Sinir sistemindeki herhangi birkaç hücrenin veya dokunun, sinaptik boşluklarındaki nörotransmitter maddelerle ilgili çok kesin bir şey söylemek mümkün değil. Botoks asetilkolin maddesiyle ilgili değişiklikler yaparak istemli kas hareketlerini önlüyor. Bu sadece basit bir bakış açısı olur zira asetilkolinin tam işlevini bilemeyiz. Sinir sistemiyle ilgili fazla bilgi yokken, sinir hücresinin yenisi dahi yapılamazken, henüz bu konudaki bilgiler yeniyken bence uzmanlar dışındaki kişilere güvenilmemeli.
asetil kolin tam da benim uzmanlık alanıma giriyor :))
Arkadaşlar estetik ve cilt gerdirme amaçlı botoks sadece KANDIRMACA.... :) duygularınızla oynanmasına izin vermeyin, zira bana gerçekten çok komik geliyor...
ölümlerle alakası yok bu yazacaklarımın, muhtemelen kalitesiz ürün oluşumundan kaynaklanan bir durum olmalı (okumadım o yüzden yorum yapmaktan kaçınıyorum, ne desem yalan olacak :) )
basitçe size bu maddenin nereden geldiğini ve nasıl çalıştığını yazayım... botoks bir bakteri "toksini" dir... ama bunu kötü anlamda düşünüp "zehirlidir" vs dememek lazım sonuçta hastalıklara karşı kullandığımız aşılar da benzer taktiklerle üretiliyor...
asetil kolin denen maddeden kısaca ve kolay anlaşılır şekilde bahsedeyim...
biliyorsunuz yüz kaslarımıza (vücudumuzdaki bütün kaslara tabi) sinirler bağlıdır. beynimizden düşünürüz, sinirler de emrettiğimiz hareketi beynimizden alır kaslara getirir...
işte bu sinir hücreleri kas hücrelerine direk temas etmezler de, haberci olarak onlara asetil kolin gönderir... bu asetil kolin de kas hücrelerinin zarında bulunan "reseptör" denen bölgelere bağlanır ve böylece bu bölgelere bağlanırsa kas hücresi mesajı almış olur...
botoks denilen bakteri toksini de gider bu kas hücresinin "reseptör" denen yerine bağlanır ve asetil kolinin bağlanmasını engeller..
bu durumda ne olacağı çok basit :) beynimizle emrettiğimiz bir kasılma hareketi (keza gülmek, gülümsemek de istemli olarak yanaklarımızı çekmemiz, mimikler jestler, bütün duygu düşüncelerimiz yüz kasları aracılığıyla MıMıK halinde yüzümüze yansır)
işte asetil kolin reseptörleri botoks maddesi tarafından bloke edilince, sinir hücrelerinden bu kasılma mesajı kas hücrelerine iletilemez ve kas hücreleri kasılmaz...
siz de güldüğünüz zaman, ya da herhangi bir durumda yüzünüz KIRIŞMADIĞI zaman karışıklıklarınız gitti sanarsınız :) evet doğru yüzünüz kırışmaz çünkü kasılma yoktur :)
BOTOKS YAPTIRANLARIN YÜZÜNDEKı ıFADESıZLıK DE BUNDANDIR :)
e şimdi bu kandırmaca değil midir :) karışıklar ortadan kalkmıyor ki :) sadece kasılmıyorlar o kadar, yoksa onlar zaten hep orada :)
bence başka yollarla kollagen vs vs cilt elastikiyetini yeniden kazanacak bir çözüm bulsanız sizin için daha gerçekçi ve daha kalıcı çözüm yolu olacaktır...
ek bilgi: kullandığımız "kas gevşetici" ilaçlar da hemen hemen bu mantıkla çalışıyor, asetil kolin reseptörleri inhibe ediliyor ve kasın dinlenmesi sağlanıyor gibi...