Böbrek büyümesi

Cicilikiz

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2009
1.972
10
48
Tıp dilinde hidronefroz olarak tanımlanan böbrek büyümesi, böbrekte idrarı toplayan sistemlerin farklı sebeplere bağlı olarak büyümesi ya da genişlemesi olarak tanımlanabilir. Bu durum böbrekte idrarın birikmesi sonucu meydana gelir. Böbreğin pelvis renalis ( idrarın üretildikten sonra depolandığı yer) denilen bölgesi idrar biriktiği için şişerek böbrek dokusuna basınç yapar ve onun çalışmasını bozmaya baş*lar. Böbrek büyümesine sebep ise bu kanalın tıkanmasıdır. Tıkanma sonucu meydana gelen hidronef*rozlar bazen düzelir.

Tek taraflı tıkanmalara bağlı hidronefrozda diğer böbrek çalışmaya devam ettiğinden belirtiler geç fark edilir. Bu da hastalığın seyrini olumsuz etkiler. Tehlike oranı düşüktür. Eğer her iki böbrek de tıkanmadan etkilenmişse ve tıkanmaya bağlı olarak idrar ters yönde gidiyor ise sonuç sıkıntı doğurabilir. Böbrek fonksiyonları bozulduğunda o böbreği çıkarmaktan baş*ka çare kalmaz.


Belirtiler

Böbrek boşluğunda bel ağrıları,
Biriken idrar dolayısıyla enfeksiyon,
Ateş,
İdrar yaparken acı,
Karında şişlik,
Bulantı ve kusma,
İki taraflı hidronefrozda susama,
Keyifsizlik,
Kilo kaybı gibi belirtiler en bilinenleridir.
Tanı

Ürografi
MRI
Ültrason
Sistoskopi
Tam idrar testi
Böbrek Büyümesi Hastalığının nedeni nedir?

Böbreklerden süzülen idrarın idrar kesesine ulaşmasına veya keseden çıkışına engel olabilecek her türlü tıkanma Böbrek büyümesinin nedenleri arasında yer alır. Ge*nellikle idrar yollarında bir taş veya bir tümö*rün idrar yollarını tıkaması sonucu olabilir. Bunun yanında diğer bir sebep ise üreter kıvrılmaları, gebelik, prostat hipertrofisi gibi mesanenin boşalmasını zorlaştıran durumlar kişide böbrek büyümesi hastalığı oluşumuna zemin hazırlar.

Sonuç ;

Hastalığın erken fark edilmesi çoğu zaman yararlı olacaktır. Erken dönemlerdeki hidronefrozda tıkanmalar giderilerek tedavi sağlanmış olur. Böylece kişi normal hayatına dönebilir.
Geç kalınan durumlarda ise aynı şeyi söylememiz mümkün değildir. Çünkü bu durumda tıkanmalar, böbrekte kalıcı hasar bırakmaya başlamıştır bile. Tıkanmalar giderilse bile hasar sebebi ile kişinin normal hayatına dönmesi mümkün olmayabilir. Bu tür durumlarda gerekirse hasar gören böbrek cerrahi müdahale ile alınabilir. Tabi ki şunu da söyleyelim. Her gün tıpta yeni bir tedavi hizmeti veya ilaçlar bulunmaktadır
 
35 haftalık gebeyim hidronefroz hastasıyım graade 3 boyutunda şimdi 2 defa katetr takıldı böbreğime şimdi kateter çıktı lütfen yardımcı olun....
 
X