Boşanmanın çocuk üzerinde ki etkisini azaltmak için neler yapılmalı

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.150
603.134
43
bosanma-cocuk.jpg


Boşanmanın Çocuk Üzerinde ki Etkisi

Her insanın hayata karşı bir dengesi vardır. Bu dengenin bozulması kişiyi olumsuz duygulara itebilir. İlişkilerde hayatımızın dengesinin bir parçasını oluşturur. En kötü ilişkinin bile bitişi bu dengenin bozulmasına neden olabilir. Bu dengenin bozulması kişilerin duygularına ve davranışlarına yansır. Bu yansıma çocuğa da etki eder.

Bir insanın en temel ihtiyacı kendini güvende hissetmesidir. Anne babanın ayrılama kararı çocuğun bu ihtiyacının karşılanıp karşılanmayacağına dair kaygı yaşamasına neden olabilir.

Yapılan araştırmalar her yaş grubunun boşanmaya farklı tepki verdiği sonucuna ulaşmıştır. Boşanma sonrası kişi yeni hayata bir uyum süreci yaşar. Bu uyum sürecinde kişi hem kendine hem çocuğa zaman tanımalıdır. Ne var ki uyum süreci iki yılı aşkın süredir devam ediyorsa bu konu hakkında profesyonel kişilerden yardım almak gerekebilir.


Boşanma-Sürecinin-Çocuk-Üzerindeki-Etkileri1.jpg

Boşanmanın Çocuk Üzerinde ki Etkisini Azaltmak İçin Neler Yapılmalı

Boşanmanın çocuk üzerinde uzun ve kısa vadede bir takım sonuçları vardır. Çocuk bu dönemi ne kadar sağlıklı atlatılırsa bu onun yetişkinlik dönemi ilişkilerini o kadar az etkilemektedir. Bu şekilde kısa vadede oluşabilecek psikolojik ve ilişkisel sorunların azalması da sağlanacaktır.

İlk olarak boşanma kararını çocuğa açıklarken anne ve baba birlikte aynı anda bu konuşma içinde yer almalıdır. Bu karar çocuğa açıklanırken ebeveynler birbirini suçlayıcı konuşmalardan kaçınmalı sadece gelecek hayatta kendilerini neyin beklediği çocuğa açıklanmalıdır. Baban bir tatile çıkıyor bir süre bizimle yaşamayacak gibi gerçek dışı bahaneler yerine ebeveynler çocuklara artık aynı evde yaşamayacaklarını iki farklı ev olgusunu anlatmalıdır. Çocuğun sorduğu sorular empatik bir dil ve dürüstçe cevaplanmalıdır.

Boşanmanın nedenleri çocuğa aktarılırken çocuklara annen beni mutsuz ediyor, baban beni aldattı gibi suçlayıcı ifadelere yer verilmemelidir. Ekonomik olarak bizi zor zamanlar bekliyor, artık boşanıyoruz harcamalarımızı kontrol etmemiz gerekiyor gibi çocukta kaygı yaratacak ve bilmesi çok gerekli olmayan bilgiler çocukla paylaşılmamalıdır.

içerik.jpg

Boşanmanın çocuk üzerinde ki etkilerini minimize etmek için çocuğun hayatında çok fazla değişiklik olmaması önemlidir. Mümkünse aynı evde yaşamaya devam etmeli, aynı okula gitmelidir.

Boşanma sürecinde çocuğun duyguları hakkında onunla konuşmak onun kaygılarını anlamak ve bu kaygıları gidermek önemlidir. Çocuk, boşanma sonrası ebeveynlerini kaybettiğini ya da evden ayrılan ebeveyni kaybettiğini, yalnız kalacağını düşünebilir. Bu yüzden bu zamanlarda çocukla vakit geçirmek ona yalnız olmadığını hissettirmekte yaşanan bu duygusal travmanın şiddetini düşürecektir. Özellikle evden ayrılan ebeveynin düzenli olarak çocukla vakit geçirmesi önemlidir. Seyrek ya da düzensiz görüşmeler bu dönemde kaygıları tetikleyebilir.

Özellikle boşanma aşamasında çocuklara verilen sözlerin tutulması çok önemlidir. Çünkü bu dönemde tutarlı olmanız bu ve şekilde davranmanız çocuğun gözünde güvenirliğinizi arttıracaktır.

Unutulmamalıdır ki çocuk için ebeveynlerinin ayrılması duygusal bir travmadır. Çocuğun bu duruma duygusal olarak tepki göstermesi ise son derece normaldir. Bu duygusal tepkinin yoğunluğunu azaltmak ise ebeveyn olarak sizin sorumluluğunuzdur.


Kaynak: doktor sitesi
 
X