Bilen var mı - Kredi Dosya ve Expertiz masrafını geri almak

TersAlfabe

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
13 Mayıs 2010
1.117
215
Merhaba hanımlar,

Geçtiğimiz sene konut kredisi kullandım Garanti bankasından ve tüm ıvır zıvırı toplayınca 2800 TL masraf ödedim. Az para değil. Şimdi o haksız alınan masrafları geri almak istiyorum. Zaten alıyorlar bilmemkaç bin lira faiz; yok efendim kredi komisyonuymuş 1200 TL (hala neyin komisyonunu alıyosun), yok efendim ipotek fek bedeliymiş, işlem bedeliymiş..

Benim elimde bu masrafların ödendiğine dair dekont yok, sözleşmemi de vermediler ama sözleşme öncesi bilgi formu var elimde. Hem de banka tarafından imzalı ve aslı gibidir kaşesi yapılmış. Ve bu bilgi formunda bütün masraflar tek tek yazıyor.

Kızlar şimdi bu form sizce tüketici mahkemesine gitmek için yeterli mi yoksa başka belgeler de gerekir mi?

yakın zamanda bu konu açılmıştı
ancak ben yeniden bilgilendiriyim sizi
öncelikle bahsettiğiniz 2 küsür masrafın tamamını asla talep edemezsiniz
bunların içinde
ekspertiz
sigorta
ve ipotek masrafları gibi hizmet karşılığına dayanan masraflar vardırki bunları zaten aldığınız hizmet karşıslığı ödediğiniz için geri isteme hakkınız olmamakta

talep edebileceğiniz tek masraf dosya masrafıdır
elinizdeki ödeme planını kontrol edin
bazı bankalar dosya masraflarını ödeme planında belirtmektedir
ancak sizinkinde belirtilmemişse
bankadan ilgili kredi döneminize ait hesap hareketlerinizi talep edebilrsiniz
(dekont istediğiniz zaman işi yokuşa sürüyorlar)

elinizdeki belge ile bulunduğunuz yerdeki kaymakamlığa bağlı tüketici hakem heyetine şikayette bulunmanız gerekecek
hakem heyeti sizin adınıza bankadan savunma isteyecek
banka ilgilisavunmayı yaptığında
büyük olasılıkla haklı siz bulunacaksınız
ve ödeme emri çıkacak
ancak bir çok banka bu emre istinaden
karşı mahkeme açma yoluna gitmektedir
bu da sürecin 3 5 ay da ancak tamamlanmasına neden olmaktadır.

her banka bu itirazını yapan müşteriyi listeler
bir sonraki kredi talebinizde
yada sizin durumunuzda yapılandırma yapmak istediğinizde
masrafsız ancak faizi daha yüksek kredilere yönlendirecek sizi
işin açıkcası astarı yüzünden pahalı gelicek
karar sizin
kolay gelsin
:KK30:

Tam olarak bilgim yok ben daha başvurmadım. Fakat şunu söylemem lazım geçen gün şirketten birisi tüketici mahkemesine başvuracağı zaman (konut kredisini yeni çekmişti) banka karşı dava açarsa ki geneli açıyormuş krediyi de iptal edebilirler denmiş.
Zaten bankalar açısından bakınca evet aldıkları para haksız kazanç ama sana para vereni dava ediyorsun. Onlar bu işin kurdu tabi. O yüzden ben şu anda konut kredisi için değil erken kapama yaptığım ihtiyaç kredileri için başvurmayı düşünüyorum.

Son düzenleme:
Bir bankacı olduğunuz için bankaları koruma isteğinizi anlıyorum ancak kredimin süresi 6 yıl; bu süre içinde 3-5 ay beklemenin lafı mı olur.

Birkaç site gezdiğimde ipotek fek masrafının ve hizmet karşılığı alındığı ispatlanamayan bedellerin ödendiğini okudum. Örneğin, kredi komisyonu da ne ola ki, hangi hizmat karşılığı bu alındı acaba merak ediyorum.

Ayrıca astarı neden yüzünden pahalı gelsin ki, bankalar ben kredimi tıkır tıkır ödedikçe beni hiçbir şekilde kara listeye alamaz, yasal dayanağı yok. Yeni bir kredi çekeceğimde işimi illegal olarak yokuşa süremez. 150.000 TL'lik kredi çekeceğimi söyleyeceğim de, banka bu talebimi havada kapmayacak? İşimi zorlaştıracağını hiç düşünmüyorum. Büyük miktarlı kredilerde bankalar havada kapıyor müşteriyi resmen. Yapılandırma yapmak istediğimde ise dosya masrafı alırsa onu da mahkemede talep ederim:KK34:

Yani hiçbir şekilde astarının yüzünden pahalıya geleceğini düşünmüyorum. Öğrenmek istediğim, imzalı kaşeli sözleşme öncesi bilgi formu mahkemeye başvurmak için yeterli midir?

Son düzenleme:
Tam olarak bilgim yok ben daha başvurmadım. Fakat şunu söylemem lazım geçen gün şirketten birisi tüketici mahkemesine başvuracağı zaman (konut kredisini yeni çekmişti) banka karşı dava açarsa ki geneli açıyormuş krediyi de iptal edebilirler denmiş.
Zaten bankalar açısından bakınca evet aldıkları para haksız kazanç ama sana para vereni dava ediyorsun. Onlar bu işin kurdu tabi. O yüzden ben şu anda konut kredisi için değil erken kapama yaptığım ihtiyaç kredileri için başvurmayı düşünüyorum.

Bu mümkün değil. Sözleşmeyi taraflardan biri sebepsiz yere feshedemez, krediyi iptal edemez. Ben para vereni verdiği paradan dolayı değil, aldığı haksız kazançtan dolayı dava ediyorum. Ben sadece faiz ödemeye razı oluyorum, başka masraflara değil.

ilçe tüketici hakem heyetleri olumlu karar alır. ancak banka mahkemeye gidebilir ve bu parayı talep eder kazanırsa; üstüne mahkeme masraflarınıda size ödetebilir. örnekleri var... karar sizin.

ama elinizde dekont vs. belge olmalı. ilk önce talep edin. dosya masrafı eğer 1.272,19TL yi geçerse Tüketici mahkemesine başvurmanız gerekiyor, geçmezse ilçe hakem heyetlerine...

ben de konuyu yakınlarımdan duydum ve işi bilen hiç masraf almadan konuyu takip eden bir avukata devrettim konuyu. 5 ay içinde 8 farklı bankadan çekilen kredilerim için ödediğim dosya masraflarımın iadesini sağladı. karşılığında benden de hiç para almadı. o avukatlık ücretini davaları kazanınca bankalardan alıyormuş. kesinlikle tavsiye ederim avukat hasan önen 05354410001, av.hasanonen@hotmail.com

reklam yapmak yasaktı. Ayrıca banka mahkemeye verir ve kazanırsa avukatlık ücretlerinide ödetirler. örnekleri var.

X