Bibimbap (비빔밥), popüler bir Kore yemeğidir. Kelime anlamıyla "karma pilav’’ anlamına gelir. Bibimbap, sıcak bir kase pilav üzerine namul (yani sotelenmiş ve terbiyenmiş sebzeler) ve Gochujang adı verilen biber salçası konan bir yemektir.
Çiğ veya pişmiş yumurta, ve dilimlenmiş et (genellikle sığır eti) koyanlarda vardır. Yemek yenmeden önce bu malzemelerle karıştırılır. Soğuk ya da sıcak servis edilebilir.
Bibimbapın içine sık sık konan sebzeler; daikon, mantar, doraji (çançiçeği kökü) ve Gim yanı sıra ıspanak, soya filizi, salatalık, kabak, mu julienned ve gosari (eğrelti otu) kullanılır. Dubu (tofu), marul ve balık veya kırmızı et kullanılabilir. Yemeğin görsel çekiciliği için, sebzeler birbirini tamamlayan renklerle bir arada kullanılır. Çok farklı şekillerde yapılır, bende birkaç tarifi harmanlayıp size sunuyorum.
Malzemeler;
1 soğan
1/2 havuç
1/2 kabak
2 mantar
renkli biberler
1 salatalık
2 diş sarımsak
2 yumurta
soya sosu
2 su bardağı pirinç
İlk olarak pilavı yapalım;
1- pirinçleri süzgeçle iyicene yıkıyoruz
2- yıkadığımız pirinçleri bir kapa alıp içine su koyuyoruz dairesel hareketlerle onu ovalıyoruz
3. resimdeki gibi su çıkacak, yine süzgece alıp iyice yıkıyoruz -su berraklaşıncaya kadar-
4 bu pirinçleri tekrar kaba alıp 5-10 dk. suda bekletiyoruz. (bekletmek önemli yoksa diri kalabilirler)
Süzdüğümüz pirinçleri tencereye alalım. üzerini yarım santim geçecek kadar su koyalım - isteyen birazda tuz atabilir, tavsiye ederim tuzsuz bize göre değil :) ) orta ateşte pişmeye bırakalım. Sık sık kontrol edin ki dibi tutmasın.
Gelelim sebzelere, ilk olarak salatalığı ortadan ikiye bölelim sonrada o iki parçayı da enine bölelim ve içlerini çıkaralım çünkü yalnızca kabuk kısımlarını kullanacağız.
Soğanı piyazlık, geri kalan sebzeleri de jülyen doğrayalım. Sarımsakları dövelim. 1 yumurtanın sarısını ve beyazını ayıralım az tuz ekleyelim. Doğradığımız soğanları, kabakları, havuçları ve mantarları tuzla biraz ovalım, yıkayalım ve kurutalım.
Tüm sebzelerimizi içine az sarımsak attığımız yağlanmış tavada ayrı ayrı soteleyelim.
Sarısını ve beyazını ayırdığımız yumurtamızı da tavada pişirelim.
Yumurtaları da jülyen doğrayalım.
Sebzeler hazır olduğuna göre yemeğimizi tamamlayabiliriz, ilk olarak pilavı tabağa alıyoruz;
Sonra üzerine sebzelerimizi uzunlamasına yerleştiriyoruz;
Son olarak kalan yumurtayı tavada sarısı dağılmayacak şekilde pişirip beyaz kısımlarının bir kısmını kesip tabağın orta kısmına yerleştiriyoruz -tercihen üzerine soya sosu ilave edilebilir-;
Bibimbap hazır. Sunum fotoğrafım ise;
Yararlandığım kaynaklar; Korekolik Dergisi (2. sayı, Mayıs 2013), Korean Cuisine Kitabı, esmagok.blogcu