Tuvalet Eğitimi Bir Kilota Geçiş Hikayesi

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

Fotofiker

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
30 Temmuz 2012
156
36






İkinci gebeliğin sıkıntıları ve bazı sağlık problemleri ile Bartu'nun tuvalet eğitimi konusunda çok endişeliydim ama tüm endişelerim yersizmiş :)

Evde uzun zamandır tuvalet vurgusunu yapıyorduk aslında. Mesela tuvalete giderken mutlaka dillendiriyordum yada "aferin babası kakanı tuvalete mi yaptın" gibi cümleri belki bir yıldır kuruyorduk. Ayrıca bez değiştirirken kaka yada çiş yaptığını söylüyorduk ki son zamanlarda özellikle kakasına bakmak istiyor ve bezi kontrol ettikten sonra atıyorduk :) Çiş pipiden, kaka popodan gelir gibi konuşmalar ve tuvalet ile ilgili bazı kitapları da bir süredir okuyorduk.

Yaz sonu öğrenir mi diye baktık ama hazır değildi. Özellikle iki hafta İzmir tatilimizde kendinden 1,5 ve 4,5 yaş büyük kuzenlerine özendirmeye çalıştık ama hazır gibi değildi. Eylülde kreşe başlayacağı içinde acele etmemiştik. Ama bir gebelik sürprizi ve bol bol bulantılar ile hem Bartu'nun kreşe başlaması hemde tuvalet olayları ertelendi. Eylülde başlatmayı planladığımız kreşe Kasım'da başladı :KK43: Kreşe alışma evresini atlattıktan sonra tuvalet eğitimine okul ile birlikte devam edeceğiz diye konuştuğumuz için tuvalet olayını da beklemeye aldık. Kreşe, öğretmen ve arkadaşlarına iyice alıştığını düşündükten sonra bir 2 ay kadar sonra tuvalet olayı için öğretmeni ile konuşmaya gittik. Öğretmeni 5 kişilik sınıfında bir tek Bartu'nun bez kullandığını ve bu durumdan rahatsız olduğunu ayrıca başlamaya da hazır olduğunu söyledi. Evde de bez değiştirme olayları iyice sorun olmaya başlamış bu durumdan kurtulmak ister gibi bir hali olduğunu düşünüyorduk zaten. Öğretmeninden de onayı alınca uygun olduğumuz bir hafta sonu başlamaya karar verdik.

Bartu'ya da bir hafta önce durumu anlattık. Artık tuvalete çiş, kaka yapabilecek kadar büyüdüğünü ve bunu nasıl yapması gerektiğini bizim ona göstereceğimizi anlattık. Baya aldık karşımıza konuştuk :) Hafta sonu birlikte gidip çok tatlı kilot ve atletler aldık :) Artık bez kullanmayacağına göre kilot giyebilirdi :)

Tam 3 günlük yılbaşı tatilini mi değerlendirsek derken evde sürekli inatlaştığı dedesinin varlığı ile bir hafta daha ertelemiştik ki yeni yılın ilk günü hastalandığı için isabetli bir karar vermiş olduk. Bir hafta sonra (9 Ocak 2016) Cuma günü sabah öğretmenine bu hafta sonu bezi bırakacağımızı söyledik. Öğretmeni de bir konuşma yapmış ve karşılığında Bartu'dan kocaman bir "oleeeeey" almış :KK70:

İLK GÜN

Sabah uyandığında babası ile gidip bugun artık bez bağlamayacağımızı hatırlattık. Önce biraz heyecanlandı ve bezini kahvaltıdan sonra çıkarmak istediğini söyledi. Bizde tamam diyerek önce kahvaltı yaptık. Kahvaltıdan sonra artık bezi çıkarma zamanı geldiğini söyledik. "Taman dedi ama kilot giymek istemediğini sadece pantolon ile kalmak istediğini söyledi. Eyvallah! diyerek ilk ıslaklığı bekledik. Daha önce İkea lazımlık ve tuvaletimiz için daha evi aldığımızda taktırdığımız çift kapağı olan klozet kapağının küçük kısmını göstererek denemek isteyip istemediğini sorduk. Hayır dedi ve bizde ısrar etmeden oyun oynamaya başladık. Çişi yada kakası geldiğinde bize söylemesini rica ederek bekledik. Özellikle üzerini ıslatıp rahatsız olmasını bekledik ki lazımlığına oturtmak kolay olsun. Sanırım ilk ıslaklık için iki saat kadar bekledik :) Sonunda ıslandı diyerek banyoya gittik. Pantolonunu çıkarıp yeni pantolon giydirirken kilot da giymek istedi ve üzerini değiştirdik. Öğlen uykusundan da kuru kalktıktan sonra bir "ıslandı" alarmı ile ikinci rahatsızlığımızı da yaşadık. Bundan sonra tekrar klozet yada lazımlığa oturup oturmak istemediğini sorduk. İkinci ıslaklıktan sonra lazımlığı denemek istediğini söyledi. İlk denemesinde bir süredir severek okuduğu kitaptaki Arda gibi ıkındı ama bir şey çıkmadı. İlk zamanlar lazımlığa oturup kalkması da bir olduğundan süreleri uzatmak için her lazımlığa oturduğunda bir etiket vererek duvara yapıştırmasını söyledik ve etiketler sayesinde lazımlığı deneme isteğini arttırdık :) Ayrıca o lazımlığa oturduğunda bizde ona kitap okuyarak yada bir oyuncak ile oynatarak orada biraz daha oturması için çabaladık. Birçok kişi yarım saatte bir gittik gibi zaman belirtmiş ama bizim öyle düzenli bir gidiş gelişimiz olmadı. Ara ara sorduk o ne zaman kabul ederse gittik. Bu arada kakam geldi dediği sırada yetişmeye çalışırken bir yada iki defa daha ıslandık. Kış ayı olması nedeniyle mi yoksa o gün suyu mu az tüketti ya da tuttuğu için mi bilinmez akşam yatana kadar 4 defa falan çiş kaçırdı. Sonunda akşam yatarken de denedi ama yine lazımlık kuru yatağa gittik. Yattıktan sonra "uyurken de kaka gelir mi" gibi sorularına cevap verirken kaka diyerek tuvalete koştuk. Yine ıkındı denedi ama gelmedi :) Geri yattıktan biraz sonra yine kaka diyerek koştuk :) Bu koşturmaca 9.00' girdiğimiz yataktan saat 10.30'a kadar devam etti. Bir ara uyumamak için mi yapıyor diye şüphelensem de sonunda lazımlığa çişimizi yapmayı başardık. Alkış ile banyodaki farklı bir duvara etiket yapıştırması için yer verdik ve artık her çiş kaka yaptığında bir tane etiket yapıştırabileceğini söyledik. Bir 15 dakika sonra tekrar alarm ile tuvaleti gittik ve birikmiş çişleri lazımlığa boşaltıp yorgunluk ve başarmanın gururu ile uykuya daldık :KK70: Uyurken "anne uykum eldi artık kaka gelmesin" diyerek yorgunluğunu da belli etti :) :) Bende "kakanın da artık uyuduğunu gece gelmek istemeyeceğini düşündüğümü" söyleyerek rahatlatmaya çalıştım :)

İKİNCİ GÜN

Bir gece önceki başarısı ile gururlu ve gaz ile kalkan küçük adam sabah yatağı kuru kalktı. Kalkar kalkmaz sorduğumuzda çiş yok dedi ve bizde çişi geldiğinde söylemesini rica ederek bekledik. İkinci günü tuvalete koşarken oluşan küçük kaçaklar ve bir yatmış Maşa ile Koca ayı seyretme sırasındaki dalgınlık ile bir iki kaza dışında gayet güzel atlattık ama ikinci günü de kaka yapmadan geçirdik. Kabız olmasından endişeli lazımlıkta uzun oturtmaya falan çalıştık hatta etiket ödülünü 10 etiket olduktan sonra oyuncak sözü vererek büyüttük. Ama kaka yapmadan uyudu ikinci günde.

ÜÇÜNCÜ GÜN

Pazartesi günü aynı saatte kreşin yolunu tuttuk. Okulun ilk günü bol bol yedek kıyafeti öğretmenine bırakarak Bartu'nun artık büyük çocuklar gibi tuvaleti kullandığını bildirdik. Okulda da kazalar olsa da çişini kreş tuvaletine yapmış. Eve geldiğinde çişini yaptığını ama tuvalete dökmediklerini anlattı :) Evde lazımlığı kullandığı için çişi klozete döküp sifonu çekmemizden bahsediyordu ki ne hikmetse bunu yapmaya da bayılıyor :KK70:



Sıkıntı şuydu ki kaka yapmayalı 3 gün olmuştu ve kabızlık nedeniyle karnı da ara ara ağrıyordu. Kreşe ilk başladığı günlerde de okulda kaka yapmadığı için kabız olmuş ve doktora gitmiştik. Üç hafta kadar kullanacağı kakasını yumuşatacak bir şurup verdi doktorumuz. Ayrıca ilk kaka için lağman ve poposunu uyuşturması içinde bir krem ile eve dönmüştük. O zamandan kabızlığı bildiğimiz için hemen şuruptan tekrar verdik. Yemek listesini ona göre değiştirmiştik zaten ama pazartesi yine kaka olmadan yatağa gitti :KK43: Bu arada poposu acıdığı için tuvalete gitmek de istemedi :) Gece ağlayarak ve kaka popoda uyandık. Hemen yarı kucakta popoya krem sürdük. Biraz zorlanarak kakasını yaptı ama bu arada da altına da çiş kaçırmıştı.



Ertesi gün okulda yine kaka yapmadan geldi ve akşam sıcak banyo, masaj ve şurubunda ektisi ile kakası geldi ama bu seferde lazımlığa oturmak istemedi. Sonunda kucağımda kalacağını söyleyerek ikna ettim. Klozetin önüne bir tabure koyup oğlan kucağımda oturdum. Onu da Klozetin küçük kapaklı kısmına oturtup bacaklarını da kastırarak vücudu kucağımda poposu tuvalette oturtarak biraz beklettikten sonra kakasını yapmasını sağladım :) Biraz sonra lazımlığa çiş yapmak için oturduğunda birazda oraya kaka yaparak bir gaz kaka olayını da rahata kavuşturduk. Tuvalet eğitimine başlayalı bir hafta olmasına rağmen özellikle kaka için biraz destek olmamız gerekse de akşam eve gelip yemek yedikten sonra kaka yapma gibi bir rutini oluştu. Yemekten sonra özellikle kucağıma sarılarak oturup kaka yapma durumunu sevdi.





Kaka için klozete oturtma ikna çalışmaları

Bu arada 3. gün 10 etiket ödülünü hak ettiği için oyuncak alabileceğini söylediğimizde hakkını pasta isteyerek kullandı :) 4. gün akşam pasta yiyerek kutladığımız kilot giyme merasimimiz arada yetişmeye çalışırken gerçekleşen minik kazalar ile ilk haftasını doldurdu.



Benim bu sürce hazırlanırken kullandığım kaynak ise daha çok blogcu annelerin deneyimleri oldu. Bunun dışında tavsiye edeceğim ve benimde çok fayda görüp kullandığım kitap ise STRESSİZ TUVALET EĞİTİMİ "Çocuğun karakterine göre farklı eğitim metotları ile gerilmeden, strese girmeden keyifle tuvalet eğitimi" vaat ediyordu ki evet bence işe yaradı :) Kitabın yazarları Dr. Peter L. Stavinoha ve Sara Au.

Bartu'ya okumak için aldığımız kitaplar ise;

En sevdiği ve sürekli okumamızı istediği kitap Altın Kitaplar'ın GÜLE GÜLE KAKALAR adlı kitabı oldu. (Hikaye de Arda'nın da karnı ağrıyordu ve kaka yapmaktan çekiniyordu. Görselleri ile de dikkatini çektiği için favorisi oldu.


Diğer kitaplar

Erkek Çocuklar için Teddy ile Tuvalette

Anne Çişim Geldi, Mandolin Yayınları

Teo'nun Kaka Kitabı, Bilgi Yayınevi Çocuk Kitaplığı


Nasıl olacak, ne yapacağız derken kabızlık bile geçirsek de keyifli bir süreç geçirdik :) Burtu'nun hazır olmasının en büyük etkisi kreş oldu sanırım. Ordaki sınıf arkadaşlarının tuvalete gitmesi ve öğretmeninin desteği de ayrıca fayda sağladı. Burdan Kübra öğretmenimize de ayrıca teşekkürler :) :)
 
X