- 2 Haziran 2015
- 3
- 0
- 28
-
- Konu Sahibi sevgiseli23
dini soru olduğu için birazdan banlanırsın haberin olsun
bu arada kural kaideleri var.. bence fatva hattına sorabilirsin
Her kafadan bir ses çıkmaması için madem elinizde internet imkanınız var. E diyanete mail atıp sorabilirsiniz. Ben oluyor diye biliyorum ama kesin bilgi için tavsiye ederim
Yanlisim varsa uyarın ama bildigim,kiyilmiyor...kadının bi başkasıyla nikahlanip ayrılıp tekrar eski eşe donebildigini duymuştum..emin değilim simdiden özür dilerim..(konunuz birazdan kapanır zaten)
Dinen boşama üç kere ile sınırlandırılmıştır. Bir ve ikincilerde eşlerin yeniden birleşme imkanı vardır (Bakara, 2/229). Kişi ric’i (dönüşü olan) talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikaha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikah akdi ile dönebilir. Bain talakta ise iddet içinde bile olsa ancak yeni bir akitle dönebilir. Üçüncü kez boşamadan sonra ise kesin ayrılık gerçekleşir yazıyo diyanette
Iyi iste madem bu kadar iyi biliyorsunuz niye soruyorsunuz...Dinen boşama üç kere ile sınırlandırılmıştır. Bir ve ikincilerde eşlerin yeniden birleşme imkanı vardır (Bakara, 2/229). Kişi ric’i (dönüşü olan) talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikaha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikah akdi ile dönebilir. Bain talakta ise iddet içinde bile olsa ancak yeni bir akitle dönebilir. Üçüncü kez boşamadan sonra ise kesin ayrılık gerçekleşir yazıyo diyanette
Sizin baska biriyle nikahlanip bosanmaniz gerekiyor. Anca oyle eski esinizle tekrar dini nikah kiyabilirsiniz. 3 Talakla bosandiysaniz dönüs yok yani malesef. Nikahta sahit gerekirken bosanmada gerek olmuyor. Resmi nikah dini nikahin yerini tutmaz ayrica. Tutuyor olsaydi dini nikah tamamen kaldirilirdi. Ikisi farkli seyler.
Hanımefendi eskiden nikahı kadılar kiyardı, her köyde yörede kadı olmadığından imamlara da bu görev verilmiştir. Asli kadı nikahidir. Yani kayıt alınan ve yasal hak veren nikah.
Nikahın şartlarını biliyorsunuz, bunlardan biri de yasal hakları korumaktır. Dini nikah tamamen gelenek olarak devam ediyor, ama asli resmi nikahtir. Resmi nikah İslamiyet teki nikahın gereklerini ve şartlarını sağlamaktadır ama dini nikah yasal hak şartını sağlamiyor. Kadınları çocukları korumuyor. Eskiden kadıların veya imamların kiydigi da resmi nikahti zaten, altını ciziyorum. Şuan bu görev sadece belediyelere verilmis, daha iyi kayıt tutmak için, teknoloji, ulaşım, haberleşme geliştiği için başka bir kimseye bu görevi vermeye gerek kalmamış.
İçine sinmeyen imam nikahı da kıyar elbet ama nikahiniz dusmus, tekrar başkasıyla nikahlan diye akil vermeyin rica ediyorum, yok öyle bi şey.
Dinen boşama üç kere ile sınırlandırılmıştır. Bir ve ikincilerde eşlerin yeniden birleşme imkanı vardır (Bakara, 2/229). Kişi ric’i (dönüşü olan) talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikaha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikah akdi ile dönebilir. Bain talakta ise iddet içinde bile olsa ancak yeni bir akitle dönebilir. Üçüncü kez boşamadan sonra ise kesin ayrılık gerçekleşir yazıyo diyanette