arkadaşlar iki yıllık evliyim.iki yıldan beri de kek pasta börek ne varsa yapmaya çalışıyorum.herşeyi yapıyorum ama iki şeyde sorunum var ve ne yaptıysam bir türlü olmadı olmadı olmadı...
birincisi şerbetli tatlılarda sorunum var mesela şekerpare ve parmak tatlısı.şimdi ben bu ikisini defalarca denedim.bazen aynı tarifle bazen farklı tariflerle.belki on belki yirmi kez.ama bir türlü olmıyor olmuyor.tariflere aynen uyuyorum.fırında pişiyor.şerbeti döküyorum şerbet çekmiyor.yada ekmek gibi bişey oluyor
şerbet soğuk hamur sıcak olcak dendi yaptım olmadı tersini yaptım olmadı ikisini aynı sıcaklıkta yaptım olmadı.bir türlü olmuyor.alt kısmı hafiften şerbeti çekiyo üste çıkmıyor altıda bi garip hamurlasıyo sonradan.neyse bundaki sorun buu.
ikinci olmayan şeyde ıslak kek.dört beş ayrı tarif denedim.aynı tarifleri defalarca denedim.buda kabarmıyo lastik gibi tepsiye yapışıyo bi garip oluyo.diğer keklerim kabarıyo da buna noluyo internette denemediğim tarif kalmadı.yok yok yok.
aynı gün içinde üç kez ıslak kek yapıp döktüüğümü biliyorum.aynı şekilde şekerpareyide.sırf inatla bu sefer olcak deyip yine yaptım olmadı döktüm...
artık dökmekten bıktım.günah bide bir sürü malzeme gidiyo.israftan nefret eden biri olarak bu kadar şeyi dökmek çok gücüme gidiyo.ama eşim bunları çok seviyo.bense yapamıyorum artık bıktım yaa nerde yanlış yapıyorum.hamurlarda mı şerbette mi anlamadım.
bildiğiniz bişey varsa söyleyin nolur yaaa
geçen bende şeker pare denedim hamur oldu. birdaha asla denemem, o kadar malzeme boşa gitti.
ağlayan pastayı bende beceremiyorum, ablam yaparken gördüm çok güzel olmuştu ama ben defalarca denedim olmadı. onuda yapmıyorum artık. herkes her işde başarılı olamaz değilmi...
yumartaları önceden dolaptan çıkar oda sıcaklığına gelince kullan. dolaptan hemen çıkarıp kullanma. özellikle kek türü şeylerde. ben öyle bi ıslak kek yaptım kalıba resmen sıvadım hamuru olmadı dedim incecik bi tabaka vardı kalıbın altında neyse pişirdim deli gibi kabardı. bi de öyle dene yumurtalar ılıkken çok fark ediyo.
şerbetli tatlıları ıslatınca üzerine başka bi tepsi ile kapatın açık bırakıldığı için şerbetini tam çekmiyor olabilir,
ıslak kek vs türü pastalarda da eğer margarin kullanılıyorsa o keki kabartmıyor ben genelde yarı margarin yarı sıvıyağ yada sadece sıvıyağ kullanıyorum o zaman sorun olmuyor yada malzememi acaba tepsiye az geliyor bölede olabilir
o kadar çok şey denedim ki tepsiyi de küçülttüm yumurtaları ılık koydum olmadı.acaba şerbetlerde mi bi hata yapıyorum
şerbeti bir taşım kaynattıktan sonra limon sıkıyorum 5 dk sonra alıyorum atesten.acaba daha mı çok kaynatmam lazım
o kadar çok şey denedim ki tepsiyi de küçülttüm yumurtaları ılık koydum olmadı.acaba şerbetlerde mi bi hata yapıyorum
şerbeti bir taşım kaynattıktan sonra limon sıkıyorum 5 dk sonra alıyorum atesten.acaba daha mı çok kaynatmam lazım
bazı tatlılar için bir taşım bazısı içinde ağda kıvamında çok kaynatılmış şerbet gerekir bide olumsuz düşündükçe daha da fena oluyoor,bende mayalı poğçaları pek beceremem :)
şekerparenin altı ıslandıktan sonra ters çevir az beklet sonra yine düz çevirirsin, tepsi kapatmakda çok işe yarıyor.
ben ıslak kekin kekini şantisini sosunu çok güzel yapıyorum ama kek fırından çıkınca dökülen sütü yapamıyorum, çok hamur oluyor ııkken döksemde aynı artık bıraktım, çok uğraştırıyor ve birçok malzeme çöpe, çöpe giden malzemeye çok acıyorum.