Merhaba arkadaşlar, bebeklerimiz için lezzetli ve besleyici bir tarifle aranıza katılıyorum.
Bu tarifte hasta çorbası olarak bilinen Borsch çorbasından esinlendim. Kök sebzeler ve kuzu incik ile yapılan bu çorbayı evde bulunan sebzeler ve biraz kıyma kullanarak püre halinde 8 ay üstü bebeklerinize gönül rahatlığıyla verebilirsiniz.
Toprak Ana Sponsorluğunda
Borsch kaşık maması
Tarifimiz için gerekenler
- 1 kaşık zeytinyağ
- Kırmızı soğan (1 yemek kaşığı)
- Kırmızı pancar (1 kase doğranmış)
- Kereviz (1 kase doğranmış)
- Lahana (1 kase doğranmış)
- Havuç (1 orta boy)
- Kıyma (1/2 kase yaklaşık 100gr)
- 1 diş sarımsak
- 2 bardak kaynayan su
İsteğe bağlı 1 yaş üstü bebekler için bir miktar tuz ilave edilebilir, rendelenmiş kaşar ile servis edilebilir.
Yapılışı
Sebzelerimizi gelişigüzel doğrayalım.
Tenceremize Kıyma ve soğanı alıp su ile soteleyelim. (Bebeklerimizi yanmış yağdan korumalı, kavurma işlemini su ile yapmaya özen göstermeliyiz).
Üzerine sebzelerimizi ekleyip karıştırdıktan sonra 2 kupa kaynar suyumuzu ekleyelim.
1 diş sarımsak rendeleyip
tenceremizin Kapağını kapatarak kısık ateşte sebzelerimiz çatal ile ezilebilecek kıvama gelene kadar pişirelim. (Yaklaşık 20dk)
Ocaktan aldıktan sonra 1 kaşık zeytinyağ ekleyerek blenderdan geçirelim.
Mamamız soğuduğunda miniğimiz için hazır.
Şifa olsun yavrularımıza.
Kök sebzelere karşı önyargılarınızı yıkacak kısa bir bilgi:
Pancar : Antioksidan toksinlerden arındırıcı ve iltihaplanma karşıtı etkilere sahiptir. Sinir sistemi ve göz sağlığını güçlendirir, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkileri vardır. İçerisindeki lifler sindirim sistemine çok faydalıdır. Pancar suyu vücudun oksijen kullanım potansiyelini arttırarak fiziksel performansı yükseltir, kan basıncını düşürür. Pancar doğum kusurlarını önlemede büyük önem taşıyan folat yönünden zengindir. Manganez, potasyum, bakır, magnezyum, fosfor, B6 ve C vitamini ve demir de içerir.
Kereviz: B6, C ve K vitamini, silikon, lif, folat, fosfor, potasyum, magnezyum ve manganez açısından oldukça zengindir. Kemik ve eklemleri kuvvetlendirir, sindirime faydalıdır, idrar söktürücü ve sinirleri yatıştırıcı etkilere sahiptir.
Havuç: Glokom ve kataraktı önlemek de dahil olmak üzere genel göz sağlığına koruyucu etkileri vardır. Kolon kanseri ve kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği araştırmalarda görülmüştür. Havuç beta karoten yönünden zenginliğiyle bilinir. Kalp hastalıklarına ve belli kanser türlerine karşı koruyucu, vücudun A vitaminine dönüştürdüğü ve göz, kemik büyümesi ve diş gelişimi için önemli bir besin maddesidir. Bir kase havuç günlük A vitamini ihtiyacımızın tamamını karşılayabilir. Kompleks B grubu, C , E ve K vitaminleri, manganez ve potasyum açısından da zengindir.
Kök sebzeler için (ve herşey için) ebedi sponsorumuz TOPRAK ANA’YA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Sevgiler
drdotty