• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Biberon kullanan anneler bana kulak verin:((

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

ervaer80

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
30 Kasım 2007
23
0
86
Bursa
mrb arkadaşlar benim 9 aylık bir oğlum var.dogdugundan beri hiç beni emmedi.bu yüzden biberonla beslendi.şu 10 gündür biberon almıyor agzına deli olcam.ne yapıcagımızı şaşırdık bir sürü biberon ve mama degiştirdik yok ya daha biberonu görünce aglama krizine giriyor.gece uykusu yok aç olunca uyumuyoda ne yapmalıyım arkadaşlar tecrübelerinizden yararlanmak isityorum bana yardım edin.:çok üzgünüm:

bebekler büyüdükçe biberon deliği küçük geliyormuş,yani biberondaki mamanın akış hızını beğenmiyorlarmış.ondan ağlıyor olabilir.biberonlar satılırken üzerinde şu aydan itibaren vs yazıyor.ayına uygun bir biberon başlığı ile yada olan biberonların deliğini birazcık genişleterek tekrar denemesini sağlasan belki işe yarar.

Canım damaklarına baktın mı yeni diş geliyorsa eğer, belki biberon değdiğinde acıyordur dişi...
O yüzden istemiyor olabilir, bende kızımda aynı sorunu yaşamıştım...

canım emzikle uyuyorsa eğer uykuya dalmak üzereyken yavaşça emziğini çekip biberonunu ver ağzına,kızım 9 aylık o da aynı şekilde doğduğundan beri biberonla besleniyor ama uyanıkken biberondan 60 ml anca içmeye başladı o yüzden bende biberon saatlerini uyku saatlerine denk getirip öyle bir düzen kurdum,uykuya dalmak üzereyken emziğini alıp biberonu veriyorum,mamanın tamamını bitiriyor :)

canım emzikle uyuyorsa eğer uykuya dalmak üzereyken yavaşça emziğini çekip biberonunu ver ağzına,kızım 9 aylık o da aynı şekilde doğduğundan beri biberonla besleniyor ama uyanıkken biberondan 60 ml anca içmeye başladı o yüzden bende biberon saatlerini uyku saatlerine denk getirip öyle bir düzen kurdum,uykuya dalmak üzereyken emziğini alıp biberonu veriyorum,mamanın tamamını bitiriyor :)

ama o şekilde biberon çürüğüne sebep olabilir...
benim oğlum da ağzında biberonla uyuyup kalıyo..
ben biberonu bıraktırmaya çalışıyorum...
alıştırma bardağından veriyorum artık mamaları.. öğrenince normal bardağa geçeceğim...
benimki de 9 aylık.. alıştırma bardağı veya kaşığı kabul ediyorsa bence çok endişelenme...

ama o şekilde biberon çürüğüne sebep olabilir...
benim oğlum da ağzında biberonla uyuyup kalıyo..
ben biberonu bıraktırmaya çalışıyorum...
alıştırma bardağından veriyorum artık mamaları.. öğrenince normal bardağa geçeceğim...
benimki de 9 aylık.. alıştırma bardağı veya kaşığı kabul ediyorsa bence çok endişelenme...

biberon çürüğü nedir?

biberon çürüğü nedir?

Ülkemizde erken çocukluk döneminde yaygın olarak gördüğümüz biberon çürüğü, birçok toplumda olduğu gibi, bizim toplumumuzda da yanlış beslenmealışkanlıklarına bağlı, oldukça ciddi sonuçlar doğurabilen ve erken yaşlarda görüldüğü için tedavisi de güç olan bir enfeksiyon hastalığıdır.Tüm enfeksiyon hastalıklarında olduğu gibi, diş çürüklerine de mikroplar neden

olmaktadır. Günümüzde bu mikropların doğumdan sonra anneden çocuğa geçebildiği ve eğer doğru beslenme ve doğru bakım sağlanmazsa erken çocukluk dönemi çürüklerinin ya da yaygın bilinen adı ile biberon çürüklerinin görülmesi kaçınılmaz olmaktadır.

Mikroplar Bebeğin Ağzına Nasıl Bulaşır?
Günümüzde mikroplar olmadan diş çürüğünün gelişemeyeceği bilinmektedir. Ağız boşluğu steril olmayan ve doğumdan itibaren birçok mikrop tarafından istila edilen bir ortamdır. Bu mikroplardan bazıları diş çürüğüne neden olurken, bazıları hiçbir hastalık yapmadan yaşamını sürdüren ancak vücudun savunma gücü azaldığında çeşitli yumuşak doku enfeksiyonlarına neden olan fırsatçı mikroplardır.

Çürük yaptığı çeşitli deneyler ile kanıtlanmış olan ve Mutans Streptokokları adı verilen bir mikrop ailesi, dişler sürdükten sonra ağızda yer almakta ve bu dişlerin üzerinde çoğalmaktadır. Bu mikropların ilk olarak bebeğe en yakın kişi olan anneden bulaştığı bilinmektedir. Özellikle annelerin çocuklarına mama verirken ısısını kontrol etmek için aynı kaşığı kullanmaları ya da besinleri önce ağızlarında yumuşatıp sonra vermeleri ve çok yakın temasta bulunmaları gibi yollarla mikroplar anneden çocuğa iletilmektedir. Bu durumda, annelerin ağız-diş sağlığının nasıl olduğu da önem kazanmaktadır. Çürük deneyimi fazla olan annelerin çocuklarında da çok sayıda çürük görüldüğü bilinen bir gerçektir!

Biberon Çürükleri Nasıl Oluşur?
Bebekler, doğumlarını izleyen altıncı aydan sonra ilk süt dişlerinin ağızda belirmesi ile birlikte katı beslenmeye geçerler. Ancak bu dönemde süte de gereksinim duydukları için, biberonla süt içerler. Özellikle gece uyumadan önce biberonla içilen sütün bebeğin uyumasını kolaylaştırdığı bilinmektedir. Bazı aileler besleyici değerini arttırmak, ya da çocuğun sakinleşmesini kolaylaştırmak amacı ile süte bal, pekmez ya da şeker gibi tatlandırıcılar katarlar. Ağızda dişler sürdükten sonra uzun süre devam ettirilen gece beslenmesi "biberon çürüğü" adı verilen yaygın diş çürüklerine neden olmaktadır. Biberonla verilen süt, uykuya geçildikten sonra dişlerin üzerinde birikmektedir. Uyku sırasında tükürük salgısı da azaldığından temizlenememekte ve ağızda dişlerin üzerinde daha önceden varolan çürük yapıcı mikropların asit oluşturmasına elverişli ortam meydana gelmektedir. Bu asitler diş minesinin mineral yapısını bozarak, önce tebeşirimsi beyaz renkte lekelerin görülmesine, daha sonra da biberon çürüğü olarak tanımlanan sarı kahverengi renkte çürük tipinin oluşmasına neden olmaktadır. Bu çürükler önce üst çenedeki kesici dişlerin ön yüzlerinde başlar, daha sonra diğer dişlere yayılır. Tüm süt dişlerinin bu tür çürükten etkilendiği olgularla ülkemizde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Unutulmamalıdır ki, içine bal, pekmez ya da şeker katılmasa da süt doğal bir şeker olan laktoz içerdiğinden, tek başına da çürük yapıcı etkiler gösterebilmektedir. Bu nedenle anne sütünün dişler sürdükten sonra verilmeye devam edilmesi de aynı tür çürüğe neden olmaktadır. Bunun dışında, sütün yanısıra meyve sularının da biberonla verilmesi, bebeğin sakinleştirilmesi için yalancı memenin bala ya da reçele batırılması da aynı tür erken çocukluk dönemi çürüklerine neden olmaktadır.

Biberon Çürükleri Nelere Yol Açar?
Biberon çürüklerini oluşturan mikropların zararlı etkileri çürük yolu ile dişin kökünde bulunan sinirine iletilir ve diş iltihaplanır. Bu enfeksiyon çocuğun ağrı duymasına, huzursuzlanmasına, düzenli uyku uyuyamamasına ve beslenememesine yol açar. Bunun yanında süt dişi kökünün çevresinde bulunan iltihap altta gelişmekte olan sürekli dişe de zarar verir. Gelişen dişlerde şekil ve renk bozuklukları oluşur. Çocuk çok erken dönemde hiç hazır olmadığı tedavi biçimleri ile (kanal tedavisi, dolgu, çekim gibi...) karşılaşır ve bu tedavilerin gerçekleştirilmesi hem hekim hem de aile için oldukça güç olmaktadır. Özellikle üst çenedeki kesici dişlerden başlayan biberon çürüğü, bu dişlerde madde kayıplarına yol açtığından, çocuğun konuşmasında ve estetik görünümünde de bozulmalara yol açar. Tüm bu yaşadıkları çocuğun psikolojisini derinden etkiler!

Biberon Çürükleri Nasıl Önlenir? • Bebeğin ağzında biberonla uyumasına izin verilmemelidir.
• Biberonla süt içtikten sonra mutlaka su içmesi sağlanmalıdır.
• ışaret parmağına sarılan ıslatılmış bir tülbent ile dişler temizlenmelidir.
• Bir yaşından sonra gece beslenmesi bırakılmalıdır.
• Bebek bir yaşından itibaren düzenli olarak diş hekimine muayeneye götürülmelidir.
• Dişler üzerinde yapışıp kalan, karbonhidrat ağırlıklı beslenme yerine sebze ve meyve ağırlıklı, lifli besinler tercih edilmelidir. • 2-3 yaşına kadar yutma refleksi kontrol edilemediğinden fluoridsiz diş macunu ve küçük başlı, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler anne tarafından günde iki kez fırçalanmalıdır.

Biberon Çürükleri Tedavi Edilebilir mi?
Biberon çürüklerinin tedavisi, çocuğun yaşının küçük olması nedeni ile zor olmakla birlikte, çocuk diş hekimliği uzmanları tarafından ve ailelerin yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Genellikle diş hekimi koltuğunda anne ya da babanın kucağında tedavi edilen çocuk, kısa süren ve olabildiğince ağrısız geçirilen seanslarla sağlıklı dişlere kavuşabilmektedir. Çürükler ağızda yaygın ve çok sayıda ise ve çocuğun kooperasyonu sağlanamıyor ise tedavilerin bir anestezi uzmanı eşliğinde genel anestezi altında gerçekleştirilmesi de gerekebilmektedir.

Tedaviler çürüklerin temizlenmesi, enfeksiyon ilerlemiş ise sinir tedavilerinin yapılması ve olay çok ilerledi ise çekim ile sağlanmaktadır. Başlangıç düzeyindeki çürüklerin ilerlemesi, beslenmenin kontrol altına alınması, yanlış alışkanlığın durdurulması ve çürük önleyici yöntemler ile önlenebilmektedir.

AĞIZ-DıŞ SAĞLIĞININ YAŞAM BOYU SÜRMESı ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMıNDE KAZANILAN DOĞRU BESLENME VE DıŞ FIRÇALAMA ALIŞKANLIKLARI ıLE SAĞLANABıLMEKTEDıR!

Alıntıdır...

arkadaşlar saolun ilgilediğiniz için ama benimki bardaklada yemiyor biberonu uykuda denedim dediğiniz gibi ama hemen farketti ve agladı artık bende uykuya az kala kaşıkla mama veriyorum sabaha kadar başka bişey yok aglıyor uyanıp ama sallaya sallaya uyutuyorum napayım yok başka care artık galiba:(((((:çok üzgünüm:

belki diş çıkarıyordur ya da başka bi derdi vardır... bi dr a gösterdin mi canım...

canım google da beslenmeyi reddeden bebek diye arama yap... bi kaç sitede aynı sorunu yaşayan anneler yazışmış... genelde boğaz enfeksiyonu gibi durumlarda reddediyormuş bebek...
sen dr a bi göster en kısa zamanda... inşallah yoktur hiç bişey.. inşallah kısa zamanda geçecek bir problemdir..

evet arkadaşım benim oglanın bogaz iltihabı varmış 39.5 ateşle dr götürdük şuan tedavi oluyoruz galiba ondan olsa gerek acaba iyileşince biberonu alırmıki?unuttu gibi bişey 1 ay olacak nerdeyse:çok üzgünüm:

alır inşallah canım... çok geçmiş olsun... çabucak iyileşir inşallah...

canım mutlaka bi derdi vardır ya dişi geliyordur ya da ağsıyla veya boğazıyl ailgili bi sorun vardır

ya bu biberon çürüğü kafamı karıştırdı benim şimdi benim bebeğim gece beslenmek için uynaıyor süt içiyor iyice alışkanlık haline geldi bu ne yapsam da gece beslenmesini bıraktırsam

fatmacım benim de şu sıralar tek düşündüğüm bu...
acıkmıyo aslında ama sırf alışkanlıktan yemeye kalkıyo...
vermiyim diyorum kıyameti koparıyo....

Benim 11 aylık kızım var ve hiç biberon kullanmıyoruz. 6 aylık olduğundan beri su ve meyve suyunu kaşık yahut bardakla içiriyorum. Biberonla kolay olur diye denemeler yaptım fakat kabul etmedi bende hiç zorlamadım almaması daha bile iyi oldu. Biberonu bıraktırmakla uğraşmak zorunda kalmayacağım. 9 aylık bir bebek biberon kullanmasada olur.

arkadaşalr belki konu çok geçmiştir. Ama yazamadan edemedim . Bu yöntemi anmemde bna göstermişti. Uyurken ohh biberonu deviiryorduk mşis gibi gece 2 defa kalkıp koca biberon içiriyordum uyanamdan besliyordum falan .ama yastıksız yatardı ve düz yatarken verdiğim için de otit oldu. çok şaka gibi bi şekilde öğrendim . Ve dr sakın yaatrken besleme kafası azda olsa kalkık olsun dedi.. Bende o günden beri en azından kafasını akaldırıp besliyorum . Yine uyanmıyo ama eskisi giib olmadı tabi.. Aklınızda olsun ... Aman haaaaaaa. Otit bi olunca sğrekli tekrarlıyo birde. 7 aylıkken öğrendik.. şimdi 15 ayşık ve her hastalıkta otit tekrarlıcak diye korkuyoruz.

Back