İnanırım. Hangisi tam hatırlamıyorum ama bir rüzgar bile ödem yapıp bizi şişiriyormuş.
Alıntı:
İnsan vücudunun kendine özgü bir yapısı vardır. Gerek iç gerek dış faktörler vücudun biyolojik yapısını yakından etkiler. Dış etkenlerden en önemlisi sıcaklık ve soğukluk farklılıklarıdır.
Soğuk havada vücudu kaplayan deri ve altındaki damarlar büzüşür ve böylece vücut ısı kaybeder. Bu toparlanma sırasında damarlar daraldığı için tüm kan beyin, kalp, böbrekler ve diğer organlarda yoğunlaşır. Soğuk havada bazal metabolizma yavaşlar, vücut ısısı düşer ve vücut normal ısı düzeyine ulaşmak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar.
Sıcak havada ise bu durum tersine döner. Damarlar genişler, organlardaki kan miktarları azalır ve damarlardaki kan miktarı artar. Hava sıcaklığı, nem oranı, rüzgar ve sis gibi iklimsel değişiklikler insanın biyoritmini etkiler ve bu durum organizmada birtakım değişiklikleri de beraberinde getirir.
Normalde vücutta alınan sıvı miktarı ile atılan sıvı miktarı arasında bir denge söz konusudur. Dolaşım sistemi kalpten aldığı sıvıyı damarlarla dokulara taşır. Bu sıvı dokuların ihtiyacı olan oksijeni ve besin öğelerini içerir. Dokulara gelindiğinde besin ve oksijen kan damarlarından gerekli dokulara aktarılır. Besin öğeleri kullanıldıktan sonra sıvı tekrar damarlar aracılığıyla kalbe geri döner.
Çeşitli durumlarda bu sıvıda dengesizlik yaşanır ve vücutta ödemler (sıvı tutulması) oluşur.
Taylan Kümeli/Milliyet
19 Nisan 2007 Perşembe