How to install the app on iOS

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.

Not: This feature may not be available in some browsers.

Kız İsteme Boşnaklar ?

minimor

Guru
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
30 Eylül 2008
391
68
298
İstanbul
Arkadaşlar etrafınızda ya da ailenizde boşnak olan var mı? Erkek arkadaşımın ailesi boşnak? Boşnak ailesi nasıldır? Boşnak koca nasıl olur? Bilen, duyan, gören var mı?

Boşnaklar ve geleneklerine bağlı bir toplumdur..Aile büyüklerine karşı saygı hörmet çok önemlidir..Düğün adetleri vardır kınagecesinde ''Dimija' denilen şalvar giyerler.. ''Bosanski Kolo ''diye oyunları vardır..Genellikle akardiyon ,piyano , klarnet ile çalar söylerler..En sevdikleri Pita böreği ve birjan yemeğidir...

[

Bak bu videoda herşey anlatmış canım ..:):61:[video=youtube;Fnnega2JfDg]http://www.youtube.com/watch?v=Fnnega2JfDg[/video]

Ben boşnağımmmmm :)Boşnak erkeklerin hepsi evine düşkünn olurlarrr kadına değer verirler.Yemekleri güzeldir ahlakları güzeldirrr valla gelin gidersen çok şanslı olursun :D

çok içimi rahatlattı bu yorum :)) şu an gayet iyi bir aile olarak görünüyorlar ama tabi insanların içini bilemezsin... birde hiç daha önce bir boşnak tanıdığım olmadığı için merak ettim.

söz kesilceği akşam kahveler içilir kaynpeder ve yanında gelen erkekler kahveye para atarlar.. kız evindedende gelenlere havlu ve gömlek verilir.. havluyu almak demek sözün kesildği kızın verildği anlamına gelir::):)
kına gecelerimizde çok eğelnceli geçmekte.. gelin kız o gece bir sürü kıyafet değişir tabi boşnaklığımızın simgesi şalvarlardanda mutlaka 3 yada 4 tane giyer...genelde gelinlere çok altın takılır bir sürü bilezikler en ağır takı setleri alınır...
düğünlerdede mutlaka armonika çalınır bayanlı erkekli kolalar oynanır... çeşitli bize özgü boşnak oyunları oynanır...

düğünden sonra kayınvalide gelin hanımla birlikte el öpmeye şerbet içmeye yakın akraba ziyaretlerine çıkar.. ve buralara giderken gelin şalvarıyla gider...yanındada bir bavul dolusu şalvar götürür gittği yerlerde şalvarlarını değiştirip durur:):)boşnaklara gelin olmak biraz zordur heleki boşnak böreği yapmayı bilmiyorsanız:):):):kedi::kedi:

Okudugum okulda bosnak arkadasım cok vardı. Bunu KK' dan bir topic' ten alıntı yaptım. Kız istemeye sadece erkekler gidiyordu bildigim kadarıyla. Tam emin degilim ama. Birde gelin evini evlendigi gün görüyordu böyle adetlerle evlenmis cok sevdigim bir ablam anlatmıstı.. Kolay gelsinn :))

Son düzenleme:
söz kesilceği akşam kahveler içilir kaynpeder ve yanında gelen erkekler kahveye para atarlar.. kız evindedende gelenlere havlu ve gömlek verilir.. havluyu almak demek sözün kesildği kızın verildği anlamına gelir::):)
kına gecelerimizde çok eğelnceli geçmekte.. gelin kız o gece bir sürü kıyafet değişir tabi boşnaklığımızın simgesi şalvarlardanda mutlaka 3 yada 4 tane giyer...genelde gelinlere çok altın takılır bir sürü bilezikler en ağır takı setleri alınır...
düğünlerdede mutlaka armonika çalınır bayanlı erkekli kolalar oynanır... çeşitli bize özgü boşnak oyunları oynanır...

düğünden sonra kayınvalide gelin hanımla birlikte el öpmeye şerbet içmeye yakın akraba ziyaretlerine çıkar.. ve buralara giderken gelin şalvarıyla gider...yanındada bir bavul dolusu şalvar götürür gittği yerlerde şalvarlarını değiştirip durur:):)boşnaklara gelin olmak biraz zordur heleki boşnak böreği yapmayı bilmiyorsanız:):):):kedi::kedi:

Okudugum okulda bosnak arkadasım cok vardı. Bunu KK' dan bir topic' ten alıntı yaptım. Kız istemeye sadece erkekler gidiyordu bildigim kadarıyla. Tam emin degilim ama. Birde gelin evini evlendigi gün görüyordu böyle adetlerle evlenmis cok sevdigim bir ablam anlatmıstı.. Kolay gelsinn :))

Yok ya gelin evini önceden de görür,istemeye sadece erkekler gitmez ailenin büyükleri olan bayanlarda gider.İstemede önce kız herkese acı kahve verir tepsiye oğlan tarafı bozuk para atar,sonra kız verilince erkek tarafı yanında getirdiği kahveyi verir kıza bu sefer tatlı kahveler yapılıp içilir :) çok eğlencelidir ya hepsi umarım yaşarsın ;)

Yok ya gelin evini önceden de görür,istemeye sadece erkekler gitmez ailenin büyükleri olan bayanlarda gider.İstemede önce kız herkese acı kahve verir tepsiye oğlan tarafı bozuk para atar,sonra kız verilince erkek tarafı yanında getirdiği kahveyi verir kıza bu sefer tatlı kahveler yapılıp içilir :) çok eğlencelidir ya hepsi umarım yaşarsın ;)

Valla degismis olabilir. Zaten o abla isteyenin gidip gördügünü falan da söyledi iiale de adet diyen insanlar degillerse neden olmasın :)
Bide bozuk para dememisti 50' den asagı olmamak kaydıyla para koyarlar demisti.
:60:

tanıdığım bi boşnak ailesi vardı sınıf arkadaşımın ailesi.inanılmaz iyi niyetli ve saygılılar. eğer hepsi öyleyse ne mutlu sana :)

Arkadaşlar etrafınızda ya da ailenizde boşnak olan var mı? Erkek arkadaşımın ailesi boşnak? Boşnak ailesi nasıldır? Boşnak koca nasıl olur? Bilen, duyan, gören var mı?

canım bizim gelin boşnak biz hiç memnun değiliz ne ailesinden ne de kendisinden çünkü aşırı kavgacılar , patavatsızlar yani kısaca şer insanlar ama tabii bu insanına göre değişir ayrıca da koca burunlu oluyorlar:69: yani inan 10 tane kızım olsa bir tanesini bile layık görmem kısaca. Ayrıca erkek arkadaşımın ev arkadaşı da boşnak çok sorunlu bir tip yukarıdaki tarife birebir uyuyor .Benim gördüklerim böyle tatlım ama sen yinede iice araştır bakalım.

as-ya arkadaşım yazdıklarını bütün milletimize mal etmemini dilerdim.Çünkü bu durum sadece boşnaklarda değil,
kendi yörenizin insanı içinde geçerli olabilecek bi durum..

neyse konu sahibi arkadaşım şimdiden tebrik ederim hakkında herşeyin hayırlısı..Öncelikle ilgiye ve değere hazırlıklı ol..çünkü hiç biyerde göremeyeceğin değeri verirler geline..özellikle kayınvalideler gelinlerinin peşinde pervanedir..Kayınvalidelerin en sewdiği şeyi söyleyip ip ucu vereyim sana=) boşnak olmadığın için dimije yi (şalvarımız) bilmeyebilirsin..1 kerede olsa eğer kıyafetimizi giyersen inan kv.dünyanın en mutlu insanı olur..küçük bi şey ama çok değerli görülür..uyum sağlaman için elinden geleni yapalar..

dediğim gb hakkında hayırlısı canım benmm..:71:

Walla benımde çerkez bi arkadaşım boşnak kız aldı.. Bende izlenimlerimi aktarayım çok net bilgim yok sadece izlenimlerim :

İstemeye 11 erkek gelsin dedıler, tek sayı olucakmmış mutlaka.. Sonra tepsiden kahve alan erkekler tepsiye altın yada para koymalıymış. Birde şerbet dağıtma olayı var o tam ne zamandı bilmiyorum ama o şerbetten alanlarda dağatılan tepsiye en az 100 lira koymalı demışlerdi :S
Kına gecesi 500 kişilik falandı heralde kız 10 tane kıyafet değiştirdi, davetilerin saçları inanılmaz kabarık topuz ve aşırı süslü giyinmişlerdi, bazıları şalvar giymişti. Kızcağız sürekli giyinip giyinip defile yaptı tüm gece. Tabi kızın tüm kıyafetlerini erkek tarafı almamıştı. Erkek tarafının aldığı kıyafetleri giydiğinde yanında damadın kardeşi eşlik etti, kız tarafının aldığı kıyafetleri giydiğinde kızın kuzenleri, kardeşi tek tek eşlik ettiler. Bu arada gelin kıyafet değiştirirken imkanı olan herkes kıyafet değiştiriyor, en azından herkes 2 kıyafet değiştirdi heralde.. Kınada dağıtılan hediyelerin haddi hesabı yoktu zaten ona hiç girmiyeyim :)
Çeyiz sermeye 17 kişi geldiler tamamı hanım olmak üzere. İnanılmaz bir türk kahvesi tüketimi var. Yeni gelinin evinin baş köşesine koca bir türk kahvesi kavanozu koymuşlardı:)
Tüm boşnaklar mı bilmem tabi ama kayınvalide bir becerikliydi size anlatamam kızlar.. Ben böyle birşey görmedim.. Abajurunden, yatak örtüsüne, banyo paspas takımından tablosuna kadar kayınvalidenin el emeğiydi herşey... Ben böyle el işçiliği bol bir çeyiz de görmedim doğrusu :)
Şunuda söyliyim gelinimiz hem çok güzel hem de çok iyidir..

bende aslen boşnağım ama bizde pek bu adetler kalmadı çünkü karşı tarafnda kendine özgü adetleri oluo onlarda kendilrnki yapmak istiolar bu sefr bi skntı yaşanıo fln bz hep ortayı bulduk :D öyle çook prblem çıkmadı mesela bzde kıyft değiştrme var kınada nişanlım trabzonlu onlarda bi kyft bile isteğe kalmş pek abartlcak sey olrk bakmıolar bizde öyle abartılı sayıda kyft yerine bi tane almaya karar verdik :)

insanlarına gelnce benim babam dedem sülalem süper insanlar :D anlayışlı ileri görüşlü ve birde damarı tuttumu feci takık olan insanlardr :)

Walla benımde çerkez bi arkadaşım boşnak kız aldı.. Bende izlenimlerimi aktarayım çok net bilgim yok sadece izlenimlerim :

İstemeye 11 erkek gelsin dedıler, tek sayı olucakmmış mutlaka.. Sonra tepsiden kahve alan erkekler tepsiye altın yada para koymalıymış. Birde şerbet dağıtma olayı var o tam ne zamandı bilmiyorum ama o şerbetten alanlarda dağatılan tepsiye en az 100 lira koymalı demışlerdi :S
Kına gecesi 500 kişilik falandı heralde kız 10 tane kıyafet değiştirdi, davetilerin saçları inanılmaz kabarık topuz ve aşırı süslü giyinmişlerdi, bazıları şalvar giymişti. Kızcağız sürekli giyinip giyinip defile yaptı tüm gece. Tabi kızın tüm kıyafetlerini erkek tarafı almamıştı. Erkek tarafının aldığı kıyafetleri giydiğinde yanında damadın kardeşi eşlik etti, kız tarafının aldığı kıyafetleri giydiğinde kızın kuzenleri, kardeşi tek tek eşlik ettiler. Bu arada gelin kıyafet değiştirirken imkanı olan herkes kıyafet değiştiriyor, en azından herkes 2 kıyafet değiştirdi heralde.. Kınada dağıtılan hediyelerin haddi hesabı yoktu zaten ona hiç girmiyeyim :)
Çeyiz sermeye 17 kişi geldiler tamamı hanım olmak üzere. İnanılmaz bir türk kahvesi tüketimi var. Yeni gelinin evinin baş köşesine koca bir türk kahvesi kavanozu koymuşlardı:)
Tüm boşnaklar mı bilmem tabi ama kayınvalide bir becerikliydi size anlatamam kızlar.. Ben böyle birşey görmedim.. Abajurunden, yatak örtüsüne, banyo paspas takımından tablosuna kadar kayınvalidenin el emeğiydi herşey... Ben böyle el işçiliği bol bir çeyiz de görmedim doğrusu :)
Şunuda söyliyim gelinimiz hem çok güzel hem de çok iyidir..

Bana da anlatılanlar aynen böyleydi..

Herkesin adeti elbette kendine ama bazılarını düsününce cok fazlaca gereksiz buluyorum kayınvalideyle elimde bavulla kapı kapı dolasmak gibi..
:34:

burada yazılanların çoğu doğru. bana da istemeye yalnızca erkekler geldi. isteme olduktan sonra ben onlara içecek dağıttım, meyvesuyu vs. (şerbet niyetine) .bardakları toplarken onlar da tepsiye para attı ve aynen dedikleri gibi az para değil, toplamda 1 milyar para vardı tepside. ben de onları yolcu ederken her bir erkeğe bir gömlek hediye ettim. onlar geldiğinde çiçeğin çikolatanın yanında bir poşet dolusu türk kahvesi ve şeker getirmişlerdi, çıktıklarından sonra farkettik.

kına gecesi henüz olmadı ama benim için diktirdikleri dimia hazır. nişan bohçasında getirmişlerdi. normalde 10 taneye kadar giyiliyor ama ben istemedim. çünkü dimia dediğimiz şeyin tanesi 1 milyar civarında. gerek yok o kadar paraya, zaten uğraşamam da kıyafet değiştirmeyle. hepsi inanılmaz süslü, inanılmaz altın hayranı. ve gerçekten çok güzeller, boylu poslu, açık tenli. ben 1.67 boyumla yanlarında çocuk gibi kalıyorum malesef. saçları başları kabarık kabarık topuzlar, full makyaj. en küçüğünden en büyüğüne. 6 yaşında kız bile bir davetten önce kuaför işleminden geçiyor. bizde kınaya kotla falan gidilir ama onlar bizim düğüne giderkenki halimizden daha süslü gidiyorlar.

anlattığım gibi dış görünüme önem veriliyor malesef. ev kadını olma yolunda yetiştiriliyorlar. öyle ki 15 yaşında bi boşnak kızı tüm evi çekip çevirecek konuma geliyor. o yüden çoğunda üniversite denen olay sözkonusu değil. ki genelde erken yaşlarda kaçarak evleniyorlar ve liseye gidiyorlarsa bile evlendikten sonra okulu bırakıyorlar.

gözlemlerime göre erkekleri biraz fazla rahat. çapkınlar ve içmeyi de seviyorlar. kadınlar evde çocuk büyütüyor, erkekler kahvede, kapı önünde vs.

genel olarak, akrabalık ilişkileri kuvvetli. aile hayatına önem veren, namuslu insanlar. "nasılsın iyi misin" diye sorar, "iyiyim siz nasılsınız" diye cevap verirsiniz, "iyiyim sağol sen nasılsın" derler tekrardan. hatta onlara yemeğe gittiğimizde kardeşime, yanımızda annem babam da varken "annen baban napıo" diye sormuşlardı da o da "iyiler burdayız işte oturuyoruz" demişti. bizimkiler çok güldü, soruyu soran bozulmuştu. kültürler farklı olunca böyle şeyler olabiliyor, ama boşnak kültürünü yaşamak eğer boşnak değilseniz gerçekten çok eğlenceli:-)

meraba arkadaşlar, bende yeni üye oldum bir konuda fikrinizi almak istyorum, boşnak erkekleri ve bayanları evlenip boşanmış biryle evliliği sorun yaparlar mı, yani bu onlarda veya ailesinde problem olur mu?

Ben de aslen boşnağım ama adetlerimiz yoktur. Yalnız boşnak erkekleri cidden kadınlara çok değer verir ve el üstünde tutarlar.

Back