Bülbül gibi şakımak

mutemadiyenuzgun

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
6 Ağustos 2015
1.808
1.223
133
Hep konuştuğu zaman karşısındaki kişiyi mest eden insanlara özenmişimdir konuşurken akıcı ve etkileyici Kelime eksikliği hissetmeden konuşmak istiyorum. Bir de şöyle bir sorun var işimle ilgili bir konuda konuşurken ciddi ve daha düzgün konuşuyorum ama arkadaş aile ortamında bomboş bir insan gibi şey kelimesini çok fazla kullanarak laubali konuşuyorum ve sanki bir süre sonra mesleki ortamdan uzaklaşınca konuşmam diksiyonum zedeleniyor gibi. Hep hayalimdi çok güzel bir diksiyona sahip olmak ve geniş bir kültürle konuştukça insanları etkilemek var mı böyleleri aranızda neler önerirsiniz?

Kitap okumak vs. Gibi şeylere ek olarak fazla bilgim olmayan konulara pek girmemeye calisirim. Çünkü ille biyerde hebele hubele olmaya baslaniyo. Güzel konuşan insanları bol bol dinlerim. Bişey konuşmadan önce kafamda az çok belirlerim ne diyeceğimi. Böylece toparlamak biyerlere bağlamak daha kolay oluyo. Birazda özgüven lazim kendini rahat hissettigin sürece konuşmalarda akıp gidiyo

Hitabet sanatiyla ilgili arastirma yapabilirsiniz. Kulturlu insan konustugunu dinletir,kultur de biraz aileden gelir,devamini da okuyarak ve arastirarak kendiniz edinirsiniz. Aileden gelme bir sey yoksa uzerine koymaniz mumkun degildir.

Eşim böyle. Ama bu isteyip olunacak bir şey değil.
Çok okuyup, çok bilmek gerekir. Telaffuzunuz ne kadar güzel olursa olsun, konuşmanın içi boş olduktan sonra kimse sizi takmaz.

Kitap okumak ama hangi kitapları okuduğunuzda çok önemli. İçeriği boş imla hataları ile dolu kitapları okumak hiçbir şey katmaz size. Ufkunuzu genişletecek, bilgi birikiminizi arttıracak konularda okumalısınız. Ayrıca sosyal konular, tarihi olaylarla ilgili belgesel izleyebilirsiniz.

diksiyon eğitimi kitap dergi okumak ve bolca konferans oturum ya da haber izlemek çünkü türkçeyi güzel kullanıyorlar gerçekten.

İlginizi çeken konular yok mu? Mesela bilim, tarih, sanat gibi. Merak ettiğiniz ilginizi çeken konularda makaleler, araştırma yazıları okuyun, gerekirse öğrendiklerinizi pekiştirmek için konuyla ilgili belgeselleri seyredin, kendi kendinize konuşma provaları yapın, "şey" kelimesini her söylediğinizde cümleyi baştan alıp o kelimeyi telaffuz etmeden akıcı konuşmaya çalışın.

Kelime dağarcığını genişletmek kadar önemlidir birçok konuda bilgi sahibi olmak, ayrıca akıcı konuşmayı beden dilinizle ve konu içeriğine göre duygularınızla bütünleştirmeniz de gerekir, size şiir okumanızı tavsiye ederim, şiirin içeriğine göre duygu katarak, mısralardaki vurgulanması gereken kelimelere anlam yükleyerek şiir okuyun, şiir okumanın bir konuda fikrinizi söylerken hem duygu aktarımı, hem de düşünceye ruh katıp etkileyici olmasına faydası olduğunu düşünüyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…