Onkoloji - Kanser ve Türevleri Böbrek kanseri için kullanılan ilaç rahim ağzı kanserinde ömrü uzatıyor

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
293.184
603.211
43
31705841.jpg


Dünyada yılda 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuyor ve bunların yarısı da yaşamını kaybediyor. Ve daha önce böbrek başta birçok kansere karşı kullanılan bir ilaç, rahim ağzı kanserinde de ömrü uzatıyor.


Daha önce kalın barsak, yumurtalık, böbrek, beyin ve akciğer tümörlerinde kullanılan bir ilaç, ileri evre rahim ağzı kanserlerinde de işe yarıyor ve ömrü uzatıyor. Hedefe yönelik tedavilerden olan bevasizumab etken maddeli ilaç, tümörün damarlanmasını bozarak, kanla beslenmesini, dolasıyla da büyümesini yavaşlatıyor. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Pınar Saip, ‘bevasizumab’ın ileri evre rahim kanseri hastalarının ömrünü ortalama 4 ay uzattığını söyledi.

TÜMÖRÜ BLOKE EDİYOR

Erken dönem yakalanması halinde rahim ağzı kanserine karşı uygulanan tedavilerin iyi sonuç verdiğini, ancak ilerlemiş vakalarda tedavinin güçleştiğini anlatan Prof. Dr. Saip, şu bilgileri verdi:
“Kanser ilerler ve uygulanan tüm tedavilere rağmen tekrarlarsa sistematik tedaviye geçiyoruz. Bu aşamada kullandığımız kemoterapi ilaçlarına bu yeni ilaç eklendiğinde hastaların yaşam süresi uzuyor. Bevasizumab, kemoterapi ilaçları gibi direkt kanser hücresini öldürmüyor. Ama tümörü, oksijen ve besin maddeleriyle besleyen tümör damarlarını hedef alıyor ve bloke ediyor.”


timthumb.php.jpg


AŞI KORUYOR PAP SMEAR TESTİ YAKALIYOR

Rahim ağzı kanserinde son yıllarda sağlanan en büyük gelişmelerden biri hastalığa yol açan HPV virüsüne karşı geliştirilen aşı. Cinsel yaşam başlamadan uygulanan aşı, daha sonraki yıllarda kanserden koruyor. Aşı yapılsın yapılmasın PAP smear test taramasının düzenli aralıklarla tekrarlanması da hastalığın çok erken evrede yakalanması açısından önemi büyük.

MUCİZE DEĞİL AMA KOZ

İlacın bağırsaklarda fistül, yara iyileşmesinde gecikme ve tansiyon yüksekliği gibi sorunlara yol açabildiğini hatırlatan Prof. Dr. Saip, sözlerini şöyle tamamları:
“İlacı ileri evre metastaz(yayılmış) yapmış veya tekrarlamış rahim ağzı kanserlerinde kullanabiliyoruz. Yan etkilerle birlikte değerlendirildiğinde de tek başına kemoterapi kullanmaya nazaran, bevasizumab’ın eklenmesinin tedavinin etkisini artırdığını, yaşam süresini uzattığını buna karşılık hayat kalitesini etkilemediğini görüyoruz. Bu yeni ilaç mucizevi değil. Ama uzun süredir fazla bir gelişmenin olmadığı ileri evre rahim ağzı kanseri hastalarının tedavisinde yeni bir ilacın varlığı elimizi güçlendiriyor. Hem mevzi hem de zaman kazanıyoruz.”

31705840.jpg


İLK BİYOLOJİK AJAN

Bevasizumab, ABD’de kolon, akciğer kanserinin bir tipi, böbrek kanseri, nüks beyin kanserinin bir türü, nüks yumurtalık kanseri ve rahim ağzı kanseri için ruhsatlı. Avrupa Birliği ülkelerinde de yine kolon, akciğer kanserinin bir tipi, böbrek ve yumurtalık kanserinin ilk ve sonraki basamak tedavileri ile rahim ağzı kanserinin tedavisinde ruhsatı var.

GERİ ÖDEME LİSTESİNDE DEĞİL

Türkiye’de ise kolon, nüks beyin kanseri ve rahim ağzı kanserlerinin tedavisi için ruhsatlı. Halen geri ödeme listesinde olmadığı için Sağlık Bakanlığı izni ile kullanılmakta. İlaç son yıllarda kadın kanserlerinde sağ kalımda artış sağlayan ilk biyolojik ajan kabul ediliyor.

Kaynak:Hürriyet
 
X