• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bilim insanları Güneş'i olmayan gezegeni keşfetti Bu gezegen çok yalnız!

DatluCadu

5 dakkaya hazırım
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
22.576
772
413
45
$yenigezegen.jpg ZAMAN.COM.TR
Astronomların son keşfi bilim dünyasını şaşırtacak cinsten. Uzun süredir devam eden gözlemler sonucu, bilim insanları Dünya'ya 80 ışık yılı uzaklıkta herhangi bir yıldızın yörüngesinde hareket etmeyen bir gezegen keşfetti.

Uzay boşluğunda başı boş olarak bulunan gezegen, bizim güneş sistemimizin en büyük gezegeni Jüpiter'den tam 6 kat daha büyük.

Uzun bir süredir gözlemlerine devam eden astronomlar, uzay boşluğundaki bu kütlenin bir gezegen olup olmadığı konusunda, hemfikir değildi. Daha önce bu kütlenin sönmüş bir yıldız olabileceği ihtimalini de göz önünde bulunduran bilim insanları, ilginç cismin bir gezegen olduğunda birleşerek, keşiflerini kamuoyu ile paylaştı.

Gözlem ekibinin başında bulunan Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitisü'nden Michael Liu, daha önce böyle bir gezegenle karşılaşılmadığına dikkatleri çekti. Eskiden gezegenlerin sadece, merkezinde en az bir yıldızın bulunduğu sistemler içinde bulunabileceğinin düşünüldüğünü belirten Liu, son keşifleriyle birlikte bu yargının değiştiğini belirtti. Ayrıca Michael Liu, PSO J318.5-22 olarak tanımlanan gezegenin, bir yörüngeye sahip genç gezegenlerle aynı özelliklere sahip olduğunu ekledi. Bir güneşe sahip olmadığı için, yalnız gezegende yaşamın olmadığı tahmin ediliyor. Çünkü gezegenleri etrafında hareket ettikleri yıldızlar ısıtıyor.

Dünya’dan çok farklı

Yeni keşfedilen gezegen Dünya ile birçok farklılık gösteriyor. Öncelikle Dünya, merkezinde Güneş'in olduğu bir sistem içinde bulunuyor ve bir yörünge sahip. Güneş sistemi içinde Dünya'dan başka, 8 gezegen daha bulunuyor. Güneş'in etrafında dönen Dünya, her yıl bu düzenli hareketini devam ettiriyor. Yalnız gezegen ise bir yörüngeye sahip olmadığı için, hareketleri de düzenli değil ve yakınında herhangi bir komşu gezegen de bulunmuyor.

Son düzenleme:
bir yazan, bir çizen bir düzen koyan var. dilerse düzen içinde düzen yaratır dilerse düzensilik içinde düzen yaratır.

öyle hareketsiz dursun durduğu yerde. gelip bize çarpmasında:27:

bu yaramaz bi gezenmiş Oky, güneşi olmadığı için hareketleri düzensizmiş, bakarsın canı sıkılır macera yaşamak ister:52:

Son düzenleme:
ne yalan söyleyeyim ben bu gazetenin yaptığı habere bile inanmıyorum. bunlar oy toplamak için onu bulduk bunu yaptık diye bangır bangır söylenirler. olsaydı öyle bir gezegen; avm yapar tur düznlerlerdi, miting yaparlardı. :9: inanmadım :31:

bir düzene soksak şunu ya.
tırsarım ben böyle şeylerden bak. :18:

biz daha kendi dünyamızı düzene sokamıyoz ki, jüpiterden 6 kat büyükmüş onu nasıl sokacaz:52:
hem 80 ışık yılı uzaktaymış bize gelene kadar :ssz:

ne yalan söyleyeyim ben bu gazetenin yaptığı habere bile inanmıyorum. bunlar oy toplamak için onu bulduk bunu yaptık diye bangır bangır söylenirler. olsaydı öyle bir gezegen; avm yapar tur düznlerlerdi, miting yaparlardı. :9: inanmadım :31:

Gezegen bulana oy mu varmış :52:

Arz talep dengesi level atlamış demek ülkede .

biz daha kendi dünyamızı düzene sokamıyoz ki, jüpiterden 6 kat büyükmüş onu nasıl sokacaz:52:

80 ışık yılı dediğin düzen içinde nedir ki be arkadaşım , bir bakarsın geliverir :52:

ben ışın tabancamla ona ulaşıp parampamça etmezsem oky değilim.:27:
ay geyikten gitmeyeyim şimdi.
konuya cevap yazayım ben yinede.
sevmedim seni süt gezegen. babanıda sevmezdim zaten:27::ssz:

Gezegen bulana oy mu varmış :52:

Arz talep dengesi level atlamış demek ülkede .

80 ışık yılı dediğin düzen içinde nedir ki be arkadaşım , bir bakarsın geliverir :52:

orası bizi aşıyo Aus, bizimki aciz züğürt kul tesellisi:1:

Back