• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bilal Erdoğan'a 'katsayı' iftirası

katsayı bütün meslek liselilere uygulanmıştır niye sadece imam hatipliler mağdurum da mağdurum diye coşuyor anlayan beri gelsin.

Evet ben yalan soyluyorum apranaxx
Ofiscim şöyleydi o: Düz hesapla konuşalım. Mesela fen lisesi için 3 olan diploma notu düşüktür, çünkü diğer öğrenciler yükseltmişlerdir okul ortalamasını. Okuldan alabileceği puan azalır. Bu durumda düz liseye geçirip öğrenciyi (elbette ortalaması kötü, dandik bir liseye) o 3 olan ortalamanın getireceği yüksek puanı almaya çalışırlar. Geçilen okulun ortalaması 2dir, öğrencinin 3, bu durumda çok yüksek puan alır.
Bunu sonradan kaldırdılar haksızlık olmasın diye. Ama kaç yılında kalktı bilmiyorum.
Haklı sebeplerle okul değiştirmek isteyenlerin de hakkına girdiler böylece.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı, 1974 ve 1975 yıllarında aynı gün sabah ve öğleden sonra birer olmak üzere iki oturumda, 1976-1980 yıllarında aynı günde ve bir oturumda uygulanmış; 1981'den itibaren iki basamaklı bir sınav haline getirilmiştir. İki basamaklı sınav sisteminde ilk basamağı oluşturan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) nisan, ikinci basamağı oluşturan Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) ise haziran ayı içinde uygulanmıştır.

1974'ten itibaren adaylardan yükseköğretim programlarına ilişkin tercihleri de toplanmış ve adaylar puanlarına ve tercihlerine göre yükseköğretim programlarına merkezi olarak yerleştirilmiştir.

1982'den itibaren ortaöğretim kurumlarından adayların diploma notları toplanmaya başlanmış ve bu notlar Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) adı altında belli ağırlıklarla sınav puanlarına katılmıştır.

1987'den itibaren, yükseköğretim programları ile ilgili tercihlerini belli alanlarda toplayan adaylara, sınavda belli testleri cevaplama, diğerlerini cevaplamama olanağı tanınmıştır.

1999'da iki basamaklı sınavın ikinci basamağı (Öğrenci Yerleştirme Sınavı ÖYS) kaldırılmış, sınav ÖSS adı altında tek basamaklı bir sınav haline getirilmiştir. Sınavın tek basamaklı olarak uygulanmaya başlanmasıyla birlikte bazı yükseköğretim programlarının puan türleri de değiştirilmiştir. Ayrıca adayların OBP'lerinin mezun oldukları ortaöğretim kurumunun ÖSS ham puan ortalamalarına göre ağırlıklandırılmasıyla oluşturulan Ağırlıklı Orta Öğretim Başarı Puanı (AOBP) hesaplanmaya başlanmış ve ortaöğretimdeki alanlardan mezun olanların aynı alandaki yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerinde AOBP’lerinin yüksek bir katsayıyla, mezun oldukları alanlar dışındaki yükseköğretim programlarına yerleştirilmelerinde ise AOBP’lerinin düşük bir katsayıyla çarpılması uygulamasına geçilmiştir. ÖSS'de soru tipi ve konu dağılımı/müfredat açısından bir değişiklik yapılmamıştır.

2003'te ÖSS ve AOBP puan sistemi ile AOBP'nin çarpıldığı katsayılar değiştirilmiştir.

2006'da yapılan değişiklikle soruların bir kısmı önceki yıllarda olduğu gibi ÖSS tipinde sorulmuş, bir kısmı ise tüm lise müfredatı göz önünde tutularak hazırlanmıştır. Sınavın tek basamak olarak uygulanmasına devam edilmiştir.

2010'da çift aşamalı sınav sistemine geçilmesi kararlaştırılmıştır. Sınavlar YGS ve LYS'den oluşacaktır. YGS'yi geçen öğrenciler LYS'ye girme hakkı kazanacaklardır.

Ofiscim şöyleydi o: Düz hesapla konuşalım. Mesela fen lisesi için 3 olan diploma notu düşüktür, çünkü diğer öğrenciler yükseltmişlerdir okul ortalamasını. Okuldan alabileceği puan azalır. Bu durumda düz liseye geçirip öğrenciyi (elbette ortalaması kötü, dandik bir liseye) o 3 olan ortalamanın getireceği yüksek puanı almaya çalışırlar. Geçilen okulun ortalaması 2dir, öğrencinin 3, bu durumda çok yüksek puan alır.
Bunu sonradan kaldırdılar haksızlık olmasın diye. Ama kaç yılında kalktı bilmiyorum.
Haklı sebeplerle okul değiştirmek isteyenlerin de hakkına girdiler böylece.

Cok samimi olarak soyleyeyim sebebini hatirlamiyorum kavun ama cok israr etmemize ragmen, kardeslerim de gittigi halde ara siniftan almadilar beni ozel okula.. dedigim gibi sebebini hatirlayamiyorum su an..

Cok samimi olarak soyleyeyim sebebini hatirlamiyorum kavun ama cok israr etmemize ragmen, kardeslerim de gittigi halde ara siniftan almadilar beni ozel okula.. dedigim gibi sebebini hatirlayamiyorum su an..
Özel okul diyorsun, yok ben devlet okullarından bahsediyorum. Özel okula bastırırsın parayı, aldırırsın çocuğunu. Onun başka sebebi vardır.

ayrıca Maramara üniversitesi olayı gibi oldu apranxx apranxx senin mevzun. hemen anlarsın bence sen olayı. sana yakın olanlarla ilgili :KK48::KK51:

İşte o dediğin aobp yi bize az verdiler..ilahiyat dışı tercih yaptığımız için :)
Night owl Night owl

Özel okul diyorsun, yok ben devlet okullarından bahsediyorum. Özel okula bastırırsın parayı, aldırırsın çocuğunu. Onun başka sebebi vardır.

o sene bir kaç arkadaşım daha başvurdu, sadece ben de değil almadılar özel okula da.. sadece ara sınıflara kayıt yapmıyoruz imam hatipten demişti müdür tek hatırladığım bu.. belki o bir iki seneye özel bir şeydi katsayı yeni çıktığı için bilemiyorum..

1999 da diyor ama.

ah ah ağlıycam
Ofis kızacak ama yalan değil :)
96 da bu böyleydi ve ben puanımı kırmalarına rağmen inat ettim yazmadım ilahiyatı...müdürle kaç kere konuştukta ikna edemedi adam...bide bizim zamanımızda tercihler puandan önce yapılırdı...inat ettim kazandım istediğim bölümü :)
Sayısalcı olmama rağmen sırf bu yüzden dayandım sözele...

Ofis kızacak ama yalan değil :)
96 da bu böyleydi ve ben puanımı kırmalarına rağmen inat ettim yazmadım ilahiyatı...müdürle kaç kere konuştukta ikna edemedi adam...bide bizim zamanımızda tercihler puandan önce yapılırdı...inat ettim kazandım istediğim bölümü :)
Sayısalcı olmama rağmen sırf bu yüzden dayandım sözele...

Tamam bütün tarih yalan söylüyor.

Hakikaten nefes alamıyorum şu an. Bazen insan ben yanlış hatırlıyorum başka sebepten girememişimdir belki demesi gerekli bence.

Tamam bütün tarih yalan söylüyor.

Hakikaten nefes alamıyorum şu an. Bazen insan ben yanlış hatırlıyorum başka sebepten girememişimdir belki demesi gerekli bence.
Adım kadar iyi hatırlıyorum hem de...neden beni ihl ye verdiniz diye anneme tepki vermişliğim bile var :)

Back