BU ELBİSE HANGİ RENK

ben mavi siyah gördüm, iş arkadaşlarımda öyle gördü.

beyaz altın görenlerin açııkçası trollediğini düşünüyorum

Ben beyaz ve altın rengi goruyorum ciddi ciddi. Cok kısa bir süre mavi-siyah gördüm ama onun dışında hep beyaz ve altın rengi gördüm:KK64:

korkutma beni chess valla açık renk altın görüyorum :KK53: biriniz daha altın görüyorum deyin nolur :KK70:

ilk baktığımda altın beyaz sonra mavi siyah oldu bozuk galiba elbise

Aralardan bir arkadas daha benim gibi gormus. Sadece 2 kisiyiz boyle goren..

Ben beyaz ve altın rengi goruyorum ciddi ciddi. Cok kısa bir süre mavi-siyah gördüm ama onun dışında hep beyaz ve altın rengi gördüm:KK64:
bende önce beyaz altın sonra annem siyah mavi diyince siyah mavi gördüm dikkatki bakınca şimdi ikisnide görüyorum anlamadım beynim uyuştu:KK70:

Tüm dünya dün akşamdan beri bu elbisenin rengini konuşuyor. Bazısı “kör müsünüz, beyaz işte” derken, bazıları ise “abi elbise baya baya mavi, nasıl beyaz dersiniz?” diye cevap veriyor.

Bütün dünyada bir nevi “tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan” tartışması başlatan bu görüntü, ilk olarak Swiked adlı bir tumblr hesabında paylaşıldı. “Arkadaşlar lütfen bana yardım edin… Bu elbise altın-beyaz mı, yoksa siyah-mavi mi? ben ve arkadaşlarım bir türlü karar veremiyoruz ve kafayı yemek üzereyiz” yazan kullanıcının fotoğrafı altında tam anlamıyla DEV bir tartışma başladı. Akabinde olay tüm internette viral oldu, konu hakkında Mashable, CNN International,USA Today, Business Insider başta olmak üzere, pek çok haber sitesinde yorumlar yapıldı.

Tartışmaya ilginç bir şekilde ünlüler de katıldı. Taylor Swift’ten oyuncu BJ Novak’a kadar pek çok kişi, elbise tartışmasında taraf oldu.
B-0OjJXVIAAHBrj.png:large

Olayın Türkiye ’de yayılması ise, Ekşi Sözlük’te “renkleri anlaşılamayan elbise fotoğrafı” başlığının açılması sonrasında yaşandı. Bu sabah saat 9 itibariyle tam 9 sayfa entry girilen başlıkta en dikkat çeken açıklama ise, olayı “mavi hissizliği” denilen bir duruma bağlayan ‘corona borealis’ kullanıcısının yorumu. Entry’de şöyle deniliyor: “Özetle "mavi hissizliği" denen led / lcd ekranlarla hayatımıza girmiş bir göz zayıflığını ortaya çıkarmış fotoğraftır. Beyaz görenler tasarımla ve renklerle uğraşıyorlarsa, yazık. İnterneti sallayıp kavurmuş, çok kişinin beynini yakmış. Birbirinden ayrılan çiftlerin bile olduğu durumu yaratmıştır.”

Yine Ekşi Sözlük kullanıcısı ‘salt benlik’in açıklamasına göre ise, göz yanılsamasının sebebi şunlar:

“- buzdolabıyla çekilmiş fotoğraf kalitesi

- kişiden kişiye değişen renk ayrım ve algı farklılığı

- fazla pozdanmış fotoğrafa yapılan gözsel optik düzeltme (referansı gölge veya aydınlık olarak almak)

- led ekranlı çoğu alette, ekranda, vb. mavi ışığın çokça kullanılması ve mavi-körluğu/hissizliği yaratması”

Son olarak güne bu tartışmayla uyanan Türkler de konuyla ilgili fikirlerini belirtmekten geri kalmadılar.

Saatlerdir bu konuya kafa yoran Buzzfeed ekibi tartışmayı sonlandırdı. Roman originals markasının ürettiği elbiselerin 4 rengi var.
Radikal.com.tr
201502271024_elbiseler.jpg
şakamı bu yoksa bi ilizyonmu anlayamadım
ilk baktığımda beyaz kırık beyaz bi elbiseydi
sonra yukarı çıkıp tekrar baktım ve elbise mavi siyah oldu

şakamı bu yoksa bi ilizyonmu anlayamadım
ilk baktığımda beyaz kırık beyaz bi elbiseydi
sonra yukarı çıkıp tekrar baktım ve elbise mavi siyah oldu
evet tam olarak öyle oldu güzel anlattın günessel:KK66: okuduğum bir kaç sayfada led ışıkları altında mavinin ilizyonun bahsetmiş kızlar yani mavi ve siyah elbiseymiş aslında ama ilüzyon tarzı bişey olmuş firmada açıklama yapmış elbise mavi siyahmış şimdi beynimi tekrar resetlemem lazım :KK66:

evet tam olarak öyle oldu güzel anlattın günessel:KK66: okuduğum bir kaç sayfada led ışıkları altında mavinin ilizyonun bahsetmiş kızlar yani mavi ve siyah elbiseymiş aslında ama ilüzyon tarzı bişey olmuş firmada açıklama yapmış elbise mavi siyahmış şimdi beynimi tekrar resetlemem lazım :KK66:
sayfa sayfa onu araştırıyorum şimdi kafam dağılsın

Anket koyun konuya bence oy kullanalım. Ben de beyaz altın görüyorum. Bir de gündüz bakcam bakalım

Herkes iki rengi de gormus peki ben neden hep ayni rengi goruyorum? Hep mavi ve kina yesili...
Peki bunun bir cevabi yok mu?

Mavi bunun neresinde abi ya.
Bildigin koyu mavidenmi bahsediyorsunz?
Mumkun degil.
Ben kirik beyz ve altin rengi gordum.
Hele bi de syah hic hic mumnkun degl.

X