Bilgisayarınız neden mi yavaş
Verdiğiniz komutları gecikmeli olarak yerine getiren bir bilgisarla çalışmak sinir bozucu
Pahalı yeni bir bilgisayar alıyorsunuz, hızlı açılmasını, hızlı çalışmasını ve internet sitelerini hızlı bir şekilde yüklemesine bayılıyoruz.
Cevap aslında oldukça basit ve bunun nedenlerini ve çözüm yollarını anlamak için teknisyen olmanız gerekmiyor. İyi haber ise sorunun bilgisayarın diskinde olmaması. Esas problem, bilgisayarın yazılımında oluşan değişikliklerden kaynaklanıyor. Bilgisayarınızı yavaşlatan en yaygın 2 neden şudur:
Registry (kayıt) hataları: Bir program, oyun ya da dosya yüklediğiniz her sefer, bilgisayarınızın yazılım kaydı bunları yürütebilmek için yeni komutlarla güncelleniyor. Yüklediğiniz bu programı, oyunu ya da dosyayı kaldırdığınızda bu komutlar genellikle bilgisayarınızda kalıyor. Bilgisayarınızı her çalıştırdığınızda bu komutları uygulamaya çalışıyor. Fakat, geçerli program bulunamadığı için kayıt (registry) hatası veriyor. Bilgisayarınız yapması gerekenden fazla iş yapıyor ve bu nedenle yavaşlıyor.
Bununla mücadele etmenin en iyi yollarından biri Advanced Registry Optimizer 2010 (kısaca ARO) olarak isimlendirilen programdır. Bu program registry hatalarını tarar, tespit eder ve onarır. Böylece bilgisayarınız ilk aldığınız günkü gibi olur. Geçtiğimiz günlerde CNET'in yazı kurulu tarafından 5 üzerinden 4,5 yıldız ile ödüllendirilen bu yazılımın ücretsiz sürümünü hemen bilgisayarınıza yükleyebilirsiniz. Böylece hızlıca tüm bilgisayarınızı tarar ve tüm registry hatalarını tespit edip düzenleyebilirsiniz. Programın ücretsiz sürümü ilk 100 registry hatasının düzenlenmesine izin veriyor.
Casus yazılım ve virüsler: Bunlar sizin bilginiz ve izniniz olmadan bilgisayarınıza yüklenen yazılım programlarıdır. Bu yazılımlar, browserınızdaki varsayılan arama motorunuzu değiştirmek, internette sörf yapma alışkanlığınızı takip etmek ve sizi hedeflenmiş reklamcı olarak göstermek, diğer e-posta adreslerine spam göndermek için sizin e-posta programınızı kullanmak veya kişisel bilgilerinizi çalmak için kullanılmak üzere geliştirilmiş olabiliyor.
Birçok casus yazılım ve virüs, internetten yüklediğiniz dosyalarda ya da e-postalarınızdaki ekli dosyalar aracılığıyla bilgisayarınıza giriyor. Bunlar birçok hesaplama gücünü kuşatıyor ve bilgisayarınız önemli ölçüde yavaşlıyor.
Sohbetlerdeki yüz ifadeleri
Bunu engellemenin en basit kuralı, asla bilmediğiniz ve güvenmediğiniz şirketlerin ücretsiz yazılım programlarını (özellikle ekran koruyucular, sohbetlerdeki yüz ifadeleri) bilgisayarınıza yüklememektir. Ayrıca, göndereni tanımıyorsanız ve içeriğine güvenmiyorsanız kesinlikle e-postalardaki ekli dosyaları açmayın. Her zaman iyi bir antivirüs/ casus yazılım kaldırma yazılımı bulundurun. Bunu yaparken kesinlikle crack dosyası bulunan antivirüs programı kullanmayın.
Tüm bu tavsiyelere uyarsanız, bilgisayarınız hızlı ve güvende kalacaktır.
kaynak