Bu İllerde Deprem Bekleniyor

Nurgul

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
7 Mayıs 2007
269
107
"100 yıldır enerji biriktiriyor, büyük bir deprem bekliyoruz"
Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, 100 yıldır enerji biriktiren Burdur fayında 1914'te olduğu gibi büyük bir deprem beklediklerini açıkladı.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Deprem ve Jeoteknik Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, 1'inci derecede deprem kuşağında yer alan Batı Akdeniz için uyarıda bulundu. Antalya, Isparta ve Burdur üçgeninde yaşanabilecek depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kanbur, en tehlikeli beklentinin ise Burdur fay sistemi olduğunu açıkladı.

Burdur'da 1914 yılında meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki depremin üzerinden tam bir asır geçtiğini belirten Doç. Dr. Kanbur, "Burada geçmişte olduğu gibi büyük bir deprem bekliyoruz. Burdur ve Isparta'yı etkileyen bir deprem olacak. Richter ölçeğine göre 6-7 arasındaki bir büyüklüğünde olabilir" dedi.

100 yıldır fay hattı üzerinde bir baskı oluştuğunu aktaran Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, "Oraya sürekli enerji birikiyor. Kırılmadığı için de sürekli baskı oluşuyor. Tarih vermek mümkün değil ama güneyde olacak depremden daha yakın zamanda olabilme ihtimali yüksek. Burdur fayının kırılması halinde Isparta'da zarar görür. Çünkü aradaki mesafe 20 kilometre yok. 1914 depreminde de Isparta kayıplar vermişti" diye konuştu.

"CİDDİ DEPREM RİSKİ ALTINDA"

Batı Akdeniz'in ciddi bir deprem riski altında olduğunu vurgulayan ve Antalya, Isparta, Burdur üçgeninin her zaman depremle yüzleşebileceğini aktaran Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur şöyle konuştu:
"Ağlasun İlçesi'nde 4.2 büyüklüğündeki son deprem güneyde başlayan yeni bir etkinliğin habercisi. Burada Aksu fayı var ve sürekli geriliyor. Ama bir gün kırılacak. Kırıldığı an Antalya'da büyük tehlike altında. Bu fay Kuzey Kıbrıs'tan gelen bir yapı. Antalya'dan kuzeye doğru dönüp Isparta'ya doğru uzanıyor. Son kısmı Eğirdir Gölü'nde bitiyor. Orada hiçbir etkinlik yok iken Ağlasun fayının hareketiyle bir etkinlik başladı ve devam ediyor. Dolayısıyla Antalya- Eğirdir arasında başka depremlerde olabilir. Çünkü burası gerilmenin olduğu bir yer. Sürekli itiliyor, bir noktada da kırılacak. Bu parça ne kadar uzunsa o kadar büyük bir deprem olacak. Aksu fayı harekete geçerse

Antalya, Isparta'dan daha büyük tehlike altında. Çünkü Antalya'nın deniz tarafındaki kısmında zaten deprem oluyor. Kara tarafında deprem olmuyor. İlk kez güney bölüm de Ağlasun depremi ile etkinlik başlattı. Dolayısıyla bu sistem harekete geçmiş ise Antalya'da deprem açısından önemli bir yer haline geliyor."

Kaynak: DHA

Doğada Deprem Belirtileri Tıklayınız
Deprem Sırasında Yapılması Gerekenler Tıklayınız

Son düzenleme:
Hep merak etmişimdir bu haberlerin halka faydası ne? yani birileri çıkıp "büyük deprem bekliyoruz" dediğinde ne yapmamızı bekliyorlar?
Deprem çantası hazırlıcaz herhalde :) ya peki İstanbul Eskişehir Ankara çok etkilenmez herhalde olursa değil mi

Deprem çantası hazırlıcaz herhalde :) ya peki İstanbul Eskişehir Ankara çok etkilenmez herhalde olursa değil mi
Kusura bakmayın ama mesajıınızı biraz garipsedim.Bende Eskişehir'de yaşıyorum.Sizin mesajınız çok bencilce geldi.Kimse depremde can ve mal kaybı yaşamak istemez elbette.Depremden korkuyor da olabilirsiniz bende deli gibi korkuyorum.Ama Antalya'da Burdur'da yaşayanlar insan değil mi ? Ay Eskişehir Ankara vs etkilenmesin orada olsun mu bu ne saçma sorudur ? Bugün birileri çıkar Antalya'da deprem bekliyoruz der bi bakarız Ankarada Eskişehirde olmuş.(Allah korusun).O zaman da diğer şehirdekiler 'Burada hissedilmedi iyi bari ' deseler hoş olur mu.Bence olmaz.

Hep merak etmişimdir bu haberlerin halka faydası ne? yani birileri çıkıp "büyük deprem bekliyoruz" dediğinde ne yapmamızı bekliyorlar?
office,
valla yine mevzunun can damarına parmak basmışsın. Eski ve temeli kötü evler zaten risk altında, yeni binalarda deprem yönetmeliğine göre yapılıyor lakin yapım aşamasında kaçı tam olarak denetlenebiliyor bilmiyoruz
Allah göstermesin deprem anında evlerimiz yıkılacaksa yapabileceğimiz hiçbirşey yok, binaların deprem riski var mı analiz yapılsa kaç kişi analiz sonrası bina riskliymiş deyip konum değiştirir o da meçhul

Bu durumda bilsek ne bilmesek ne? 99'da ve sonraki yıllarda yaşanan depremlerden devlet ve millet ne kadar ders aldı, ne kadar önlem alındı?
Her işte olduğu gibi bunda da kaderciyiz ne yazık ki.

Bu mesajdan nasıl bi bencillik çıkartınız anlamadım.bi nevi haberi kendimize göre yorumlamak istedim.yani deprem ne kadar büyük de buraya gelecek mi gibisinden çünkü geçen sene miydi İzmir'de yine Eskişehir'de bir deprem olmuştu.Yani nasıl anlatsam ki, öyle bi amaçla yazmadım..ya da biz de deprem çantası hazırlayalım mı diye bi soru olarak farzedin :)

Gerçekten de kim evinde çatlak var diye evden çıkıyor ki ANCA yeni ev alcaksa 99 öncesi Olmasın gibi Şeyler düşünüyor ki bu insanlar bile azınlıkta.Allah korusun hepimizi ne diyelim.

Gerçekten de kim evinde çatlak var diye evden çıkıyor ki ANCA yeni ev alcaksa 99 öncesi Olmasın gibi Şeyler düşünüyor ki bu insanlar bile azınlıkta.Allah korusun hepimizi ne diyelim.
Maalesef toplumun büyük kesiminde deprem bilinci oluşmadı aksine kurnazlık yapanlar oldu, yakışmıyor bize bu zihniyet
99'dan bu yana çok şey değişti diyemiyorum çünkü kolonları hasarlı evleri dahi yamayıp çatlakları sıvayıp sattıkları oldu ya da ne bileyim diyelim benim bir evim var ama deprem riski taşıyor, ben acımasızca riski olduğunu alıcıya söylemeden evi satıyorum ya da kiraya veriyorum, düşünebiliyor musunuz kendi canını kurtarmak adına başkasının canını hiçe sayanlar oluyor, hem evden kurtulurum yemde nakit kaybım olmaz riskli ev üzerinden gelirim olur düşüncesinde olanlar var

bu aralar burda küçük küçük depremler oluyo zaten , ama buranın ismi geçmiyo

Ben de Akdeniz de yaşıyorum Mersin'de bir kaç senedir depremler oluyor,eskiden pek nadir oluyordu ama bir kaç senedir çoğaldı.

bu iller de deprem bekleniyor diye durup durup haber yapıcaklarına beklenen illerde ki binaları kontrol etsinler...

hangi bina ne kadar güvenli yada değil diye binalara güçlendirmeler yapsınlar.

azçok artık herkes biliyor deprem olucagını olucak ama önlemler nelerdir onlardan bahsedin...

hayatta en çok korktuğum şey depremdir Allahım sen herkesi koru kimseyi göçük altında bırakma
depremden sonra en az 3 ay uyuyamıyorum herşeyi korka korka yapıyorum

Bende antalyada yasiyorum haberden korktum bende ama neler yapabiliriz bilmiyorum kimse evini isini birakip baska sehirede gidemezki Deprem cantasi hazirlamak en guzeli ama nerde ne zaman olacagida belli degil anlik bisey dua etmekten baska yapabilecegimiz bisey yok

Ben bu deprem yonetmeligine gore bina yapimi kanunundaki mantigi hic anlayamadim. Ev 120 metrekare genisliginde olursa sana 3-4 kat cikma izni veriyor. Eger 80 metrekare yaparsan 6-8 kat cikabilirsin. Yani uzun bir kule dikebilirsin. Hatta insaat alanini daha da kucultursen ve binayi inceltirsen kulen 10 katli bile olabilir. Nerdeyse igneler dikecekler bina diye, o da depreme dayanikli olacak.. Ornek de var, bizim mahallede uc bitisik nizam 3er katli evi birlestirip ilk kat 60 metrekare cift daireden 10 kat cikma izni aldi.. Geri kalan arsa bahce.. Ancak bu sekilde yapinca herkes yikilan evlerinin yerine 2.5ar ev alabiliyordu.

Bu sıralar Balıkesirde ara ara sallanıyor çok korkuyorum depremden ben Allahım hepimizi korusun deprem felaketinden inşallah

Deprem deyince geçen senede ki küçük sarsıntı aklıma geldi. Resmen telefonlar kilitlenmişti. Sevdiklerimize zar zor ulaşmıştık. Rabbim bir daha yaşatmasın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…