Tüm dünya piyasalarının yakından takip ettiği Brexit haftası başadı. Herkesin İngiltere'den gelecek olan Avrupa Birliği kararına odaklandığı haftanın ilk gününde dolar 2,90'ın altına geriledi. Borsa İstanbul'da ise günün ilk yarısında kazanç yüzde 2'ye ulaşmış durumda
Dolar güne 2,90'ın üzerinde başladı. Bir ara 2,91 seviyelerinin üzerine çıkmasına karşın dolar günin ilk yarısında 2,90'lı seviyelerin altını gördü. Saat 11:50 civarıdan dolar 2,8970'e kadar geriledi.
İngiltere'den hafta sonu açıklanan üç ankette Avrupa Birliği'nde kalma yanlısı kampanyanın ivme kazandığının görülmesi küresel risk iştahında artışa neden olurken, dolar/TL de gündemin yoğun olduğu haftaya düşüşle girdi.
Cuma günü akşam saatlerinde 2.9280/2.9288 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 2.9075/2.9090 seviyesinde güne başladı. Cuma günü aynı saatte 3.1122/3.1125 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.1057/3.1076, 3.2963/3.2969 seviyesindeki euro/TL ise 3.3039/3.3055 seviyesinde işlem gördü.
BORSA 77 BİNİ GEÇTİ
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, yüzde 1,35 yükselişle 76.446,18 puandan açıldı. Endeks artışını kademeli olarak devam ettirdi ve günün daha ilk yarısından yüzde 2'nin üzerini gördü.
BIST 100 endeksi, haftaya önceki kapanışa göre 1.015,65 puanlık artışla başlarken, bankacılık endeksi yüzde 1,64, holding endeksi yüzde 1,02 değer kazandı. Açılışta sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,74 ile "metal ana sanayi", tek kaybettiren ise yüzde 0,45 ile "madencilik" oldu.
Geçen hafta genel olarak satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da, cuma günü küresel piyasalarda artan risk iştahı ile tepki alımları güçlendiği görüldü ve BIST 100 endeksi günü yüzde 1,02 primle 75.430,53 puandan tamamladı.
Analistler, bu hafta İngiltere'nin AB referandumu, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın Senato'da yapacağı sunumlar ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının piyasaların odak noktasında olacağını, bugün ise haber ve veri gündeminin zayıf olduğunu kaydediyor.
BIST 100 endeksinin 75.500 seviyesinin kısa ve orta vadeli görünüm açısından kritik destek konumunu koruduğunu ifade eden analistler, 77.500 seviyesinin ise direnç olarak öne çıkabileceğini tahmin ediyor.
GÖZLER MERKEZ BANKASI VE İNGİLTERE'DE
İngiltere'de 23 Haziran'da AB üyesi olarak kalıp kalmama yönünde gerçekleştirilecek referandum öncesinde açıklanan üç kamuoyu anketi, birlikte kalma yönünde kampanya yapan grubun ivme kazandığını gösterse de genelde bakıldığında seçmenlerin kalıp kalmama konusunda hâlâ eşit olarak bölündüğü görülüyor.
Bu haftanın bir diğer önemli gündem maddesi ise yarınki Haziran ayı PPK toplantısı olacak.
Yıllık enflasyonun son üç yılın en düşük seviyelerinde kalmaya devam etmesi, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarında acele etmeyeceği beklentisi ve hükümetin düşük faiz çağrıları ile TCMB Haziran ayı Para Politikası Kurulu'nun (PPK) 21 Haziran toplantısında koridorun üst bandında 50 baz puanlık indirimlerine devam etmesi bekleniyor.
KÜRESEL PİYASALARDA BREXIT ENDİŞELERİ
İngiltere'nin AB'den ayrılacağına dair endişelerin azalmasıyla beraber Asya borsaları bugün yükselirken, sterlin toparlandı. MSCI endeksi yüzde 1 yükselirken, Nikkei endeksi yüzde 2'nin üzerinde artış gösterdi.
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalma olasılığının artması küresel piyasaları olumlu etkiledi.İngiltere'den haftasonu açıklanan üç ankette Avrupa Birliği'nde kalma yanlısı kampanyanın ivme kazandığının görülmesi üzerine ülkenin, AB'den ayrılacağına dair endişelerin azalmasıyla beraber Asya borsaları bugün yükselirken, sterlin toparlandı ve yatırımcıların riskli varlık iştahları yeniden artış gösterdi.
Altın, hükümet tahvilleri ve yen gibi güvenli liman olarak algılanan varlıklar ve para birimleri bugün geriledi. Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1 yükselirken, Japonya Nikkei endeksi yendeki zayıflamanın da yardımıyla beraber yüzde 2'nin üzerinde artış gösterdi.
İngiltere'de 23 Haziran'da AB üyesi olarak kalıp kalmama yönünde gerçekleştirilecek referandum öncesinde açıklanan üç kamuoyu anketi, birlikte kalma yönünde kampanya yapan grubun ivme kazandığını gösterse de genelde bakıldığında seçmenlerin kalıp kalmama konusunda hâlâ eşit olarak bölündüğü görülüyor.
YouGov anketine göre kalma yanlısı seçmenlerin oranı anketlerde yüzde 44'e çıkarken, yüzde 43'lük çıkma yanlılarının oranının hafif üzerinde yer aldı. Survation tarafından gerçekleştirilen bir başka anket ise kalma yanlılarının üç puan önde olduğunu gösterdi.
haberturk.com