• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bilgisi olan var mı?

-Sakura-

Zorlandığımı görebilirsin, vazgeçtiğimi asla ;)
Kayıtlı Üye
21 Mart 2016
911
978
53
Sağlığa zararlı olduğunu öğrendiğim tencere tavalarımı hep attım. Çelik eskiden beri kullanıyoruz biliyoruz. Ama bir de demir döküm yeniden moda olmaya başladı. Kimi yararlı diyor kimi onlarda da kaplama var diyor. Kafam allak bullak oldu. Bizde en bilinen ünlü ve kaliteli olarak gösterilen demir döküm tencere tavaların hepsi emaye kaplı imiş. Doğru mu? Emayede bir sorun var mı peki? Kaplama dedikleri nedir neyin kaplaması?

Yeni bir tencere tava takımı almak istiyorum. Demir döküm almak sizce mantıklı mı? Bir iki sene sonra onlarda da şu var bu var derlerse bunları da atmak içime oturur. Aranızda bunları kullanan, kullanma usulünü bilen ve bu kaplama mevzusunda beni aydınlatabilecek birisi var mı?

Son düzenleme:
1 hafta önce falan Canan Karatay ve Dr Umit Aktas haberturk kanalinda bi konusmasinda demir dökumün sağlıklı olmadığı söyledi bi kaplamadan dolayı ama konuşmayı tam hatırlamıyorum youtubeden araştırıp bakabilirsin yakın tarihlere.

1 hafta önce falan Canan Karatay ve Dr Umit Aktas haberturk kanalinda bi konusmasinda demir dökumün sağlıklı olmadığı söyledi bi kaplamadan dolayı ama konuşmayı tam hatırlamıyorum youtubeden araştırıp bakabilirsin yakın tarihlere.
canan karatay gibi beşyüzyıl yaşayacağıma standart 60 yıl yaşayayım

Cam
Cam pişirme kapları son derece sağlıklı kaplardır

Çelik
Çelik tencere ve pişirme kapları kolay yıpranmayan, dayanıklı, güzel görünümlü ve ekonomik ürünlerdir.Pişirme esnasında besinlere herhangi bir toksik madde geçirmeyen çelik tencereler oldukça sağlıklıdır.

Demir
Dökme demir tencere ve tavalar en sağlıklı pişirme gereçlerindendir

Seramik
Piyasadaki bazı seramik tencereler ve kaplar pişirme işlemi sırasında gıda maddelerine geçebilecek kurşun içerirler.

Teflon
Teflonda pişirilen yemeklere bu kimyasal maddenin karışması mümkün değildir. Ancak çizilirse teflonun altındaki maden yemeğe karışabilir. Üretim standardı yüksek olan teflon tavalar ve tencereler düşük ve orta ısılarda kullanıldığı ve çizilmediği sürece sağlığa zararlı değildir.

Alıntıdır .

Son düzenleme:
peki dökme demirlerde emaye olmasında bir sorun var mı ?

o programı izledim, canan hoca en sağlıklısı dökme demir dedi, sonra ümit hoca ama onlarda da kaplama kullanıyorlar dedi, canan hoca da kaplama olmayacak dedi. kaplamasız demirler en sağlıklısı dedi. iyi de... ne bu kaplama?
dökme demirlerde emaye ile kaplama var. emaye mi sorun? yoksa emaye zaten olmalı ama bahsettikleri kaplama başka bir kaplama mı?

Dökme Demir'de kaplama olmaz benim bildiğim tabi aynı tip üründen bahsediyorsak. http://www.crateandbarrel.com.tr/lodge-cast-iron-10-skillet Bu tava gibiler. Tencere çok gerekli gelmiyor Çelik tencere yeter bence.

Çelik tencereler sulu yemekler için benim de tercihim. Çok lezzetli oluyor klasik tatlar.

Bu wok tava tarzı yemeklerde ya da eti mühürleme için dökme demir zaten kullanıyorum. Elimde beş tane döküm tava var. Biri beş yıllık falan, diğer dördü bir senelik. Ve bu beş senelik olan tavanın yüzeyindeki o siyah boyası çıktı ve altından gri bir yüzey çıktı. Diğerlerinde bir sorun yok ilk aldığım gibi ama onlar daha bir senelikler. Dört beş sene sonra onların da mı yüzeyi öyle olacak yoksa bu beş senelik döküm tavanın yüzeyinde sakıncalı bir madde mi var da böyle oldu :KK64:

Bu yüzeyindeki siyah boyası çıkmış olanı atacağım. İçime kurt düştü bir kere. Yeni bir döküm set daha gördüm. Acaba bunu alsam mı bilemedim. Bir iki sene sonra da dökümlerde şu madde kullanıyorlar zararlı derlerse çok üzülürüm :KK43:

Back
X