Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
söz kesilceği akşam kahveler içilir kaynpeder ve yanında gelen erkekler kahveye para atarlar.. kız evindedende gelenlere havlu ve gömlek verilir.. havluyu almak demek sözün kesildği kızın verildği anlamına gelir::):)
kına gecelerimizde çok eğelnceli geçmekte.. gelin kız o gece bir sürü kıyafet değişir tabi boşnaklığımızın simgesi şalvarlardanda mutlaka 3 yada 4 tane giyer...genelde gelinlere çok altın takılır bir sürü bilezikler en ağır takı setleri alınır...
düğünlerdede mutlaka armonika çalınır bayanlı erkekli kolalar oynanır... çeşitli bize özgü boşnak oyunları oynanır...
düğünden sonra kayınvalide gelin hanımla birlikte el öpmeye şerbet içmeye yakın akraba ziyaretlerine çıkar.. ve buralara giderken gelin şalvarıyla gider...yanındada bir bavul dolusu şalvar götürür gittği yerlerde şalvarlarını değiştirip durur:):)boşnaklara gelin olmak biraz zordur heleki boşnak böreği yapmayı bilmiyorsanız:):):):kedi::kedi:
Okudugum okulda bosnak arkadasım cok vardı. Bunu KK' dan bir topic' ten alıntı yaptım. Kız istemeye sadece erkekler gidiyordu bildigim kadarıyla. Tam emin degilim ama. Birde gelin evini evlendigi gün görüyordu böyle adetlerle evlenmis cok sevdigim bir ablam anlatmıstı.. Kolay gelsinn :))
Yok ya gelin evini önceden de görür,istemeye sadece erkekler gitmez ailenin büyükleri olan bayanlarda gider.İstemede önce kız herkese acı kahve verir tepsiye oğlan tarafı bozuk para atar,sonra kız verilince erkek tarafı yanında getirdiği kahveyi verir kıza bu sefer tatlı kahveler yapılıp içilir :) çok eğlencelidir ya hepsi umarım yaşarsın
Arkadaşlar etrafınızda ya da ailenizde boşnak olan var mı? Erkek arkadaşımın ailesi boşnak? Boşnak ailesi nasıldır? Boşnak koca nasıl olur? Bilen, duyan, gören var mı?
Walla benımde çerkez bi arkadaşım boşnak kız aldı.. Bende izlenimlerimi aktarayım çok net bilgim yok sadece izlenimlerim :
İstemeye 11 erkek gelsin dedıler, tek sayı olucakmmış mutlaka.. Sonra tepsiden kahve alan erkekler tepsiye altın yada para koymalıymış. Birde şerbet dağıtma olayı var o tam ne zamandı bilmiyorum ama o şerbetten alanlarda dağatılan tepsiye en az 100 lira koymalı demışlerdi :S
Kına gecesi 500 kişilik falandı heralde kız 10 tane kıyafet değiştirdi, davetilerin saçları inanılmaz kabarık topuz ve aşırı süslü giyinmişlerdi, bazıları şalvar giymişti. Kızcağız sürekli giyinip giyinip defile yaptı tüm gece. Tabi kızın tüm kıyafetlerini erkek tarafı almamıştı. Erkek tarafının aldığı kıyafetleri giydiğinde yanında damadın kardeşi eşlik etti, kız tarafının aldığı kıyafetleri giydiğinde kızın kuzenleri, kardeşi tek tek eşlik ettiler. Bu arada gelin kıyafet değiştirirken imkanı olan herkes kıyafet değiştiriyor, en azından herkes 2 kıyafet değiştirdi heralde.. Kınada dağıtılan hediyelerin haddi hesabı yoktu zaten ona hiç girmiyeyim :)
Çeyiz sermeye 17 kişi geldiler tamamı hanım olmak üzere. İnanılmaz bir türk kahvesi tüketimi var. Yeni gelinin evinin baş köşesine koca bir türk kahvesi kavanozu koymuşlardı:)
Tüm boşnaklar mı bilmem tabi ama kayınvalide bir becerikliydi size anlatamam kızlar.. Ben böyle birşey görmedim.. Abajurunden, yatak örtüsüne, banyo paspas takımından tablosuna kadar kayınvalidenin el emeğiydi herşey... Ben böyle el işçiliği bol bir çeyiz de görmedim doğrusu :)
Şunuda söyliyim gelinimiz hem çok güzel hem de çok iyidir..