Çocuk Hastalıkları bıngıldağın erken kapanmaya başlaması

Bebek Hastalıkları, diş çıkarma, bebeklerde kusma, bebeklerde ishal, bebeklerde uyku düzensizliği

bercis

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
10 Temmuz 2008
45
0
86
45
İzmir
Merhaba arkadaşlar.Benim kızım 3.ayı yeni bitirdi sağlık ocağına kontrole götürdüğümde bıngıldağının erken kapanmaya başladığını bir beyin cerrahiye yada çocuk doktoruna göstermemi söylediler.Götürdük ama 3*3 dü haziran ayında temmuzda 2*2 olmuş doktorlar şimdilik normal ama kafa çapının düzenli kontrolü gerekli eğer KÇ Yeterli büyümezse ozaman bazı testler tahliller var onlara bakarız dedi.birde devit 3 kullanmayı bırakın dedi.kafamız iyice karıştı ana sağlında küçülme var diyolar diğer doktorlar şuanda herşey normal gelişme devam ediyor önümüzdeki zamanlar bizim için önemli diyor ?????sizlerin bu konuda bir bilgisi varmı???hakkımızda hayırlısı olsun bakalım beklicez tabii 1 ağustosu:teselli:

ben oglumu duzenlı doktoruma goturdugumde sormustum
eğer kapanırsa kafa çapını sureklı takıp edeceğiz demişti. canım...

canım ya saglık ocagındaki dr bana da aynı şeyi söyledi butun gece uyyamadım korkudan yavruma bişey olmasın alalhım diye dualar ediyorum benimkide küçükmüş öyle dedi ama çocuk dr u normal dedi bu bebek minyon tipli dedi....kafa çapı da 34 çıktı yani normal çıktı çok korkuyorum ya allahım bebekleirmize zeval vermesin bendne onu almasın senağlama

Yenidoğan bebekte anne-babalar bebeğin başına dokunmaktan korkarlar. Çünkü bebeğin kafasının üzerinde bıngıldak adı verilen yumuşak kısımlar vardır ve dokunulduğunda hafifçe içeri çöker. Aslında bıngıldaklar dokunmaya karşı oldukça dayanıklıdır.

Bıngıldağın iki önemli görevi vardır:

1.Doğumu kolaylaştırmak

2.Bebeğin beyninin dışarıya doğru rahatça büyüyebilmesini temin etmek.

Bebeğin kafasında altı tane bıngıldak vardır. Elle dokunduğumuzda ancak iki bıngıldağı fark edebiliyoruz.

Bebeğin fark edemediğimiz bıngıldakları doğumdan sonraki 2 ile 3 ay arasında kapanır.

Öndeki bıngıldak, alnın hemen üzerinden başlar ve genişliği beş santimetreye kadar varabilir. Şekli baklava dilimine benzer. Bu bıngıldak bebek altı aylıkken kapanmaya başlar, 18 aylık olduğunda tamamen kapanır. Ön bıngıldağın dört aydan erken kapanması beyin gelişimini, büyümesini engelleyebileceği için dikkatli olunmalıdır. Arkadaki bıngıldak ise, kafanın arkasında küçük ve üçgen bir şekil olarak görülür. Öndeki bıngıldağa göre daha az farkedilen bu bıngıldak, üçüncü ayda kapanır. Bıngıldakların geç kapanması, bir hastalık belirtisi olabilir. Tiroit hormonu eksikliği ya da D vitamini yetersizliğinde bıngıldaklar geç kapanabilir.

Bebek doğarken kafatası kemikleri henüz tam gelişmemiştir ve son şeklini almamıştır. Zaten böyle olması gerekir. Çünkü bebek, dış dünya ile tanışmadan önce, doğum kanalından geçmesi gerekir. Sert kafatasıyla geçemeyeceği bu kanalı, ayrık kafatası kemikleri ve arasındaki esnek doku sayesinde zarar görmeden geçer. Bıngıldak adı verilen bu boşluklar sayesinde kafatası kemikleri birbirine yaklaşır; hatta üst üste bile binebilir. Böylece bebeğin kafası, doğum kanalının şeklini alır ve doğum bu sayede gerçekleşir. Ayrıca bebeğin beyni de, bu sıkışmadan dolayı zarar görmez.

Ayrıca kafa kemiklerinin, ayrık ve yumuşak olması, beynin büyümesine imkan sağlar. Beyin büyümesi sürdükçe kafa kemiklerindeki eklem yerleri ve bıngıldak yumuşak olduğu için kafatası büyümesi mümkün olmaktadır. Oysa bıngıldaklar olmasa, kafatası kemikleri büyüyemeyeceği için beyin de küçük kalır. Kafatasının büyümesi sadece beynin büyümesiyle olur.

İshalli bir bebekte içine doğru çökmüş bıngıldak, bebeğin su ihtiyacı olduğunu gösterir. Acilen bebeğe yeterli miktarda su verilmesi gerekir. Bu durumda çocuk doktorunuzu arayınız. Bıngıldağın olduğundan fazla çıkıntılı durması da , kafa içi basıncının arttığına işaret eder ve doktor kontrolü gerekir.

Doktorunun dediği daha önemli sonuçta adam doktor, ana sağlığındakiler hemşire yada pratisyen... uzman değiller...Doktoruna güven bence.

evet dr un dediği daha önemli ama annelik duygusu sanırım hep insnada endişe oluşturan bişey

benim bebeğimede 1 aylıkken bıngıldağı kapanmaya başlamış dedi dr lar kaç tane dr gördüyse aynısını söyledi ve devit 3 ü vermemei söylediler ve hiç kullanmadık şimdi oğlum bu ay sonunda 1 yaşına girecek hiç bir sorun yaşamadık çok şükür ama devit kullanmadığımız için dişleri henüz çıkmadı zatende devit 1 yaşına kadar kullanılıyor artık dişlerinin kendiliğinden çıkmasını bekleyeceğiz...

Ben anlamadim nasil kapanmaya basliyo benim doktorlar sadece kafa olcumu yapiyorlar ve iyi diyorlar.Yani ozel elle bakmiyorlar yumusakmi degilmi diye.Nasil anliyorsunuz kapandigini elle kontrol edildiginde anlasilabiliyormu?

canım doktorlar elle bakıp anlıyor seninkinin normaldir bişey demediğine göre merak etme her bebekte olmaz zaten...

dr bana çocuk dr umuz başla dedi d vitaminine ya of ben nedne böyle bir kadınım ya

canım başla dediyse başla sen 1 yaşına kadar sürekli kullanılıyor o ama dedim ya biz kullanamadık kaç dr gördüyse kullanma dedi arık zamanıda geçti hayırlısı bakalım inş. bir an önce dişlerimiz çıkarda rahata kavuşuruz...

amin cnaım benim amin inşaallah rabbim evlatlarımızı saglıklı sıhhatli kılsın hayırlı uzun ömürlü eylesin inşaallah amin

amin canım Allah hepimizin meleklerini korusun, seninki daha üç haftalık sanırım minicik Allah bağışlasın kuzunu...

evet annişcim haklısın ama insnaın elind edegilki ellebtteki herşey allahın takdiri o ne dilerse ne isterse o olur ancak ama annelik sanırım böyle bişey

Bıngıldak önemli bir şeyki sağlık ocağınada gitsem bebeğimin doktorunada gitsem ilk yaptıkları şey bıngıldağa bakmak oluyor.Ama öyle dokunarak dikkat etmezsen fak edemezsin bile.Bencede çok kendini yıpratma sen bebeğini düzenli olarak konurol ettiriyorsun ciddi bişey olsa hemen müdehale ederler...

banada 2 aylıkken aynı şeyi söylediler. şuan 3 aylık. bende çok korkuyorum.kafaçapının her ay düzenli ölçülmesi gerekiyormuş büyüme normal devam ediyormu diye. devit 3 keseyimmi diye sordum gerek yok dedi. ama ben kestim vermiyorum.Hatta bende Doğum Yapanlar bölümünde konu açmıştım aşağıdaki Linke tıklarsan belki ordaki yorumlarda seni biraz rahatlatır.İnşallah bütün bebeklerin 6 aydan önce kapanmaz.
http://www.kadinlarkulubu.com/showthread.php?t=193051

Back