• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bu köyde damat olmak çok zor!

DatluCadu

5 dakkaya hazırım
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
22.576
772
413
45
Köyde yaklaşık 500 yıldır süren gelenekte, dünya evine girecek damadın başına gelenler komedi filmlerini aratmıyor. Düğünü izleyenler, damadın yaptıkları karşısında gülümsüyor. Gelenek son olarak Dinar Şahin ile Mesut Gürel'in düğününde yeniden yaşatıldı.

Evinin bahçesinde damat tıraşı olmadan önce dudaklarına ruj sürülen ve kadın elbiseleri giydirilen damat, davul ve klarnet eşliğinde oynatılıyor. Damada bu sırada arkadaşları da eşlik ediyor. Gelinin önünde leğende çamaşır yıkatılan damat, tıraşının tamamlanmasıyla düğün kıyafetlerini giyiyor.
$bu-koyde-damat-olmak-cok-zor--3627495.Jpeg
Köy sakinlerinden Nazmi Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu geleneğin kendilerine has olduğunu belirterek, "Gelenek uzun yıllardır sürüyor. Yaşadığımız sürece de sürdüreceğiz" dedi.

Damat Mesut Gürel ise arkadaşlarının kendisine yaptıklarının gelenek olduğunu ifade ederek, "Köyümüzün geleneği bu. Bizler büyüklerimizden böyle gördük ve sürdürüyoruz. Bunları yerine getirmeyen damat olamaz" ifadesini kullandı.
$bu-koyde-damat-olmak-cok-zor--3627499.Jpeg
Gelin Dinar Şahin de böyle bir düğün geleneği görmediğini söyleyerek, "Bu mutlu günümde gördüklerim benim için anı oldu. Bunları ömür boyu unutmayacağım" diye konuştu.
$bu-koyde-damat-olmak-cok-zor--3627501.Jpeg

Milliyet

Çoğu köyde bu tip adetler var, birkaç örnekte benden olsun:))) damat tıraşı sırasında arkadaşları damada bebek önlüğü takar, ağzına emzik verirler, tıraş sırasında biri berbere para verir kesme der, bir başkası para verir kes der, yarım saatlik tıraş kes kesme atışmaları sayesinde 2 saati bulur, birde damat damatlığını giyene kadar üstüne ne giyerse yırtar arkadaşları:ssz:
Damat arkadaşları ne isterse yapar, yapmazsa gelin almaya yollamazlar.

Gelin, kendi yorelerindense yadirgamaz da, baska yoredense gelin adayina aciklanmali onceden.Belki kiz kabul etmiycek boyle birseyi.Esimi boyle bir halde dusunemiyorum bile.Komik ve sacma geliyor bize ama o insanlarin gelenegi nihayetinde.Istedikleri kadar yasatsinlar.Yore disindan gelecek olan gelinler, dusunsun bunu.Bize gore hava hos:)

Yanliz son resim pek manidar.Gelinin dusundukleri:
"Beyaz atli prensim, kurbagaya donustu", "ah rezil olduk, bizim tarafin dilinden dusmeyiz artik" vs...ic sesler bu sekilde devam eder....
Gelin damada bakamiyor, gozlerini kaciriyor.Son resim herseyi ozetliyor...

Son düzenleme:
eneee pek hoş :)
ben isterdim valla ...
daha saçma bi düğün adeti söyleyim,doğu anadoluda,eski sevgilimin öğretmenlik yaptığı köyden bi kız alan,köyün bütün bekar erkeklerine para vermek zorunda.
Para dediğim de üç lira beş lira değil,toplaşıp alkollü bi mekanda eğlenip içtiklerini ödeyecek kadar.
Mantığı ne bilmiyorum,en mantıklı çıkarımım zaten genç nüfusu yok denecek kadar az olan köyde gelinlik çağındaki bir kızın daha gitmesi sonucu damatlık çağındaki erkeklerin gönlünü hoş etmek :53:

Back