Bolu’da Gezilecek Yerler

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.023
30.394
60
Gölcük-Milli-Parkı.jpg

Bolu’da Gezilecek Yerler Listesi
Abant, Yedigöller, Kartalkaya gibi Türkiye’nin en popüler gezi rotalarından bazılarına ev sahipliği yapan Bolu, ülkemizin görülmeye değer, en keyifli tatil duraklarından biri.

Bolu, ülkemizin en popüler tatil destinasyonlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Yılın her dönemi, her mevsim farklı bir tatil ve gezi imkanı sunan Bolu’da gezilecek yerleri sizin için sıraladık…

Abant: Dört mevsim doğada zaman geçirip, temiz havayı ciğerlerine çekmek isteyenler için klasik rotalar arasında yer alır Bolu Abant. Yılın hangi dönemi giderseniz gidin, muhteşem bir görsel şölen sizleri bekliyor olacak Abant Gölü ve çevresinde. Abant’a Bolu merkezden kısa bir yolculukla ulaşmanız mümkün.

Yedigöller: Doğanın tüm renklerini gözler önüne seren Yedigöller, ülkemizin cennet köşelerinden biri ve gezginlerin rotalarının vazgeçilmez duraklarındandır. Doğa fotoğrafçılığı, yürüyüşler, kamp, olta balıkçılığı gibi aktiviteler için eşsiz bir yerdir Yedigöller. Bolu’da özellikle bahar aylarında bulunacaklara Yedigöller Milli Parkı’nı gezmeyi mutlaka öneriyoruz.

Kartalkaya Kayak Merkezi: Türkiye’nin en popüler kaya merkezlerinden Kartalkaya Kayak Merkezi de >Bolu’da bulunuyor. Bolu merkeze yaklaşık 45 dakika uzaklıkta bulunan Kartalkaya’da sezon kasım ayı gibi başlayıp nisan ayına dek sürüyor. Eğer kış sporlarına ilginiz varsa Kartalkaya’ya gitmenizi mutlaka tavsiye ediyoruz.

Gölcük Milli Parkı: Bolu eşsiz doğal güzelliklere sahip bir şehir. Gölcük Milli Parkı da bu güzellikler arasında yerini alıyor. 2011 yılında koruma altına alınan Gölcük Milli Parkı gürgen, kayın ve göknar ağaçları arasında doğal bir peyzaj güzelliğe, yürüyüş parkurlarına, piknik alanlarına ve seyir teraslarına sahip.


Camiler: Bolu’nun merkezinde ve çevre ilçelerde görebileceğiniz tarihi camiler bulunuyor. Gazi Süleyman Paşa Camii, Ilıca Musa Paşa Camii, Akşemseddin Türbesi, Yukarı Tekke Camisi, Aşağı Tekke Cami Türbesi, Yıldırım Beyazıt Camii ve Esentepe’deki Ramazan Dede Türbesi gibi dini eserleriyle de İslam dininin Bolu’da çok eskilere dayandığını göreceksiniz.

Bolu Müzesi: Bolu’nun tarihi hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz Bolu Müzesi’ni gezmenizi öneriyoruz. Müzede Osmanlı, Frig, Urartu, Lidya, Grek, Roma ve Bizans dönemlerine ait arekolojik buluntular ve Bolu geleneksel el sanatlarına ait eşyalar sergileniyor.

Tarihi yerleriyle Gerede, kentsel SİT alanı ilan edilen ve eski Türk evleri bakımından zengin ve Zafer Kulesi’yle ünlü Göynük, Akkayalar Travertenleri ile bilinen Mudurnu, yaban ördeği bolluğundan dolayı av meraklılarını daha çok ilgilendirecek olan Kıbrısçık, yaylaları ve birçok hastalığa iyi gelen kaplıcaları, Seben Kaya Evleri ve Seben Gölü ile ünlü Seben ilçelerini de görmeden Bolu’dan dönmemenizi tavsiye ediyoruz.
gezilebilecekyerler.com
 
Yedigöller-Kamp-Alanları-300x225.jpg

Yedigöller Kamp Alanları

Türkiye’nin coğrafyasının en güzel parçalarından biridirYedigöller. Büyük bir milli park özelliği taşıyan Yedigöller’de günübirlik geziler yapılabilir, isteğe göre kamp kurabilirsiniz. Birçok doğa sporuna uygun olan bölge, daha çok kamp alanı olarak kullanılmakta.

Kamp kurmak için hangi bölgeyi seçmeniz gerektiğine siz karar vereceksiniz, uzun bir keşif yolculuğunun ardından… Tabii izin verilen noktalar dahilinde… Çünkü Yedigöller’in her noktası kamp için uygun olsa da belli noktalarda kamp yapılmasına izin verilmiyor.

Her mevsim farklı güzellikler gösteren bu bölgede özellikle yaz ve bahar aylarında kamp yapmanızı öneririz. Çadır kampı kurmak istemiyorsanız, milli parkın içerisinde dağ evi kiralama lüksünüz bulunuyor. İsterseniz milli parka yakın konaklama tesislerini de tercih edebilirsiniz. Eğer milli parka yakın otellerde konaklamayı düşünüyorsanız, Yedigöller’e ulaşmanız biraz uzun sürebilir. Fakat gün boyu yapacağınız geziler sizlere bu durumu unutturacak.

Yedigöller’de kamp yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var:

    • Milli parkın içerisindeki göllere girmemenizde fayda var. Çünkü göllerin derinliği oldukça fazla.
    • Genellikle tuvalet bulunan kamp bölgelerinde kalmaya özen gösterin.
    • Yanınıza kendinize yetecek kadar yiyecek bulundurun. Milli parkın içerisinde yiyecek bulmak biraz zor olabilir. Yiyeceklerinizi Bolu Merkez’den de tedarik edebilirsiniz.
    • Kamp yaparken gündüzleri çevreyi keşfetmek isterseniz yanınıza küçük bir tebeşir alıp her beş ağaçtan birine işaret koyarak dönüş yolunu kolaylıkla bulabilirsiniz.
Günümüze kadar doğasını koruyan bu şahane güzellik birkaç günlük kamp yapmak isteyenler için en ideal bölgelerden biri. Bu arada kampa giderken yanınıza fotoğraf makinenizi almayı sakın unutmayın
 
Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller-Milli-Parkı-300x225.jpg


Yedigöller Milli Parkı550 hektarlık bir alana sahip olan Yedigöller Milli Parkı, vadiler arasında bulunan Büyükgöl, Nazlıgöl, Seringöl gibi yedi tane gölden oluşmaktadır ve çeşit çeşit ağaçlarıyla zenginliğini arttıran milli park herkesi büyülemektedir. Üstelik ülkemizde ilk kültür alabalığı üretme istasyonu bu milli parkta kurulmuştur.

İstanbul’a yaklaşık dört buçuk saat uzaklıkta olan doğal güzelliklerimizden sadece bir tanesidir. Yedigöller, 1965’ten beri milli park olarak koruma altına alınmıştır ve Bolu ilinin sınırları içerisindedir. Kamp yapma gibi bir imkan da bulabileceğiniz bir yer. Hem kamp yaparsınız hem de doğanın içinde huzur dolu vakitler geçirebilirsiniz.

Bir hafta sonunuzda ailenizle ve sevdiğiniz dostlarınızla piknik yapmak için oldukça ideal bir yer. Parkın içerisinde olan Kapankaya’ya çıkıp bu eşsiz manzarayı bir bütün halinde seyredebilirsiniz. Bu manzarayı gördükten sonra ilk fırsatta tekrar gelmek isteyeceksiniz. Turistik bir gezi yeri olan Yedigöller Milli Parkı tüm güzellikleriyle sizi misafir etmeye hazır.

 
Gölcük Milli Parkı
Gölcük-Milli-Parkı-300x225.jpg

Gölcük Milli Parkı
Bolu’nun merkezinde, ortalama 1217 metre yükseklikte bulunan ve doğal güzelliğiyle, sahip olduğu yeşil alanlarıyla koruma altına alınan Gölcük Milli Parkı her mevsim farklı bir tat bırakır misafirlerine.
Gölcük Milli Parkı, koruma altına alınmadan önce mesire yeri olarak adlandırılıyor ve çevre halk tarafından özellikle hafta sonları piknik için tercih ediliyordu. Fakat bu doğal manzaraların bozulmaması için 2011 yılında Milli Parklar Kanunu kapsamında Tabiat Parkı olarak ilan edilmiştir.

Günümüzde mesire yeri olarak ayrılan bölümde bir kafeterya, bir konukevi, bir mescit, dört WC, beş çeşme ve kır gazinosu bulunuyor. Tabiat parkının tamamı ise; gürgen, kayın ve göknar ağaçları arasında doğal bir peyzaj güzelliğe, yürüyüş parkurlarına, piknik alanlarına ve seyir teraslarına sahip.

Bir Bolu gezisine dahil edilmesi gereken yerlerden biridir Gölcük Milli Parkı. Her mevsim gidilebilir bir nokta olsa da, genellikle bahar ve yaz aylarında ziyaret edilir.
 
Akşemseddin Türbesi
Akşemseddin-Türbesi-300x199.jpg

Akşemseddin Türbesi
Bolu Göynük’ün mistik mekanlarından biri olan Akşemseddin Türbesi, 1464 yılında Fatih Sultan Mehmet’in isteği üzerine yapılmıştır. Kendisi, Fatih Sultan Mehmet’in hocalığını yapmıştır.

Türbe, Göynük’teki Gazi Süleyman Paşa Türbesi’nin avlusunda bulunduğu için kolaylıkla ulaşılabiliyor. Akşemseddin Türbesi’nin yapımında kesme taş kullanılmıştır. Türbenin içerisinde Akşemseddin’in oğulları Fakih ile Nurihüda’nın da sandukaları bulunuyor.

1988 yılından bu yana her yıl Akşemseddin’i anma törenleri yapılıyor. Törenler genellikle Mayıs ayında gerçekleşiyor. O tarihlerde Göynük’te olacaksanız eğer, Akşemseddin Hazretlerini anma törenine katılmayı unutmayın.
 
Gazi Süleyman Paşa Camii
Gazi-Süleyman-Paşa-Camii-300x200.jpg

Gazi Süleyman Paşa Camii
Bolu Göynük’te bulunan Gazi Süleyman Paşa Camii, 1331-1335 yılları arasında inşa edilmiştir.

Caminin bulunduğu yerde, Gazi Süleyman Paşa’nın evinin olduğu biliniyor. Aynı zamanda Gazi Süleyman Paşa’nın adına yapılan ilk cami özelliği taşıyor. Cami, 1875 yılında bir sel baskınında yıkılmış, 1878 yılında ise II. Abdülhamit tarafından tekrar inşa edilmiştir. Günümüzdeki cami, orijinalliğinden uzak olup, Osmanlı mimarisini yansıtmakta ve dış mimarisi kadar, iç mekanıyla da göz doldurmaktadır.
 
Ilıca Musa Paşa Camii
Ilıca-Musa-Paşa-Camii.jpg

Ilıca Musa Paşa Camii
Bolu’nun Ilıca mevkiinde bulunan Ilıca Musa Paşa Camii, şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Caminin kitabesi günümüze kadar gelmiştir ve cami ile ilgili birçok bilgi kitabesinde öğrenilmiştir. Kitabesindeki bilgiye göre 1510-1511 yılları arasında kızıl Ahmet Bey’in oğlu olan Musa Paşa’nın isteği üzerine yapılmıştır cami.

Ilıca Musa Paşa Camii, mimarisi her ne kadar küçük olsa da, iç mekanı bir o kadar geniş bir alan hissini verir. Mimarisi kare planlı olup, çatısı ahşaptan yapılmıştır. Yapımında moloz taş kullanılmıştır. Ilıca Musa Paşa Camii, 1944 yılındaki depremde büyük hasar görmüş olsa da 1960 yılında tekrar inşa edilmiştir. Sadece taç kapısı orijinalliğini korumaktadır.
 
Karamurat Gölü
Karamurat-Gölü-300x225.jpg

Karamurat Gölü
Karadeniz Bölgesi’nin muazzam güzellikteki coğrafyasına eşlik eden Karamurat Gölü, Bolu ilinin Mudurnu ilçesi sınırlarında bulunmaktadır.Göl, çevresine harika bir manzara sunmakla kalmıyor, gelen her misafirini huzurlu atmosferinde dinlendiriyor. Karamurat Gölü’ne kolay ulaşabilmeniz için hemen yol tarifini verelim. Göl, Mudurnu ilçe merkezine 30 kilometrelik bir mesafede yer alır ve eski Akyazı yolu üzerinde bulunur. Aynı ismi taşıdığı Akyazı Köyü’ne ise oldukça yakın bir konumdadır.Gölün her üç tarafı da dağlarla çevrilidir ve içinde birçok tatlı su balığı yaşamlarını sürdürür. Göl, şehrin doğasının önemli bir parçası olmasına rağmen hala koruma alanı olarak ilan edilmemiştir. Bir şiir kadar güzel olan Karamurat Gölü, Bolu gezinizin en güzel parçalarından birini oluşturacak.

Karamurat Gölü’nün huzur dolu havasında vakit geçirdikten sonra, Kurtuluş Savaşı’nın izlerini üzerinde taşıyanZafer Kulesi’ni, Frigyalılar tarafından oyularak yapılan tarihi Seben Kaya Evleri’ni ve Bolu’nun Pamukkalesi olarak adlandırılan Akkayalar Travertenleri gezilecek yerler listenizde mutlaka yerini almalı.
 
Zafer Kulesi
Bolu-Göynük’te bulunan Zafer Kulesi, zarif mimarisiyle şehrin simgelerinden biridir. Zafer Kulesi, 1923 yılında inşa edilmiştir.

Cumhuriyetin ilk dönemlerinde yapılan kule, dönemin kaymakamı Hurşit Bey tarafından inşa ettirilmiştir.

Kule, Bolu Göynük’ün ahşap mimarisine göre tasarlanmış olup, sekizgen bir temel üzerindedir. 1960 yılında ise orijinal yapısını bozmayacak şekilde restore edilmiştir.

Bolu’yu keşfetmek için bir gezi planlıyorsanız gezi listenize Zafer Anıtı’nı mutlaka dahil etmelisiniz.

Kurtuluş Savaşı’nın başarılarını sonsuza dek mimarisinde saklayacak olan Zafer Kulesi’ni gezdikten sonra Mudurnu Sülüklügöl’ü, Seben Gölü’nü, Akkayalar Travertenleri’ni ve Çubuk Gölü’nü gezerek şehrin doğasına yakından tanık olma fırsatı yakalayabilirsiniz.
 
Seben Kaya Evleri
Seben-Kaya-Evleri-300x200.jpg

Seben Kaya Evleri
Bolu’nun yeşilliklerle dolu bir ilçesi olan Seben, sadeceKaradeniz’in doğal güzelliğini sunmuyor, tarihi kalıntılarıyla da şehrin geçmişine ışık tutuyor.

Seben, il merkezine 54 kilometre uzaklıktadır. Ulaşımı oldukça kolaydır. İl merkezinden yola çıkarak kaplıca yolundan gidip, Karacasu beldesini geçtikten sonra yol işaretlerini takip ederek Seben’e ulaşabilirsiniz. Seben Kaya Evleri, genellikle Solaklar Köyü’nde toplanmıştır. Buradaki kaya evleri Frigyalılar tarafından yapılmıştır. Frigyalılar, düşmanlardan korunmak için o dönemlerde kayaları oyarak ev yapmıştır. Turizm açısından da oldukça önemlidir Seben Kaya Evleri. Yıl içerisinde birçok turist tarafından ziyaret edilir. Batı Karadeniz’in şehirleri arasındaki Bolu’da tatil yapma planlarınız varsa, doğanın tadını çıkarırken Seben Kaya Evleri’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Akkayalar Travertenleri, Seben Gölü, Çubuk Gölü, Mudurnu Sülüklügöl gezi yerleriniz arasında mutlaka olmalı. Harika bir doğayı keşfederken karşınıza kendi döneminden izler taşıyan tarihi yapılar da bol miktarda çıkacak. Eğer siz de Seben Kaya Evleri’ne gittiyseniz yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.
 
Akkayalar Travertenleri
Akkayalar-Travertenleri-300x199.jpg

Akkayalar Travertenleri
Bolu’nun Pamukkalesi diye adlandırılan ve bölgesinde türünün tek örneği olan Akkayalar Travertenleri, mutlaka görmenizi önerdiğimiz yerlerden biridir. Bolu-Mudurnukarayolunun güneyinde Çepni Köyü’nün batısındadır. Doğu-batı doğrultusunda 250 metre uzunluğundaki Akkayalar Travertenleri, doğal yapısını koruyabilmiş ve günümüze kadar gelebilmiştir.

Seben Gölü’ne ve çevresindeki diğer doğal güzelliklere yakınlığı sebebiyle, tam bir gezi noktası olan travertenleri hala gidip görmediyseniz, fırsat yaratıp mutlaka ziyaret edin. Akkayalar Travertenleri’nin bulunduğu noktada aynı zamanda piknik yapıp eğlenceli vakitler de geçirebilirsiniz. Bolu tatilinizde görmeniz gereken güzellikler bununla da sınırlı değil. Abant Gölü, Çubuk Gölü, Yedigöller Milli Parkı ve Bolu Müzesi görmenizi önerdiğimiz yerler arasında.
 
Seben Gölü
Seben-Gölü-300x199.jpg

Seben Gölü
Batı Karadeniz’in en büyük gölü olan Seben Gölü, Bolu il merkezine 32 kilometre uzaklıktadır. Abant Gölü’nden yedi kat büyük olan Seben Gölü, yapay bir göldür ve yapımına 2006 yılında başlanmıştır.

Turizme kazandırılan Seben Gölü, çevresindeki yeşilliklerle, mağaralara ve kaya evlere yakınlığıyla çok cazip bir noktadır. Aynı zamanda etrafında yaylaları da bulunmaktadır. Burada piknik yapabilir, dostlarınızla keyifli vakitler geçirebilir ve bol bol dinlenebilirsiniz. Bolu tatilinizde Seben Gölü tüm güzelliğiyle sizleri bekliyor olacak. Yeşilin ve mavinin muhteşem uyumuna tanık olacağınız göl, size tüm maharetini gösterecek. Tatiliniz sırasında Çubuk Gölü, Akkayalar Travertenleri,Yedigöller Milli Parkı ve Bolu Müzesi gezip görebileceğiniz yerler arasında. Eğer kış aylarında Bolu’ya gelip tatil yapmayı planlıyorsanız, Kartalkaya Kayak Merkezi sizleri bekliyor olacak.
 
Kartalkaya Kayak Merkezi
Kartalkaya-Kayak-Merkezi-300x169.jpg

Kartalkaya Kayak Merkezi
Türkiye’nin kış turizmi açısından önemli bir yeri olan Kartalkaya Kayak Merkezi, özellikle snowboard sporu için özel bir yere sahiptir. Bolu’ya sadece 38 kilometre uzaklıkta olan Kartalkaya Kayak Merkezi’ne hem kara hem de hava yolculuğu yapabilirsiniz.

Bolu ile arasında 45 dakikalık bir mesafe olan kayak merkezi, sezon başından sezon sonu kadar yoğun bir ilgi görmektedir. Türkiye’nin en gözde kayak merkezleri arasında olan Kartalkaya, çevresindeki çam ormanlarıyla da muhteşem bir doğa sunar. Sezon ise aralık-mart arasıdır. Kayak merkezinde konaklamanız için oteller bulunmaktadır. Kış ayına girdiğimiz şu günlerde otellerin birinde yerinizi ayırabilirsiniz. Bolu üzerinden aracınızla gelmeyi planlıyorsanız, aracınızda mutlaka zincir bulundurmayı unutmayın. Türkiye’nin gözde kayak merkezleri arasında olan Kartepe Kayak Merkezi, Saklıkent Kayak Merkezi, Palandöken Kayak Merkezi ve Erciyes Kayak Merkezi’ni de tatiliniz için tercih edebilirsiniz.
 
Çubuk Gölü
Çubuk-Gölü-300x199.jpg

Çubuk Gölü
Göynük-Bolu yolunun 5. km’sinden sola dönerek 6 km daha yol yaparsanız Çubuk Gölü karşılar sizi. Kayabaşı Tepesi’nden inen heyelanın genişleyen vadiyi tıkaması sonucu oluşan göl, 15 hektar büyüklüğünde olup deniz seviyesinden 1150 metre yüksektedir. Kıyısında Gölbaşı Mahallesi vardır. Çevresinde yürüyüş parkuru bulunmaktadır ve etrafı güzel çam ormanlarıyla çevrilidir. Günübirlik piknik ve kamp amaçlı geziler için tercih edilmektedir. Çubuk Gölü balık avlamayı ya da yürüyüş yapmayı sevenler için idealdir.
 
Mudurnu Şehriman Tepesi
Mudurnu-Şehriman-Tepesi-300x173.jpeg

Mudurnu Şehriman Tepesi
Tarihi şehir Mudurnu’yu kuşbakışı seyredebileceğiniz, fotoğraf makinanızla harika kareler yakalayabileceğiniz bir tepedir.
 
Mudurnu Armutçular Konağı
Mudurnu-Armutçular-Konağı-300x225.jpg

Mudurnu Armutçular Konağı
2006 yılında Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen konak, güzelliği, eski yapılara örnek teşkil etmesi ile önemlidir.

Mudurnu gezinizde sizleri geçmişe yolculuk etmenizi sağlayacak, bu tarihi yapıyı ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
 
Mudurnu Kanuni Sultan Süleyman Cami
Mudurnu-Kanuni-Sultan-Süleyman-Cami-300x223.jpg

Mudurnu Kanuni Sultan Süleyman Cami
1546 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Cami, Osmanlı döneminde bir çok anlamda Mudurnu’nun en parlak devrini yaşadığı yıllarda yapılmıştır.

Mudurnu Yıldırım Bayezid Cami
Mudurnu-Yıldırım-Bayezid-Cami-300x216.jpg

Mudurnu Yıldırım Bayezid Cami
1374 yılında Yıldırım Bayezid henüz şehzade iken Bayezid tarafından yaptırılan Mudurnu’da yaptırılan cami, yapıldığı tarihten bu yana bütünü ile korunmuş ve ibadete açıktır.

Mudurnu Sülüklü Göl
Mudurnu-Sülüklü-Göl-300x186.jpg

Mudurnu Sülüklü Göl
Mudurnu’ya 70 Km. mesafede yer alan göl, bir zamanlar ağrıları dindirdiğine inandıkları, göle üremeleri için salınan balıklardan sonra ortadan kaybolan sülük böceklerinden almıştır.

Yaklaşık 300 yıl önce heyalan nedeniyle oluşan göl, tabiatın bizleri sunduğu eşsiz güzellikleren biridir. Göl, içerisinde yer alan çam ağaçları özellikle yaz aylarında suların çekilmesi ile enteresan görüntüler vermektedir.

Etrafı yemyeşil çam ormanları ile kaplı göl civarında tesis bulunmamakta. Göl hafta sonları piknikçilerin sık sık ziyaret ettikleri bir yer.
 
Bolu Müzesi
Bolu-Müzesi.jpg

Bolu Müzesi
1981 yılında ziyarete açılan müzede, etnografik ve arkeolojik eserler sergilenmektedir. Müzede sergilenen arkeolojik eserler; Osmanlı, Frig, Urartu, Lidya, Grek, Roma ve Bizans devirlerine ait , Neolitik Dönem, Eski Tunç Çağı’na aittir. Bolu ve çevresinde kullanılan geleneksel eski eşyalarda müzede sergilenmektedir.
 
X