Böbrek Taşları Ve Tedavisi ......Bilgi Ve Paylaşım Alanı

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
292.916
602.617
43
4.jpg


Böbrek taşı çok şiddetli ağrılara neden olabilir bu ağrılar hayatınızı normal seyrinde
sürdürmenizi ciddi ölçüde engeller ve çekilmez kılar. Eski zamanlardan bu yana insanları rahatsız eden böbrek taşları son 20 yıldır ciddi ölçüde artmıştır. Bunun sebebini uzmanlar beslenme alışkanlıkları ve az sıvı almaya bağlı olduğunu düşünmektedirler.

Böbrek taşları böbreklerin içerisindeki çeşitli maddelerin taşlanması sonucu ortaya çıkarlar. Bu taşların büyük çoğunluğu kalsiyum oksalat taşlarıdır. Taşlar böbrekte kalabilir, büyüyebilir ve mesaneye doğru ilerleyebilir. İdrar yolları içindeki taşın sistemde bulunduğu bölgeye göre isim alır; Kalis taşı, Renal Pelvis taşı, Üreter taşı, Mesane taşı gibi…

İdrar yolu taşına bağlı yakınmalar nelerdir ?

Taşlar büyükse ve böbrek havuzcuğunda tıkanıklığa yol açmışsa ağrı ve enfeksiyona yol açabilir. Taş hareket edip böbrek ve mesane arasındaki yola girerse idrar akışını tamamen engelleyebilir. Bu da “kolik” denen ağrıya yol açar. Ağrı bel bölgesinde başlayıp kasıklara kadar devam eder. Hastada kusma,bulantı,karın şişliği gibi yakınmalara yol açabilir.

BÖBREK TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Öncelikle şunu söylemeliyiz ki böbrek ağrısı insanlarda genel bir sorundur. Böbrek hastalıkları çok çeşitlilik göstermektedir. Bu yüzden böbrek taşlarını iyi ayırt etmek gerekir.

Böbrek taşı çok uzunca bir süre ağrı,sızı,belirti göstermeyebilir. Ayrıca önemsiz zannedilen ağrılar böbrek taşının habercisi olabilmektedir.

Şiddetli ağrılar çekiyorsanız ve en önemlisi kumlu idrar yapıyorsanız böbrek taşı olma ihtimaliniz yüksektir. Böbrek taşının en bilinen belirtisi ise böbrek koliği dediğimiz sancı tipidir. Ağrılarınız şiddetli olarak aniden başlar. Eğer taş idrar borunuzda ise idrar borusu spazm olarak gerilmektedir. Bu gerilmeler şiddetli ağrıları doğurmaktadır. Böbrek havuzunun böbrek taşı tarafından tıkanması aynı idrar borusunda olduğu gibi şiddetli ağrılara sebep olur. Böbrek ağrıları ilk zamanlarda aralıklarla olur. Zamanla ağrıları sıklaşmaya sizi daha çok rahatsız etmeye başlar. Ağrıları hissettiğiniz ilk yer böbreklerinizin bulunduğu bölge olan bel bölgesidir. Ağrılar git gide bel bölgesinden aşağıya doğru makat bölgesinde hissedilmeye başlar. Zaten ağrı şiddetlendiği anda bir sorun olduğunun farkına varırsınız. Etki olarak bunalma,sıkılma,soğuk soğuk terleme,gerilme gibi şikayetler baş gösterir.

Eğer böbrek taşı düşürme aşamasındaysanız taşın dar olan siyek kanalından geçerken verdiği acı çok fazladır. Taş düşürüldüğü anda ise hasta hayata yeniden doğmuş gibi hissetmektedir. Ağrı çekerken idrarınızdan bir miktar kan gelebilir ve idrarınızda azalma görülebilir. Böbrek taşı böbrek havuzuna tekrar dönerse çekilen acı hafifler.

Böbrek ağrıları bazen 1 saat kadar sürebilmektedir. Taş hareket ettikçe ağrının şiddeti de artacaktır. Böbrek taşı hastalığının tek güzel yanı belirtilerinde ve tetkiklerden çok kolay şekilde hastalık tayin edilebilmektedir.

Böbrek taşı belirtilerinden idrarın kanlanmasından söz etmiştik. Bu çok önemli bir belirtidir. Tabi ki başka hastalıkların da belirtisi olabilir. Korkmamanızı ve doktora gidip tetkikleri yaptırmanızda fayda var.

Nadir de olsa böbrek taşı ağrılarının testislere de vurduğu gözlemlenebilir. Hasta ağrı anında genellikle ayakta durmak isteyecektir. Çünkü oturduğunuzda ağrı hissedersiniz.

Böbrek taşı üst idrar yolunu tıkarsa aşağıdaki belirtiler gözlemlenebilir.

Genel olarak belirtileri maddeler halinde sıralamak gerekirse;

1.Sırttan makat bölgesine kadar yayılan şiddetli ağrılar

2.Mide bulantılar ı ve kusma

3.Soğuk terlemeler

4.İdrardan kan gelmesi ve idrarın renginin renk değiştirmesi

5.Sık sık idrara çıkma isteği

6.Ağrılı sancılı idrar yapma

7.Yüksek ateş, titreme, ürperme

8.Bulanık renkli ve kötü kokulu idrar

9.İshal

Şeklinde sıralayabiliriz.



Böbrek Taşının Tespiti İçin Ne Tür Testler Yapılır?

Böbrek taşının tespiti için günümüzde pek çok test yapılmaktadır. En sık kullanılan yöntem tam idrar tahlilidir. Tam idrar tahlillerinde kanama, hastanın göremediği yani (gözle görülemeyen ) gizli kanamaya rastlanmışsa daha ileri tahliller hasta için uygulanmaktadır. İncelemeler sonucunda idrar içerisinde gizli kan tespiti yapılabilir. İlk yapılan radyolojik tespitler sonucunda ise üriner sistem grafisi röntgen filmi kontrol edilir.

Radyolojik film oldukça basit olmakla birlikte bizlere pek çok bilgiler vermektedir. Böbrek ultrasonu çektirmek oldukça önemli bir tetkik olarak göze çarpar. Böbrek ultrasonu bize böbrek taşımız var mı yok mu sorusunun ötesinde bilgiler sunar. Böbrek taşının boyutunu,bulunduğu bölgeyi ve böbreğe verdiği hasarı bizlere gösterebilmektedir. Ultrasonun tek yetersiz kaldığı kısım üreter taşları görebilmekte olan kusurdur. Üreter taşlar da böbreğin ve idrar kesesinin tam arasındaki taşlardır. Bu yüzden ultrason yetersiz kalabilmektedir. Eskiden üreter taşları için böbrek filmi çekiliyordu. Ancak son yıllarda geliştirilen bilgisayar destekli sistemler sayesinde tomografi ile üreter taşları da kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

Böbrek taşının yerini tam olarak belirleyemezsek ve böbreğimize verdiği zararı bilemezsek çok büyük sıkıntıların bizleri beklediğini zaten biliyoruz. Bu tetkikler son derece önem arz etmektedir. Ayrıca sintigrafi denilen bir yöntem daha vardır. Bu yöntem böbreğin çalışmasını kontrol eder ve gerektiği durumda yaptırılması önerilir. Genel olarak bu yöntemler hastalığın belirlenmesi konusunda yeterli gelmektedir.

Ek olarak biraz daha bilgi vermek gerekirse böbrek taşları sürekli sabit kalmazlar. Bazen idrar yollarına gidebilir. Bu durum en istenmeyen durumlardandır. İdrarınızdan kan gelebilir. Taşın hareket etmesi doku ve hücrelerinize zarar verebilir özellikle köşeli taşlar çok büyük hasarlara yol açabilmektedir. Verilen hasarın sonucunda kan idrar ile atılır. Bol sıvı tüketmeniz bu aşamada sizleri bir nebze olsun rahatlatacaktır.

Böbrek taşı tedavisi ilaçlarla yapılabilir. Ancak biz bu yöntemi pek tavsiye etmiyoruz. Bitkisel tedavi yöntemlerini denemenizde yarar var. Çünkü böbrek taşlarından ilaçla da hemen kurtulamazsınız. Taşların boyutlarıyla da alakalı olarak nasıl bir tedavi sürecinden geçeceğinize karar verilir.

4885_174-300x222.jpg

Böbrek taşları kimlerde oluşur ?

Özellikle erkeklerde daha çok görülen böbrek taşları dünya’nın her yerinde her mevsiminde ve her ikliminde görülebilir. Yazın vücudun daha fazla su kaybetmesine bağlı olarak daha sık oluştuğu gözlemlenmektedir. Birçok faktör taş oluşumuna neden olabilir.

Kalıtsal faktörler, az su tüketimi, bol su tüketimi gibi etkenlerin yanı sıra aldığınız kimyasal madde tüketimi de neden olabilir.

İdrar Yolu Taşları;

Böbreklerimiz sürekli olarak kan süzerken yararlı maddeleri emer ve istenmeyenleri idrarla dışarı atar. Yani vücudumuzun filtresidir. İdrarın yoğun olması böbrek taşı oluşum riskini arttıran bir etmendir. Yoğun idrar içerisinde atılan tuzlar ve mineraller zamanla kristaller olarak böbreğin iç yüzeyinde tübül denilen bölgelerde çökeltiler oluştururlar. Bu kristaller de zamanla böbrek taşına dönüşür. Bir şehir efsanesi olarak “kumlu yemekle taş oluşur.” İbaresi kesinlikle yanlıştır. Başka bir inanışa göre de “incir ve armut gibi iri tanecikli meyveler taş oluşturur” da yanlıştır. Bu tür kulaktan dolma bilgilere itibar etmeyiniz.

Taş oluşumunun başlıca sebeplerinden az sıvı tüketmek ve bol tuz tüketmektir. Günde en az 2,5 litre sıvı tüketerek ve hayvansal proteinlerin tüketimine dikkat ederek böbrek taşı oluşum riskinizi azaltabilirsiniz.

İdrardaki sitrat maddesi; idrardaki maddelerin birbirine yapışmasına engel olmaktadır. Bu maddenin az olması da taş oluşumuna sebep olabilir. Taşların çok çeşitli boyutları vardır, bunlar şöyledir ki pirinç tanesinden ceviz büyüklüğüne kadar olabilir.

İdrar Yolu Taşı Nasıl Tespit Edilir?

Taşların bir kısmı rastlantısal olarak saptanabilir. Herhangi bir yakınma olmadan ultrason ile tespit edilen taşların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Ayrıca bel ağrısı, tekrarlayan idrar yolu iltihapları ve idrarda kanama gibi yakınmalar gibi nedenler hastaları doktora gitmeye teşvik eden unsurlardır. Şimdi size tedavi süresinde teşhis için yapılan incelemeleri anlatmaya çalışalım.



İç organları izlemek için yüksek frekansta ses dalgaları kullanarak bir bilgisayar ekranında görüntü elde edilmesine Ultrasonografi denir. X ışınları kullanılmadığından güvenli bir yöntemdir ancak küçük taşları gösteremez.

Sık uygulanan yöntemlerden bir diğeri ise İntravenöz Pyelografi (İVP)’dir. Bu yöntemde damarların içine kontrast bir madde verilir. Bu madde sayesinde böbreklerin fonksiyonlarını incelemek mümkün olur. Yöntemle böbrek taşlarının yerleri ve oluşturdukları hasarlar hakkında çok detaylı bilgi almak ümkündür fakat bu maddeye alerjisi olanlar, böbrek yetmezliği olanlar ve hamilelere bu teknik uygulanmamalıdır.

Direk Üriner Sistem Grafisi yönteminde ise; X ışını kullanarak bir film çekilir. Çekilen film saydam olan böbrek taşlarının çoğunu görebilir. Saydam olmayanlar ve küçük olanlar bu yöntemle görünemez.

En etkili yöntem ise Spiral Bilgisayarlı Tomografi’dir. Çok kısa sürede yapılabilir ve 1-2 mm boyundaki taşlar dahi görülebilir. Taşların kırılabilirlik derecesi saptanır .

Böbrek Taşı Tedavi Yöntemleri;
Böbrek havuzcuğunda yerleşmiş taşların tedavisi kesinlikle gerçekleştirilmelidir. Yoksa böbrekte fonksiyon bozukluğuna ve iltihaplara sebebiyet verebilir. Böbrek taşı tedavisi çeşitli yollarla yapılabilir. Böbrek taşı tedavisinde operasyonlar, ilaçlar son tercihiniz olmalıdır. Birçok taş zaten kendiliğinden düşer. Küçük taşlara kendilerinden düşmeleri için şans tanınmalıdır.Özellikle böbrek taşı tedavisinde bitkisel yöntemler tercih edilebilir.

224398.jpg

ESWL(Taş kırma tedavisi); bu böbrek taşı tedavisi yönteminde şok dalgaları vücut dışından uygulanarak taşın kırılması sağlanır. Vücut daha sonra küçük parçalar halinde atar bunları.

Üreteroskopi yöntemi ise Üreter kanalı içerisindeki taşlar düşmezse veya ESWL ile kırılamazsa idrar yolundan üreteroskop denilen aletler yardımıyla girilerek tedavi edilebilirler. Üreteroskoplar mercek yardımıyla görüntüyü sağlayan küçük aletlerdir.

Rijid yani sert üreteroskoplar ile dış idrar yolu ve mesane geçilip üreter içine girilirek taşlar Holmium lazer veya pnömatik taş kırıcı ile kırılarak tedavi edilir. Bu tedavinin fleksible üreteroskop ve lazer yardımı ile böbrek taşlarına uygulanmasına da RIRS (retrograd intrarenal cerrahi) adı verilir.


Teleskop ile böbreğe girilere müdahale içeren yöntem ise Pertükan Taş Kırma (PCNL)’dir. Teknik genelde büyük taşlar için uygulanır. Çok büyük değillerse böbrek lazer,pnömotik ve ultrasonik kullanarak parçalanabilir.

Günümüzde az kullanılan tekniklerden biri ise Açık Cerrahi’dir. Yeni teknikler açık cerrahinin kullanılmasını bir hayli azaltmıştır.

Tekrar Taş Oluşumunu Engellemek


Böbrek taşı tedavisinden sonra tekrar taş oluşumunu engellemek tüm dünyaca kabul olmuş bir tedbir olan, bol su tüketimidir. Çünkü; su tüketimi kristalize olacak kimyasalların konsantrasyonlarını azaltır. Taş oluşumu özünde kan ve idrar biyokimyanıza ve diyetinize bağlıdır.

Taş Oluşum Riskini Arttıran Faktörler Nelerdir ?

Yetersiz Sıvı Alımı:
Daha önce de bahsettiğimiz gibi yeterli sıvı tüketilmezse idrar içerisinde taş oluşumuna neden olan kimyasalların konsantrasyonu artar ve taş oluşum riski artar. Bundan dolayıdır ki sıcak kuşaklarda yaşayan insanlarda taş oluşum riski daha fazladır.

Kalıtsal Nedenler : Ailesinde daha önce böbrek taşı oluşmuş insanlarda böbrek taşı oluşma riski daha fazladır. Yine böbrek taşı oluşmuş insanlarda önündeki 5 yıl içerisinde tekrar taş oluşumuna çok yüksek ihtimaldir.

Yaş, Cinsiyet ve Irk : Erkeklerde ve beyaz ırklarda daha çok görülen bu hastalık özellikle 30-50 yaş arası ortaya çıkar.

Diyet : Yüksek hayvansal protein ve düşük lif içeren besinleri tüketmek taş oluşturma riski artar. Fazla tuz tüketimi de çok tehlikelidir.


Böbreklerimiz vücudumuzun filtre sistemleri olarak çalışırlar. Böbreklerimiz yararlı maddeleri emerken, zararlı ve istenmeyen maddelerin idrarla dışarı atılmasını sağlarlar. İdrar içerisinde atılan tuzlar ve mineraller böbreklerin iç yüzeyinde tübül denilen kristal halinde çökelir ve taşa dönüşür. Böbrek taşına yol açan maddeler Ürik Asit, Sistin, Fostat, Kalsiyum, Oksalat gibi maddelerdir ve bunların yüksek miktarda bulunması taş oluşumuna neden olur.

Böbrek Taşı süreci çok sorunlu ve sancılı bir süreçtir. Duran bir taş ağrı yapmaz fakat idrar yolunda ilerlemeye başladığında zor bir süreç başlar. Böbrek taşlarının boyutları çok farklı olabilir, bir buğday tanesi büyüklüğünden bir ceviz büyüklüğüne kadar çeşitli boyut ve şekilleri vardır. Küçük bir taşın idrar yolunda hareketi bir sorun yaratmazken, büyük taşın hareketi çok sancılı bir sürecin başladığının habercisidir.


“Böbrek Taşı Neden Olur?” sorusuna verebileceğimiz birkaç yanıtı inceleyelim.


Temel olarak böbrek taşının oluşması onları parçalayacak enzim olan sitrat’ın az miktarda olması olarak bakabiliriz.

Üriner sistemdeki bozukluk nedeniyle dışarıya atılamayan küçük parçalar nedeniyle böbrek taşı oluşabilir. Yani dışarı kum şeklinde parçalar atılamamasından dolayı oluşabilir..

Fosfat, kalsiyum ve oksalat içeren besinlerin sık tüketilmesi “böbrek taşı neden olur?” sorusuna yanıt olur.

Sindirim sisteminde sorun olması ve ya idrar yolu enfeksiyonlarının sık geçirilmesi böbrek taşı oluşumlarına zemin hazırlamaktadır.

Ailesel ve genetik faktörler de çok önemlidir.

Vitamin ve koruyucu madde içeren besinlerin çok fazla tüketilmesi de böbrek taşı oluşumuna neden olabilir .

Beslenme bozukluğu da önemli nedenlerden biridir.


Az sıvı tüketimi en önemli etmenlerdendir.

AIDS hastalığında kullanılan ilaçlar da taş oluşumuna neden olabilir.
Gut hastalığı, iltihabi barsak hastalığı veya kronik idrar yolları enfeksiyonu olan kişilerde daha sık görülür.

Dengesiz Beslenme ve Sıvı Tüketimi

Sıvı almamak böbrek taşını tetikleyen en önemli etmenlerdendir ve en büyük risk faktörünü taşır. Gün içerisine yeterince sıvı alınmaması ( ortalama günde 2 litre ) ve yeterince sıvının idrarla atılmaması ( ortalama günde 1 litre) taş oluşumuna zemin hazırlar. Sıvı tüketmekten kastım çay, kahve, kola değildir. Bol bol su içilmesi gereklidir.

Doktorunuz taşın riski veya türüne göre, kalsiyum, protein yada oksalat ile ilgili çeşitli diyetler önerebilir. Bu tip düzenlemeler kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalıdır. Kaş yaparken göz çıkarmak deyimi herhalde uygundur bu konu için. Böbrek taşından korunayım derken sağlığınızı başka şekillerde riske etmeyin.

Obezite böbrek taşının oluşumuna zemin hazırlayabilir. Aşır tuz ve şeker tüketmek ve hazır gıdalarla beslenmek de böbrek taşı konusunda tehlikeli unsurlardandır. Bunlardan kaçınmak sizin yararınızadır.

Kalsiyum ve Oksalat Alımı

Böbrek taşların önemli bir kısmı kalsiyum kümelenmesinden kaynaklı oluşmaktadır. Bu kümeler parçalara ayrılarak, böbrek taşı dediğimiz kitle haline alırlar ve idrar yolunda ilerlemeye çalışırlar.

Bu “Kalsiyum bakımından zengin beslenme böbrek taşı oluşturur.” Demek değildir elbette. Ailesinde böbrek taşı olan kişiler doktorlarına başvurarak kalsiyum ve D vitamini takviyelerini sınırlamalarında fayda vardır. Diyeceksiniz ki; D vitamini sınırlandırması neden ? Bunun cevabı D vitamini vücutta kalsiyum emilimine yardımcı olmasıdır. Vücut kalsiyum emdikçe bu mineralin birikmesi tabi ki daha yüksek muhtemeldir.

Kalsiyum ve oksalatı başlıklarını birlikte bulundurmamızın sebebi ise; kalsiyum taş oluştururken oksalat ile işbirliği yapmasıdır. Çikolata, çeşitli çaylar, ıspanak, pazı ve pancar, oksalat bakımından zengin yiyeceklerdir. Böbrek taşı şikayetiyle doktora başvurduğunuzda, taşın neden kaynaklandığını öğrendiğinizde, zaten doktorunuz da tükettiğiniz yiyeceklerle ilgili bir değişikliğe ihtiyaç olup olmadığını size belirtecektir.

Genetik Faktörler


Böbrek taşında sadece çevresel faktörler değil, ailesel yani genetik etmenler de önemli rol oynamaktadır.

Ailesinde böbrek taşı bulunan kişilerde böbrek taşı oluşması olağandır. Özellikle bazı tür böbrek taşlarında olma ihtimali daha yüksektir. Daha fazla su tüketerek tedbir alabilirsiniz ancak taşlara hazırlıklı olmalısınız.

Enfeksiyon ve Hastalıklar
Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları böbrek taşları açısından risk doğurur. Bu enfeksiyonlara yol açan bakteriler idrardaki amonyak oranının artmasına yol açar. Yüksek amonyak seviyeleri ise özel bir tür böbrek taşına yol açabilir.

Bunun dışında sistinüri gibi böbrek hastalıkları, tiroid hastalıkları benzeri metabolizma hastalıkları veya kronik pankreas hastalığı böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Bir tür romatizmal hastalık olan gut, vücutta ürik asit oranını arttırır ve ürik asit taşlarının sıklıkla oluşmasına neden olur. Ürik asit taşları, kadınlara oranla erkeklerde daha çok görülür.

Kronik bağırsak iltihabı da, sık sık böbrek taşı oluşmasına neden olan hastalıklardan biridir.


Asidik İdrar

İdrarın asidik olması demek kalsiyumun idrar yolunda taş oluşumuna neden olması demektir.Şeker hastaları ve Obez kişiler, asidik idrara sahiptirler bu insülin direncinin bir sonucudur. Bu kişilerde böbrek taşları da daha çok görülür.

Fazla protein tüketimi de asit oranını arttıran etmenlerdendir. Dengeli beslenmemek sadece kilo problemi değil bir çok hastalığın -böbrek taşı da dahil olmak üzere- büyük risktir ve sağlıklı olmak için dikkat edilmesi gereken önemli bir husustur. Sebze ve meyve tüketmemek, fast-food tüketmek veya herhangi bir besin kaynağında aşırıya kaçmak pek çok sağlık sorununda önemli bir faktördür .



Cinsiyet ve Yaş

Cinsiyet, ırk veya yaş böbrek taşının ilk nedenlerinden olmasa da erkeklerde daha çok görüldüğü kabul edilir bir gerçektir. Bazı böbrek enfeksiyonundan kaynaklanan taş türleri ise kadınlarda daha çok görülür çünkü idrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha çok görülmektedir.
 
Eşime böbrek yetmezliği teşhisi konuldu hiçbir fikriniz yok netten araştırıyorum ne yenmemesi gerektiği yazıyor da ne yenmesi gerektigiyle ilgili çok bir şey yok şu besin yararlıdır vs bir bilgiye ihtiyacım var yardimci olursanız çok sevinirim
 
Eşime böbrek yetmezliği teşhisi konuldu hiçbir fikriniz yok netten araştırıyorum ne yenmemesi gerektiği yazıyor da ne yenmesi gerektigiyle ilgili çok bir şey yok şu besin yararlıdır vs bir bilgiye ihtiyacım var yardimci olursanız çok sevinirim

Umarım size yardımcı olur:KK66:

Akut ve kronik böbrek yetmezliğinde diyet tedavisi nedir?
Beslenme tedavisinde önemi unutulmaması gereken bazı kurallar vardır. Örneğin, uygun miktarda enerji ve protein alımı, uygun vücut ağırlığının sağlanması veya korunması, diyette bulunan besin öğelerinin miktarı (sodyum, fosfor, potasyum, sıvı, vitamin ve mineraller gibi) unsurların dikkat edilmesi önemlidir. Yeterli enerji alımı organ ve dokuların çalışması ve sağlığın devamlılığı için büyük önem taşır. Kronik böbrek yetmezliği olan hastaların, karbonhidrat ve yağı yeterli enerjiyi sağlayacak kadar besinler ile almaları sağlanmalıdır.

Kronik böbrek hastalarında diyet tedavisi her zaman kişiye özel olur. Kronik böbrek hastalığı diyetinde, hastanın diyalize girme sıklığı, diyaliz yöntemi, kan bulguları, kişinin vücut ağırlığı, kişide idrar çıkışının olup olmaması, cinsiyeti, yaşı ve hastanın genel sağlık durumu önemlidir. Protein miktarı, yağ miktarı ve sıvı alımı kişinin genel durumuna, diyaliz tedavisine ve kilosuna göre planlanır. Farklı nedenlerden dolayı iştahsız olan kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda önerilen enerji ve protein miktarını tükettirmek önemlidir.

Kronik böbrek yetmezliği hastasının beslenmesinde proteinin önemi :Diyalize girmeyen böbrek hastalarında günlük protein miktarı 0.5 gram/kg (20-40 gram arasında) protein verilebilir. Diyalize giren hastalarda günlük protein alım miktarı 0.8 gr/kg verilebilir. İyi kalite proteinler (yumurta ve süt) gibi verilir ise iyi sonuçlar gösterir.

Kronik böbrek yetmezliği hastasının beslenmesinde potasyum ve fosfatların önemi : Fe, B vitaminleri, D vitamini ve multivitamin takviyesi yapılır. Hastada idrar azalması ve idrar yapamama var ise sıvı kısıtlaması verilir. Hastanın özellikle idrar yapamama sorunu var ve sadece gizli sıvı kayıpları var ise (metrekare başına 400-700 ml) sıvı verilir. Az idrar yapan hastanın gizli kayıplara çıkarılan idrar miktarı eklenerek verilecek sıvı miktarı ayarlanabilir. Hastada sıvı yüklemesinin olup olmadığı, hastayı devamlı tartarak bulunabilir.

Proteinsiz diyet örneği
Proteinsiz diyet genellikle 1-2 gün uygulanır.

Sabah kahvaltısı : Şekerli çay, reçel, yağ, glutensiz ekmek.

Ara öğün : Sütsüz nişasta peltesi.

Öğle ve akşam yemekleri : Komposto, limonata, nişasta peltesi, glutensiz ekmek.

Ara öğün olarak : Yağ şeker karışımı şekerlemeler yenebilir.

Böbrek yetmezliği hastalığında genel yasak ve serbest yiyecekler
Genel yasaklar : Fazla miktarda verildiğinde sölüt yükü yaratacak besinler (süt, et, yumurta) gibi, içeriği bilinmeyen yiyecekler, konserve, sucuk, pastırma, salamura, turşu, sosis gibi salamura yapılan yiyecekler, sakatatlar, tuz ve tuzlu yiyecekler, kuru yemişler, kurutulmuş meyveler, çikolata, et suyu, meşrubatlar, kahve, kakao, boza, nescafe, tahin, pekmez, tahin helvası, muz, kavun, kurubaklagiller, bulgur, mısır, tarhana, patates gibi yiyecekler kronik ve akut böbrek yetmezliği hastalarının diyetinde genel olarak yasak edilen yiyeceklerdir.

Genel besin ayarlaması içinde serbest olan yiyecekler : Şekerli çay, ıhlamur, tuzsuz yağ, nişasta, şeker, sade akide şekeri, pişmaniye, sade lokum gibi yiyecekler kronik ve akut böbrek yetmezliği hastalarının diyetinde serbest ve besin ayarlaması içerisine konulan serbest yiyeceklerdir.

Diyet yiyeceklerini hazırlarken dikkat edilecekler : Pişirme sırasında, gıdaların besin değerlerini kaybetmemesi (kızartma yerine haşlama olmasına) dikkat etmek gerekir. Sebzeler pişirilirken ilk haşlama suları dökülür ve sonra tekrar pişirilir. Böylece potasyumun azaltılması sağlanır. Besinlerin tadını güzelleştirmek amacı ile baharat kullanılması önerilmez. Gıdaların daha kolay sindirilebilecek şekilde pişirilmesi tavsiye edilir.

Böbrek yetmezliği olan hastaların uyması gereken öneriler
Böbrek yetmezliği olan hastanın dışarıda yemek yiyeceği zaman yemek yediği mekana diyet uyguladığını bildirmesi ve isteyeceği etin günlük protein alımına göre olmasını, salçasız olmasını, miktarını, haşlanmış tavuk, ızgara hindi veya et, biftek hamburger şeklinde olması şeklinde olabilir. Etin yanında yiyebilecek kadar tuzsuz salata (sirke ve yağ kullanılabilir).

Kızarmış hamur ve ağır tatlılardan kaçınmak gerekir. İzin verilen meyveler, sütlü tatlılar ve dondurma yenebilir. Şerbet, buzlu meyve suları, jöleler, kahve ve çay günlük sıvı ihtiyacı kadar içilebilir. Alkol böbreğe zarar verir. Aşırı alkol ülserli hastalarda kanama riskinin artmasına, terlemeyi arttırarak idrar miktarının azalmasına ve tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Sigara kesinlikle içilmemeli veya bırakılmalıdır.

Böbrek yetmezliği böbrek taşına neden olur mu?
Böbrek taşları idrarda bulunan maddelerin yoğunlaşması sonucu meydana gelir. Böbrek taşı oluşumunda beslenmenin çok fazla etkisi olmaz. Fakat böbrek taşını önlemek için bol sıvı alımı önerilir. Böbrekte oluşan taşın cinsine göre beslenme şekli düzenlenebilir. Böbrek taşı, kalsiyum taşı ise düşük kalsiyum içeren beslenme (diyet) önerilir. Ayrıca ürik asitoksalat ve sistin taşları da olabilir.

Alınan gıdalar, vücuda metabolik açıdan belirli bir yük getirmektedir. Ortaya çıkan artıklar büyük oranda böbrekler vasıtası ile vücuttan atılır. Bu artıkların yeterince atılabilmesi için yoğun ya da sulu idrar yapabilmenin yanı sıra, yeteri kadar idrara çıkabilmenin önemi büyüktür.

Sıvı kontrolünü sağlamak için : Sofra tuzundan ve sodyumlu yiyeceklerden kaçınmak, susuzluğu giderecek kadar su içmek, limon dilimleri ve ciklet ile ağzı nemli tutmak, ağzı soğuk sıvılar ile çalkalamak gibi yöntemler ile kronik böbrek hastaları sıvı kontrolünü sağlamaya çalışabilirler.

Kronik böbrek hastalarında uygulanması gereken diyet örneği nedir?
Günlük yiyeceklerin gramı ve ölçüsü

40 gram proteinli tuzsuz diyette : (1500 kalori, 1400 mg potasyum, 600 mg fosfor, 300 mg sodyum) bulunur.

Günlük süt veya yoğurt : 200 gram (2 çay bardağı).

Günlük yumurta : 50 gram (1 yumurta).

Günlük et, tavuk ve balık : 90 gram (3 köfte kadar).

Günlük ekmek : 125 gram (5 ince dilim).

Günlük sebze : 2 porsiyon.

Günlük meyve : 2 porsiyon.

Günlük yağ : 20 gram (2 yemek kaşığı).

Günlük bal ya da reçel : 20 gram (2 tatlı kaşığı).

40 gram proteinli diyette örnek yemek listesi

Sabah kahvaltısı : Şekerli bir fincan çay ya da ıhlamur, 1 adet yumurta ve 1 kibrit kutusu kadar tuzsuz peynir, 2 tatlı kaşığı bal veya reçel, 1 tatlı kaşığı tuzsuz yağ, 1 ince dilim ekmek.

Öğle yemeği öncesi ara öğün : 1 porsiyon meyve.

Öğle yemeği : 2 adet ızgara köfte ya da aynı oranda et veya tavuk, 2 yemek kaşığı bitkisel yağ içeren sebze yemeği, 1 çay bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı pirinç pilavı, 1 kase nişasta peltesi.

Öğle yemeği sonrası ara öğün : 1 porsiyon meyve.

Akşam yemeği : 30 gram (bir küçük parça haşlama et), 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı bitkisel yağ içeren sebze yemeği, 1 ince dilim ekmek.

Akşam yemeği sonrası ara öğün : Şekerli bir çay bardağı süt.

Hemodiyaliz hastalarında uygulanan diyet örneği nedir?
60 gram proteinli tuzsuz diyet.

Günlük Yiyecek Miktar (Gram) Ölçü.

Günlük süt veya yoğurt :300 gram (3 çay bardağı).

Günlük tuzsuz peynir : 30 gram (1 kibrit kutusu).

Günlük yumurta : 50 gram ( 1 yumurta).

Günlük et, tavuk, balık : (120 gram 4 köfte).

Günlük ekmek : 150 gram (6 ince dilim ekmek).

Günlük sebze : 2 porsiyon.

Günlük meyve : 2 porsiyon.

Günlük yağ : 20 gram (2 yemek kaşığı).

Günlük bal ya da reçel : 20 gram (2 tatlı kaşığı).

Not :
1- Kaloriyi yükseltmek için çay, ıhlamur, et suları, tuzsuz yağ, nişasta, şeker, sade akide şekeri, pişmaniye ve sade lokum yenebilir.

2- Sebzeler yıkandıktan sonra küçük parçalara bölünerek haşlanmalı ve haşlama suyu dökülmelidir. Haşlanan sebzeleri yağ koymak yerine et ilave ederek pişirmek yeterli olabilir.

3- 1 yumurta ile bir köfte kadar et aynı değerdedir ve gerektiğinde yumurta ya da köfte yenebilir.

4- 1 köfte kadar (30 gram et) yerine 3 yemek kaşığı kuru fasulye, nohut, kara bakla, barbunya veya mercimek gibi yemeklerin birinden yenebilir.

5- Et olarak, koyun eti, balık eti ve tavuk eti tercih edilmelidir.

6- Bitkisel sıvı yağ olarak ta zeytin yağı tavsiye edilir.

7- Beslenme tarzı 5 öğün şeklinde az ve sık olmalı ve yemek yerken yavaş yemek yenmelidir.

ALINTIDIR...
 
Proteini cikarmasin mi hayatından doktoru 1 ay sonra tekrar test yapalım protein alımına dikkat et o zamana kadar demiş
 
Çok geçmiş olsun.Doktorunuzu dinlemenizi öneriyorum..
Cok tesekkyr ederim Sadece kriatin degeriydi galiba o yüksek çıkmış sadece onun yüksek çıkması böbrek yetmezligine işaret etmez demiş başka doktor diğer değerler de yüksek çıkardı demiş o yüzden 1 süre kontrol altına alalım sebze ağırlıklı beslenmeye dikkat edecez şu anda bilinen bu yönde
 
Cok tesekkyr ederim Sadece kriatin degeriydi galiba o yüksek çıkmış sadece onun yüksek çıkması böbrek yetmezligine işaret etmez demiş başka doktor diğer değerler de yüksek çıkardı demiş o yüzden 1 süre kontrol altına alalım sebze ağırlıklı beslenmeye dikkat edecez şu anda bilinen bu yönde
Umarım herşey istediğiniz gibi olur..Rabbim beterinden korusun inşaallah..
Lütfen dikkat edin..Sağlık herşeyden önemlidir..
 
Teşekkür ederim sizin onereceginiz bir yiyecek vs var mı başka eşim çok strse girdi :110:
 
Merhabalar benimde sag tarafımda öyle bir agrı varki bıçak saplantısı gibi bir sızı var. Ve 8 kasımdan beri ishal mide bulantısı kusma yanma, var Dr. Gittik kan tahlili ve idrar tahlili yaptık. Birşey çıkmadı ultrason çektik bir şey çıkmadı ama sag böbrek tarafım çok agrıyor ve idrarımı yaparken yanma oluyor tam bitince rahim yerim agrıyo artık o agrıdan lekelenme tarzında hafif adet olmuş gibi kan geldi acaba taşmı kum mu döküyorum lütfen bilen yardımcı olabilir mi lütfen sürekli bol su ve limonlu su içiyorum ve idrar yolu içinde maydanoz suyu içecem birde kırk kilit otunun suyunu içiyorum. Lütfen benim gibi oln var mı yada bana. Bilgi verirmisniz çok agrım var😔😔😔😔😔🤲🏻🤲🏻🤲🏻
 
X