra da ben. Ama riske girmedik olmaz diye hem de pahalı geldi. AB ülkesi olması dışında artısı yok.

Babannem 1950’de Türkiyeye göçmüş. Kendisi 43 doğumlu sanırım. Dedem de kundaktayken Türkiyeye gelmiş. Doğum yeri TR görünüyor dedemin. Babannemde BG yazıyor. Geçen sene babannemi vatandaşlığa geçirelim dedik. 24 bin tl para istedi avukat ve işin %50 şansı olduğunu söyledi. Eğer verseydik o parayı ve babannem geçseydi BG ye. Sonra aynı parayı babam verecekti. Sonra da ben. Ama riske girmedik olmaz diye hem de pahalı geldi. AB ülkesi olması dışında artısı yok.
Şu an bildiğim kadarıyla belli yıllarda göçenlere vatandaşlık hakkı tanınıyor. Konsolosluğun sitesinde öyle yazıyordu. Bizzat başvuru gerekiyordu. Dedemin Türkiye'ye geldiği zaman o tarihlere uymadığı için pek incelemedim. Dedem hayatta olmadığı için ve vefatından önce de vatandaşlık için uğraşmadığından yapabileceğimiz bir şeyin olmadığını öğrendim ne yazık ki.

Back
X