Bu lüks takıntısı sizi de sinir ediyor mu

Orası apayrı ve haklı bir konu ancak şöyle bir durum var. Oradaki insanlar bu arabaları almak için kasmıyorlar. Bütçelerini zorlayacak şeyi zaten almıyorlar. Bizim için premium görünen arabalar onlar için zaten orta sınıf. Eski model araba kullanan bir arkadaşım araba değiştirmekle ilgili tavsiyelere anlam bile veremiyor. Onlar için bu bir hedef değil. Zaten sıradan bir şey. Monaco'da gördüğümüz arabalar onlar için referans olabilir ancak. Bu arada ben de sağlam bir araba kullanıyorum ancak bunun için kendimi zora sokmadım. Zora sokacak arabalar da vardı kendimi bayağı sıksam alabilirdim ama onlara bakmadım bile. Çünkü ne gerek var ? İşimi gördüğü sürece de benimle. Sürekli bir üst modele geçme telaşı yerine o kısmı yatırım için kullanmayı tercih ederim.

Aslında cevabımda da yazmıştım, ayağını yorganına göre uzatmak olarak ifade etmiştim. Gittiğim yerler AB ye sonradan girmiş, sovyet sonrası ülkeler tabi ki değildi. Gurbetçilerimizin çoğunlukta olduğu bilindik, gelişmiş ülkelerdi.o yüzden örnek verdim zaten. O minik araçlardan da gördüm kasaba içlerinde. Hız sınırı olmayan otoyollarda elbette o araçlar yoktu ve o minik araçların Türkiye fiyatlarını da öğrendim. Uygun hiç değillerdi. Kısacası bize herşey lüks. Konuda telefon var diye söylüyorum, orda 300 euro olan android cihazlar burda 2.5 asgari ücret. Yani ne alırsanız lüks artık neredeyse, ben buna değindim aslında. Gelirinden çok çok üst seviyede harcayan, sürekli borçlanan bir insanla konu sahibi yapamaz o ayrı. Ben de mesela 5 yıldır aynı telefonu kullanıyorum, bu benim şahsi tercihim. Demek istediğim biz gösteriş meraklısıyız, Avrupalılar böyle yaşamıyor düşüncesinin gerçekle bağdaşmadığıydı.

Araba almak için kasmak tamamen ülke şartlarından kaynaklanıyor. Güvenli bulduğum, sürüşü rahat orta halli bir araba için neden kasmam gerekiyor mesela. 15 yaşında, güvenlik yönünden zayıf, yol tutuşu zayıf bir araca neden binmek zorundayım. Yollarda halen neden isimleri lakap yaptığımız araçlar var, tehlike saçıyorlar. İyi bir eğitim aldım eşim de ben de. Görece güzel mesleklerimiz var. Arabamızı değiştirmemiz gerekirken neden kasmamız gerekiyor. Ve hallice bir araç aldığımız takdirde neden bu lüks gözüküyor. Şişmiş fiyatlar ve fütursuzca alınan vergiler yüzünden. Lüks Avrupada belli başlı markaların belli başlı modelleridir. Ama oranın orta halli aracı burası için lüks oluyor. Monaco aklıma bile gelmedi mesela.
Bahsedilen telefonu o genç de alabilmeliydi, ya da fotoğraf makinesini, ya da bilgisayarı. Ama dünyada oranına rastlanmadığı kadar yüksek oranda vergi alındığı, üstelik yurt dışından alınan üzrüne de yine başka ülkelerde olmayan bir kayıt ücreti alındığı için lüks mesela. Yoksa mesela iki hafta önce yine o elma markası, ürünlerine hiçbir ülkede zam yapmazken bizim ülkemizde yaptı. Bu bizim lüks severliğimizden değil elbette.
Konudan saptım, konudaki karakteri tanımıyorum, elbet tedbirsizce davranıyordur ama ben lüks konusundaki efsaneleşen bir kaç söylemin aslında çok da doğru olmadığını yazmak istedim.

Mesela maaş 30 bin TL diyelim. Ama iphone 16 pro max alıyor hayatınızdaki kişi. İnsanın ayağını yorganına göre uzatması gerekmez mi? Çok saçma geliyor bana. Sizce?
Hayatindaki kisiyle bi evi ortak paylasiyosan geliriniz gideriniz ortaksa fikirlerinin önemi var ama sevgilin flörtün vs ise seni ilgilendirmez.

Demek istediğim biz gösteriş meraklısıyız, Avrupalılar böyle yaşamıyor düşüncesinin gerçekle bağdaşmadığıydı.

Gösteriş meraklisi olmakla o urunleri alabilmek farkli işte.
Turkiyede taktigi saatle statu atladigini sanan is yerinde saygi duyalacagini dusunen bir suru insan var. Yanlista dusunmuyorlar öyle oluyor cunku.
Burada insanlar saatine bakip ya da bir magaza girdiginde ustunu basini ineceleyerek ona göre davranmiyorlar.
Bundan bahsediyoruz biraz da.

Insanlarin alma nedeni sadece kalite degil toplum icinde giydigi ve taktigi seylerle.yer edinme çabasi gosteriş cabasi var.
Burada o marka kiyafet ve cantayi kullandi diye kimse waaooowww demiyor. Kaliteli diye alirlar tabi ki insanlar

İnanın bu tip insanlar her toplumda var. Ben genel olarak gösteriş meraklılılığı dalgasına, Avrupa basit yaşıyor, biz lüks meraklısı milletiz tespitine, gurbetçi üzerinden verilen örneklemeye karşı yazdım. Yoksa toplumun tüm defolarından haberdarım. Konudaki insan da belki böyledir ya da değildir bilemem. Telefonla statü atlanmaz, yaşam şekli değişmez. Ben bir kahve markasından bir zamanlar kahve içmeyi severdim, ucuz, konsepti rahat ve görece lezzetli bulduğum içindi mesela. Ama insanların bunu lüks olarak ya da gösteriş olarak değerlendirdiğini duyunca şaşırmıştım mesela. Orda burda sözlüklerde yazılırdı. Belli markaları bu şekilde etiketlemek, sorunun ana nedenini örtmek geliyor bana. Yoksa tüm toplumlarda markalarla kendini yaratmak isteyen insanlar var. Lüks markaların menşeilerine baktığımızda da çoğu Avrupadır.Avrupa sadece kaliteli olduğu için alıyor, biz statü için vs için anlayışına katılmıyorum sadece. Yoksa bu davranışın yanlışlığı konusunda hemfikiriz.

Orası apayrı ve haklı bir konu demiştim zaten başta. Buradaki konu ülke şartlarının neden ve nasıl bu noktaya geldiğini tartışmak ve bunun haksızlığı değil, mevcut gerçeklerin altında sevgilisinin davranışının sağlıklı olup olmadığı tartışması

Aç gezerim yine de şık gezerim
Bu, bu ülkede var. Benim mühendis arkadaşım asgari ücretle almak için birçok insanın kastığı telefonu almaya gerek duymuyor. Popüler kültürün ayak uydurduğu her şey kalitelidir diye bir şey yok. Marka değeri kalitesinin üzerinde çok fazla ürün var. Örneğin Subaru 4 çeker arabalar güvenlik ve sağlamlık açısından BMW arka çeker birçok arabayı sollayacakken fiyat olarak onların altındadır. Volvo Türkiye'de Avrupaya göre tercih edilme oranına göre daha aaşağıda kalır muadili arabalar içinde. Çünkü hava atılabilme kapasitesi diğerleri kadar yoktur. Oysa xc90 ı ölümlü kazaya karışmamış olma adını hala saklı tutar. 16 ülke gezmiş bazısında da yaşamış biri olarak onlarda hava atma amaçlı yapılmıyor bu işler. Adam zaten alabiliyor herkesin yapabildiği şeyin nesi ile hava atsın. Bizde ise öyle bir takıntı birçok insanda var

Bu tarz insanların harcamalarına şaşırsam da sinir etmiyor beni. Herkesin kendi parası. İsterse çöpe atar. Ama hayatıma aldığım insanda böyle bir davranışa katlanmam. Bu yüzden de hayatıma almam. Siz de bu adamla yapamazsınız o yüzden yol yakınken ayrılın.
Bir de birikim yalnızca ev araba almak için yapılmaz. Düğün olur çocuk olur taşınma olur sağlık olur eğitim olur neler olmaz ki hayatta. İnsana para her zaman lâzım. Ben harcamayı da severim ama paraya sahip olmak harcamaktan daha sevimli gelir bana. Oğlak burcuyum evet

Mesela maaş 30 bin TL diyelim. Ama iphone 16 pro max alıyor hayatınızdaki kişi. İnsanın ayağını yorganına göre uzatması gerekmez mi? Çok saçma geliyor bana. Sizce?
Ne var ki bunda? Giderlerini ona göre ayarlıyordur,hevesi vardır,maddi sorumluluk alanı dardır ve alıyordur.Bence yadırganası bir durum değil.

Ben zaten konudan bağımsız yazılan bir tespite karşı yazmıştım bu mesajı. Sevgilisinin sağlıklı davranmadığı, ya da en azından tutumlu ve para yönetimini bilen bir insana göre ters davrandığı açık.

Kendime yakışan her kuyafeti giyerim bu illaki marka olacak diye bir kural yok..kendime yakıştırıyorsam bitmiştir
Ya bana gösteriş saçma geliyor sonradan görmeler gibi insanların gözüne gözüne sokmaları..
Telefon konusuna gelirsek daha önce samsung kullanan biriydim sonra iphone kullanmaya başladım bir nedeni yok gösterişten değil eşim alıyor ama illaki iphone dan başka kullanmam demiyorum saçma
Görmemişler gibi yemeklerinin fotoğraflarını koyan gittiği her yerde milyon kere fotoğraf atan aldığı ürünleri video çekerek gösteren arkadaşımda var..bakın bunlar görgüsüzlük yiyen var yiyemeyen var giyen var giyemeyen var giden var gidemeyen var ..sevmiyorum böyle şeyleri

Evet ayağını yorganına göre uzatmak lazım ama yoksul birinin lükse özenip onları istemesi veya almaya hakkı yok mu ? Kişinin sorumluluklarına evli mi bekar mı borcu harcı var mı ona bakmak lazım,eğer yoksa bunları hayal edip alması gayet normal

ben veririm ya almışken en iyisi olsun derim yıllarcada kullanırım. Ucuz mal alacak kadar zengin değilim diye bir söz var ya heh bu tam bana göre elektronik,ayakkabı alırken asla acımam paraya açıkçası.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…