• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bu durum hayat kalitesini düşürüyor:Gıda Allerjisi

16 Ağustos 2010
295.082
607.895
1.098
43
Malatya
besin alerjisi belirtileri.jpeg


Besinlere, içeceklere ve çeşitli durumlarda mikro beslenme desteklerine karşı ters reaksiyonların meydana gelebileceğini söyleyen Dr. Ali Fuat Aytekin, "Bu gibi durumlarda hayat kalitesi düşebilir.

Erken yaşlanma görülebilir. Gıdalara karşı oluşan iki çeşit ters reaksiyon vardır. İlki gıda alerjisi. Gıda alerjisi, basit bir alerjidir. Bunda reaksiyon IG E ortamında gerçekleşen reaksiyonlarla kendini gösterir. İkincisi ise gıda intoleransı. Gıda intoleransında ise, ters gıda reaksiyonlarında kanıtlanmış immuolojik mekanizma mevcut değildir. Sebep, metabolik olabilir" dedi.


"GIDA ALERJİLERİ İKİYE AYRILIR"

Gıda alerjileri tiplerinin de ikiye ayrıldığını belirten Dr. Aytekin, "Gıda alerjileri, gıdalara karşı hemen veya akut gelişen alerji tipleri ve gecikmiş gıda alerjileri şeklinde ikiye ayrılır. Gıdalara karşı hemen veya akut gelişen alerji tipleri, gıdadaki mevcut olan antigen miktarına ya da tipine göre anında oluşan ya da birkaç saat içinde ortaya çıkan alerjidir.

Gecikmiş gıda alerjileri ise Ig G immunoglobulinlerle ortaya çıkar. Gıda tüketildikten 3 gün sonra dahi ortaya çıkabilir" ifadelerini kullandı.

gida-alerjisi.jpg



"YANLIŞ BESİN SEÇİMİ, GIDA ALERJİSİNE VEYA İNTOLERANSINA YOL AÇABİLİR"

"Yanlış besin seçimi ya da sürekli aynı öğünlerde aynı şeyleri tüketmek, Gıda alerjisine veya intoleransına yol açabilir" diye konuşan Dr. Aytekin, "Gecikmiş Ig G reaksiyonu uyandıran gıda alerjilerinin belirtilerini de; yemeklerden sonra yorgunluk, Astım, Baş dönmesi, Öksürme, İshal, Baş ağrısı ( sinuslerden veya boyundan başlayan ), Gözlerde kaşınma, Kramplar, Burun dolgunluğu, Gaz oluşumu, Burun kaşıntısı veya kızarma, Bulantı ve Kulak çınlaması şeklinde sıralayabiliriz" dedi.


"TEDAVİDE BESLENME DÜZENİ ÖNEMLİ"

Gıda alerjisi veya intoleransın tedavisinde beslenme düzeni yeniden gözden geçirilmeli diyen Dr. Aytekin, "Sağlıklı ve güvenilir besinlerin tüketilmesi, hazmı kolay gıdaların tercih edilmesi oldukça önemlidir. İşlenmiş gıdalar tamamen hayattan çıkarılmalıdır. Alerjenik olan veya kişiye alerjik reaksiyonlar yapan toleransınız olmayan besinler, beslenme düzeninden tamamen çıkarılmalıdır.

6 ay boyunca kesinlikle tüketilmemesi gereken bu besinler, tekrar bunları gıda listenize almak ama her dört günde bir bu gıdaları yemek listenize sokarak tekrar denemek uygun olacaktır. Bazı gıda alerjisi uyandıran gıdaları hayatınızdan 3- 6 ay uzaklaştırmak suretiyle kendinizi bu gıdalara karşı hassas olmayan bir yapıya dönüştürebilirsiniz. Glüten hassasiyeti söz konusu ise bu durumda da glütenden zengin olan besinler beslen programından uzak tutulmalıdır. Süt alerjisi mevcut ise: Direkt olarak süt ürünleri değil, Hindistan cevizi, fındık ya da badem gibi gıdalar tüketilmelidir" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kaynak:İHA
 
Back