- 29 Şubat 2012
- 61.512
- 62.458
- 898
- Konu Sahibi Huy Meselesi
- #1
Yeni doğan bebeklerin oldukça hassas olduğu ve bağışıklık sistemlerin güçsüz olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Bu nedenle bir çok hastalık karşısında güçsüz düşebilirler. Ayrıca çabuk hasta olup bu hastalıkların uzun sürmesi sorunuyla da karşı karşıya kalabilirler.
Biberon çürüğü yeni doğan ve bir yaşından küçük bebeklerde sık rastlanır. Bu hastalığın temel nedeni süt, meyve suyu gibi gıdaların biberonla verilmesidir. Biberonla verilen gıdalar ağızda biberon çürüğüne sebep olan bakterilerin türemesine sebep olur. Biberon çürüğünün oluşması için gıdaların biberonla verilmesi şartı yoktur. Biberon kullanmayan bebeklerde de bu durum meydana gelebilir.
Biberon çürüğünün oluşmaması için bazı püf noktalar vardır. Örneğin bebeğe verilen her gıdadan sonra su içirilmesi halinde, bebeğin dişleri ve ağzı temizlenmiş olur. Böylece uyurken ağzın tükürük salgılamaması olumsuzluk teşkil etmez.
Bebeğe biberonla sıvı verilmemelidir. Biberonun ağızda oluşturduğu bakteriler önlenmiş ve diş minesi korunmuş olur. Ayrıca bir yaşından sonra gece beslenmesi bırakılmalıdır. Böylece bebeğin ağız sağlığı korunmuş olacaktır. Biberon çürüğünün oluşması da engellenmiş olur.
Biberon çürüğü oluşmadan önce, bebeğin diş sağlığına dikkat edilmelidir. Sağlıklı özen gösterildiği sürece bebekte biberon çürüğü meydana gelmeyecektir.
Biberon çürüğü oluştuktan sonra yapılması gereken bazı teknik ve yöntemler vardır. Öncelikle biberon çürüğü meydana geldiği anda uzman bir hekime danışılmalıdır. Bebek küçük olduğu için, diş hekiminden korkabilir ya da çekinebilir. Bu nedenle anne ve baba bebeğe destek olmalı, dişçi koltuğuna birlikte oturulmalıdır.
Biberon çürüğünün tedavisi, dişin temizlenmesi ve dişe dolgu yapılmasıyla mümkündür. Bebek için bu süreç sıkıntılıdır. Bebek acı hissedebilir ve ağlayabilir. Bu nedenle bebeğe lokal ya da genel anestezi uygulanabilir. Anestezi uygulamak hem bebeğin acı hissetmemesine hem de dişçinin işini en iyi şekilde yapmasına katkı sağlayacaktır.
Biberon çürüğünün tedavisi, çürüğü iyileştirmekle mümkündür. Fakat sonraki süreç de önem taşır. Bebeğin dişleri keskin olmayan kıllara sahip bir diş fırçasıyla ve ebeveyn kontrolünde günde en az iki kere fırçalanmalıdır. Ayrıca bu diş fırçalama, bebeğin alışkanlık kazanmasını sağlar. Çocukluğa geçtiği dönemde daha sağlıklı dişlere sahip olmasına katkıda bulunur.
Nasilkolay