• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Birleşik Krallık tartışıyor: Alkollü içecek markaları sponsor olmasın

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.718
698
Birleşik Krallık'ta Everton ve Celtic gibi takımlarının formalarında, sponsorluk aldıkları bira markalarının reklamları bulunuyor
page_birlesik-krallik-tartisiyor-alkollu-icecek-markalari-sponsor-olmasin_139105609.jpg


inPaylaşın
Birleşik Krallık'ta önde gelen sağlık örgütleri, alkollü içecek firmalarının spor kulüplerine ve aktivitelerine sponsor olmasının yasaklanması çağrısında bulundu.

Doktor ve hemşireler Guardian gazetesine bir mektup göndererek, "korkunç" olarak niteledikleri bu uygulamanın çocukları alkol tüketimine özendirdiğini savundu.

Sağlıkçılar, bakanlardan alkollü içecek markalarının spor kulüplerinin formalarında yer almasına da izin veren milyonlarca sterlinlik anlaşmalarını feshetmelerini istedi.

Birleşik Krallık'ta Everton ve Celtic gibi takımlarının formalarında, sponsorluk aldıkları bira markalarının reklamları bulunuyor.

Doktorlar, alkollü içeceklerin spor kulüplerine sponsor olmasının, "mısır gevreği ya da deterjan gibi ürünlerin reklamları kadar" yaygınlaştığını belirtiyor.

Mektup şöyle devam ediyor: "Ulusal sporlarımız çocukları daha sağlıklı yaşamlar sürdürmeye özendirmeli. Spor kulüplerinin formalarında tütün reklamı yapılıyor olsaydı bunu birçok kişi kabul edilemez bulurdu. O zaman alkol neden kabul edilebiliyor?(...) Kanıtlar gösteriyor ki alkol reklamına maruz kalmak gençleri daha erken yaşta ve daha çok alkol tüketmeye yönlendiriyor".

Kamuoyunun da bu reklamların kaldırılmasından yana olduğunu iddia eden doktorlar, hükûmeti bu konuda yeni düzenlemeler yapmaya çağırıyor.

Fransa'da alkollü içecek firmalarının spor kulüpleri ve aktivitelerine sponsor olması 1991'den beri yasak.

Rusya, Ukrayna ve Norveç'te de aynı yasak yürürlükte.

Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve İrlanda ise benzer bir yasak getirmeyi tartışıyor.

İngiltere'de bu reklamlara yönelik mevcut düzenlemeler, reklamların açıkça gençleri hedeflemesine izin vermiyor.

Alkollü içecek firmalarının sponsorluklarıyla ilgili düzenlemeyi hazırlayan Portman Group yetkilileri ise yasağın gereksiz olduğunu savundu.

Guardian'a konuşan Portman Group sözcüsü "Yasak çağrısı İngiltere gerçeğini yansıtmıyor. Resmi istatistikler gösteriyor ki 16-24 yaşlarında 'aşırı içki tüketimi' oranlarında ciddi bir düşüş var. Alkollü içecekleri denemiş olan çocukların sayısı da rekor derecede az. Bunun yanında alkollü içecek sponsorlukları Birleşik Krallık ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor ve gençliğe yönelik programlara destek veriyor" dedi.

http://t24.com.tr/haber/birlesik-krallik-tartisiyor-alkollu-icecek-markalari-sponsor-olmasin,281680
 
Bence de çocukların beyin gelişimleri tamamlanana kadar alkol tüketmeleri çok riskli.
Gerçi hayatın her döneminde iyi bir şey değil ama özellikle gelişim çağında çocukları çok etkiliyor
 
Bence de çocukların beyin gelişimleri tamamlanana kadar alkol tüketmeleri çok riskli.
Gerçi hayatın her döneminde iyi bir şey değil ama özellikle gelişim çağında çocukları çok etkiliyor

Bu yoruma katılıyorum ama ailelerin bilinçli olması ve çocuklarını ona göre yetiştirmesi gerekiyor, alkol, tütün, uyuşturucu kullanımının zararları hakkında ebeveynlerin çocuklarla konuşması önemli lakin ben aksine 15-16 yaşındaki özellikle erkek çocukların babaları tarafından artık erkek adamsın iç bir yudum, arabayı kullan gibi teşviklerine şahit oluyorum. Çocuklar bulundukları arkadaş ortamlarında da ağzın süt kokuyor, bebek misin içki içmiyorsun, sigara kullanmıyorsun gibi sözlerle sözüm ona aşağılanarak alkol ve sigara tüketimine zorlanıyor.

Ve burda bahsedilmemiş ama nargile de gizli tehdit olma yolunda ilerliyor, nargile kafelere gidenlerin çoğunluğu lise çağındaki öğrenciler.
İş ailelerde bitiyor aslında, reklam sponsor bir yere kadar. Çocuk bir şekilde zaten bunların varlığını biliyor, zararlarını ve oluşturduğu kötü etkileri öğrenirse baskı ya da reklamlardan etkilenmez.
 
Back