- 15 Mart 2011
- 5.637
- 12.691
-
- Konu Sahibi sevgiseli23
- #21
sız zaten bosanmamısınız kı dını nıkahın cokta bır gecerlıgı yok onemlı olan resmıyette ne olup bıttıgı...Selam kadınlar kulübü üyeleri. Yeni aranıza katıldım ve size bir soru soracağım. Eşim ile biz boşanma kararı aldık dini nikah ile boşandık resmi nikah başvurusu henüz yapmadık. Sinirli iken gelişti herşey. Size soruyorum biz tekrar dinî nikah kıyabilir miyiz ?? Olur mu bilgisi olan var mı çok teşekkür ediyorum şimdiden herkese
Resmi nikah dini nikahin yerini tutmuyor. Ben demiyorum ki kimse sakin resmi nikah kiydirmasin herkes dini nikahla yasasin. Yani resmi nikah karsiti degilim. Fakat bu konuda olan sey dini nikahin bitmis olmasi. Dini nikah resmi nikah gibi mahkeme prosedur vs sureclerine bakmadan 1 lafla bitebilir.Hanımefendi eskiden nikahı kadılar kiyardı, her köyde yörede kadı olmadığından imamlara da bu görev verilmiştir. Asli kadı nikahidir. Yani kayıt alınan ve yasal hak veren nikah.
Nikahın şartlarını biliyorsunuz, bunlardan biri de yasal hakları korumaktır. Dini nikah tamamen gelenek olarak devam ediyor, ama asli resmi nikahtir. Resmi nikah İslamiyet teki nikahın gereklerini ve şartlarını sağlamaktadır ama dini nikah yasal hak şartını sağlamiyor. Kadınları çocukları korumuyor. Eskiden kadıların veya imamların kiydigi da resmi nikahti zaten, altını ciziyorum. Şuan bu görev sadece belediyelere verilmis, daha iyi kayıt tutmak için, teknoloji, ulaşım, haberleşme geliştiği için başka bir kimseye bu görevi vermeye gerek kalmamış.
İçine sinmeyen imam nikahı da kıyar elbet ama nikahiniz dusmus, tekrar başkasıyla nikahlan diye akil vermeyin rica ediyorum, yok öyle bi şey.
dini nikah için resmi nikah şarttır. evlilik cüzdanınız ile nikah kıydırabiliyorsunuz.kadınların dini nikaha bu kadar sarılmasını ben anlamıyorum resmi nikahı yaptır ondan sonra ister hocaya git ister papaza
zaten artık dini nikah için resmi nikah şartı da kalktığına göre isteyen istediği ile dost hayatı yaşayabilir
dini nikah için resmi nikah şarttır. evlilik cüzdanınız ile nikah kıydırabiliyorsunuz.
haberleri takip etmiyorsunuz heralde o şart anayasa mahkemesi tarafından kaldırıldı
Selam kadınlar kulübü üyeleri. Yeni aranıza katıldım ve size bir soru soracağım. Eşim ile biz boşanma kararı aldık dini nikah ile boşandık resmi nikah başvurusu henüz yapmadık. Sinirli iken gelişti herşey. Size soruyorum biz tekrar dinî nikah kıyabilir miyiz ?? Olur mu bilgisi olan var mı çok teşekkür ediyorum şimdiden herkese
Bende bunu demek istiyorum iste. Asıl dini nikah dediğiniz şey nikahın şartlarını sağlamiyor. Eskiden kiyilanda resmi nikahti. Şimdide islamiyetteki nikahın şartlarını sadece resmi nikah sağlıyor. İyice araştırırsanız görürsünüz zaten.Resmi nikah dini nikahin yerini tutmuyor. Ben demiyorum ki kimse sakin resmi nikah kiydirmasin herkes dini nikahla yasasin. Yani resmi nikah karsiti degilim. Fakat bu konuda olan sey dini nikahin bitmis olmasi. Dini nikah resmi nikah gibi mahkeme prosedur vs sureclerine bakmadan 1 lafla bitebilir.
Benim gozumde dini nikah da onemlidir. Bu hanimefendi icin de onemli ki telasa dusmus sormus. Bu benim verdigim bir akil degil ki. Olmasi gereken sey bu zaten. Hukuki olarak halen kari koca olsalar bile Allah katinda nikahli degiller artik. Ikisi farkli seyler.
Dini nikah neye gore nikah sartlarini saglamiyor?Bende bunu demek istiyorum iste. Asıl dini nikah dediğiniz şey nikahın şartlarını sağlamiyor. Eskiden kiyilanda resmi nikahti. Şimdide islamiyetteki nikahın şartlarını sadece resmi nikah sağlıyor. İyice araştırırsanız görürsünüz zaten.
Onun dışında zaten isteyen imama da kiydirir, bu tercih meselesi.
Peki kitap asigiDini nikah neye gore nikah sartlarini saglamiyor?
Eskiden kadinin kiyiyor olmasi mesele degil ki. Dini nikahi, bilen biri aile buyugu veya abi veya damadin kendisi vs de kiyabilir imam veya kadi nikahi demiyorum fark ettiyseniz dini nikah diyorum israrla. Eskiden din ve devlet isleri ayri olmadigi icin kiyilan dini nikah ayni zamanda resmi nikahti. Artik kanunlar onunde sadece dini nikah yetmiyor ve dini nikah suistimal edilmeye baslandi. Ama sadece resmi nikah da dini yonden yeterli degil. Ben bunu demeye calisiyorum. Birini yaptirip digerini bosvermek farkli sekillerde kisiye zarar verir.
Yok oyle bir sey demeyin lutfen. Herkesin inancini yasama ozgurlugu var. Size ters geliyor mantiginiza uymuyor olabilir ama yok saymak hos degil. Dini cerceve icinde sorulmus soru. Ben de bildigimi soyleyip yardimci olmaya calistim.
Olmaz arkadasim. Dini nikah kolay bozulmasin diye efendimiz kati kurallar koymus. erkegin Bosadigi bir kadini tekrar almasi icin o kadinin baska bir adamla nikah kiyip birlikte olmasi ve tekrar bosanip gelmesi gerekiyor. Bunu yapmalarinin sebebi bosamak o kadar kolay olmasin dusunmeden hareket edilmesin diye. Bizzat Nihat Hatipoglu Hoca'ya sorup aldigim cevaptir bu. Allah hakkinizda hayirlisini versinSelam kadınlar kulübü üyeleri. Yeni aranıza katıldım ve size bir soru soracağım. Eşim ile biz boşanma kararı aldık dini nikah ile boşandık resmi nikah başvurusu henüz yapmadık. Sinirli iken gelişti herşey. Size soruyorum biz tekrar dinî nikah kıyabilir miyiz ?? Olur mu bilgisi olan var mı çok teşekkür ediyorum şimdiden herkese
nasıl gerek yok dersiniz .Aslolan resmi nikahtir, nikahin amacini biliyorsunuz. Kadının ve çocuğun hakkini korumayi amaçlar, şahitler huzurunda ve insanlara duyurularak kıyılır. İmam nikahiniz şahitler huzurunda kıyılmış olabilir, insanlara bildirmiş olabilirsiniz ama sizin ve çocuğunuzun hicbir hakkini korumaz, yasal haklarınızı vermez.
Eskiden nikahı kadılar kiyarmis, her köyde kasabada kadı olmadığından imamlar kadının yerine kiymis. Bu nikahlar kayıt altına alınır, çocukların ve kadının hakki korunurmus.
Aslolan resmi nikahtir, zaten zamanında da kadılar yada imamlar resmi nikah kiyarmis. Dini nikah değil.
Müslümanlıkta nikahın şartları vardır, gunumuzde bunu sağlayan da resmi nikahtir. Bence tekrar dini nikaha gerek yok, çünkü zaten resmi nikahiniz var.
Evet doğrusu bu bende bu şekilde biliyorumGeçen gun televizyonda bir hoca anlattı bu konuyu.üç defa boşol demisse bu bir kez sayilir ..bu sekilde iki defa daha üçer kez boşol derse ve ciddi ise ancak bosanilirmis..yani etti bir....
Benim gunahim benim dusuncem. Kendimi ifade ederken de tercih meselesi diye belirttim. Ama benim düşüncem bu şekilde, resmi nikah islamiyetteki nikahın şartlarını sağlıyor, bu sebeple isteyen yine imam nikahı kiydirabilir tabi ama kiyilmasa da olur diye düşünüyorum ben.nasıl gerek yok dersiniz .
müslüman isen tabiki önemli çünkü eşinin her yaklaşması zina çocukların zina çocuğu bunun vebali günahı ne kadar ağır biliyor musun.
dini nikah yasaların verdiği bir haktır ve günlük hayatımızı düzenler kesinlikle olması gerekir. sen resmi nikah var dini nikah şart değil dersen çok büyük günaha salarsın.
senin günahı evet ama karşındaki senin dini nikah gereksiz sözüne istinaden nikahını önemsemezse onun da günahına sebepsin. bu da bi gerçek.Benim gunahim benim dusuncem. Kendimi ifade ederken de tercih meselesi diye belirttim. Ama benim düşüncem bu şekilde, resmi nikah islamiyetteki nikahın şartlarını sağlıyor, bu sebeple isteyen yine imam nikahı kiydirabilir tabi ama kiyilmasa da olur diye düşünüyorum ben.
Resmi nikah şarttır, elzemdir, mecburiyet tir. Ama imam nikahı tercihtir, isteyen kiydirir istemeyen kiydirmaz. Nikahın nikah olması için birkac tane şart var, bunların tamamını içeren de resmi nikahtir. Allah neden nikahı ister? Aile birliği için, çocuklar için, kadınlar için, meşruiyet için. Bu kavramlar herkese göre farklı anlamlar ifade edebilir ama İslamiyet için tek bi anlamı var. Kadını çocuğu aileyi dini nikah korumaz, resmi nikah korur. Bu sebeple diyorum ki imam nikahı şartlardan birini sağlamiyor, bu sebeple asil nikah resmi nikahtir.senin günahı evet ama karşındaki senin dini nikah gereksiz sözüne istinaden nikahını önemsemezse onun da günahına sebepsin. bu da bi gerçek.
nikah bi tercih meselesi değildir. ben nikah kıydırmayı tercih ediyorum gibi bi mantık değişik.