Bir Moda Profesyonelinden Türkiye'de Erkek Giyim Kuşamına Dair Altın Değerinde 31 Tavsiye

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
35.047
30.494
61
Ekşi Sözlük yazarı dis kapinin nahit mentesesi, ne zaman ne giyeceğini bilemeyen, bilse bile bir tarz oluşturmaya çalışan erkeklerin imdadına can simidi misali yetişen bu yararlı entry'yi kaleme almış. Erkek kombinleri, giyim tarzları, yaz-kış kombinleri ve daha fazlasını içerikte bulabilirsiniz. Modellerin hepsi birbirinden harika.

Biz de bu yazıyı sizlere sunuyoruz.

Dikkat: Bu yazı, yazarının izniyle yayınlanmaktadır.






Kim mi Coco Chanel? Atatürk'ün TSK üniformalarını tasarlattığı geçtiğimiz yüzyılın (bana göre gelmiş geçmiş) en büyük moda tasarımcısı. Yanlış duymadın; zamanın en büyük modacısına ordu üniforması tasarlatacak vizyona sahip bir adamın kurduğu ülkede yaşıyorsun sen. Ama şu kılığına bi bak hele? Oturmuş salkım saçak ''Atatürk ne büyük adammış yaeee'' diye anlatıyor. Hiç mi bakmadın adamın ne kadar özgün bir tarzı olduğuna sen arkadaş? Hiç mi o fotoğraflardaki mükemmellik dikkatini çekmedi? Ben Anıtkabir’e gittiğim zaman adamın 90 yıl evvel giydiği kıyafetlerden alamıyorum kendimi.



Gördüğü her şeyde siz aklına gelin ve ''O bunu giymez'' diyebilsin. Tarzınızı bilse de gözü onu almaya yemesin. On tane mağaza gezsin ve sonunda gitsin kitap-tıraş seti falan almakta bulsun çareyi. Bir mağazada gördüğü ilk dandik tişörtü ''Aman giyer işte'' diye almasın. Bu annen olur, sevgilin olur, normal arkadaşın olur hiç fark etmez. Tarzını yansıt etrafına.



Sax mavisi, çivit mavisi, havacı mavisi, ecevit mavisi, bebe mavisi vs. 50 bin tane mavi tonu var. Seç işte bunlardan birisini ve gerek klasik, gerek spor bu seçtiğin renkten birkaç bir şey edin kendine. (Ama anneye dikkat! Sağ olsun bugün çok sevdiğim çivit mavisi gömleğimi çamaşır suyu manyağı yapmış. Daha doğrusu, çamaşır suyunu gömleklemiş)



İlk buluştuğun bir kızın üzerindeki mercan rengi blüze ithafen ''Sana kırmızı çok yakışıyor'' deme. Şunu unutma ki kadınlarla renk konuşman, onlarla astroloji felsefe konuşmandan daha çok etkilidir. Öğrenmesi çok kolay, Facebook’ta kız gönderisi beğenmeye harcadığın zamanın birazını boya firması sitelerine harca ve oradaki kartelalara bak, renkleri öğren.







Her gittiğin mağazada atlama gördüğün her siyah şeye. Ulan hayatımda siyah-füme pantolon giymedim ama her gittiğim siparişte binlerce bu renkten veriyorum sizin yüzünüzden. E diyorsun ki ''Tarzım böyle'' e bi tarzın yok ki ben de o yüzden bunu yazıyorum kardeşim. Gri ile pembenin, açık mavi bir jean ile leylak renginin muhteşem uyumuna bırak kendini. Sonra içinizde uktesi kalıp da 50'nizden sonra hıncal gibi takılmayın. Fıstık yeşili güzeldir mesela. Hele ki açık tenliysen...



Ve hatta kendine yakıştığını düşündüğün alternatif kombinler yarat. Mesela mor ile hakiyi bir dene. Siyah siyah siyah nereye kadar?



Yine gidip üstüne mal mal tişört giyme tabi. Mesela mavi gömlekle ve hatta basic bir jean gömlekle dene.



fermuarsız sweat giyene hiç anlam veremiyorum. Ortam sıcaklığı 22 derece olan yerde nasıl yanmıyorsun sen arkadaş? Ben olsam kurdeşen dökerim yeminle.




Kazağın tişörtün üstüne giyilmez o. Kapuşonlu sweatın üzerine anorak yelek giyenleri ise Allah'a havale ediyorum. (Takım elbisenin içine giyilen yelekten bahsetmiyorum burada. O pek bi' şık olur)
onedio.com
 

Ceket dedim bak dikkat ettiysen, mont değil. Deri mont fit adamda güzel durur. Benim gibi göbekli bir herifsen uzaktan gören taksici zanneder seni. Haa deri mont giyen fit arkadaşlar; kumaş pantolonun üstüne giymeyin onu.



Hatta süveter denen bir giyim nesnesini hayatından çıkar. ''E takımın içine ne giycez? Üşüyoruz reyiz!'' e dedik işte yukarıda, o takıma göre yelek giy. Ama smart casual veya spor giyimde unut o anlamsız nesneyi.





Abartıp Sinan Engin'in 200 kiloluk atkısı gibi şeyler takma. Bir de allasen çıkar o deri bilekliği artık!





Lacivert blazer bir cekete, beyaz düz ve mavi gömleklere, siyah kumaş bir pantolona mesela. Bunlar senin her zaman elinin altında bulunması gereken şeyler ve en kalitelisinin olmasına gayret et. Gidip gidip yeniden alma yani bunları. Bir tane olsun, sağlam olsun. Kalite üzerinde kendini belli eder merak etme.

Allah aşkına şu ''Eheh niye bir tişörte o kadar para verecem yaaa... Ona vereceğim paraya gider üç tane alır değiş değiş giyerim'' mantığından bi kurtulun! Bir tek sen zekisin, kalanımız da malın önde gideniyiz ya; sen çözdün işi değil mi? Az alın ama öz alın.



Ama sevgilinle buluşurken/ortama girerken değil lan!



Ve sorgula kendini: ''Ben beğenmediğim bir filme verdiğim 7 lira için bütün sosyal medya mecralarında paragraf paragraf ağladım ama şu an üstümdeki garabete hangi kafa ile 30 lira verdim.'' diye.



Hani iman tahtası denen yerimiz var ya; işte onun üstüne tekabül eden düğme de açık olsun. Ve gömleğin kollarını da dibine kadar ilikleme, eğreti durur. İki kat ve hatta dirseğin altına kadar kıvır ki bir tarzın olsun.



Ha şık/tarz/vücuduna göre slim bir kısa kollu gömlek olabilir ama cami müezzini gibi kolunu kaldırınca memenin görüneceği bir model (kareli) olmasın o.



Öyle bir desen seç ki akılda kalsın. Ama kesinlikle beyaz veya siyah zeminli olmasın. Karelide esas renk kırmızı ve mavinin içine yedirilmiş yeşil tonlarıdır.






Takım içine eyvallah tabi. Ve hatta üşenme ve git komodinindeki 'askılı atletleri' toz bezi olarak istihdam etmesi için annene teslim et.
 
23. Polo yakayı baba olduktan, çizgilisini de 50'den sonra giyin. V yakayı ise hiç giymeyin. V yaka kadın içindir bilader! Senin dekolten mi var?




Bu arada, göz yorma! Üstündeki iddialıysa, altındaki düz olsun. Altındaki iddialıysa da üstündeki... Güllü dallı hindistandaki pakistandaki otobüsler gibi gezme yani.



Bizi çocukluktan beri geniş kesim gömleklere alıştırdıkları için maşallah hala sünnetlik giyer gibi geziyoruz. O yüzden de yerli firmalar eşşek gibi geniş kalıp çalışır. Yanlış! Gömlek biraz vücuda oturmalı. Öyle kol evi 30 santim manşeti kapattıktan sonra bolluktan üstüne düşen gömleklerden vazgeçin. Ölçüler hakkında bir fikrin olsun! Lise kıyafeti alışverişinde annen ''Seneye de giysin'' diye kolu parmaklarının ucunda ceketler/gömlekler almıştı sana ama sen büyüdün kardeş, gelişimini tamamladın. Belediye ne kadar az çalışsa da sokakları süpürüyor, sen kendi pantolonunla yapma bunu istersen. ''Çocuğun yediği helal, giydiği haram!'' felsefesini unut! Çocuk değilsin artık.

Ve Allah kahretsin o gömleğin ön cebine bir şey koyma! O, emeklilikten sonraki iş. Sonra sigara mı koyarsın? Doğalgaz kartı mı koyarsın, yanına kalem mi çatarsın; o senin bileceğin iş. Ama şu an yapma bunu il defterdarı gibi.



Sıfır yaka düz renk kazak giyerek nasıl bir mesaj vermeye çalıştığını düşün. Kazak eskilerde kaldı arkadaşım; klimasız mekanlarda, klimasız araçlarda, sobalı evlerde bir gereksinimdi o ve artık emin olun hiçbir mağazada satılmamaya başlandı ve firmalar koleksiyonlarını adamakıllı daralttı. Dediğim gibi; basic bir merserize hırka candır ve kurtarıcıdır. Ince çizgili kontrast renkli trikolar güzeldir ama abartıp Freddy Krueger gibi gezme.



Reglan kol nedir, brit nedir, batik nedir bil en azından. Her gördüğün dar kesime ''İtalyan kesim'' diye atlama mesela. O dar kesimleri İtalyanlardan önce bizim tüccar terzilerimiz dikiyordu. İnanmıyorsan git bak dedenin gençlik fotoğraflarına. Yukarıda da dedim ya; kadınlarla giyim kuşam konuşmak, renk konuşmak her zaman ilgi çekicidir. (Yine söylüyorum; benim gibi bokunu çıkarmayın tabi)

Ceplerini otla bokla doldurma. Dışarıdan bakan sağında solunda kabarıklık görmesin. Ve takım elbisenin içine olmadığı sürece çizgili gömlek giyme.




Ketenden yapılma hiçbir mamülle hiçbir zaman gezmeyin zaten. Hele ki keten pantolon! Boynu altında kalsın onun. Dikimden içe katlanan parçaları arkadan orkid gibi görünür, ne kadar ütülersen ütüle üzerinde ağlar pantolon. O değil, hayvan gibi de iç gösterir. Herifler utanmasalar sırf şunu giymek için brasilian string giyecek içine. Mecbur musunuz lan?



Kemer görüntüyü o kadar değiştirir ki... Ama öyle şerif taytıs gibi amerikan kartallı bengal kaplanlı at nalı gibi tokalı olmasın tabi. Daha zarif, birçok şeyle kullanılabilir bir renkte olsun. Bedenine göre seç tabi ki. Seni iki kere dolanıp ucu brit aralığından sarkmasın.



Biraz renklendirin ayaklarınızı. Ne bileyim bir mor, bir lacivert renklerine de açılın. Beyaz ayakkabının her türlüsünden kaçın (spor yapmadığın sürece). Bildiğin apaçi styla netekim. Her bir şeyin altına giyme o espadrilden hallice şeyleri. Öyle tank gibi tabanları dağa çıkıyorsan al. Şehirde ciple ile gezene kıro dersin ama ayağında tank paleti gibi ayakkabıyla gezersin.

  • Ceket kolu bilek hizasında olmalı ve gömlek manşeti altından iki santim görünmeli

  • İdeal paça darlığı 21-22 santimdir. Vazgeçin artık şu haldır huldur bootcut pantolonlardan. Kısa adam giyince zaten garabet ama uzunu bile biçimsiz gösteriyor.

  • Gömlek yakası boynundan en fazla bir santim geniş olmalıdır

  • Pantolon boyu, topuk boyun hizasında olmalıdır. Akordeon gibi paça bırakma. Topuklu mu giyiyorsun sen Sarkozy?

  • Üstüne giydiğin şey omzuzundan düşmesin. ''Abinin mi'' diye sorarlar yoksa.

  • Annenle alışverişe çıkma. Zira o her şeye 'dar' der.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…