Bitlis'deki Müzeler

BenSergu

SATRAB
Kayıtlı Üye
3 Mart 2007
1.843
84

BİTLİS AHLAT MÜZESİ
50_121913.jpg

Ahlat Müzesi 1970 yılında teşhire açılmıştır. Müzede daha çok 1965-1991 yılları arasında Çifte Hamam, Zaviye ve Ulu Cami'de yapılmış kazılarda çıkarılan eserler, Seçuklu Dönemine ait figürlerle bezeli seramik buluntuları sergilenmektedir.

Sergilenen eserler arasında ilçeye 15 km. uzaklıkta bulunan Yuvadamı nekropol alanından çıkarılan M.Ö. 2. binyıl ve Erken Demir Çağına ait mezar buluntuları (seramikler) ve bunlar içerisinde önemli bir yer tutan M.Ö. 2. binyıl Doğu Anadolu kökenli seramikler de yer almaktadır.

Müze seksiyonunda yer alan eserler şöyle sınıflandırılabilir:
a) Değişik dönemlere ait sikkeler.
b) Urartu kültürüne ait çift ejderha başlı bilezikler, kemerler, elbise iğneleri ve saç tokaları.
c) Roma Dönemine ait seramik örnekleri, kandiller, pipolar.

Ahlat, Bitlis
Tel : (0434) 412 40 26

Pazartesi dışında her gün 07.30-12.00/13.00-16.30 saatlerinde ziyarete açıktır.

BİTLİS ETNOGRAFYA MÜZESİ
r1.jpg

Bitlis'in eski yaşayış tarzını anlatan ve 2 yıl önce açılan Etnografya Müzesi vatandaşların akınına uğruyor. Haftanın 6 günü açık olan ve giriş için 2 YTL ücret alınan müzeyi haftada yaklaşık 700 kişi ziyaret ediyor.
Bitlislilerin eski yaşam tarzlarıyla ilgili eşyaların bulunduğu müzeyi, okulları tarafından bilgi edinmek için gönderilen öğretmen ve öğrenciler ücretsiz gezebiliyor.

Yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği müzeye, ilk girdiğinizde karşınıza çıkan ilk şey kor ateş içerisinde demir döven bir demir ustası oluyor.
r2.jpg

Hemen yanındaki taş ustası, hamur yoğuran bayan, ayran çalkalayan ve topraktan çömlek yapan kadınlar, tamirci erkekler ve benzeri çalışmalarla Bitlislilerin yaşam tarzı anlatılıyor.